Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Marcel door Erwin Mortier

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Marcel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1010 woorden
  • 17 maart 2002
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
29 keer beoordeeld

Boekcover Marcel
Shadow

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In e…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. T…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen.

Marcel door Erwin Mortier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschrijvingsopdrachten: Korte motivatie voor boekkeuze We konden kiezen uit een aantal boeken o.a.: - Marcel - Mijn Tante Coleta - De vierde man - Tralievader - Transit
Ik heb gekozen voor Marcel omdat het me wel een leuk boek leek om te lezen. Persoonlijke reactie Het boek wat ik las was niet interessant om te lezen omdat in het eerste hoofdstuk allerlei stukken voor komen waar je niet een goed verhaal van kunt maken. Het boek was saai omdat het heel lang duurde voordat je alles kwam te weten over “Marcel”. Het boek is ook ingewikkeld, vooral in het eerste hoofdstuk komen moeilijke dingen voor. Het boek is niet leerzaam er staan niet echt leerzame stukken in. Korte samenvatting Het boek begint dus met een soort inleiding over hoe het allemaal gaat in het huis. Wij de personages zijn en wat er in het huis gebeurt. Ook heel belangrijk is het schoonmaken van de foto’s van de overleden familieleden. Een keer de week worden de foto’s achter het loodglas van de vitrinekast gegroepeerd rond het Mariabeeld en een replica van de ijzerentoren afgestoft. Telkens verteld ze daar verhalen over. 1 foto vlak onder de ijzerentoren zal echter nooit van plaats veranderen:die van haar jongste broer Marcel.
Verdiepingsopdrachten: Verdiepingsopdracht 1 (tekstbestudering) - De naam van de ikpersoon word het hele boek door niet genoemd. Hij zit op de basisschool. Je weet ook niet precies hoe oud hij is maar hij is ongeveer 10 jaar. Dit is een nieuwsgierig ‘manneke’. Hij wil weten wie Marcel nou precies is en hij is een beetje verliefd op jufvrouw Veegaete. Dat blijkt wel uit de wc scène, waar hij uitlegt wat hij allemaal hoort en denkt over haar. - Hij wil alles over Marcel te weten komen en dar door eigen speurwerk achterzien te komen. - Hij gaat alleen op zoek naar de waarheid over het verhaal over Marcelen hij zoek echt overal. Door zijn nieuwsgierigheid wil hij echt alles te weten komen over Marcel en daardoor blijft hij een hele tijd zoeken. - Er zijn geen belangrijke beslissingen. - Er zijn geen gevolgen van zijn beslissingen. - N.V.T. - Nee hij veranderd niet voor wat ik heb opgemerkt tijdens het lezen. - Ja ik mag zijn doen en laten wel ik was toen ik zo oud was ook zo nieuwsgierig. - Ja kijk maar naar de vraag hiervoor. 1. Andrea: Andrea is naaister (ze maakt kleren voor mensen uit het dorp). Haar leeftijd weet ik niet precies, maar ze is de oma van de ik persoon. Oma zal wel rond de 65 jaar oud zijn. Andrea is een zorgelijke, strenge maar toch hele lieve grootmoeder. De ikpersoon hoor je niet zeggen dat hij het niet leuk vind bij zijn oma. De grootmoeder moet dan wel lief zijn, en goed weten hoe je met kinderen moet omgaan want rond de 10 jaar is toch een moeilijke leeftijd. Als de grootmoeder de maten van de jufvrouw gaat aftekenen dan is de ikfiguur nog in de kamer. Dat vind Andrea dan weer te vergaan
2. Stella: Stella is het hulpje in huis. Zij help de grootmoeder overal bij. Stella zal wel rond de 30 jaar oud zijn. Bij haar dus hetzelfde verhaal als bij haar voorgangers. Dat is nou een lief, trouw en vooral hulpvol meisje. Bijvoorbeeld als de ikpersoon aan Andrea moet zeggen dat hij het papiertje met de adelaar mee naar school heeft genomen. Stella had ook gelijk aan Andrea kunnen vertellen dat hij het briefje mee naar school had genomen. Maar de lieve Stella, laat dat aan de ikpersoon over. Ze is hulpvol omdat ze heel veel help bij het huishouden. 3. Marcel: Marcel was een soldaat. Hij vocht aan het oostfront in Rusland. Ik weet ook eigenlijk niet eens hou oud Marcel geworden is. Daar kan ik niet zoveel over vertellen, alleen dat hij een idealist was en nooit in de zandbak speelde of touwtje sprong of zoiets. De ikpersoon lijkt op Marcel dus de karakters zullen ook wel wat overeen komen. - Zie de vorige vraag. - Ik persoon is een karakter en de rest zijn types omdat je over de ikpersoon eigenlijk niets te weten komt als alleen zijn karakter. Over de rest krijg je alles te weten wat je moet weten om te kunnen zeggen dat zijn typetjes. Verdiepingsopdracht 2(tekstbestudering) 1: onderwerp ik ben door dit boek niet anders denken over het onderwerp van het boek. In het boek hadden ze meer moeten vertellen over Marcel, omdat ze zo weinig vertelde over die persoon is het boek ook moeilijker te begrijpen. 2: gebeurtenissen een belangrijke gebeurtenis is dat de ikpersoon en brief heeft van die Marcel. Hij kan daar veel dingen uit ophalen. Op een gegeven moment bleef het boek me niet echt meer boeien omdat het erg eentonig was er had wat meer moeten gebeuren. De gebeurtenissen in het boek hebben me niet aan het denken gezet. 3: personages van Marcel kom je in loop van het boek veel te weten. Je komt te weten hoe hij heeft geleefd en wat hij deed. Het boek had geen held waar k graag wil op lijken. 4: bouw de bouw van het boek was ingewikkeld. Na de eerste 2 hoofdstukken snapte ik er nog niks van, maar ik bleef doorlezen van je wil toch weten waar het boek over gaat. Het verhaal komt wel redelijk snel op gang.
5: taalgebruik ik vond het boek wel moeilijk om te lezen. Het boek bevatte ook wel belgische woorden en daarom was het moeilijk om te lezen, ook bevat het boek Franse woorden en zinnen. Het taalgebruik paste wel bij de personages. Evaluatie: Over het boek. Ik vond dit boek niet zo leuk om te lezen, omdat het erg ingewikkeld was en er belgische en Franse woorden in stonden. Ik heb van dit boek niet echt veel geleerd. De volgende keer als ik en boek ga lezen neem ik een andere schrijver dan nu want de manier van een boek opbouwen vond ik niet goed. Over de opdrachten Ik vond het leuk om de opdrachten te maken alleen waren ze best moeilijk.

REACTIES

O.

O.

best slecht.

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marcel door Erwin Mortier"