Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboy & girl door Joost Heyink

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy & girl
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2002 woorden
  • 31 januari 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
8 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy & girl
Shadow
Loverboy & girl door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


De titel: Loverboy en Girl.

De Schrijver: Joost Heyink.

Over de schrijver:
Joost heyink is in 1946 geboren in Scheveningen. Hij heeft op veel verschillende scholen gezeten in Den Haag, Leeuwarden, Zeist, Antwerpen en Apeldoorn (2x).

hij is 2x blijven zitten en 2x van school geschopt. Hij is 1 keer in zijn leven weggelopen van huis hij is toen door de politie in de trein naar Parijs opgepakt.Hij had geen kaartje en hij deed of hij sliep.Hij heeft is Groningen op het laatst nog psychologie gestudeerd. Maar in die tijd is hij als barkeeper gaan werken omdat ze in die tijd geen psychologen nodig hadden.

Hij had een hond die Wammes heette, die liep altijd weg. Hij wist altijd waar naar toe dat was een café waar ze hem gehaktballen voerden.

Na een paar jaar kon hij aan het werk op de universiteit in Groningen. Dat was eerst nog voor 6 maanden maar dat werd uiteindelijk 13 jaar. Hij deed daar wetenschappelijke onderzoek. Maar hij vond het schrijven van artikelen en boeken nog het leukst. De artikelen en boeken gingen vaak over het zelfde maar dat hadden de mensen niet door.

Toen trouwde hij met jolanda maar iedereen vond dat zij te jong voor hem was maar dat vond zij niet in 1994 kregen ze een zoon Joep. Ze wonen in een oud huis in Zuidwolde dat ligt bij Groningen. Sinds 5 jaar is hij huisman. En schrijft hij boeken voor kinderen boven de 12 jaar.Hij zegt dat er veel spanning in zijn boeken zit en dat je er soms ook wel om moet lachen.

Zijn hobby’s is niet lezen want daar heeft hij geen geduld voor. Hij schrijft ze het liefst zelf. Hij speelt hockey en tennis. Hij mailt graag soms onzin grappen en soms iets belangrijks.

Hij heeft een hond, zijn lievelingskleur is groen en zijn lievelingsdier is geen hond maar een koe. Hij heeft in 5 jaar 11 boeken geschreven. Het eerste boek dat hij geschreven heeft is de kwetsplek die hij in 2000 heeft geschreven. Zijn laatste boek is de vlucht.

Hij heeft voor 2 boeken een prijs gekregen voor Obsessie en Loverboy en Girl. Allebei de tip van de jonge jury.

De samenvatting van het verhaal:
Fanny is een gewoon meisje van ongeveer 16 jaar oud. Ze heeft geen vader meer, die is al op jonge leeftijd van Fanny weggegaan. Ze heeft wel een moeder, die is 37 en traint erg veel. Ze traint voor de ronde van Brussel een soort hardloop ronde, ze was vorige keer 2e geworden met de ronde, maar ze wil dit jaar 1e worden. De moeder van Fanny heeft niet zoveel tijd voor Fanny, maar dat maakt Fanny eigenlijk niet zoveel uit, ze heeft het al druk genoeg met andere dingen.

Ze heeft een baantje bij McBill, een fastfood restaurant vlak bij Mcdonalds.. Ze werkt natuurlijk niet alleen bij Mcbill. Haar collega’s zijn: Debby, Martin en Wanda de Co- Eigenaar. Ze heeft een hekel aan Wanda, maar ze kan het heel goed vinden met Debby en Martin.

Fanny is ook nog druk met andere dingen, zoals fotograferen. Dat is een hele grote hobby van haar. Ze maakt elke dag wel een foto, dat is zelfs dwangmatig voor haar.

