Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboy & girl door Joost Heyink

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy & girl
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1129 woorden
  • 14 november 2007
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
26 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy & girl
Shadow
Loverboy & girl door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens over het boek.

Auteur: Joost Heyink
Titel: Loverboy& girl
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van Uitgave: 2004
Genre: Het is een probleem boek.

Gegevens schrijver

Geschreven boeken:
De indringer (2005)
Het web (2003)
Loverboy & girl (2004)
Morgen sla ik terug (2007)
Obsessie (2002)
Tweestrijd (2006)
Zwarte engel (2004)
Onderwerpen van boeken: het zijn allemaal probleem boeken. Over problemen die iedereen kan overkomen.
Prijzen: hij heeft nooit iets gewonnen met zijn boeken.

Verfilming: zijn boeken zijn nooit verfilmd.

Persoonlijke gegevens
Geboren: 14 juni 1946 te Scheveningen
Opleiding: Studeerde psychologie aan de universiteit van Groningen en promoveerde in 1992 in de Geneeskunde.
Werk: Werkte als wetenschappelijk onderzoeker. Is sinds een aantal jaren huisman en schrijver.
Thuis: Hij woont met zijn vrouw Jolanda, hun zoon Joep (1994) en de hond Mo in Zuidwolde, een klein groen dorp aan de rand van de stad Groningen. In hun grote tuin kun je voetballen met 20 man!
Eerste boek: De kwetsplek (2000)
Bijzonderheden: Sliep in het revolutiejaar 1968 onder de bruggen van Parijs. ‘We hielden ons in leven met geld verzamelen op terrassen met onze fantastische Amerikaanse gitarist. Stokbrood, goedkope wijn en tanden poetsen in een kroeg. Sindsdien is Parijs mijn moederstad.’

Samenvatting:


Fanny laat zich inpalmen door Jeff, een loverboy. Ze weet dat het een loverboy is en daardoor weet ze al wat er komen gaat. Ze is haar beste vriendin, Toos, verloren aan een loverboy en begrijpt niet hoe het zo ver kon komen, dat wil ze zelf uitzoeken. Jeff merkt dat zijn contact met Fanny moeizaam verloopt maar hij heeft er alle vertrouwen in. Ze moet voortdurend haar doel voor ogen houden. Ze praat erover met Martin, een jongen waar ze verliefd op is. Hij werkt ook bij de McBill, een klein fastfoodrestaurant. Hij vindt dat ze een gevaarlijk spel speelt en wil haar laten stoppen. Maar Fanny wil nog een laatste afspraak met Jeff. Alleen wil Jeff dat ze met hem mee naar zijn huis gaat. Wanneer ze stiekem foto’s probeert te maken van een briefje dat op de tafel ligt, komt Jeff binnen en wordt hij heel kwaad. Hij trapt Fanny’s kleine cameraatje kapot en krijgt een klein gevecht met Fanny. Als Jeff de kans krijgt pakt hij Fanny vast en bind haar vast aan de verwarming. Dan gaat hij zijn collega’s halen en zit Fanny alleen in Jeffs huis.
Martin, met wie Fanny een afspraak had, zit al een tijdje op haar te wachten. Hij wist dat ze eerst naar Jeff toeging. Daarom gaat hij ook naar haar toe, want hij vond het al zo lang duren. Bij de deur van Jeffs huis hoort hij Fanny op de achtergrond, hij pakt een dikke, ijzeren staaf en ramt de deur in. Hij ziet Fanny en maakt haar onmiddellijk los, maar op dat moment komen ook Jeff en zijn collega’s binnenstormen. Martin en Fanny kunnen net op tijd wegkomen door van het balkon af te springen. Als de grote baas, Güntha, hun achterna komt, valt hij van een ladder. Dan krijgt Martin de kans om hem twee gigantische trappen te geven, zodat Güntha zijn nek breekt en overlijdt. Daardoor komt niemand hun meer achterna en kunnen Martin en Fanny er snel vandoor


Persoonlijke beleving

Het stukje waarin ze betrapt werd met het fotograferen was wel leuk, doordat het zo spannend was. De stukjes waar ze thuis was vond ik wat minder leuk, want dat was een beetje saai. Dat was bijna elke keer weer het zelfde.

