Maar buiten is het feest door Arthur Japin

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Maar buiten is het feest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2960 woorden
  • 28 mei 2016
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
20 keer beoordeeld

Boekcover Maar buiten is het feest
Shadow
Maar buiten is het feest door Arthur Japin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

I Structuurvragen

  1. Titelbeschrijving:

Titel: Maar buiten is het feest

Ondertitel: een roman

Auteur: Arthur Japin

1ste druk: 2012

Gelezen druk: 1ste druk

Uitgever: Uitgeverij De Arbeidspers

 

  1. Samenvatting:

Vaders:
In dit eerste deel zien we Zonne, een bekende theaterpersoonlijkheid. Ze moet naar de rechtbank, waarom wordt niet duidelijk. Tegen de pers zegt Zonne dat ze de voogdij wil over haar nichtje Lotte, de dochter van haar zus. Lottes biologische vader Sijmen wil ook de voogdij. Afwisselend met Zonne lees je over Weijntje. Ze vertelt dat haar moeder haar vader de deur uit heeft gezet vanwege een affaire. Haar moeder wordt verliefd op fotograaf Sijmen, die al snel bij hen intrekt. Weijntje voelt zich niet fijn in de buurt van Sijmen, ze moet hem bijvoorbeeld elke ochtend een kus geven, maar dat wil ze niet. Ze ontdekt in huis allemaal kijkgaatjes, waardoor Sijmen haar bespied.

Weijntjes opkomst:
in dit deel wordt over Weijntjes verleden vertelt.  Sijmen heeft buitengewone belangstelling voor haar oudere zus Laura, en ook voor andere vrouwen. Sijmen houdt iedereen in de gaten en bouwt ‘dossiers’ op met foto’s, waarmee hij iedereen (vriendinnen van Weijntjes moeder met wie hij seks heeft gehad, buurtgenoten, maar ook Weijntje en haar moeder zelf) chanteert. Weijntje kan goed zingen en haar zang juf, Juffrouw Verbeet, wil haar trainen. Sijmen neemt Weijntje mee om te helpen bij het volksfeest, waar Weijntje ook aan een wedstrijd mee mag doen. Sijmen begint aan Weijntje te friemelen in het busje. Vlak voor het optreden verandert Weijntje haar naam in Zonne, ze wil niet aan Sijmen verbonden worden door haar naam.

Zonnes opkomst:

Weijntje heeft plaatsgemaakt voor Zonne, die furore heeft gemaakt met haar optreden. Sijmen misbruikt haar, ze begint het te noteren in haar agenda. Ze ondergaat het. Sijmens greep op de familie wordt steviger, hij weet alles wat er speelt. Ook misbruikt hij Laura, die zegt verliefd op hem te zijn. Isa, Zonnes jongere zusje, begint vermoedens te krijgen wat er in huis gebeurt. Juffrouw Verbeet wil Zonne opgeven voor een talentenjacht en probeert Sijmen over te halen toestemming te geven. Zonne krijgt van haar moeder te horen dat zij weet wat Sijmen doet, maar dat zij niks durft te doen omdat haar gezin dan uit elkaar wordt gehaald. Zonne laat Sijmen toe haar te misbruiken om Isa te beschermen, op wie Sijmen ook zijn oog heeft laten vallen.

Op school wordt seksuele voorlichting gegeven, Zonne verraad zich bijna omdat haar idee van seks heel anders is dan wordt vertelt.

Op de dag van de talentenjacht wordt ze nog afgetuigd door Sijmen, die bang is dat het geheim uit komt. Juffrouw Verbeet rijdt Laura bijna aan, die het huis uit stormt. Ze blijkt zwanger te zijn van Sijmen (en hem alleen maar toe te hebben gelaten om Zonne te beschermen) en gaat uit huis. Ze waarschuwt Zonne haar niet hetzelfde te laten overkomen. Na het optreden bloeit Zonne op, ze heeft succes. Op het podium voelt ze zich veilig, omdat ze dan de macht heeft over het publiek.

