Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Max Havelaar door Multatuli

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Max Havelaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2613 woorden
  • 6 januari 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
8 keer beoordeeld

Boekcover Max Havelaar
Shadow
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en t…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na versc…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en teder. Sinds het verschijnen hebben talloze lezers gelachen om Batavus Droogstoppel, gehuild om Saïdjah en Adinda en meegeleefd met Max Havelaar en zijn schepper Multatuli - in 2004 uitgeroepen tot de belangrijkste schrijver uit de Nederlandse literatuur.
Max Havelaar door  Multatuli
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij, Multatuli, Veen Uitgevers (Amstel Klassiek), 11e druk uit 1988
Batavus Droogstoppel vertelt dat hij een boek wil schrijven over koffie, hij is namelijk makelaar in koffie. Hij komt een oud klasgenoot tegen en noemt deze Sjaalman omdat hij inplaats van een jas een sjaal aan heeft. Droogstoppel kan Sjaalman niet uitstaan en wil in eerste instantie het pakket geschriften van hem niet aannemen. Maar als blijkt dat een aantal geschriften over de koffiecultuur in Indië gaan heeft Droogstoppel wel interesse.
Droogstoppel overweegt de geschriften voor zijn boek te gebruiken maar ziet wel in dat het lastig is om losse gedachten tot een leesbaar geheel te maken. Dan bedenkt hij een oplossing: hij besluit zijn jongste bediende Stern het boek te laten schrijven en zo af en toe zelf een hoofdstuk toe te voegen.
Stern begint te schrijven over de geschiedenis van assistent-resident Max Havelaar en zijn optreden als Nederlands bestuursambtenaar in Lebak, op Java.
Havelaar komt al snel in de problemen als hij de regent beschuldigd van corruptie en uitzuiging van de bevolking. De regent heeft wel een hoge functie maar hij is niet erg welvarend. Daarom neemt hij bezittingen van de bevolking af. De bevolking is bang in opstand te komen omdat ze wordt onderdrukt.

Havelaar besluit iets te gaan doen tegen dit onrecht en houdt een toespraak voor de hoofden van Lebak. Hierin vertelt hij dat hij op de hoogte is van al het onrecht dat de Javanen is aangedaan en dat hij dit zal proberen te bestrijden. (Havelaar is te weten gekomen van dit onrecht door zijn voorganger Slotering, die alles heeft opgeschreven. Slotering is waarschijnlijk ook vergiftigd om zijn poging het onrecht te bestrijden.) Havelaars bedreigingen lijken echter niets uit te halen en hij klaagt schriftelijk tegen de resident over het optreden van de regent. Deze komt hem opzoeken en legt uit dat men Nederland een positief beeld geeft van de situatie die zich op Java afspeelt en dat klagen niet getolereerd worden. Havelaar wordt dan overgeplaatst naar een dorpje waar eigenlijk niemand naar hem omkijkt.
Havelaar besluit ontslag te nemen omdat hij het onrecht niet aan kan zien en hij niet serieus wordt genomen. 
Als Havelaar op een gegeven moment arm en verlaten ronddoolt neemt Multatuli het verhaal over. Hij wil de ogen van de regering openen en richt zich tot koning Willem III omdat vele miljoenen onderdanen worden mishandeld en uitgezogen in zijn naam.

(Bron:http://www.scholieren.com/boekverslag/44630)

Tijd en Structuur

Het verhaal speelt zich af rond 1842, 1856 en rond 1860. Max Havelaar, de hoofdpersoon,  was toen assistent resident in Nederlands-Indië. Daarvoor speelde hij als jonge avontuurlijke jongeman en na 1860 was hij een arme man. Het speelt zich af, wanneer Indië in Nederlandse handen was. Het verhaal speelt zich dus af in Nederlands-Indië, in Sumatra, in het plaatste Lebak op Java en in Nederland (Amsterdam).

Het verhaal is dus in drie delen opgedeeld: het eerste deel wordt verteld door Droogstoppel, het tweede deel door Stern en het laatste deel door Multatuli zelf, hij geeft dan een mening over Stern en Droogstoppel. Het is in een chronologische volgorde geschreven.

Personages
Max Havelaar: Max Havelaar is de hoofdpersoon, hij wordt uitvoerig besproken, je krijgt veel te lezen over zijn gedachtes en over zijn leven. In het boek heeft hij verschillende leeftijden, maar voornamelijk wordt er geschreven over een periode waarin hij 35 jaar was. Hij wordt door Droogstoppel, Sjaalman genoemd. Ook wordt hij Multatuli genoemd, de schrijver. Max Havelaar is een Nederlandse, slanke, intelligente (vertelt verhalen) en een doorzettende man. Ook is hij moedig, gevoelig(hij probeert iedereen te helpen) en gelovig. Hij wil graag mensen helpen en geeft iedereen iets waar diegene recht opheeft. Hij helpt iedereen, dus de Indiërs. Hierdoor kwam hij alleen zelf in de problemen, bijv. door zijn ontslag als  assistent-resident.  Ook zijn gezin kwam in problemen.