Ze is ook heel druk met loverboys en daar gaat het boek eigenlijk over. Fanny had een vriendin die heet Toos. Toos was een hele goeie vriendin van Fanny, totdat ze een vriend kreeg. Totdat die vriend geldproblemen kreeg, en ze moest met een vriend van hem gaan afspreken en allemaal dingen. Zodat hij weer geld kreeg. Fanny probeerde Toos te stoppen, maar dat was uiteindelijk niet gelukt en ze is nooit meer gevonden. Van daaruit wilde Fanny zich gaan verdiepen in loverboys. Ze wilde andere meiden gaan waarschuwen voor de loverboys en ze gaat ook een heel verslag maken voor de krant. Maar 1 ding is het belangrijkste dat ze erin gaat verwerken: Dat ze zelf meemaakt hoe het is om gebruikt te worden door een loverboy, maar deze keer gaat zij de touwtjes in handen nemen en precies op het goeie moment stoppen. De jongen waar ze mee gaat daten heet Jeff. Voor het eerst krijgt ze een date met Jeff. Na afloop van de date is ze tevreden over zichzelf hoe ze het heeft aangepakt. Ze hebben alleen nog maar over dingen gepraat enz. Ze gaat na het werk even wat drinken met Martin. Ze vertelt het hele verhaal over de loverboys en wat ze van plan is, Martin is erg ongerust, maar Fanny zegt dat ze op tijd gaat stoppen. Martin gaat er uiteindelijk mee akkoord maar wil wel dat ze voorzichtig doet, dat had ze zelf ook al in gedachten. De 2de en de 3de date lopen hetzelfde als de eerste, een beetje praten en Jeff hangt een slap verhaal op over zijn moeder en dat hij het moeilijk heeft thuis. De laatste date voordat ze het verslag gaat inleveren bij de kranten: Na een tijdje praten is het tijd om naar huis te gaan vind Fanny, maar Jeff wil dat ze mee met hem naar huis gaat, dat doet ze uiteindelijk. Ze belt Martin nog even, want daar had ze na de date mee afgesproken. Bij Jeff thuis aangekomen kijkt Fanny haar ogen uit over de kamer van Jeff. Een mooie kamer, met een bed, een 2 persoons bad, en een mooi dakterras. Na een tijdje heeft Fanny het wel gezien, maar Jeff wil dat ze nog blijft. Hij haalt wat te drinken. Ondertussen maakt ze een foto van een brief, maar dat mocht niet van Jeff, hij wordt opeens heel boos, bindt haar vast en haalt vrienden erbij. Ondertussen komt Martin naar de kamer toe, want het is al tijd. Hij ziet haar, maakt haar los en ze vluchten en uiteindelijk ontsnappen ze. Ze worden verliefd en Fanny wordt erg bekend met haar verhaal over de loverboys.

De hoofdpersonen:
Fanny:
Een klein meisje met kort rood haar en sproeten op haar gezicht. Ze is gek op fotograferen. Het is een heel lief geduldig meisje, maar ook ontdeugend en een beetje eigenwijs. Ze staat altijd achter haar keus, en als ze iets wilt bereiken, gaat ze daar echt voor; ze is een doorzetter.

Martin: Een donker getinte jongen met krullig zwart haar. Een heel zacht en bezorgd type. Hij is verliefd op Fanny

Jeff: De slechterik uit het boek. Opvallende jongen met donker haar en donkere ogen. Het is een gemene jongen en gebruikt meiden om geld te verdienen. Hij doet zich goed voor zodat meiden geïnteresseerd in hem raken en onder de indruk raken, maar eigenlijk bedriegt hij hen. De loverboy dus.

De tijd:
De tijd waarin het verhaal geschreven is in het nu want dit verhaal kan heel goed echt gebeurd zijn. Het boek is in een bepaalde weken geschreven want het gaan steeds vaan een paar dagen veder of een dag verder. Het boek is in een chronologische volgorde geschreven. Omdat je wel precies weet waar je bent gebleven in het boek. Er zijn wel sprongen van Fanny naar het bedrijf waar Jeff voor werkt. En dit komt op het einde van het boek bij elkaar waarneer ze elkaar ontmoeten.

Plaats:
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Zoals in een café of bij mcbill als Fanny moet werken of bij Fanny thuis want dan komt Fanny der moeder er steeds bij of in het appartement van Jeff. Maar dat is pas op het einde van het boek.

Thema:
De thema’s die dit boek heeft zijn criminaliteit, vriendschap en schuldgevoelens. De thema voldoen wel aan het boek want Jeff bond Fanny vast aan een kachel en Martin en Fanny schoppen 2 van die mensen die bij dat bedrijf werk naar benedenvan een dak. Fanny wil het verhaal dat een vriendin van haar heef beleeft in de krant en in artikelen zetten dus dan moet je een hele goede vriendschap hebben omdat te doen. En Martin en Fanny krijgen verkering met elkaar en dat heb ook met vriendschap te maken.

