Maar buiten is het feest door Arthur Japin

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Maar buiten is het feest
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 1529 woorden
 • 8 augustus 2016
 • 59 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
59 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2012
Pagina's
311
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Maar buiten is het feest
Shadow
Maar buiten is het feest door Arthur Japin
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titel en schrijver:

Maar buiten is het feest, Arthur Japin

Titelverklaring:

Zonne voelt zich ontzettend onveilig thuis, maar kan het daar met niemand over hebben. Naar de buitenwereld toe doet ze alsof er niks aan de hand is. Buiten is het feest staat symbool voor dat buiten de gezelligheid en de vrolijkheid heerst, maar dat Zonne zich vanbinnen zo ontzettend naar voelt. Ook heeft de titel te maken met dat Sijmen op kermissen werkt als fotograaf en Zonne die foto’s ziet als ze in de relatief veilige doka zit. Als Zonne in de doka zit kan Sijmen haar niet storen, omdat de foto’s dan verpest zouden zijn. De donkere kamer is dus de veiligste plek voor Zonne, terwijl het buiten feest is.

Thema:

Seksueel misbruik

Het grote thema waar het boek om draait is seksueel misbruik. Zonne, haar oudere zus, haar zusje, vriendinnen van haar moeder en zelfs haar muzieklerares worden misbruikt door Sijmen. Sijmen probeert iedereen in zijn macht te krijgen door gevoelige foto’s te maken en die te bewaren in dossiers bij wijze van chantagemateriaal. Niemand durft dus iets tegen Sijmen te beginnen.

Motieven:

Bekeken worden in tegenstelling tot jezelf laten zien, jezelf overwinnen, familie

Beknopte samenvatting:

Het boek gaat over Zonne. Vroeger heette Zonne Weijntje, maar ze heeft zelf haar naam veranderd naar de koosnaam die haar vader haar altijd gaf als kind. Zonne’s vader moest het huis verlaten toen haar moeder erachter kwam dat hij vreemd was gegaan met het over buurmeisje. Zonne raakt enorm in een dip door de scheiding van haar ouders. Ze mist haar vader enorm, maar haar moeder wil niks meer met haar ex te maken hebben. Zonne kan haar verdriet en gemis dus niet met haar moeder delen. Haar moeder wordt na verloop van tijd verliefd op een kermisfotograaf genaamd Sijmen. Hij weet haar moeder helemaal in te palmen en hij trekt bij hun in huis. Al direct voelt Zonne zich onprettig in de nabijheid van Sijmen. Vooral wanneer ze steeds meer gaatjes in het huis ontdekt. Ze krijgt steeds meer het gevoel dat Sijmen haar continu aan het bekijken is. Alleen op de wc voelt ze zich nog enigszins veilig, maar dat verandert al snel wanneer ze Sijmen door het raampje ziet gluren. Niet alleen Zonne wordt bekeken, maar ook haar oudere zus Laura. Zonne’s moeder wil er allemaal niks van weten en heeft het gevoel dat haar eigen dochters haar concurrentie zijn tegenover Sijmen. Alleen bij Zonne’s muzieklerares Verbeet voelt Zonne zich veilig. Zonne heeft een enorm talent voor zingen en daarom dringt Verbeet aan om aan een zangwedstrijd mee te doen in de hoofdstad. Maar Sijmen is het daar niet mee eens. Toch krijgt Verbeet hem zover dat Zonne heen mag. Achteraf blijkt dat mevrouw Verbeet door middel van seksueel misbruik Sijmen zover heeft gekregen. Tijdens de zangwedstrijd gebeurt er iets bijzonders met Zonne. Ze komt op voor zichzelf. Voor het eerst laat ze zichzelf zien op een groot podium. Ze noemt zichzelf vanaf dit punt ook Zonne in plaats van Weijntje. We wordt helaas 5e in de wedstrijd, maar toch voelt dit als een grote stap voor haar. Haar nieuwe naam is een eerste stap van verzet tegen Sijmen. Die avond wordt ze alleen wel voor het eerst verkracht door Sijmen.  Later ontdekt ze ook dat Laura verkracht wordt door Sijmen. Maar steeds meer komt Zonne voor zichzelf op. Ze bekijkt zichzelf in de spiegel en begint van haar eigen lichaam te houden. Ook heeft Verbeet Sijmen zover gekregen dat Zonne mee mag doen aan een talentenjacht. Ze is super goed en dit is dan ook het begin van haar succesvolle carrière als zangeres. Het geeft haar een veilig gevoel dat ze op het toneel zelf kan beslissen wat ze van zichzelf laat zien. Sijmen begint steeds meer te merken dat hij Zonne begint te verliezen. Al helemaal nu Zonne heeft ontdekt ze hoe ze zelf seksueel kan genieten. Ze ziet dit als een overwinning op Sijmen. Sijmen gaat nu extra hard tekeer en Zonne zorgt ervoor dat haar moeder hen twee hoort. Zo moet haar moeder wel acties ondernemen. Hier eindigt het verhaal van Zonne’s jeugd.

