Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1460 woorden
  • 8 mei 2007
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 39 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2009 Genomineerd)

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Meisje met negen pruiken
Zakelijke gegevens

Auteur: Sophie van der Stap
Titel: Meisje met negen pruiken
Jaar van uitgave: 2006
Aantal bladzijden: 217

Samenvatting
Al een tijdje loopt Sophie van der Stap rond in het Onze Lieve Vrouw Gasthuis, oftewel het OLVG met vage klachten als een vreemde steek hier en daar, een long vol vocht en een paar kilo’s minder. Op de afdeling longgeneeskunde komt ze dokter K tegen, een ongelooflijk leuke dokter van midden veertig. Hij maakt foto’s van haar longen en als er vocht in blijkt te zitten wil hij haar nog meer onderzoeken. Aan het eind van de onderzoeken blijkt dat ze een tumor aan haar pleurablad heeft hangen (een vlies om haar longen) gelukkig is het niet uitgezaaid maar ze moet wel vierenvijftig weken aan de chemotherapie om, zoals zij het noemt, de tumorfamilie uit te roeien.
Omdat dokter K. niet over kanker gaat krijgt ze daarvoor dokter L. in de plaats. Een stuk minder leuke dokter dan dokter K.

In de tijd dat ze chemotherapie heeft voelt ze zich belabberd ellendig en alleen. Ze heeft last van nachtzweten en is weer verhuisd terug naar haar ouderlijk huis.
Als haar haar begint uit te vallen koopt ze haar eerste pruik, Stella. Daarna volgen er nog 8 pruiken. Met elke pruik is ze iemand anders. De pruiken bewaard ze in een mand naast haar sieraden.
Sophie had zich in geschreven voor de opleiding Politicologie om wat meer over de wereld te weten te komen. En na een tijdje, om precies te zijn in week 11, gaat ze weer aan de slag.
Als ze met Hildus een date heeft, ze heeft Hildus in december ontmoet, maakt hij net een verkeerde opmerking. Hij vindt haar haar ‘pruikerig’ Sophie is meteen een wrak. Maar als ze het hem vertelt reageert hij erg lief maar zij gaat weg en is blij dat ze het nog kan, daten, en dat ze nog steeds in de markt is. Na een hoop chemo’s verdriet en een vlug contact met stropdas komt Rob in beeld als vriendje.
Rob was altijd al een vriend maar dan op vriendschappelijk gebied. Maar nu krijgen ze verkering.
Na 27 weken chemo gaat ze voor veertien dagen op vakantie met Annabel naar Frankrijk.
Maar voordat ze gaat moet ze naar Dokter N, de radiotherapeut. Hij kijkt hoe en wat hij nog weg kan bestralen. 8 augustus gaat hij beginnen met bestralen.
Als Rob en Sophie met elkaar om de tafel gaan zitten komen ze tot de conclusie dat het zo niet meer gaat en werkt en besluiten uit elkaar te gaan.
Als ze de NRC samen na twee weken elkaar niet meer gezien te hebben openslaan staat er een artikel in wat zij geschreven heeft, genaamd: Sophies pruiken. Sophie wil Rob weer terug maar nee, hij wilt niet.

Doordat ze zo’n succes heeft bij het NRC en bij meerdere bladen met haar verhaal komt ze in het tv programma, de wereld draait door. Als ze thuis is van de uitzending heeft ze een mailbox vol met email, waaronder eentje van Chantal. Chantal heeft ook kanker en ze spreken een keertje af. Ondertussen is ze bezig met haar boek, meisje met negen pruiken.
Dan gaat ze een paar dagen met Jan naar Barcelona.
Als ze terug is uit Spanje heeft ze een afspraak met Chantal. Ze is erg vrolijk ook al is ze ongeneeslijk ziek.
Van Dokter N krijgt ze te horen dar haar longen helemaal schoon zijn.
Daarna gaat het alleen maar beter ze krijgt een baan bij de Comopolitan en ze mag haar vierenvijftigste kruisje zetten.
Na wat uitgaan met stropdasje, gaat het slecht met Chantal. Ze loopt alleen maar te spugen en ze voelt zich erg slecht. Later blijkt dat ze uitzaaiingen heeft, in het hoofd.
Als Sohie opeens erg zweterig wordt is ze bang en vraagt het aan dokter L. maar hij weet het ook niet.

Analyse
A. Thematiek: Er zit in dit boek een overduidelijk thema en dat is kanker. Kanker en het overleven van kanker. De leefstijl die je dan hebt en dat alle beslommeringen van alle dag niet meer belangrijk zijn. Hoe je met zo’n erge ziekte nog een beetje lol kunt vinden.

