M. door Shira Keller

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover M.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 433 woorden
  • 24 november 2012
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
13 keer beoordeeld

Boekcover M.
Shadow

Leah Rosenberg werkt op aandringen van haar galeriehoudster aan een zelfportret. Voor het eerst in jaren kan ze zichzelf niet ontlopen. De opdracht voert haar terug naar haar jeugd, naar een rozen kwekende vader, een meelijwekkende moeder en Joodse grootouders met een reusachtige verzameling conservenblikken. En bovenal naar de geschiedenis met Markus Prins, haar zach…

Leah Rosenberg werkt op aandringen van haar galeriehoudster aan een zelfportret. Voor het eerst in jaren kan ze zichzelf niet ontlopen. De opdracht voert haar terug naar haar jeugd…

Leah Rosenberg werkt op aandringen van haar galeriehoudster aan een zelfportret. Voor het eerst in jaren kan ze zichzelf niet ontlopen. De opdracht voert haar terug naar haar jeugd, naar een rozen kwekende vader, een meelijwekkende moeder en Joodse grootouders met een reusachtige verzameling conservenblikken. En bovenal naar de geschiedenis met Markus Prins, haar zachtmoedige leraar Klassieke Talen.

Als vijftienjarige ontmoet ze M. dagelijks bij de Oude Kerk, in een wereld waarin voor anderen geen plaats is. Tot hun samenzijn op een dag dramatisch afgebroken wordt. Nu, vijfentwintig jaar later, vraagt ze zich af of hun hartstocht werkelijk bestaan heeft. Of draagt ze al die tijd een illusie met zich mee?

M. door Shira Keller
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat heeft deze schrijfster een prachtige naam en de titel van haar debuutroman is al net zo mysterieus. Waar staat deze letter M voor en waarom is deze getekend in een prikkeldraadachtige vorm? Voordat het boek is opengeslagen, roept deze roman al vragen op, verwachtingen die de schrijfster, na het lezen van de eerste pagina, al lijkt te gaan waarmaken.

Samenvatting

In de eerste hoofdstukken maken we kennis met Leah, een succesvolle beeldhouwster, die een opdracht krijgt om een zelfportret te boetseren. In tijdsprongen tussen haar jeugd en volwassenheid leren we haar kennen als kind van een rozenkwekende vader en een moeder voor wie het hoogtepunt van de dag het afscheuren van de dagkalender is. 'Ze doet het zo ernstig, zo gedisciplineerd, dat het lijkt of ze gelooft met haar gescheur persoonlijk de aarde draaiende te houden.' De roman staat vol met dergelijke prachtige en originele beeldspraak.

Toch leren we Leah zowel in de relatie met haar galeriehoudster als die met haar ouders nog niet echt kennen. Er is eerder sprake van verwarring, bij Leah, maar ook bij de lezer. Hoe komt het dat dat zelfportret maar niet van de grond komt? 'Toen ik de kleikop voorzichtig optilde zag ik dat het gezicht zo plat was als een schoenzool, en er stak grind in. Alleen de uitdrukkingsloze ogen waren nog intact.'

In deel twee leren we Leah kennen als een schuchtere puber die ondersteboven raakt van haar leraar klassieke talen Markus Prins. 'Die nacht droomde ik dat ik in een groot, donker meer dreef. Ik probeerde graffititags te spuiten, in de lucht, een teken, bestaande uit de letter M, overlopend in een rondje eromheen, en nog een rondje daaromheen, enzovoort enzovoort, als een eindeloos doorcirkelende spiraal.' Keller beschrijft heel knap de intensiteit van die relatie. Ze maakt daarbij gebruik van metaforen die terugkeren op een andere plek in een totaal andere dramatische betekenis. Op sommige momenten beneemt dat je de adem, zoals in de brief van Markus Prins aan zijn vrouw.

De auteur

Shira Keller is een schrijfster waarvan we mogen hopen dat ze gauw een tweede roman uit gaat . brengen. Er zijn in M. enkele debutantenfoutjes aan te wijzen, maar die vallen in het niet bij de zelfverzekerdheid die uit de stijl en de opbouw van haar debuut naar voren komen. Hoewel sommige symbolen (de klok) in eerste instantie een puberachtig effect genereren, krijgt Keller het voor elkaar om de lezer het verhaal in te sleuren en hem pas los te laten op het moment dat datzelfde symbool enkele verhaallijnen bij elkaar brengt. Een ervaring die de lezer omarmt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "M. door Shira Keller"