Tussen dit verhaal over haar jeugd door zit het verhaal van de volwassen Zonne. Ze is ongeveer dertig jaar en is een succesvolle zangeres. Ze heeft een lieve vriend genaamd Sander die weet over haar verleden. Zonne moet naar de rechtbank om haar nichtje Lotte uit handen van haar biologische vader te houden. Later blijkt dat Zonne haar zus Laura en haar familie zijn omgekomen bij een brand, behalve de dochter Lotte. Lotte is een kind van Laura en Sijmen. Dat betekent dus dat Laura zwanger is geraakt door de verkrachting van Sijmen. Zonne doet er alles aan in de rechtszaal om de rechter te overtuigen dat Sijmen een verkrachter er is. Er is veel belangstelling vanuit de media en dat is lastig voor Zonne. Ze vindt het moeilijk om haar hele persoonlijke verhaal naar buiten te brengen. In de rechtszaal wordt Zonne flink op de proef gesteld. In de pauze komt zelfs mevrouw Verbeet langs om te zeggen dat ze ook zou willen getuigen. Zonne slaat dit aanbod af maar geeft het door aan haar advocaat. Het is niet duidelijk of het Zonne lukt om de voogdij over Lotte te krijgen. Na de rechtszaak gaat Zonne naar haar moeder en verwijt haar dat ze niet als getuige is komen opdagen. Maar haar moeder is nog steeds dezelfde.

Hoofdpersoon:

De hoofpersoon van het boek is Zonne, ook wel Weijntje genaamd. We maken haar mee in haar jeugd en als volwassene.

Positieve punten

 • Ze is heel erg lief en zorgzaam tegenover haar kleine zusje Isa en tegenover haar nichtje Lotte.
 • Komt na verloop van tijd zeer sterk voor zichzelf op.
 • Weet lastige situaties altijd te verlichten door een grapje en voert het hoogste woord meestal.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Positieve punten

 • Ze is heel erg lief en zorgzaam tegenover haar kleine zusje Isa en tegenover haar nichtje Lotte.
 • Komt na verloop van tijd zeer sterk voor zichzelf op.
 • Weet lastige situaties altijd te verlichten door een grapje en voert het hoogste woord meestal.

Negatieve punten

 • Staat in het begin zeer onzeker in haar schoenen, maar dat is logisch als 9-jarige.
 • Als volwassen persoon een hard persoon niet niets van zichzelf laat zien aan de buitenwereld.
 • Laat daardoor niet haar echte zelf zien. Ook niet tegenover haar vriend Sander.

Vertelperspectief

Dit wil je ook lezen:

Het verhaal bestaat uit vier delen. Het eerste deel genaamd ‘vaders’ bestaat uit drie hoofdstukken Zonne en twee hoofdstukken Weijntje. De Zonne-hoofdstukken zijn geschreven in de zij-vorm en de Weijntje-hoofdstukken zijn geschreven in de ik-vorm. Het tweede gedeelte genaamd ‘Weijntjes opkomst’ is geschreven in de ik-vorm en in het derde deel genaamd ‘Zonnes opkomst’ is geschreven in de zij-vorm. Het laatste gedeelte genaamd ‘moeders’ bestaat weer uit drie hoofdstukken Zonne en twee hoofdstukken Weijntje. De Zonne-hoofdstukken zijn nu in de ik-vorm geschreven en de Weijntje-hoofdstukken zijn nu juist in de zij-vorm geschreven. Het vertelperspectief wordt dus gespiegeld. Deze afwisseling in structuurheeft te maken met de afstand die Zonne doet van haar jeugd.

Zonne: “ Tot nog toe had zij de macht overgedragen aan de toeschouwer, zich door hem terug laten dringen en haar ziel geloken, maar vanaf vandaag keerde zij de rollen om. “

Tijd:

Het verhaal verloopt niet chronologisch. Het boek begint namelijk wanneer Zonne al rond de 30 jaar is en tussendoor gaat het boek hoofdstukken terug naar haar jeugd. Het deel van Zonne die dertig is gaat eigenlijk maar over een hele korte periode, namelijk de dag dat ze naar de rechtszaal moet. De verhalen over haar verleden verhelderen eigenlijk waarom ze de voogdij over Lotte wilt krijgen.

Decor:

De ruimte speelt een bijzondere rol in het boek. Het gaat heel erg over waar Zonne is veilig voelt. Thuis voelt ze zich alleen veilig in de doka, omdat Sijmen daar niet zomaar kan binnenvallen. Later merkt ze hoe veilig ze zich voelt als ze vol in de schijnwerpers staat. Alle andere plekken voelt ze zich zeer onveilig.

Taalgebruik:

Het taalgebruik in het boek is zeer goed leesbaar en erg toegankelijk. De Weijntje-hoofstukken zijn het meest toegankelijk geschreven, voornamelijk omdat zij zelf dan een kind is rond de 9 jaar.

“ Dit was het verraderlijkst: dat hij je het idee gaf dat alles wat hij deed toch in wezen iets was van ons samen, een avontuurlijk en geheim, verbond, en dat het kinderachtig zou zijn er niet aan mee te doen.”

“Ik zie jou hetzelfde doen, nu, om hem maar bij Isa weg te houden. Toegeven, meegeven, aandacht afleiden van je kleine zusje. Hem tevreden houden in de hoop dat hij haar met rust laat.”

‘…helemaal wanneer je, zoals zij, toch al wat ouder bent.’ Ondertussen zwaaide Sijmen vol enthousiasme terug. ‘Om dan te moeten opboksen tegen iemand die zo veel jonger is, zo onweerstaanbaar als jij, stukken knapper. En dan ga jij de komende jaren ook nog eens alleen maar mooier worden. Uitbotten, opbloeien. Daar kan zij onmogelijk tegenop. Zie haar nou staan, zo blij, die weet van niks. God, als zij ook maar zou vermoeden wat jij voor een plezier met mij gehad hebt, wat zou ze je gaan haten! Moeder en dochter, nee, dat is geweest, voorbij, vanaf vandaag zijn jullie rivalen.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Maar buiten is het feest door Arthur Japin"