B. Titel en Motto: De titel slaat op de ik-persoon. De ik-persoon is Sophie. Sophie heeft in de loop van de vierenvijftig weken van chemotherapie negen pruiken eigendom van haar gemaakt,genaamd: Oema, Pam, Blondie, Daisy, Platina, Stella, Bebé, Lydia en Sue.
Aan het begin staat er een motto:
’Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
Wens dat de weg dan lang mag zijn,
Vol wederwaardigheden, vol belevenissen.’
K.P. Kavafis
Dit motto heeft ze van een vriend genaamd Jaap die ze van haar studie politicologie kent.
Aan het eind stond er nog één:
‘Ithaka schonk je deze mooie reis.
Bestond het niet dan was je nooit vertrokken.
Maar méér hoeft het je niet te bieden.’
K.P. Kavafis

C. Personages:
1. Sophie: De hoofdpersoon, een vrolijke meid die kanker krijgt. Om de kanker te bestrijden moet ze vierenvijftig weken aan de chemotherapie. Toch blijft ze vrolijk ondanks alles. Ze heeft het er wel moeilijk mee dat haar haar eraf moet. Op sommige momenten in het boek voelt ze zich erg eenzaam. Aan het eind is ze denk ik een stuk ouder geworden in gedrag en kijk op het leven.
Bijrollen:
2. Dokter L.: De dokter die Sophie gaat behandelen. In het begin is het nogal een botte en in mijn ogen niet zo’n aardige dokter. Naar het eind van het boek wordt de dokter steeds aardiger.
3. Dokter K.: De knappe dokter, hij behandelde eerst Sophie maar later wordt zij Behandeld door Sophie. Hij speelt niet zo’n grote rol in het boek maar wordt wel vaak genoemd.
4. Chantal: Met haar komt ze in contact via e-mail. Chantal heeft ook kanker alleen is Chantal ongeneeslijk ziek. Ze is erg luchtig en heeft een grote dosis humor. Sophie heeft veel steun aan haar omdat zij ook ziek is.
5. Zus: Sophie noemt haar zus altijd zus maar eigenlijk heet ze Saskia. Ze lijken in sommigen opzichten op elkaar, allebei dikke wenkbrauwen bijvoorbeeld. In het begin zijn ze niet zo dik maar later worden het steeds meer vriendinnen.
6. Annabel: Haar beste vriendin waar ze heel erg goed mee op kan schieten. Annabel is er altijd voor haar en steunt haar door dik en dun. Ze is er bij bij haar eerste pruik en bij het goede nieuws als ze hoor dat ze ‘schoon’ is.
7. Jur: Een goede vriend van Sophie en op wie ze verliefd is maar hij wil niks met haar. Hij kan heel goed met Sophie opschieten en begrijpt haar goed omdat hijzelf ook kanker gehad heeft.
8. Rob: Een jongen die haar vriend is en waar ze ook voor korte tijd een relatie mee heeft. Al zien ze elkaar meer als vrienden maar dat komt ook door de rare situatie waarin ze zich bevinden. En omdat Sophie vaak op meerdere mannen tegelijk is.

D. Vertelsituatie: Er is een ik-vertelsituatie. Citaat: Met stoute verwachting hoor ik de deur vijf minuten later opengaan, ik concentreer me op de schoonheid van mijn nieuwe arts op te nemen, blz. 92.

E. Tijd: Het verhaal is vertelt in een chronologische volgorde. Het is dus fabel of story. Alleen aan het begin niet omdat je dan al in de toekomst kijkt en daarna pas het echte hele voorafgaande stuk hoort.

F. Ruimte: Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in het ziekenhuis. Bij het ziekenhuis denk je toch vaak aan ziekte en dood. Door die gedachte speelt het ziekenhuis wel degelijk een rol in de gevoelens en de emoties. Soms is ze wel eens weg van het ziekenhuis en dan zit ze bijvoorbeeld in de kroeg of op een met zonovergoten terras. Dan krijg jijzelf als lezer er wel een goed gevoel bij. Net alsof het beter met haar gaat.

Mening
Een erg mooi en ontroerend boek. Daar komt vooral omdat het waar gebeurd is. Sophie schrijft ook heel erg eigentijds en met modern taalgebruik. Doordat ze dat doet is het een boek wat je in één ruk uitleest. Het onderwerp is erg aangrijpend. Kanker is een erge ziekte waarvan vaak wordt gedacht dat als je dat hebt dat je dan dood gaat. Kanker is tegenwoordig ook een ziekte wat veel voorkomt. Denk maar aan borstkanker. De gebeurtenissen zijn op een grappige manier geschreven een beetje cynisch. Ook daarom vond ik het erg mooi. Ook het gedoe rondom de dokters zoals Dokter K. en dat ze ze lekkere dingen noemde. Wat ik een erg emotioneel stukje vond was dat Chantal heel erg ziek werd dat vond ik heel erg. Verdrietige stukjes heeft ze heel mooi geschreven omdat ze dan korte zinnetjes gebruikt en niet alles uit schrijft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"