Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1153 woorden
  • 7 april 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2009 Genomineerd)

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow

Bibliografische gegevens

Titel:                Meisje met negen pruiken.

Auteur: Sophie van der Stap.

Jaar 1e druk:   2006

Bladzijdes:      224

Wat gebeurt er in het boek?

Het boek Meisje met negen pruiken gaat over Sophie, 21 jaar oud, die aan het begin van een nieuwe levensfase hoort dat ze kanker heeft, en een groot gevecht aan moet gaan om te voorkomen dat het niet nu al haar einde zal worden. In Meisje met negen pruiken vertelt zij over het 54 weken durende proces dat ze doormaakt, om de kanker in haar lichaam tegen te gaan. Vooral in het begin is alles nog onzeker. Sophie zal een jaar vol chemo, infusen, dokters, pruiken, en vooral veel kanker in gaan, om uiteindelijk zonder verder te kunnen leven.

Aan haar dagboek vertelt ze met een lach en een traan alles wat ze doormaakt in en rondom die tijd. Geroddel van zusters, dansen in de nachtclubs, daten met bagage en pruiken shoppen. Daarnaast praat ze, althans zo lijkt het, met hetzelfde gemak over de gewenning, doodgaan, chemokuren, bestraling, eenzaamheid, kaal worden, haar angst, pijn en verdriet en alle andere verschrikkelijke dingen die bij kanker om de hoek komen kijken. Haar gedachten en gevoelens daarbij bespreekt ze uitvoerig. Verder kom je niet alleen alles te weten over Sophie, maar ook over Stella, Bebé, Sue, Lydia, Oema, Pam, Blondie, Daisy en Platina, de negen pruiken van Sophie met ieder een eigen persoonlijkheid. Samen met haar vrienden Rob, Chantal, Jur, Otto en Bebé, Annabel, Zus, haar ouders, het stropdasje, de dokters N, L en K, en de vele anderen brengt ze de periode door.

Waar gaat het boek eigenlijk over?

Thema:           Een meisje gaat de strijd met kanker aan.

Motieven:       1.         De negen pruiken:

2.         Sophie heeft negen pruiken en bij elke pruik heeft ze een andere persoonlijkheid, waardoor mensen haar niet gelijk zien als een kankerpatiënt.

3.         (Hier had ze zes van de negen pruiken.) “zes pruiken, zes namen, zes keer zoveel vriendinnen en aanbidders. Zes sub personages waarachter elk een ander stukje Sophie schuilt. Een onzekere en angstige Sophie: Stella. Een sensuele Sophie: Oema. Een altijd lachende Sophie, een wilde Sophie: Sue. Een introverte Sophie: Blondie. Een avontuurlijke Sophie: Platina. Een dromende Sophie: Daisy.” (blz. 111).

1.         De liefde van en voor haar vrienden.

2.         Haar vrienden helpen haar door alles heen. Zonder haar vrienden had ze waarschijnlijk alleen thuis gezeten.

3.         “In de Gravenstraat kauw ik, samen met Rob, Jochem en Jan, hun steak weg. Jan en ik hebben sinds de kanker hetzelfde ritme. Hij staat dan wel veel eerder op dan ik, eten doen we samen. Hij luncht, ik brunch. Na een ronde Haarlemmerstraat-Boerenmarkt voor onze Boodschappen gaan we weer uit elkaar.”

Titel:               “Het meisje met negen pruiken” verwijst naar Sophie die doordat ze door de chemo die ze krijgt omdat ze kanker heeft haar haren verliest ze pruiken gaat kopen, in totaal negen pruiken met ieder een andere persoonlijkheid.

Personages:

Hoofdpersoon:            De hoofdpersoon is Sophie van der Stap, Ze krijgt op haar 21ste te horen dat ze een bijzondere vorm van kanker heeft en dat de kans op genezing erg klein is. Ze schrijft een dagboek waarin zij vertelt wat ze meemaakt in en rondom die tijd van het overleven van haar kanker.

Bijfiguren:                   Dokter L.: De dokter die Sophie gaat behandelen. In het begin vindt Sophie hem nogal een botte en niet zo’n aardige dokter. Naar het eind van het boek vindt ze de dokter steeds aardiger.

Annabel: Sophies beste vriendin waar ze heel erg goed mee op kan schieten. Annabel is er altijd voor haar en steunt haar door dik en dun. Ze is er bij haar eerste pruik en bij het goede nieuws als ze hoor dat ze ‘schoon’ is.

Chantal: Met haar komt Sophie in contact via e-mail. Chantal heeft ook kanker alleen is Chantal ongeneeslijk ziek. Ze is erg luchtig en heeft veel humor. Sophie heeft veel steun aan haar.

Zus: Sophie noemt haar zus altijd zus maar eigenlijk heet ze Saskia. Ze lijken in sommigen opzichten op elkaar.

Jur: Een goede vriend van Sophie en op wie ze verliefd is maar hij wil niks met haar. Hij kan heel goed met Sophie opschieten en begrijpt haar goed omdat hijzelf ook kanker gehad heeft.

Rob: Een vriend van Sophie waar ze ook voor korte tijd een relatie mee heeft. Al zien ze elkaar meer als vrienden maar dat komt ook door de situatie waarin ze zich bevinden.

Wat vind je van het boek?

  1. Emotieve argumenten

Het boek roept geen gevoelens bij me op maar ik kan me wel inleven in het verhaal.

  1. Esthetische argumenten

Ik vind het een mooi boek omdat het een dagboek is en daardoor kan je goed meeleven in het verhaal omdat alles geschreven word door een persoon die het echt heeft meegemaakt.

  1. Morele argumenten

Sophie is ziek en ziet de ziekte, kanker, als iets kwaads in haar lichaam want het hoort daar niet. Verder ziet ze de doctors als goede mensen omdat die haar willen helpen beter te worden.

  1. Realistische argumenten

Het boek is een waargebeurd verhaal en geschreven door de hoofdpersoon zelf, ik geloof dus dat het allemaal echt waar is. Ik kan mij ook goed inleven in het verhaal.

  1. Structurele argumenten

Het boek is in chronologische volgorde geschreven, dit kan ook bijna niet anders omdat het in dagboek vorm is geschreven, het is dus een logische opbouw van het boek. Soms zijn er wel een aantal dagen overgeslagen maar dat is niet vervelend.

  1. Intentionele argumenten

Ik denk dat de schrijver wil laten weten aan de lezers wat zij heef doorgemaakt maar dat ze toch positief is gebleven ook al was dat soms erg moeilijk.

Is het onderwerp nieuw voor je?

Het onderwerp is niet nieuw voor mij, maar het boek is wel op een andere manier geschreven, namelijk in dagboek vorm. Ik heb verder wel soortgelijke boeken gelezen, bijvoorbeeld: “Voor ik doodga” en “Een weeffout in onze sterren” deze boeken gaan ook over een meisje met kanker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"