Mazzeltof door Annelies Nolet

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 692 woorden
  • 11 juli 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
215
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Mazzeltof
Shadow
Mazzeltof door Annelies Nolet
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekbespreking Mazzeltof
Inleiding:

Ani mesapeer masjehoe al Mazzaltof.
Dit is Hebreeuws voor: ik vertel iets over Mazzeltof in het Hebreeuws.
Over de auteur:
Annelies Nolet heeft 2 romans geschreven, Gewiste sporen in 1999 en Mazzeltof in 2002.
Annelies is 65 jaar en al 33 jaar getrouwd met Ernst Elzas. Ze heeft Mazzeltof geschreven naar aanleiding van haar man die voor dit boek model heeft gestaan, want ze was erg onder de indruk van de verhalen van haar man.
Samenvatting:
Max Weyl is een jongetje van vier dat in een orthodox-joods gezin opgroeit. Hij heeft het erg goed en leidt een gelukkig leven. Als de oorlog uitbreekt begint het boek eigenlijk pas. Eerder in het verhaal overlijdt zijn vader, maar dat is niets bij de gebeurtenissen die volgen. Als Max ondergedoken is heeft hij een zwaar leven. Hij zit samen met zijn moeder op zolder boven een winkel. Daarom moeten hij en zijn moeder de hele dag helemaal stil zijn. Pas als de winkel sluit kunnen ze hun kamer verlaten en een beetje praten. Als de familie bij wie ze onderduiken een kind krijgt moeten ze daar weg omdat het te gevaarlijk is doordat er steeds mensen komen kijken naar de baby. Ze logeren die 3 maanden van de bevalling bij een bejaard stel met een groot huis, waar ze vrij kunnen rondlopen. Later komen ze weer terug, maar Peer, die hen onderduikadressen bezorgde, blijkt opgepakt te zijn en ze moeten zo snel mogelijk weg, voor het geval ze verraden worden. Ze vluchten naar een ander onderduikadres, maar tot hun grote schrik bleek de vrouw bij wie ze introkken een lid van de NSB te zijn, maar in ruil daarvoor wilde zij dat ze ervoor zorgden dat ze niet opgepakt werd na de oorlog. Als de oorlog voorbij is durven ze het huis niet goed uit. Want het zou best kunnen dat ze alsnog op de trein naar een werkkamp worden gezet en dat willen ze niet. Een tijdje later hoort Max dat hij naar Engeland kan voor een baantje bij het leger als tolk. Natuurlijk doet hij dat gelijk. Hij heeft voor de tweede keer een zware tijd. Hij moet Duitse soldaten die gevangen genomen zijn ondervragen. Ook moet hij meubels uit Duitse huizen halen voor de oorlogsslachtoffers in Nederland om voor hen een bestaan op te bouwen. Aan het eind van het boek gaat hij op zoek naar zijn zus, Judith. Hij heeft de hoop dat ze nog leeft al opgegeven, maar hoe verder hij zoekt hoe meer aanwijzingen hij krijgt. Na lang zoeken vindt hij dan toch zijn zus in Parijs.

Voorlezen:
Blz. 101. Ik heb dit stukje gekozen, omdat dit goed laat zien hoe het eraan toe gaat als ze ondergedoken zitten.
Titelverklaring:
‘Mazzeltof’ betekent letterlijk: Een goed gesternte. De hoofdpersoon Max lijkt onder een goed gesternte geboren te zijn. Hij woont in een orthodox-joods gezin en heeft het goed.
Ontwikkeling van de hoofdpersoon:
In het begin is Max heel snel bang en wil hij alles houden zoals het is, maar aan het eind van het boek is hij veel minder bang en is hij wel in voor een verandering.
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de geschiedenis. Elk hoofdstuk is een ander jaar. Het verhaal begint als Max vier jaar oud is en eindigt als hij negentien jaar oud is. Dat is van 1926 tot en met 1945.

Thema:
Het Thema is oorlog. Want het hele verhaal gaat over de tweede wereldoorlog en hoe een joods gezin moet onderduiken voor deze oorlog.


Spanning:
Er is veel globale spanning, op het moment dat er iets gebeurt is er spanning, er is ook op de toekomst gerichte spanning, want je wil graag weten of Max zijn zus nog terugvindt.
4 beoordelingwoorden:
Zielig: Want Max en zijn moeder moeten de hele tijd ondergedoken zitten.
Spannend: Er zitten momenten in het boek waarin je erg bang bent dat Max niks overkomt.
Interessant: Want je weet precies hoe het is om ondergedoken te moeten zitten.
Werkelijk: Want dit is heel veel Joden overkomen.
Afsluiting:
Max en zijn moeder hebben de oorlog goed overleefd, maar veel anderen hebben het niet overleefd, zo zie je maar weer wat voor erge dingen in de wereld zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mazzeltof door Annelies Nolet"