Havelaar verandert steeds, eerst is hij avontuurlijk, dan gaat hij naar Indië en wordt hij wat serieuzer en als laatst is hij een arme man die alles kwijt is geraakt. Hij schreef boeken over zijn tijd in Indië, waardoor hij wat geld verdiende.

Batavus Droogstoppel: Samen met Stern, schreef hij het boek Max Havelaar. Hij is een handelaar in koffie, oftewel een makelaar. Droogstoppel is een beetje laf, erg egoïstisch, gelovig (maakt er misbruik van door zijn geloof als excuus te gebruiken) en hij mag anderen niet zo erg, hij is een beetje onbeschoft (hij liet Sjaalman wachten toen hij aan de deur kwam). Hij houdt niet van literatuur, een verhaal moet realistisch zijn, omdat er in romans leugens worden verteld. Daarom moeten mensen eerlijk zijn, anders mag hij ze niet.

Stern: Samen met Droogstoppel, schreef hij het boek Max Havelaar. Stern is een Duitser. Eigenlijk schrijft Sjaalman voor hem, dus Stern en Droogstoppel zijn gewoon verzonnen. Er werd niet veel geschreven over hem, over Droogstoppel las je meer, doordat hij zichzelf voor stelde.

Tine en Max jr.: Tine is de vrouw van Max Havelaar. Max junior is de zoon van Max Havelaar senior. Max senior hield erg veel van zijn gezin.

Verbrugge en Duclari: Verbrugge is de controleur van Lebak en Duclari is de eerste luitenant van Lebak. Verbrugge is aardig, gastvrij en luistert naar de verhalen van Max Havelaar. Verbrugge was een beetje afhankelijk van Havelaar. Duclari is moedig en ook hartelijk, hij luisterde samen met Verbrugge naar de verhalen van Havelaar.

Regent: De regent was een erg nette oude man. Hij buitte het volk uit, omdat hij erg veel schulden had. Hij werd niet gemogen door Havelaar, omdat hij het volk uitbuitte. Hij werd ook wel zijn vijand genoemd.

Perspectief

Er is een meervoudig vertelperspectief; het verhaal wordt verteld door Droogstoppel, Stern (Sjaalman) en Multatuli. Er wordt steeds verschillende meningen verteld door de vertellers. Dat is fijn, waardoor je betrouwbare informatie kreeg en hierdoor kon je het verhaal beter begrijpen. De meningen verschilde alleen wel, dat van Droogstoppel negatief, van de andere 2 positief.

Interpretatie en thematiek

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Er kwamen veel thema’s naar voren, zoals de strijd. De strijd van Max Havelaar, tegen de regent. De strijd tegen onrecht. De strijd tegen de uitbuiting van het volk. Om dit te uitleggen en te verklaren, kwam er in het boek een verzonnen verhaal over Saidjah en Adinha. Je leest over de uitbuiting en mishandeling van het Indische volk. De schrijver wil een einde maken aan de onderdrukking van de Javanen, door het verzonnen verhaal. Zo kreeg de lezer te lezen, hoe ze werden mishandeld.   Droogstoppel is niet helemaal tegen de uitbuiting; hij zegt dat God wil dat je zelf geld moet verdienen, door te werken. Je kunt er niet zelf veel aan doen, omdat God het zo wil. Later wordt er in het boek nog kritiek gegeven op de kerk en samenleving, dus een beetje tegen Droogstoppel.

Het doel van Multatuli was ook, het verbeteren van Indië en het herstel van zijn positie. Hij wou een eerherstel. Ook wou hij dat mensen wat beter zouden nadenken over wat er allemaal in Nederlands-Indie  gebeurde.

Mening

Als eerste kwam dit boek in mijn hoofd, toen we te horen kregen dat we een boek moesten lezen tussen 1700-1800. Vroeger, tijdens geschiedenis, hadden we het erover. Ik dacht zelf dat het een lastig boek was, omdat het in het Oudnederlands geschreven is, maar het viel uiteindelijk mee. Dankzij de lessen, waarin we het boek en de film besproken, snapte ik het boek ook beter.

Het verhaal vind ik zelf ook erg goed. Je komt erachter hoe het volk zich voelde en hoe ze werden uitgebuit. Zelf vind ik het moedig van de schrijver, om hierover een boek te schrijven. Anders zouden we er niet veel over te weten komen.

