Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lucifer door Joost van den Vondel

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Lucifer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1332 woorden
  • 2 maart 2011
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
15 keer beoordeeld

Boekcover Lucifer
Shadow
Lucifer door Joost van den Vondel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Joost van den Vondel
Lucifer
Naam: Jeroen W
Klas: 6VC
Leraar: Kraaikamp


1. Beschrijving


- Complete titelbeschrijving

Auteur: Joost van den vondel
Titel: Lucifer
Eerste druk: 1654
Genre: treurspel


- Korte motivatie van de boekkeuze

De flaptekst van het boek sprak mij aan toen ik het las. Bijbelse romans zijn toch een slag boeken die je niet vaak ziet. Het is ook een leuke afwisseling op de boekverslagen die ik hiervoor heb gedaan. Die waren wat realistischer en van tegenwoordige tijd.


- Korte samenvatting van de inhoud
Het verhaal speelt zich af in de hemel. Engel Lucifer heeft Appolion naar de aarde gestuurd om te gaan kijken hoe de pas geschapen mens daar leeft. Het bleek dat het paradijs op aarde stukken mooier was dan wat wat de engelen gewend waren. Adam en Eva hadden veel meer vrijheid en schoonheid op de aarde. Later kwam Gabriël, samen met de groep engelen die bij God waren aangesloten, de “Rei”, vertellen dat God besloten had om de mens boven de engelen te plaatsen. De engelen moesten voortaan de mensen dienen en aanbidden.


Lucifer maakte een afspraak met Gabriël om zich te beklagen. Voordat Gabriël er was, stookte Belzebub Lucifer op dat hij zich moest verzetten tegen deze nieuwe regeling. Toen Gabriël aangekomen was, stelde Lucifer een aantal vragen. Gabriël gaf echter geen antwoord en zei dat Lucifer moest vertrouwen op God.

Belzebub ging echter verder met het opstoken van Lucifer. Deze keer met succes. Lucifer scheidde zich af van de andere engelen, waardoor er twee groepen ontstonden: de Luciferisten en de Rei. Ze gingen de strijd aan met elkaar. Michael gaf zijn veldheer Gabriël de opdracht om de opstand tot een einde te brengen. Rafael probeerde op het laatste moment, vlak voordat de strijd begon, nog vrede te stichten. Hij zei tegen Lucifer dat als hij door zou gaan, hem een afschuwelijke straf te wachten staat. Rafael zag dat Lucifer wanhopig was, en riep de Rei te hulp. Samen bidden ze tot God dat Hij de opstandige engelen genadig mag zijn. Op het hoogtepunt van de strijd stonden Lucifer en Michael tegenover elkaar. Michael gaf Lucifer nog een kans om te bekeren, maar toen deze in razernij zijn schild doormidden kliefde, werd Lucifer getroffen door de bliksem.

Michael vertelt het verloop van de slag aan Rafael. Lucifer had de slag verloren en was de diepte ingestort. Hij veranderde in een monster, een mengeling van zeven dieren.

Later werd bekend dat Lucifer zich had gewroken door Belial naar de aarde te sturen. Hij heeft Adem en Eva door de slang laten verleiden. De duivels werden opgesloten en het hellevuur werd ontstoken om de gevallen engelen voor eeuwig te straffen. Aan het eind spreekt de Rei van Engelen de hoop uit dat de Verlosser komen zal.


- Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het een mooi boek om te lezen. Het verhaal had ontzettend veel weg van een Lord of the Rings film, en dat is toch wel heel mooi om te lezen. Maar ook het feit dat Bijbelverhalen werden gebruikt als basis van dit boek, geeft een mooie wending aan het verhaal. Het boek leest vlot doordat het een heruitgave is van het boek dat verscheen in de 15e eeuw en is een plezier om te lezen.


2 Verdiepingsopdracht

- 2
Rederijkers: In de Late Middeleeuwen was er weinig vermaak voor het volk. Er ontstonden clubjes met dichters en schrijvers die toneelstukken en gedichten schreven of liedjes zongen. Lucifer is een toneelstuk die iets later is geschreven, in 1654, maar die voortgevloeid is uit deze rederijkers.

