Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Manhatan door Rob Ruggenberg

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Manhatan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1218 woorden
  • 10 januari 2017
  • 212 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
212 keer beoordeeld

Boekcover Manhatan
Shadow
Manhatan door Rob Ruggenberg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  Manhatan
A: Boekgegevens
Titel: Manhatan
Schrijver: Rob Ruggenberg
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2009

B: Antwoorden op vragen over het boek
1: Je ziet een galg met mensen die een slaaf vasthouden die ze waarschijnlijk doden. Tevens zie je op de achterkant Nieuw Amsterdam (tegenwoordig New York). 2: Ja, want de tekening op de voorkant nodigt uit om te lezen. 3: In het boek word er ook iemand veroordeeld tot de dood middels de galg. Het boek speelt zich tevens in Nieuw Amsterdam af. 4: Geschiedenis.
5: Historisch verhaal.

6: De titel is goed gekozen, want het speelt zich af op het eiland Manhatan in Nieuw Amsterdam.
7: Alleswetende verteller
Personen:
1: De hoofdpersoon is: Peye.
2: Peye is een jongen, zijn vader kent hij niet en zijn moeder is een hoer. Peye’s leeftijd krijgen we in het boek niet te horen.
3: Peye gaat op zoek naar zijn vader in Nieuw Amsterdam.
4: Tijdens zijn reis richting Nieuw Amsterdam ontmoet hij Wauputakway. In Nieuw Amsterdam aangekomen krijgt hij een baantje als hulpkok. Na wat onderzoek komt hij erachter dat Willem Kieft niet zijn echte vader is.
5: Niemand, want iedereen heeft veel honger of is er slecht aan toe.
6: De moeder van Peye, want die is een hoer.
Plaats en tijd:
1: Nieuw Amsterdam (Tegenwoordig: New York)
2: 1642
Gebeurtenissen:
1: Het boek begint met een schipbreuk, in oktober 1642. Er wordt verteld dat Peye zich vasthoudt aan een paal wat eindeloos lijkt te duren. Dan gaat het volgende hoofdstuk ineens over 2 maanden eerder, in Amsterdam. Daar worden Peye en zijn moeder beschreven. Elke keer dat hij aan zijn moeder vraagt wie zijn vader is, krijgt hij geen antwoord. Tot er op een gegeven moment een man komt, waarvan Peye’s moeder geld heeft geleend en nog niet terug gegeven heeft. Hij verteld hem dat zijn vader Willem Kieft heet. Peye gaat op onderzoek uit en komt na een tijdje bij een groot, rijk huis. Met een grote kieviet als familie wapen. Eerder had Peye de ring van zijn moeder gestolen, en op die ring is een kieviet (dat is een soort vogel) afgebeeld die precies lijkt op het familie wapen van de familie Kieft. In dat huis komt hij er achter dat zijn vader directeur-generaal is in Nieuw Amsterdam, op het eiland Manhatan. Peye krijgt steeds meer haat tegen zijn vader omdat die zijn moeder in de steek heeft gelaten. Wat later probeert Peye weg te vluchten van Amsterdam, en raakt uiteindelijk op een schip naar Manhatan. Dit schip heet “De Bonte Specht”
2:  Het moment dat hij erachter komt dat Willem Kieft niet zijn vader is. Willem Kieft was eigenlijk een koerier. Dit is belangrijk omdat Peye in het hele verhaal op zoek is naar zijn vader.