Moeders:

In dit deel wordt er heen en weer gesprongen tussen de Zonne van het begin van het boek en de oude Weijntje. Zonne getuigt in de rechtbank dat zij de voogdij moet krijgen over Lotte. Laura en haar gezin is omgekomen bij een brand. Haar laatste woorden tegen Zonne over de telefoon waren dat ‘die man’ (Sijmen dus) Lotte niet in handen mocht krijgen. Ze vertelt in de rechtbank over haar verleden, maar de rechter ziet geen bewijs. De oude juffrouw Verbeet komt opdagen, ze zegt wat de prijs was om Zonne aan de tv show mee te laten doen was. In de hoofdstukken Weijntje wordt over de dood van Weijntjes biologische vader vertelt, die altijd van haar gehouden heeft. Sijmen misbruikt haar steeds harder, Weijntje probeert er een eind aan te maken, ze probeert hem aan te vallen met een hamer. Het lijkt een keerpunt in haar leven, ze ontdekt bovendien dat ze genot kan oproepen door te masturberen en zo Sijmen te overwinnen. Ze maakt het hem extra makkelijk zodat haar moeder er niet omheen kan en stappen moet ondernemen. Het laatste hoofdstuk gaat terug naar Zonne. De zitting is afgelopen, de beslissing is nog niet gevallen. Ze gaat op bezoek bij haar moeder, verwijt haar dat ze niet is komen getuigen. Die vertelt ook misbruikt te zijn door Sijmen. Zonne overdenkt wat ze verder met haar leven wil. Ze wil voor Lotte zorgen, ook als haar relatie die ze op dat moment heeft daarvoor eindigt. Hier eindigt het boek.

 

  1. Tijdsverloop:

Het boek  is niet chronologisch. Het verhaal begint bij Zonne die naar de rechtbank gaat. Daarna komen er steeds flashbacks naar vroeger. Alle hoofdstukken over Weijntje, het gedeelte Weijntjes opkomst en het gedeelte Zonnes opkomst zijn eigenlijk flashbacks naar vroeger waarin stukje bij beetje het verleden van Zonne duidelijk wordt.  De fabel wijkt dus erg af van het sujet.

  1. Tijd:

De hoofstukken Zonne spelen in deze tijd, de hoofdstukken over Weijntje waarschijnlijk in de jaren ’70 en ’80. Voor het verhaal is dit niet heel erg van belang, omdat dat wat er gebeurt (het misbruik), nu nog steeds voorkomt.

  1. Perspectief:

Het boek heeft een wisselend perspectief. De hoofdstukken Zonne in het deel Vaders is de personale verteller, de hoofdstukken Weijntje de ik-verteller. Weijntjes opkomst is ook vanuit het ik-perspectief. Zonnes opkomst is weer vanuit de personale verteller. In het laatste deel Moeders zijn Zonnes hoofdstukken geschreven vanuit de ik-persoon en Weijntjes hoofdstukken de personale verteller. De vertelsituatie is redelijk betrouwbaar.

  1. Ruimte:

Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken in Nederland, maar voornamelijk in het huis waar Weijntje woont. De hoofdstukken over de oudere Zonne spelen zich af in de rechtbank, bij haar thuis en bij haar moeder. Verder komen nog enkele plaatsen als de school van Weijntje en kermissen en circussen voor waar Sijmen fotografeert. De sfeer in het boek is niet goed, Weijntje voelt zich nergens behalve op het podium veilig.

  1. Open plekken:
  2. Het verhaal begint met een soort proloog. In de eerste alinea wordt de naam Zonne genoemd. Er wordt wat over haar vertelt. Ook komt er een ik persoon in voor. Later kom je erachter dat dat Weijntje is.
  3. Eerst weet je nog niet wie Weijntje is en wat haar relatie tot Zonne is, met wie je in het eerste hoofdstuk kennis maakt. Weijntje blijkt dezelfde persoon te zijn als Zonne. Zonne is Weijntjes artiestennaam die ze bij de wedstrijd op het volksfeest aanneemt.
  4. In het eerste hoofdstuk wordt de krant een tijdbom genoemd en dat de komende week Zonne op de voorpagina zal staan. Dit blijkt zo te zijn vanwege de rechtszaak die ze heeft aangespannen voor de voogdij van Lotte. Het is niet normaal dat voor een voogdijzaak getuigenis nodig is, dus is de pers nieuwsgierig, zeker omdat Zonne een bekend persoon is.
  5. Zonne zegt tegen zichzelf dat haar lichaam mooi is. Er wordt bij gezegd dat haar lichaam lange tijd een oorlogszone was, maar nu een monument. Waarom kom je later te weten, omdat ze misbruikt is.
  6. Na het eerste deel weet je wat het probleem is: Zonne is misbruikt door Sijmen en wil voorkomen dat hij de voogdij krijgt over haar nichtje. Je vraagt je af of dit ook inderdaad lukt. Deze open plek wordt niet ingevuld. Het laatste hoofdstuk sluit aan bij het eerste hoofdstuk, de rechtszaak is gedaan, maar er komt geen uitspraak. Je komt niet te weten of Zonne inderdaad de voogdij krijgt.
  7. Spanning:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Er is best wel wat spanning in het boek. dit komt omdat je gelijk in het verhaal wordt gegooid en het verhaal zo ongeveer volledig uit flashbacks naar Zonnes jeugd bestaat. Ik vraag me de hele tijd af hoe het zal eindigen, omdat dat dus niet in één keer voorgeschoteld wordt.