Renaissance: Het boek is geschreven in het tijdperk van de renaissance. Het boek werd overigens niet zonder slag of stoot opgevoerd op het toneel, Amsterdamse priesters verboden het boek toen het uitkwam. Maar juist door dit verbod nam de interesse toe en kon het boek het succes behalen dat het nu geniet.
- 3



Doel van de auteur
Secundaire literatuur zegt het volgende (Bron: http://www.let.leidenuniv.nl, Universiteit van Leiden)

Vondel heeft in zijn Lucifer zijn eigen pijnlijke levensworsteling om deemoed en om de afwerping van alle eigenzinnigheid uitgebeeld. Lucifer, die het aangekondigde leerstuk van de Menswording niet kan aanvaarden, omdat hij er niet in kan geloven, zou Vondels dichtende vereenzelviging met zijn titelheld kunnen betekenen. De noodschreeuw van zijn hart om deemoed en geloof zou in het drama te horen zijn. De weerspannige geweldenaren uit alle eeuwen lijken alleen uitwenidg op politici. Het zijn de driften, die ieder vertrouwen in crisis brengen. Het toneel, dat in de hemel is, bevindt zich op dezelfde tijd in de worstelende mens plaats. De God, die in Adam wil worden geëerd, beslist in het hemelse heelal een tweegevecht. Dit tweegevecht duurt echter voort in elk mens.

Het doel van dit toneelstuk is om mensen te overtuigen dat God zijn beloften waarmaakt en het waard is om in te geloven en te dienen. Want in den beginnen heeft God beloofd dat de mens de aarde zal bewonen en zich zal ontwikkelen, met hem aan hun zijde. Als we nu om ons heen kijken, dan mogen we alleen maar dankbaar zijn dat we het zo ver hebben geschopt als mensheid. Dat is de boodschap die Joost van den Vondel met dit toneelstuk duidelijk wilt maken.



3. Evaluatie

Allereerst moeten we in het eindoordeel vermelden dat je een oordeel gaat uitspreken van een boek dat bijna 400 jaar geleden geschreven is. Dat kan gezien worden als een game recenseren van 10 jaar geleden. Bij allebei moet dan niet worden gelet op de opmaak van de tekst en het taalgebruik, maar puur naar inhoud. Als je dat van tevoren inprent bij jezelf, zullen de ergste nadelen al weggestreept kunnen worden. Want het boek is geschreven in Oudnederlands en moet door middel van voetnoten worden toegelicht. En dat leest toch een stuk minder fijn. In mijn ogen.

Maar ook de opbouw van de spanning is onder de 21-eeuwse maat. Die is namelijk erg voorspelbaar. Ik kan me voorstellen dat dit in de 17e eeuw een doorbraak was, maar tegenwoordig zou dit boek door een gemiddelde uitgever naar de blauwe vuilnisbak worden doorverwezen. De inhoud op zichzelf is overigens niet verkeerd, maar door de chronologische volgorde en dat het voorspelbaar is wat bepaalde handelingen tot gevolg hebben.


De plaats en de ruimte waar het verhaal zich afspeelt vind ik wel een aparte setting die ik kan waarderen. Het speelt zich af in de Hemel ten tijde van de schepping van de mens, op de zesde dag van het scheppingsverhaal. Adam en Eva zijn net geschapen en leven in het paradijs van God. Ik kan mij voorstellen dat het een beladen onderwerp is geweest in de tijd dat dit boek uitkwam, in het begin van de Renaissance en het einde van de Late Middeleeuwen. Dat zal ook waarschijnlijk de reden zijn dat het boek nog steeds bekend is in onze tijd en zelfs in de schoolbibliotheek van het Griftland te vinden is.

Zoals ik net al even aangaf, is de taal moeilijk in dit boek. Normaal lees ik boek in een vrij hoog tempo, maar in dit geval was het toch echt nodig om af en toe even te stoppen, eventueel bij de voetnoten te kijken, en je af te vragen wat er nou eigenlijk gezegd wordt. Dat is lastig, leest moeilijk en houdt enorm op. Maar aan de andere kant is het een boek van 400 jaar oud, en het feit dat het nog te begrijpen valt, is toch ook iets waar je rekening mee moet houden.

Dit boek is voor een 17-eeuws boek dus nog goed te lezen in deze tijd. Buiten het feit dat het boek voorspelbaar en af en toe saai is, is het nog prima te lezen in onze 21e eeuw. Met de gebruikte Bijbelse achtergrond en figuren is de setting zelfs verwonderlijk te noemen. Want hoeveel boeken worden er tegenwoordig nog hierover geschreven? Dat zijn er niet veel, en daarom is Lucifer een boek die apart is in zijn genre en dat nog veel gelezen wordt. En daar had Joost van den Vondel in 1654 toch alleen maar van kunnen dromen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lucifer door Joost van den Vondel"