3: Peye kwam erachter dat Kieft niet zijn vader was, maar een koerier die af en toe stal. Peye was toch opgelucht dat Kieft niet zijn vader was; liever een dief als vader dan een Indianen moordenaar. Toen Wauputakway Peye kwam ophalen, werden zij achtervolgt door soldaten. Uiteindelijk wisten zij hen af te schudden en toen zij bijna bij Manuel waren, verdronk Peye in een moeras en gingen Wauputakway en Manuel alleen verder.
4: Het moment dat Peye dood ging. Wauputakway en Manuel waren diep in rouw. Ik voelde mee met hun verdried.
C: Jouw mening over het boek.
1: Ik moest het lezen omdat Rob Ruggenberg op school kwam.
2: Mooi, want het geeft de sfeer van het boek heel mooi neer.
3: Ja, de volgorde is chronologisch. Wat het enigzins voorspelbaar maakte. Dit vond ik jammer.
4: Ik vond het een spannend verhaal. Dit kwam door de schrijfstijl. De meerdere verassingen in het boek maakte het voor mij aantrekkelijk om verder te lezen.
5: Ja, zoals ik ook heb gehoord toen de schrijver op school kwam, doet hij onderzoek naar mensen die echt hebben bestaan in die tijd. Dus het is naar werkelijkheid geschreven. De geschiedenis van het verhaal klopt.
6: Het is een spannend verhaal. De schrijver wist een redelijk dik boek toch spannend te houden. Ik zou het zeker aanraden.
D: samenvatting
Het boek begint met een schipbreuk, in oktober 1642. Er wordt verteld dat Peye zich vasthoudt aan een paal van een schip wat eindeloos lijkt te duren. In het volgende hoofdstuk gaat het over 2 maanden eerder, in Amsterdam. Daar worden Peye en zijn moeder beschreven. Elke keer als hij aan zijn moeder vraagt wie zijn vader is, krijgt hij nauwelijks antwoord. Tot er op een gegeven moment een man komt, waarvan Peye’s moeder geld heeft geleend en nog niet terug betaald heeft. De man verteld hem dat zijn vader Willem Kieft is. Peye gaat op onderzoek uit en komt na een tijdje bij een groot, luxe huis met een grote kieviet als familie wapen die op de deur geschilderd is. Eerder had Peye een ring van zijn moeder gevonden, op die ring is een kieviet (dat is een vogel) afgebeeld die precies lijkt op het familiewapen van de familie Kieft. In dat huis denkt hij er achter te komen dat zijn vader directeur-generaal is in Nieuw-Amsterdam, op het eiland Manhatan (later Manhatten). Peye wilt erachter komen wie zijn vader is en waarom zijn vader zijn moeder in de steek heeft gelaten. Hij kan meevaren met een schip dat naar Nieuw-Amsterdam vaart. Dit schip heet “De Bonte Specht” Twee maanden later lijdt De Bonte Specht schipbreuk, en Peye spoelt tientallen kilometers van Manhatan aan. Een indiaans meisje houdt Peye warm en zorgt voor hem omdat hij zwak is na de schipbreuk. Zij raken bevriend met elkaar, het meisje, Waupatukway, kan deels Nederlands vanwege een Nederlandse vriendin. Later wordt Wauputakway door een pijl van een  andere overlevende van de Bonte Specht geraakt. Hierdoor krijgt zij een ontsteking en is ze er slecht aan toe. in dit boek wordt Manuel ook beschreven. Dit is een slaaf die uit Nieuw Amsterdam is gevlucht. Toevallig ontmoet hij Peye en Waupatakway.
Samen zorgen Manuel en Peye voor Wauputakway. Op een dag komt er een varken aangelopen. Als ze van het varken hebben gegeten, worden zij op gepakt door mannen van Lady Moody, zij heeft veel macht. Peye en Manuel worden naar Nieuw Amsterdam gebracht, Manuel wordt weer slaaf maar nu in een houtzagerij, en Peye wordt hulpje van een kok, het voordeel hiervan is dat Peye nu dicht bij zijn “vader” is. Op een dag komt Wauputakway vanaf Lady Moody naar Nieuw Amsterdam, omdat zij een man had vermoord moest zij daar terecht worden gesteld. Wauputakway is nog steeds gewond, maar zodra zij beter werd, brachten ze haar naar de galg. Peye en Manuel hadden een plan bedacht om haar te laten ontsnappen van de straf. Manuel en Wauputakway lukten het te ontsnappen en vluchten het bos in, Peye zou later komen omdat hij zijn vader wilde ontmoeten. Peye kwam er achter dat Willem Kieft niet zijn vader is. Zijn vader was een koerier die de ring die inderdaad van de familie Kieft is had gestolen. Peye was opgelucht dat Willem Kieft niet zijn vader was, hij zei:”liever een dief als vader dan een Indianen moordenaar”. Toen Wauputakway Peye kwam ophalen, werden zij achtervolgt door soldaten. Uiteindelijk wisten Waupatukway en Manuel hen af te schudden en nadat zij bijna bij Peye waren, verdronk hij in een moeras en leefden Waupatukway en Manuel verder. Hier eindigt het boek.  

REACTIES

M.

M.

slecht er mist heel veel in het verhaal en het is onduidelijk verteld

7 jaar geleden

P.

P.

ik moet hem ook lezen, echt n stom boek

6 jaar geleden

A.

A.

priem maar peye is dood

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Manhatan door Rob Ruggenberg"