  1. Fictiegehalte:

Het boek is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal (dit vertelt de schrijver), maar het werkelijkheidsgehalte is heel hoog. Seksueel misbruik binnen de familie komt vaak voor. Ook het feit dat Zonne bekend wordt met zingen middels een talentenjacht is heel reëel, dat gebeurt vaak met grote artiesten. Het boek had dus wel werkelijk gebeurd kunnen zijn. Op internet wordt de vergelijking getrokken tussen dit boek en het leven van artieste Karin Bloemen.

  1. Samenhang:

Ik vond het boek niet heel erg samenhangend. Dit komt omdat er de hele tijd flashbacks zijn en er geswitcht wordt tussen de Zonne van het heden, Weijntje, en de opkomst van Zonne (dus de persoon tussen Weijntje en de oudere Zonne in). Dat maakt het soms moeilijk om precies het verhaal te volgen en de chronologie te snappen.

  1. Verhaallijnen:

Het boek heeft 2 verhaallijnen. De eerste is de Zonne van het heden die probeert in een rechtszaak de voogdij over haar nichtje te krijgen. De andere verhaallijn is Weijntje/Zonnes opkomst. Deze verhaallijn vertelt Zonnes verleden over het misbruik dat haar voor het leven getekend heeft, en over hoe zij aan haar succes is gekomen als zangeres.

  1. Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon in het boek is Zonne. Ze is geboren als Weijnanda, afgekort Weijntje.  Ze groeit op bij haar moeder, zusjes en stiefvader Sijmen. Sijmen misbruikt haar, Weijntje is bang voor hem en heeft weinig zelfvertrouwen. Ze laat het misbruik toe, eerst omdat ze niet weet wat haar overkomt, dan omdat Sijmen haar chanteert (als het uitkomt, wordt het gezin uit elkaar gehaald) en later om haar zusje Isa te beschermen. Zonne kan goed zingen en de koor dirigente haalt haar over mee te doen aan een wedstrijd. Vlak voor die wedstrijd neemt ze afstand van Weijntje door de naam Zonne aan te nemen. Vermoedelijk komt deze naam van haar echte vader, die heette Solomon van Sol. Hiermee neemt ze afstand van Weijntje, Zonne is geboren. Het is niet echt duidelijk wat Zonnes doel is als ze nog jong is. het doel van de oude Zonne is om de rechtszaak te winnen en de voogdij te krijgen over Lotte, haar nichtje, om haar uit handen te houden van Sijmen. Ze besluit hier koste wat het kost voor te gaan, ook als haar relatie met Sander daarvoor uit gaat. Zonne overwint Sijmen uiteindelijk en bloeit op op het toneel, waar ze zich veilig voelt. ze wordt een bekende theaterpersoonlijkheid en ze spreekt de pers ook graag toe. Zonne blijkt dus een sterke vrouw te zijn geworden, ondanks haar jeugd.

  1. Belangrijkste bijpersonages:

Sijmen: Sijmen is Zonnes stiefvader, hij is fotograaf van beroep. Hij is psychisch gestoord. Hij misbruikt zijn stiefdochters en chanteert niet alleen zijn gezin, maar ook buurtgenoten. Hij lijkt aardig naar de buitenwereld (dat is ook waarom Zonnes moeder op hem is gevallen en haar vriendinnen Sijmen erg aantrekkelijk vinden), maar blijkt dus helemaal niet zo leuk te zijn.