Schuldgevoelens omdat de moeder van Fanny denk dat ze haar kleine gezinnetje in de steek laat omdat ze elke dag traint voor de loop van Brussel.

Volwassen of adolescent: het is een adolescent boek dit kun je zien omdat in volwannen boeken staan vaak geen hoofdstukken in en dit boek is dat wel zo. En omdat dat het boek is niet moeilijk te lezen en er staan geen moeilijken woorden in staan. En het boek is niet dit. En als je het een leuk boek vind ga je zo door het boek heen.

Een citaat:
“’Weet je wat een loverboy is?’ vroeg Fanny zachtjes.

‘Ik! Ik ben een loverboy!’ Martin straalde.

‘Nee, helemaal niet. Je weet het niet.’

‘Goed, ik weet het niet.’

‘Een loverboy is een jongen die ervoor opgeleid is om meisjes te versieren.’

‘Zo’n opleiding kan ik ook wel gebruiken,’ zei Martin.

‘Luister nou even. Als hij het meisje heeft versierd, zorgt hij ervoor dat ze afhankelijk van hem wordt.’

‘Waarom zou hij dat doen? En hoe dan?’

‘Hij is lief, hij geeft aandacht, hij is er altijd voor je, hij vraagt niets terug, hij heeft geduld, hij geeft cadeautjes, hij heeft geld, hij neemt je mee naar dure plekken. En hij trekt je weg van mensen die misschien tegen deze grote liefde zijn. Je mag zelfs van huis weglopen en bij hem wonen. Zo doet hij dat. Snap je? Dat is een loverboy.’

‘Zoals je het nu vertelt, heeft Toos een leuke gozer ontmoet die goed voor haar is. Wat heb ik gemist?’

‘Niks. Maar dan gebeurt het. Als het meisje helemaal is ingepalmd, als ze zich heeft overgegeven aan haar grote liefde, als ze geen kant meer op kan, als ze helemaal afhankelijk is van die jongen, dan vraagt hij iets terug.’

‘Wat dan?’

‘Dan moet ze geld verdienen. En om hem niet meer kwijt te raken, doet ze dat. Want anders heeft ze niets meer.’

‘Ik begin er iets van te snappen. Beetje vieze smaak krijg ik ervan. Dan moet ze dus schappen vullen of zo.’

‘Ze moet met mannen naar bed.’

‘Wat?’ Martin schoot overeind.

‘De loverboy hangt eerst een zielig verhaal op over een schuld aan een vriend die hij niet kan terugbetalen of zo en dat ze hem kan helpen door met die zogenaamde vriend uit te gaan. En naar bed te gaan. Als ze dat doet – en dat doet ze, want ze wil haar vriendje niet kwijtraken -, heeft ze een grens overschreden. Ze zal dan makkelijker overgehaald kunnen worden nog eens met iemand naar bed te gaan. Voor geld. En als ze toch weigert, gaan ze dreigen of erger.’

‘Je hebt het over boeven, over een criminele organisatie die meisjes de hoer laat spelen!’

‘Precies.’”

Dit stukje staat op bladzijde 46 en 47.

In dit stukje kan je precies halen wat een loverboy is en waar je een loverboy aan kan herkennen en dat vind ik heel slim van de schrijver om dit in het boek te zetten want daar kan je in het dagelijks leven ook van past komen als je met een loverboy te maken krijgen.

Einde:
Het boek heeft een gesloten einde omdat het eindigt met ‘ Loverboy en Girl’. Omdat Martin over het avontuur van Fanny een boek gaat schrijven en daar is het verhaal ook mee afgelopen.

Mening:
Ik vond het een leuk en interessant boek. Omdat ik helemaal niks wist over loverboys en nu wel en nu begrijp ik ook hoe je moet oppassen om niet in een loverboy zijn hadden te komen. Ik hou eigenlijk niet van lezen maar ik vond het een leuk boek om te lezen omdat het een interessant onderwerp is.

Titelverklaring:
Het boek heet ‘loverboy en girl’ omdat Fanny in handen komt van een loverboy maar ze lijkt eigenlijk zelf wel op een lovergirl lijkt omdat ze alles van Jeff wil weten en ook naar zijn appartement gaat om te kijken hoe een loverboy woont. En het boek heet ook zo omdat Martin op het laatst ook een boek wil gaan schrijven die zo heet.

 


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy & girl door Joost Heyink"