Lucifer door Joost van den Vondel

Beoordeling 6.4
Foto van Marit
Boekcover Lucifer
Shadow
  • Boekverslag door Marit
  • 3e klas vwo | 723 woorden
  • 2 april 2018
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1654
Pagina's
228
Geschikt voor
vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Lucifer
Shadow
Lucifer door Joost van den Vondel
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Lucifer

Titel: Lucifer

Auteur: Joost van den Vondel

Uitgeverij: t’ Amsterdam

Jaar 1e druk: 1654

Genre: Dit boek is stiekem een theaterscript met als hoofdgenre drama en als sub genre tragedie/treurspel.

Hoofdpersoon: De hoofdpersoon van het verhaal is natuurlijk Lucifer, vandaar ook de titel van het boek. Lucifer is zelf niet bijzonder goed in goede keuzes maken, wat leidt tot het meegesleept worden door boze engelen. Goede engelen proberen hem over te halen, maar hij luistert niet omdat hij macht kreeg aangeboden door de slechte engelen. En als Lucifer van iets houdt, is het macht.

Belangrijk personage: Een tweede, vrij belangrijk personage is Belzubub, een van de slechte engelen. Hij is degenedie Lucifer overhaalt en hem aanzet tot het klagen bij Gabriel over de beslissing van God, die de engelen onderschikte aan de mens. Nog een gevolg van Belzebub’s aanzettingen was de splitsing van de engelen, die zich verdeelden in twee kampen: de Luciferisten en de Rei.

Belangrijkste gebeurtenis: De belangrijkste gebeurtenis in het boek is voor mij het moment dat Lucifer besluit voor kwaad te kiezen. Als hij zich had laten overhalen dan was het complete boek waarschijnlijk niet gebeurd

Locatie: Het verhaal speelt zich af in de hemel.

Tijd: De tijd is in dit verhaal niet gespecificeerd, er is echter wel bekend dat dit verhaal afspeelt tegelijkertijd met het verhaal van Adam en Eva.

Echt? Persoonlijk vind ik dat het verhaal niet echt gebeurd kan zijn, maar bij dit boek is dat echt iets dat kan verschillen per persoon. Ik denk dat het niet gebeurd kan zijn omdat ik niet in God geloof, maar mensen die dat wel doen zijn er dan natuurlijk van overtuigd dat dat wel kan.

Point of view: Je volgt dit verhaal vanuit de rol van een toeschouwer, vooral omdat het is geschreven als een toneelspel.

Mening: Ik vond dit boek vooral moeilijk om te lezen, dit kwam vooral omdat er heel erg oud Nederlands werdt gebruikt en het lang kostte om alles goed te begrijpen. Het was echter geen saai boek en op zo’n manier geschreven dat je je er bij in kon beeldden wat je wilde. Het is voor mij een redelijk onwerkelijk boek, maar dat heeft weer met mijn persoonlijke overtuigingen te maken. Verder had ik gedacht dat het boek voorspelbaar zou worden, vooral omdat ik het verhaal van Lucifer al kende, maar toch was ik verrast door sommige gebeurtenissen en de redelijk onschuldige instelling van Lucifer.

Klassikale aanrader? Er zijn mensen in mijn klas die ik het boek aan zou raden, maar voor nu blijft het nee. Dat komt vooral doordat ik lezen heel erg leuk vind en ik van een paar van mijn klasgenoten weet dat ze het minder leuk vinden en het lezen van dit boek toch wel heel wat moeite kost. Verder is het thema van het boek iets dat weinig mensen aanspreekt en als een boek je niet aanspreekt is het niet leuk om te lezen. Als laatste is het vrij lastig om het schakeltje om te zetten dat er voor zorgt dat je het theaterscript format kunt lezen zoals je een normaal boek kunt lezen.

Keuzeopdracht

Keuzeopdracht 6: de recensie

Als ik een woord zou moeten kiezen om “Lucifer” te beschrijven, dan zou ik het woord “tijdrovend” gebruiken. Het boek is namelijk in zowel theaterscript als in rijm geschreven, wat in combinatie met het oude Nederlands gewoonweg veel tijd kost om te lezen. Het boek is interessant en prima te lezen mocht je geen kennis over de bijbel bezitten. Hoewel het misschien niet zo bedoeld is interpreteer ik het gedrag van de hoofdpersoon als volgt: iedereen laat zich soms meeslepen in iets slechts, zelfs iemand die dat nog nooit heeft gedaan. Want Lucifer werd opgestookt door Beelzebub, hoewel zij beiden engelen waren. Verder is het een enigszins dramatisch boek, vooral omdat er ergens in het boek gezongen wordt. Dit staat echter niet beschreven als een actie, maar als de lyrics van wat waarschijnlijk een psalm is, met bijbehorende partijen. Als laatste zou ik aanraden om het boek in de “vertaalde” versie te lezen. Dit is niet de originele versie, maar wel een stuk makkelijker te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lucifer door Joost van den Vondel"