Zonnes moeder: Zonnes moeder valt voor Sijmens charmes nadat ze haar man, de biologische vader van Zonne en haar zussen, de deur uit heeft gezet wegens een affaire. Sijmen weet haar helemaal in te palmen maar krijgt steeds meer macht over haar. Ze moet ook met andere mannen naar bed van hem. Uiteindelijk zet ze hem wel het huis uit als het heel duidelijk is dat hij Zonne misbruikt, maar daar gaan jaren van misbruik aan vooraf. Later voelt ze zich schuldig over wat er is gebeurt.

Juffrouw Verbeet: is de koordirigente van Zonne. Zij ziet Zonnes talent en moedigt haar aan om mee te doen aan een wedstrijd en aan een tv show. Verbeet is een helper, ze zegt zelf Zonne te willen helpen omdat zij niet zo’n iemand had toen ze jong was. Ze wil zo graag dat Zonne mee doet aan de tv show, dat ze zich ook door Sijmen laat misbruiken. Later wil ze Zonne nog helpen in de rechtszaak.

  1. Thematiek, motto, titel en motto

Het algemene thema in het boek is misbruik in de familie. Zonne en haar zusjes worden misbruikt door Sijmen. Motieven die terugkomen zijn macht, kijken en beken worden, spiegels en fotografie. Macht omdat Sijmen macht heeft over iedereen die hij gebruikt. Hij maakt foto’s van alles en iedereen om mensen daar mee te chanteren. Zonne krijgt haar macht terug door het ontdekken van masturbatie , door Sijmen te lijf te gaan en door het zingen, hierdoor krijgt ze zelfvertrouwen. Zonne wordt bekeken door Sijmen middels kijkgaatjes in de muren. Ze wordt dus constant bespied. Op het toneel is het echter Zonne zelf die kijkt. Dit hangt ook weer samen met macht. Degene die bekijkt, heeft de macht. Spiegel is een leidmotief. Zonne durft niet in de spiegel te kijken. Ook komt de spiegel terug in de vorm van een spiegel die Sijmen in de winkel heeft opgehangen. Door de spiegel kan hij Zonne in de gaten houden als ze in de winkel staat, maar dwingt hij haar ook te kijken hoe hij zichzelf bevredigd, wat alleen zij kan zien. Fotografie is ook een motief. Zonne krijgt met fotografie te maken door Sijmen, die fotograaf is van beroep, maar ook door de media die boven bekende mensen, waar Zonne er een van is, zitten.

De titel ‘maar buiten is het feest’ slaat op het feit dat Zonne zich thuis niet veilig voelt. normaal gesproken is thuis de plek waar je je het veiligst voelt. voor Zonne geldt dit natuurlijk niet, omdat Sijmen daar is. Feest staat gelijk aan veiligheid. Buiten kan opgevat worden als letterlijk buiten, maar ook als het toneel. Het podium is namelijk de plek waar Zonne zich op haar best voelt.  Het motto komt van Fjodor Dostojevski en luidt: ‘De beste camouflage is je eigen persoonlijkheid omdat niemand zal willen geloven dat die echt is’. Dit slaat op hoe Zonne weet om te gaan met de media, namelijk door zichzelf te zijn. Door eerlijk en open de media te woord te staan over de rechtszaak, blijven zij achter met vragen.

De titel ‘maar buiten is het feest’ slaat op het feit dat Zonne zich thuis niet veilig voelt. normaal gesproken is thuis de plek waar je je het veiligst voelt. voor Zonne geldt dit natuurlijk niet, omdat Sijmen daar is. Feest staat gelijk aan veiligheid. Buiten kan opgevat worden als letterlijk buiten, maar ook als het toneel. Het podium is namelijk de plek waar Zonne zich op haar best voelt.  Het motto komt van Fjodor Dostojevski en luidt: ‘De beste camouflage is je eigen persoonlijkheid omdat niemand zal willen geloven dat die echt is’. Dit slaat op hoe Zonne weet om te gaan met de media, namelijk door zichzelf te zijn. Door eerlijk en open de media te woord te staan over de rechtszaak, blijven zij achter met vragen.