Het onderwerp was dus de strijd tegen het onrecht. Zelf, vond ik het een erg interessant onderwerp, omdat je er niet elke dag meer over leest. Het is ook een boek uit het verleden, dus het is logisch dat je er niets meer over leest. Het sprak me erg aan, het is fijn om te weten hoe het volk daar zich voelde. En met fijn bedoel ik, dat het handig is dat iedereen weet wat er met het volk gebeurde. Ik had er wel eens over nagedacht, tijdens geschiedenis, of het ook echt zo erg was. Ik verwachtte niet dat Nederlanders zo iets zouden doen. Als je erover nadenkt, hoe erg ze mishandeld werden, vind ik het heel erg. Dus eigenlijk ben ik ook anders aan het denken gezet, doordat ik nu echt weet hoe zij zich voelden. Het was erg origineel, hoe de schrijver het onderwerp behandelt. Je kreeg veel voorbeelden, zoals het verhaal van Adinha en Saidjah. Ook kreeg je de meningen te horen van drie verschillende schrijvers.

Zelf ben ik het eens met de mening van de schrijver, van de schrijvers die ook positief waren natuurlijk. Het volk wordt gewoon uitgebuit en er wordt niks tegen gedaan. Het onderwerp is voldoende uitgediept, met voorbeelden, meningen, etc. Zo kwam je erachter of je het er zelf ook mee eens was of niet. Ik vond zelf dat je door middel van de meningen en voorbeelden, het verhaal ook beter begreep. Anders is het lastig je te verbeelden, hoe het vroeger was. Het verhaal van Adinha en Saidjah, vond ik het beste voorbeeld.

Er waren genoeg gebeurtenissen, die belangrijk waren. Zelf vond ik de gebeurtenis, van het ontslag van Havelaar 1 van de belangrijkste gebeurtenissen. Zo begon het verhaal pas echt op gang, waardoor Havelaar nog bozer werd. De gebeurtenissen en gedachtes zijn even belangrijk. De gedachtes werden ook erg goed beschreven. Je las goed, over de gedachtes van Havelaar. Zo kon je het verhaal ook wat beter begrijpen.

Niet alle gebeurtenissen hadden een logisch verband, zoals dat er steeds een andere schrijver kwam, waardoor je allerlei andere meningen kreeg, waardoor je ook verschillende gebeurtenissen had. De gebeurtenissen waarin het duidelijk was, dat het volk mishandeld werd, was erg activerend, waardoor de gebeurtenissen me aan het denken hebben gezet. Als grootste voorbeeld, neem ik weer het verzonnen verhaal over Adinha en Saidjah. De gebeurtenissen waren nogal realistisch beschreven, van daar dat het ook erg activerend was. Soms had je wel van, ik begrijp er niks meer van, alleen maakte dat niet uit, omdat het niet zo belangrijk was als je iets niet begreep. Niet alles was belangrijk, waardoor niet alle gebeurtenissen belangrijk waren.

Ook al is Havelaar een held, ik zou niet op hem willen lijken. Op sommige opzichten wel, maar andere weer niet. Hij heeft erg veel moed en heeft een goed doorzettingsvermogen en helpt ook graag mensen, maar hierdoor kwam in de problemen. Dat is ook het minst leuke aan helpen, je komt bijna altijd in de problemen, terwijl je iemand probeert te helpen, wordt je opeens de dupe ervan.

Doordat de gedachtes erg goed beschreven waren, kon je goed meeleven met de hoofdpersoon. Hierdoor werd het verhaal ook wat realistischer, dus de personages zelf waren ook erg realistisch geschreven. Als de gedachtes van Havelaar niet beschreven waren, zou het lastig zijn om het verhaal nog te begrijpen, maar Droogstoppel, Stern en natuurlijk Multatuli hadden het goed voor elkaar gekregen.

Soms begreep ik niet waarom Havelaar voor sommige keuzes koos. Hij kon soms beter bij zijn gezin blijven, in plaats van de regent te proberen laten ontslaan. Door de vage keuzes, was het soms niet voorspelbaar, waarvoor de hoofdpersoon zou kiezen. Vooral over  de hoofdpersoon kom je veel te weten. Ook over Droogstoppel, je komt veel over ze te weten doordat Droogstoppel zichzelf beschrijft en hierdoor kom je erachter hoe zijn gedrag is en Havelaar wordt beschreven in het verhaal door de schrijvers, dus kom je zo ook veel te weten over hem.

