Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marcel door Erwin Mortier

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Marcel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 401 woorden
  • 25 juni 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
17 keer beoordeeld

Boekcover Marcel
Shadow

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In e…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. T…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen.

Marcel door Erwin Mortier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Recensie De strijd voor een onafhankelijk Vlaanderen, een actueler thema bestaat er haast niet. Mortier weet in zijn debuut dit thema op een subtiele manier aan te brengen. Al vanaf de eerste bladzijde worden we meegesleurd in de kinderlijke nieuwsgierigheid van het hoofdpersonage en ontdekken we beetje bij beetje waarom er zo geheimzinnig gedaan wordt over Marcel, waar die adelaar op de brief van Marcel symbool voor is en waarom grootmoeder zo’n hekel heeft aan de Franssprekende juffrouw Veegaete. Doorheen het hele boek wordt er meer niét gezegd dan er gezegd wordt en juist in dat verzwijgen ligt de kracht van het verhaal: de tweestrijd tussen schaamte en trots wordt op een onnavolgbare manier weergegeven. ‘Marcel’ is het realistische verhaal van een plattelandsjongen die jaren later nog steeds in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog leeft. Samenvatting Marcel, een jonge Vlaamse idealist, gaat samen met de Duitsers in Rusland aan het front strijden. Dertig jaren later, in de jaren ’70, probeert het hoofdpersonage het mysterie dat rond zijn oom hangt, te ontrafelen. Die zoektocht wordt verweven met het verhaal over het ontwerpen van een jurk voor zijn schooljuf. De jongen leert dat, hoe mooi grootmoeder die jurk ook maakt, ze de gemeenheid van juffrouw Veegaete niet kan verhullen. En dat hoe men ook zwijgt over de collaboratie, de gevolgen nog steeds merkbaar zijn. Naast het verhaal van Marcel, leren we ook dat van Norbert kennen, de broer van Veegaete. Op die manier maakt de schrijver een belangrijk onderscheid in soorten collaboratie; hij maakt duidelijk dat voor Vlaanderen strijden niet altijd mét alle nazistische idealen gepaard gaat. Norbert had namelijk wél een eed gezworen aan Hitler en Marcel niet. Hoewel de kritische lezer kan opmerken dat de vaakvoorkomende lyrische beschrijvingen onmogelijk uit de mond van het negenjarig hoofdpersonage kunnen komen, is ‘Marcel’ een prachtig, realistisch boek. Het haalt juist zijn kracht uit die beschrijvingen want echt veel actie zit er niet in het boek. Misschien is dat de reden dat nogal veel lezer het boek als ‘langdradig en saai’ aan de kant schuiven, maar dat is onterecht. Dankzij ‘Marcel’ is collaboratie weer iets bespreekbaarder geworden want zelfs nu, anno 2007, schaamt men zich om toe te geven dat zijn of haar familie ‘zwart’ was. Mortier weet het taboe te doorbreken en dat is maar goed ook want wat is goed en wat is kwaad, als ieder voor zijn idealen strijdt?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marcel door Erwin Mortier"