Meneer Visser's hellevaart door Simon Vestdijk

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Meneer Visser's hellevaart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1413 woorden
  • 13 april 2000
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1936
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Meneer Visser's hellevaart
Shadow
Meneer Visser's hellevaart door Simon Vestdijk
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

A) Vooraf
Primaire gegevens gelezen werk

Ondertitel: -

Verschenen in: 1936

Aantal blz.: 247

Leestijd: 7,5 uur

Uitgelezen op: 10-04-2000

Verantwoording van de keuze
Dit was het enige boek dat uit deze periode en in deze stroming in de bibliotheek te vinden was.

Eerste reactie achteraf
Ik vond het boek erg langdradig, omdat er niet veel gebeurt.

B) Samenvatting

De hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Willem Visser. Hij is sadistisch van aard, maar erg verlegen. Zijn tegenspelers zijn Marie Visser zijn vrouw, Bets de dienstmeid, Eveking de commissaris, Benjamins zijn vriend en de familie Wachter. Op de achtergrond spelen er nog meer figuren mee.

Opsomming van de gebeurtenissen
Het boek begint ermee dat meneer Visser wakker wordt. Na wat strubbelingen en gepest jegens zijn vrouw, gaat meneer Visser een wandeling maken. Hierbij heeft hij wat contact met Benjamins. Ook gaat hij naar de kapper.

Dan wordt meneer Visser door een agent gevraagd om die dag om half vijf op het politiebureau te verschijnen. Dit heeft te maken met koninginnedag, waarbij meneer Visser geld heeft betaald, om meneer Wachter aan het schrikken te maken.

Na wat gedroomd te hebben en gelezen te hebben in een encyclopedie om zijn melkboer te kunnen pesten, hoort meneer Visser van Bets dat zij is aangerand door commissaris Eveking. Zij heeft zijn oranje lint met munt, waardoor zij zeker weet, dat hij het was.

Als meneer Visser naar het bureau gaat, weet commissaris Eveking dat meneer Visser geld heeft betaald om meneer Wachter leed aan te doen. Maar als meneer Visser het lintje laat zien, mogen alle betrokkenen gaan.

Die avond komen meneer en mevrouw Wachter met hun zoon Anton op bezoek. Als meneer Visser aan Anton een nogal onsmakelijk verhaal vertelt, wordt zijn moeder zo kwaad, dat zij opstapt. Dit was de laatste vriendin van mevrouw Visser.

Dan droomt meneer Visser dat zijn vrouw zelfmoord pleegt. Daarna droomt hij over Benjamins die erg raar doet. Daarna komt hij in een rechtszaak die erg vreemd over komt door bijvoorbeeld een konijn als griffier. Het eindigt ermee dat zijn vrouw vraagt hoe het gaat, gedwee als altijd. Meneer Visser pakt twee slaaptabletten.

Opvallende passages
Ik vond de rechtszaak toch wel het opvallendst. Zie bijvoorbeeld de passage hiernaast van bladzijde 214 van het boek.

C) Verdieping

Tijd
De vertelde tijd is een dag. De verteltijd is ongeveer even lang.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje, genaamd Lahringen en in een droomwereld.

Belangrijke ruimtes zijn:  huize Visser

 de straten van het dorp

 het café

 de rechtszaal

Perspectief
Het perspectief is voornamelijk van een ik-verteller. Vooral de innerlijke kant van meneer Visser wordt toegelicht (de gedachten, fantasieën, dromen).

Soms springt het even over naar een auctoriële verteller. Zie onder andere het citaat hiernaast van bladzijde 65. Het perspectief is wat gedachten betreft betrouwbaar (want je leest alle gedachten), maar wat gebeurtenissen betreft niet.

Personen

Willem Visser: Meneer Visser is nogal sadistisch, hij denkt er heel veel over na hoe hij iemand kan pijnigen. Niet zozeer op een lichamelijke manier, eerder geestelijk. Hij houdt ervan om mensen te kleineren.

Toch is het niet zo dat meneer Visser per definitie slecht is. Hoogstwaarschijnlijk weet hij niet beter. Hij had een nogal tirannieke vader en zijn moeder was ook erg bot. Verder is hij opgevoed door oom Richard, een kolonel, die ook nogal gesteld was op discipline.

Verder heeft hij nooit echt van iemand gehouden en hij heeft een afschuw van seksueel contact. Wel heeft hij een vreemde voorkeur voor Bets. Het is een verwarde persoonlijkheid met gekke gedachten. Hij droomt ook nogal veel en gek (zie de passage over de rechtszaal).

Eigenlijk is hij heel verlegen. De grapjes die hij maakt zijn lang tevoren bedacht. Hij stottert nogal snel en weet zich geen houding te geven in gezelschap. Meneer Visser is erg bang voor spiegels, omdat het zo oneindig is.

Bets: Bets is de dienstmeid van meneer Visser. Ze is erg stil en laat nooit gevoelens zien, ook niet als meneer Visser een vervelende opmerking maakt. Als zij aangerand is, laat zij merken dat ze 'vies is van dat soort mannen'.

Marie Visser: Mevrouw Visser heeft veel behoefte aan contact, wat ze niet krijgt. Ze had vroeger veel vriendinnen maar meneer Visser heeft ze weggepest. Ze dacht eerst dat het gedrag van meneer Visser zo hoorde in het huwelijk, maar nu gelooft ze dat niet meer. Toch speelt ze het spelletje mee, uit angst voor wraak. Ze is nog wel steeds verliefd op meneer Visser.