Ik kan me heel goed inleven in Fanny, want als mijn vriendin slachtoffer zou worden van een loverboy zou ik ook niet begrijpen hoe dat kan. En ik zou ook andere meiden waarschuwen.

Ruimtes


- Op het werk. Fanny werkt bij de Mcbill, een fast-food restaurant. Deze plaats is zo belangrijk in het verhaal omdat het grotendeels hier afspeelt, maar ook Martin, haar beste vriend hier leert kennen.
- Cafés. Een ander deel van het verhaal speelt zich in cafeetjes af, waar Fanny afspraakjes heeft met haar loverboy maar ook met haar goede vriend Martin.
- De zolder van Jeff. Het laatste deel van het verhaal speelt zich hier af.
Dit is de plaats waar Fanny er achter komt hoe Jeff werkelijk is. Hier loopt ook alles in een drama af, maar voor Fanny is het haar redding.

Er stond in dat het winter was, want ze had het koud een keer. Het was daarmee de bedoeling om iets over het karakter duidelijk te maken.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. In totaal duurt het verhaal zo’n 2 maanden. In het begin van het boek heeft Fanny grote plannen het leven te ontdekken van iemand die meegesleept is door een loverboy, na enkele weken komt ze in contact met zo iemand en aan het einde van het verhaal, zo’n 2 maanden verder, heeft ze zichzelf flink in de problemen gewerkt.

Het verhaal is chronologisch verteld. En er komen geen flashbacks in voor.
De passages worden niet lang beschreven. Het is de bedoeling om met de tijd spanning op te wekken.

Perspectief


Het is een zij perspectief, er wordt de hele tijd gezegd, ‘Fanny ging naar de …’ daarmee volg je het verhaal heel erg goed.

Verteller


Het verhaal wordt verteld vanuit Fanny. Op het moment zelf. Het wordt dus zo verteld: ‘Fanny was verbijsterd. Ze zat er veel dieper in dan ze ooit had gedacht. Niet alleen Jeff was met haar aan de slag, de organisatie ook. En die was bezig met stap drie of vier van het loverboy traject, terwijl zij dacht dat er nog nauwelijks iets aan de hand was, dat ze hooguit in de aftastende beginfase zat. Alles wist ze van dat traject, toch was ze half blind geweest. Ze had de helft gemist!’

Personages


Fanny
. 16 jaar. Een klein meisje met rood kort haar en sproeten op haar gezicht.
Het is een heel lief geduldig meisje, maar ook ondeugend en een beetje eigenwijs. Ze staat altijd achter haar keus, en als ze iets wilt bereiken, gaat ze daar echt voor; ze is een doorzetter.
Martin. Een donker getinte lange man met kort krullig zwart haar. Een heel zacht en bezorgd type.
Jeff. 17 jaar. De slechte in het verhaal. Een opvallende jongen met donker haar en donkere ogen. Het is een gemene jongen en gebruikt meiden om geld te verdienen. Hij doet zich goed voor zodat meiden geïnteresseerd in hem raken en onder de indruk raken, maar eigenlijk bedriegt hij hen.

Stijl


Joost Heyink schrijft vooral boeken waarin problemen voorkomen. Problemen die kinderen kunnen meemaken. Kinderen van tussen de 12 en 18 jaar ongeveer.


Thema


Toos, een vriendin van Fanny, is slachtoffer van een loverboy. Fanny wil andere meiden waarschuwen voor loverboys en Toos weervinden. Daarvoor gaat ze op zoek naar een loverboy om te ontdekken wat er allemaal gebeurd. Zo komen er allemaal problemen. Waardoor Fanny er helemaal in verstrikt raakt.
Het Thema is dus loverboy.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy & girl door Joost Heyink"