Meisje in het veen door Koos van Zomeren

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1163 woorden
  • 2 september 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
118
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Meisje in het veen
Shadow
Meisje in het veen door Koos van Zomeren
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Meisje in het veen
Auteur: Koos van Zomeren
Genre: Roman
Uitgeverij: De arbeiderspers, Amsterdam - Antwerpen, 1996


Over de auteur
Koos van Zomeren: de Nederlandse schrijver werd in 1946 in Velp bij Arnhem geboren als zoon van een beroepsmilitair. Na de HBS werkte hij enige tijd bij de Heidemaatschappij en bracht daarna een halfjaar door in militaire dienst. Koos van Zomeren debuteerde in 1965 met een dichtbundel. Van Zomeren werd in 1972 als bestuurder gekozen van de Socialistische Partij. Bovendien werd hij redacteur van het partijblad De Tribune. Tevens was hij in het midden van de zeventiger jaren gemeenteraadslid voor de SP in Nijmegen tot hij de banden met deze partij verbrak en terugkeerde in zijn oude vak: schrijven.


Motivatie keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat het heel aanspreekt. Toen mijn ogen op de titel vielen, las ik snel de samenvatting van het boek. Het ging over een dood meisje dat door een biologieleraar in het veen werd gevonden. Ik vond het wel wat spannend en pakte het boek om het hele verhaal te lezen en erachter te komen wat er nog meer was gebeurd.Inhoud
Willem Egge doet mee aan een onderzoek naar broedgedrag en voedselpatroon van de zeldzame grauwe klauwieren. Als hij klaar is met zijn onderzoek keert hij terug naar zijn fiets om naar de biologenboerderij te gaan, ziet hij een klauwier verstrikt in het struikgewas en daar ontdekt Willem het lijk van een meisje. Hij bevrijdt de vogel en rijdt dan naar de biogenboederijen. Daar overhandigt hij eerst de vogel aan Hemmo Espelo, de leider van het klauwieren onderzoek, en belt dan pas de politie.

Met een onderzoeksteam van de politie keert Willem terug naar de plaats waar hij het meisje gevonden heeft. Hij denkt dat het meisje zo’n achttien jaar moet zijn geweest. Misschien kwam ze terug van een examenfeest? Even denkt hij aan zijn favoriete leerlinge en voelt zich bijna schuldig onder de blikken van de politiemannen. Willem gaat naar zijn broer Ulco en vertelt hem wat er allemaal gebeurd is. Ulco bezweert hem de zaak niet te overdrijven.

Ulco en Willem rijden naar Haren, waar Ulco een afspraak heeft. Onderweg praten ze over het meisje, de scheiding en Itske. Willem heeft geen zin om te wachten tot Ulco terug is van zijn afspraak en neemt de bus naar Groningen.

Hij peinst over zijn kinderloze huwelijk, zijn eenzaamheid en zijn onhandigheid. Het enige waarvan hij denkt dat hij er goed in is, is lesgeven. Op een terrasje in Groningen drinkt hij een biertje en raakt aan de praat met een man die hem zomaar toevertrouwt dat hij ooit een horloge van een dode zwerver heeft afgepakt. Het gesprek loopt af als Willem een mooi meisje ziet en haar achterna gaat.

Bij haar huis herkennen ze elkaar; zij blijkt een oud-leerlinge van hem te zijn: Ymke. Ze doorziet zijn bedoelingen en vertelt hem meteen dat ze zwanger is. Ze vraagt hem toch binnen, maar hun gesprek loopt op niets uit. Willem gaat terug naar huis en daar ziet hij zijn vrouw. Zij(Itske) heeft haar spullen al in dozen gepakt. Itske vertelt hem dat enkele mensen voor hem gebeld hebben, onder ander de politie. Itske licht hem in over de huidige situatie van het dode meisje. Willem vertelt haar tot in detail zijn belevingen en emoties van die dag, maar Itske reageert koeltje en gaat weg. Willem blijft met een bevrijd gevoel achter .. En kreeg wat hij wilde.


Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Willem Egge, een vijftigjarige biologieleraar die vlak bij het zwarte meer langs de Duitse grens in Drenthe woont. Hij is net gescheiden van zijn vrouw Itske omdat Egge vreemd ging met Tynke en steeds moeders van zijn leerlingen versierde.


Egge heeft een soort karakter dat je zijn denken leert kennen en in zijn leven is het enige wat ontbreekt, zijn uiterlijk. Egge heeft aan het eind van het verhaal de rust gevonden die hij zocht, hij heeft geleerd om zelfverzekerd de toekomst in te gaan. Hij gelooft dat hij in de toekomst zal vinden wat hem dwars zat en hij wist om te gaan met de vondst van het meisje. Egge is in dat opzicht dus gegroeid in het verhaal.


Thema
Thema’s van dit boek zijn: “zingeving(de zin dat Willem Egge heeft om te onderzoeken over de dood meisje)”, “de kinderloosheid van het huwelijk van Willem Eggen en Itske(Hoe zwaar het weegt heeft Willem in dit boek verteld)”, “schuldgevoel"(Willem voelt zich schuldig tegenover zijn naasten omdat hij voor zijn gevoel meerdere malen heeft gefaald, b.v. door zijn vrouw geen kinderen te schenken).


Motieven
De muziek van de Rolling Stones, die meerdere malen terugkomt in het verhaal en de moord op het meisje, waar tot het einde niets meer bij wordt gevonden.


Genre
Het is een psychologische roman. Van Zomeren geeft inderdaad in “aanzienlijke omvang de handelingen van de personen in verband met hun karakter en innerlijke leven” weer. Een psychologische roman is het, omdat het het verborgen gemoedsleven uitbeeldt.


Titelverklaring
‘Meisje in het veen’ verwijst naar het dode meisje in het veen, dat door de hoofdpersoon is gevonden.


Tijd
Het verhaal gaat over een dag in het leven van Willem. Deze dag speelt zich af in 1995.


Opbouw
Het verhaal is chronologisch, maar er komen veel flashbacks in voor, vooral veel flashbacks naar de gelukkige jaren met zijn vrouw en zijn jeugd.


Ruimte
De roman speelt zich voor het grootste gedeelte af in Drenthe, maar voor een klein deel ook in Groningen.


Verhaalsituaties
De roman begint met het gevonden dode meisje en zo gaat het door tot het eind, waar zijn vrouw Itske weg ging. Hij voelde zich bevrijd van al die schuldgevoelens en de pijn die hij had.


Vertelwijze
De roman is geheel in ik-vorm en wordt door het gebruik van de verleden tijd gepresenteerd als een terugblik.


Het slot van het verhaal
Het verhaal heeft een gesloten slot, want Willem kreeg wat hij wilde.


Eigen mening
In het begin van het verhaal bleef ik met heel veel vragen zitten: wat is er gebeurd met de gevonden dode meisje, wie heeft haar vermoord? Om antwoord op deze vragen te krijgen heb ik met veel nieuwsgierigheid het boek verder gelezen, maar ik kreeg tot het eind van het verhaal geen antwoord van mijn vragen. Je krijgt een wel wat teleurstellend gevoel als je het hele boek voor niets hebt gelezen. Het verhaal loopt ook zeer onregelmatig: de ene keer vertelt hij over het heden, dan gaat hij terug in de tijd, en dan vertelt hij opeens een verhaal over een jongetje en twee tweelingbroers, dat dode dieren weer tot leven kon wekken.

Wat ik ook heel vreemd vond, was dat in het eerste paar hoofdstukken van het boek de biologen op biologenboerderij werden omschreven, maar later nooit meer terugkwamen in het boek. Van Zomeren wekt eerste de indruk dat deze mensen belangrijk waren, terwijl ze geen betekenis hadden.

Toch vond ik het boek wel spannend, want het hele verhaal was heel mooi geschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje in het veen door Koos van Zomeren"