 

  1. Waarom is dit boek literatuur?

Dit boek is literatuur omdat het een belangrijke boodschap heeft voor de samenleving. Misbruik is iets waar niet makkelijk over gepraat wordt, niet door slachtoffers, niet door daders, maar ook niet door media. Japin stelt dat in dit boek aan de kaak. Hij vertelt de rauwe werkelijkheid. Verder is dit boek gewoon erg goed geschreven. Het is nooit saai, omdat het bestaat uit flashbacks en je een hele ontwikkeling mee maakt, namelijk die van Weijntje naar succesvolle Zonne. Er zitten bijzondere elementen in dit boek. zo wisselt het perspectief meerdere keren en zitten er een soort epilogen en prologen bij elk deel van het boek, die iets vertellen over Zonnes leven. 

 

II persoonlijk gedeelte:
1) motivatie boekkeuze:

Ik moest nog een boek van na 1990 en ik wilde het liefst een boek van 1.5 punt, omdat dat beter is voor het cijfer voor het mondeling. Dus ik ben in de lijst met voorgeschreven boeken gaan zoeken naar een boek dat bij deze criteria past. Van de boeken uit de lijst ben ik op internet gaan zoeken naar waar het verhaal over gaat en of dat mij aanspreekt. Dat was zo met Maar buiten is het feest. Ik had het boek wel eens in de bieb zien liggen en toen sprak het me al aan, dus besloot ik om dit boek te gaan lezen. Ik hoorde dat Arthur Japin een goede schrijver is en toegankelijk schrijft, daarom heb ik voor een boek van hem gekozen.

3) eerste persoonlijke reactie aan de hand van 4 beoordelingswoorden:

* heftig: het verhaal is niet een van een chicklit. Ik had nog nooit over misbruik gelezen. En dan lees je opeens dat Sijmen aan Zonne zit. Langzaam drong tot me door wat hij aan het doen was, ik had daar eerder niet zo over na gedacht.

* bijzonder geschreven: het perspectief wisselt de hele tijd tussen personale verteller en ik-verteller, het boek hangt aan elkaar van de flashbacks, er zitten een soort epilogen en prologen tussen de verschillende delen waaruit het boek bestaat. Bij de boeken die ik normaal gesproken lees, is dat niet zo. Is het verhaal gewoon chronologisch, is er één verhaallijn en één perspectief, daarom vond ik des te leuker om Maar buiten is het feest te lezen.

* spannend: het is geen detective, thriller of young-adult,  maar toch is dit boek best spannend, ik wilde graag doorlezen en weten hoe het afloopt.

* een goed verhaal: het verhaal is niet leuk, maar wel goed. Je moet er even over nadenken als je het uit hebt. Wat ik zo mooi vond, is de ontwikkeling die je mee maakt van Weijntje naar Zonne.

5) slot bevredigend of niet:

Ik vind het slot niet bevredigend, omdat het een open einde is. je weet niet of het Zonne inderdaad lukt om de voogdij te krijgen over haar nichtje, en of de griezel van een Sijmen misschien aangeklaagd wordt. Ik had dan ook eerder verwacht dat je nog wel de uitspraak van de rechtbank krijgt te weten. Nu weet je alleen dat Zonne er alles aan zal doen om voor Lotte te kunnen zorgen, maar daar schiet je niet zoveel mee op.

6) beargumenteerd eindoordeel:
Maar buiten is het feest heeft mij echt verrast. Ik hou niet zo van literatuur lezen, dacht altijd dat het moeilijk en stom was, maar dit boek vond ik wel leuk om te lezen. Het leest vlot door, Japin schrijft heel toegankelijk en ik had het in 3 dagen uit, omdat het verhaal mij geen moment verveelde. Ik vind de opbouw van het boek, de flashbacks en de perspectiefwisselingen erg leuk om te lezen, het is net wat anders dan wat ik gewend ben. Japin beschrijft erg knap een zeer moeilijk onderwerp, je leeft als lezer erg mee met de hoofdpersoon, aan wie ik me geen minuut ergerde, terwijl ik toch anders dan haar zou handelen. Ik kan dit boek zeker aanraden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Maar buiten is het feest door Arthur Japin"