Marike vecht door Lydia Rood

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1168 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.7
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
103
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Marike vecht
Shadow
Marike vecht door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens:
Titel: Marike vecht
Naam auteur: Lydia Rood
Uitgever: Leopold
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2001
Druk: 1e druk

Gegevens over de auteur:
Lydia Rood werd in 1957 in Velp geboren. In 1975 haalde ze haar HBS-diploma en ging Spaans studeren. In 1984 studeerde ze af aan de School voor de journalistiek in Utrecht en in 1988 aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar opleidingen te hebben gehaald ging ze aan het werk bij De Volkskrant. In 1990 stopte ze bij De Volkskrant om van het schrijven van boeken haar hoofdberoep te maken. Lydia Rood schrijft boeken voor alle leeftijden: behalve jeugdboeken ook thrillers (samen met broer Niels Rood), romans en erotische verhalen. Haar eerste boeken waren detectives vol spanning en actie en ook later heeft ze nog boeken gepubliceerd met veel kenmerken van detectives. De thriller Koningswater werd genomineerd voor de Gouden Strop. In 1982 verscheen haar eerste kinderboek, Een geheim pad naar gisteren. Voor Maanzaad kreeg ze in 1990 een Vlag en Wimpel en Een mond vol dons werd in 1994 bekroond met een Zilveren Griffel. Bij kinderen is Marietje Appelgat het bekendst, dat werd getipt door de Kinderjury. Verder schrijft ze columns voor bladen, radio en televisie.

Inhoud van het boek:
Marike is een gewoon meisje. Maar thuis is het een beetje raar want ze heeft 2 moeders en 1 vader. Daardoor schaamt ze zich en durft nooit eens met een vriendin thuis af te speken. Volgens Marike's gevoel heeft niemand meer oog voor haar omdat iedereen het te druk heeft met de verkering behalve zij want zij heeft geen vriendje. Ook haar moeders en haar vader hebben voor haar gevoel geen oog meer voor haar omdat ze het te druk hebben met zichzelf. Op een dag loopt haar echte moeder weg omdat ze het er niet mee eens is dat de andere moeder een kind krijgt en omdat ze even rust wil. Doordat de moeder is weggelopen, wordt de sfeer zoal op school en thuis nog minder. Thuis is iedereen chagrijnig. Haar andere moeder heeft het te druk met huishoudelijke dingen en Jorinda (haar kleine zusje) en haar vader slaapt elke nacht bij de schapen zo overstuur is hij. Op een dag gaat het niet meer Marike was het zat en ging op zoek naar haar moeder. Haar moeder had voor ze weg ging een briefje achter gelaten waar op stond dat ze bij haar beste vriendin was. Dus ging Marijke daarheen. Toen ze na een lange reis er eindelijk was, was er niemand thuis. Dus ging ze even rond kijken in het stadje. Met toeval kwam ze haar moeder tegen. Ze hebben erg lang gepraat en uit eindelijk ging de moeder weer mee terug naar huis. Toen haar moeder weer thuis was werd de sfeer weer een stuk beter en was het weer gezellig in huis. Ook had ze met haar vriendinnen gepraat en daar was ook alles weer goed mee.


Personen:
De hoofdpersoon van het boek is Marike. Marike heeft bruin haar tot op haar schouders en ze heeft blauwe ogen en sproeten rond haar neus. Ik weet dat doordat erop het kaft van het boek een foto van haar staat, in het boek zelf wordt ze verder niet omschreven. Marike is een persoon dat erg snel jaloers is, zelf weet ze ook niet waarom. Maar als Marike iets wil doet ze het ook en wat ze niet wil doet ze absoluut niet. Dat ze snel jaloers is en dat ze doet wat ze zelf wil heb ik afgeleid uit het verhaal want ze is jaloers op iedereen die verkering heeft en ze gaat gewoon naar de moeder toe terwijl iedereen zegt dat ze moet wachten tot zij weer terug komt.
Marike’s echte moeder is de bijpersoon in het boek. Over haar uiterlijk is niks bekend. En over haar innerlijk is ook verder niet veel bekend alleen dat al ze het niet meer aan kan dat ze wegloopt voor haar problemen.

Plaats:
De plaats waar het verhaal zich afspeelt wordt niet letterlijk vertelt. Maar uit het verhaal kun je afleiden dat het wel in Nederland is want Marike zegt: ik ga nu me moeder op zoeken in Brabant maakt me niks uit dat het aan de andere kant van het land is. Dus ze woont waarschijnlijk in het Noorden. Verder speelt het verhaal veel af bij haar huis, school en omgeving.

Tijd:
Wanneer het verhaal zich afspeelt is ook niet bekend. Maar ik denk dat dit verhaal zich afspeelt in het heden omdat zulke dingen vroeger niet gebeurde en nu zie je zulke dingen wel vaak gebeuren en de materialen waar ze het over hebben zoals als computer hadden ze vroeger ook niet maar nu wel. Welke periode van het jaar het verhaal afspeelt is de winter want in het boek staat dat ze vaak gaat schaatsen en dat er veel sneeuw licht.

Het belangrijkste probleem:
Het belangrijkste probleem van het boek is dat Marike’s moeder wegloopt. Daardoor wordt de sfeer thuis minder, wordt Marike chagrijnig en maakt Marike allemaal kleine probleempjes. Dit probleem wordt aan het eind wel opgelost (haar moeder komt terug), maar ik heb niet het gevoel dat het echt over is. Als het verhaal echt was gebeurd en nu nog steeds speelt, ben ik er bijna zeker van dat Marike’s moeder nog een keer weg gaat.


Hoe loopt het verhaal af?:
Het einde van het boek is dat eigenlijk alles weer goed is gekomen. Marike’s weggelopen moeder komt terug en Marike maakt het weer goed met haar vriendin. Maar het is niet zo dat je echt het gevoel hebt dat het boek uit is, er kon nog veel meer gebeuren.

Titelverklaring:
Het boek heet Marike vecht. Het heet zo omdat Marike vecht om alles weer terug te krijgen hoe het was. Uiteindelijk lukt haar dat ook. Ik vind dat de titel erg goed bij het verhaal past omdat het om Marike draait en ze vecht ervoor dat het weer zo word als vroeger.

Thema:
De schrijver wil met het boek zegge dat als je ergens voor vecht dat het je dan ook lukt en het weglopen voor je problemen helpt niks. Want Marike vecht en het lukt haar ook en de moeder loopt weg voor de problemen maar dat heeft geen enkel nut want vroeg of laat komen de problemen je achterna zoals je ziet.

Eigen mening:
Ik hou niet van fictie en dit was een boek wat echt kan gebeuren dus geen fictie daarom vond ik het erg mooi. Het boek was in een chronologisch verband geschreven zonder flashbacks, daardoor was het boek heel goed te snappen. Meestal gaan boeken die in het echt kunnen gebeuren over drugs en verkrachtingen maar dit boek ging over iets heel anders dat vond ik erg leuk aan dit boek. De zin lengtes waren erg afwisselend dat maakte het lezen niet saai. Omdat ik wou weten hoe het boek afliep en het niet kon voorspellen las ik het boek heel snel uit. Kortom het was een heel leuk en spannend boek en ook erg origineel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marike vecht door Lydia Rood"