Benjamins: Benjamins, ook wel Ben genoemd, is de maat van meneer Visser. Meneer Visser vertelt hem over zijn 'geintjes' met zijn vrouw. Het is niet helemaal zeker of Benjamins hem gelooft. Hij verdedigt Visser wel tegenover de rest van het dorp.

Meneer Wachter: Meneer Wachter is op koninginnedag gewond geraakt door twee op hol geslagen paarden. Kooistra en Jansonius hadden de paarden hiertoe aangezet in opdracht van meneer Visser. Toch komt Wachter nog wel (voor de laatste keer) bij Visser op bezoek. Mede omdat Visser de verhuurder van hun huis is. Na een onsmakelijk verhaal van Visser tegenover Anton vertrekken mevrouw en meneer Wachter.

Anton Wachter: Anton Wachter is de zoon van meneer Wachter. Hij vindt het erg fijn om bij 'oom' Visser te zijn. Zeker omdat meneer Visser gekke bekken trekt en leuke verhalen leest. Hij is erg blij met een boek dat hij krijgt.

Motieven

Angst
Bij meneer Visser is er veel angst, ontstaan door vage herinneringen van vroeger en een eeuwig afvragen van de reden van iets. Hierdoor komt hij in een bepaald isolement. Ook is meneer Visser bang voor dingen waarbij hij zelf veel aanwezig is. Zo is hij bang voor de spiegel en hij is bang om een erectie te krijgen, waardoor een afkeer voor liefde en seks ontstaat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Angst
Bij meneer Visser is er veel angst, ontstaan door vage herinneringen van vroeger en een eeuwig afvragen van de reden van iets. Hierdoor komt hij in een bepaald isolement. Ook is meneer Visser bang voor dingen waarbij hij zelf veel aanwezig is. Zo is hij bang voor de spiegel en hij is bang om een erectie te krijgen, waardoor een afkeer voor liefde en seks ontstaat.

Liefde (en angst voor liefde) Mevrouw Visser zou graag meer liefde hebben van haar man. Zij mist heel erg het contact. Toch ziet het er niet naar uit, want haar man is nooit verliefd op haar geweest. Hij is hier ook bang voor. Toch voelt meneer Visser een apart soort liefde voor Bets, die overigens niet te omschrijven is als een verliefdheid.

Geweld
Meneer Visser is een sadist. aarschijnlijk heeft oom Richard incest gepleegd. eneer Wachter wordt met koninginnedag opzettelijk aangevallen door paarden.'

Zelfmoord / dood
De slager doet twee pogingen tot zelfmoord (de laatste lukt). In een droom van meneer Visser pleegt mevrouw Visser zelfmoord. In een droom van meneer Visser staat zijn oom op uit de dood.

Dromen
Meneer Visser droomt erg veel en erg raar. Zo droomt hij dat zijn vrouw zelfmoord pleegt, dat hij berecht wordt en dat hij de dood in moet door in een spiegel te stappen.

Grondmotief
Ik denk dat het grondmotief de vraag van schuld of onschuld is en of dit te beoordelen is. Allereerst door het motto, dat luidt:

'They say a man who does it is a coward,' Mr. Dedalys said.

'It is not for us to judge', Mr. Cunningham said.

Ook door de rechtszaak waarin allerlei dingen aan bod komen, namelijk de volgende beschuldigingen:

1. Het afscheuren van een bekendmaking. 2. Het beschimpen van voorwerpen gewijd aan de eredienst. 3. Brandstichting
4. Oplichting
5. Het onbevoegd voeren van een adellijke titel. 6. Misdrijven tegen de koninklijke waardigheid. 7. Het ongeschikt maken voor de dienst bij de schutterij. 8. Het bederven van drinkwater. 9. Emigratie naar Tibet (plannen tot) 10. Veroorzaken van opschudding bij terechtzittingen. 11. Mishandeling, openbare bedelarij, inklimming, grafschennis, diefstal van een vuilnisemmer, het bespotten in de geoorloofde waarneming hunner bediening van godsdienstleraars, inbreuk maken op eens anders auteursrecht, ontucht met kinderen en tegennatuurlijke handelingen. 12. Het stellen van voor de eerbaarheid aanstotelijke woorden en tekeningen op ene van de openbare weg zichtbare plaats. 13. Diefstal van een monstrans, vuilnisemmer, houten speelgoedleeuw en een krijtje. 14. Dierenmishandeling.

Ook wordt de beoordeling van iets telkens in het achterhoofd gehouden.

Spanning
De spanning is erg laag.

Betrouwbaarheid van de verteller
De betrouwbaarheid op het doorgeven van gedachten is erg groot, want je krijgt (bijna) alle gedachten te lezen. Maar de gebeurtenissen kunnen verkeerd begrepen zijn.

Titelverklaring De wereld moet voor meneer Visser een echte hel zijn. De rechtszaak eindigt ook in een soort doodstraf. Hierbij moet meneer Visser in een spiegel stappen, iets waar hij erg bang voor is.

Structuur
Het boek bestaat uit vier hoofdstukken. De delen worden af en toe onderbroken door een regel wit. Er zijn veel spiegelingen, zoals de zelfmoord van de slager en mevrouw Visser. Tegenstellingen zijn er weinig. Wel groot is de tegenstelling tussen Bets en mevrouw Visser.

Genre
Expressionistisch, biografisch roman.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.