De opbouw was niet ingewikkeld; je wist wie de schrijver van het hoofdstuk was en het was op chronologische volgorde. Je wist niet altijd gelijk wie de schrijver was, maar je kon aan de schrijfstijl zien welke schrijver welk hoofdstuk had geschreven en zo merkte je dat je een andere kant van het verhaal kreeg te lezen. Soms was het dus lastig om dat te begrijpen, maar meestal werd dat goed opgelost door mijn brein.

De opbouw was niet ingewikkeld; je wist wie de schrijver van het hoofdstuk was en het was op chronologische volgorde. Je wist niet altijd gelijk wie de schrijver was, maar je kon aan de schrijfstijl zien welke schrijver welk hoofdstuk had geschreven en zo merkte je dat je een andere kant van het verhaal kreeg te lezen. Soms was het dus lastig om dat te begrijpen, maar meestal werd dat goed opgelost door mijn brein.

Het verhaal kwam rustig op gang, eerst vertelt Droogstoppel over zichzelf en daarna vertelt hij verder. Ik vond dat zelf wel fijn, in plaats van gelijk te beginnen over Havelaar. Zo kwam je wat meer te weten over de schrijver en werd het verhaal stukken duidelijker. Het verhaal hangt ook goed samen, voorbeelden kwamen van de ene schrijver en van de andere schrijver. Ook hierdoor werd het begrip van het verhaal wat duidelijker. Anders zou het lastig zijn om het te begrijpen.

Het verhaal was niet bepaald spannend, je hoeft niet per se verder te lezen.  Er was ook geen einddoel van het verhaal. Hierdoor hoefde je niet per se verder te lezen, niet dat het laatste hoofdstuk niet belangrijk was, maar er was geen spanning in het verhaal. Het was meer een autobiografie van de echte schrijver zelf. Daarom was het boek wel een boeiend verhaal. Erg interessant om wat over Nederlands-Indië te weten en over de mishandeling van het volk daar. Er zijn meerdere verhaallijnen, aangezien er ook verschillende schrijvers zijn. Ondanks de verschillende verhaallijnen, werd er niet gespeeld met tijd, het verhaal bevat een chronologische volgorde. Door de verschillende schrijvers, zie je de gebeurtenissen  door verschillende ogen.  Het eind was erg mooi, dat de schrijver zijn pen pakt en verder schrijft en de andere schrijvers (verzonnen) wegstuurt. De schrijver vertelt alles en legt alles uit, waarom hij het heeft geschreven en wat hij ermee bedoelde. Normaal kom ik nooit een dergelijk eind in een boek tegen.

Soms was het wel lastig, wat er werd bedoeld, maar meestal leek het op het hedendaagse Nederlands. Hierdoor was het vrij makkelijk om een oud boek uit de 19e eeuw te lezen. Er waren veel beschrijvingen, zelfs meer dan de dialogen. Havelaar werd erg goed beschreven. De schrijvers zelf beschreven zich zelf ook erg goed. Eigenlijk beschreef Droogstoppel zichzelf alleen, omdat hij zelf een egoïst is. Het taalgebruik past daarom bij de schrijvers, omdat het boek zelf erg oud is.

Het boek, dat een autobiografie was, was erg mooi geschreven  door de schrijver. De personages en de schrijvers werden erg goed beschreven. Ondanks de tijd waarin ze leefden, was het toch een mooi boek. De schrijver heeft zelf ook erg veel lef, door een boek te schrijven, dat erg gekwetst zal worden opgevat door de regering. De schrijver staat achter het volk. Hij hielp net als Havelaar iedereen, waardoor hij zelf in de problemen uiteindelijk is gekomen en arm werd. Wel mooi en moedig van de schrijver om over een dergelijk onderwerp een boek te schrijven. Het verhaal is wel een beetje aangepast, dus waarschijnlijk was het iets erger voor de regering, maar ik vond zelf dat het goed was geschreven en zo was het al erg genoeg.

Ook al vind ik het vak geschiedenis een vak voor nietsnutten, dit boek was heel anders. Eigenlijk zouden alle Nederlanders dit boek moeten lezen en wat meer over hun eigen achtergrond te komen weten. Gelukkig dat dit soort dingen nou veel minder gebeuren. In ieder geval gebeurt het niet door de Nederlanders. Dus misschien heeft dit boek toch veel geholpen, waardoor nu de Nederlanders niks ergs meer doen; ze waren daarna gestopt met slavernij. Het ging nog lang door, zelfs tot na de Tweede Wereld Oorlog, maar daarna stopten ze, misschien wel door dit boek.

Dat een zwerver een dergelijk boek heeft kunnen schrijven, is ook erg ontroerend om te horen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar door Multatuli"