Loverboy & girl door Joost Heyink

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 996 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2006 Genomineerd)

Boekcover Loverboy & girl
Shadow
Loverboy & girl door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Korte samenvatting:
In de zomer werkt Fanny bij McBill, een fastfood-restaurant. Ze vindt kok Martin meer dan aardig. Hij maakt zich zorgen om Fanny die hij ‘kleine rooie’ noemt omdat Fanny contact heeft met een loverboy; Jeff. Ze probeert erachter te komen hoe Jeff te werk gaat om zo te kunnen begrijpen waarom een vriendin in de problemen terecht is gekomen en nu dus waarschijnlijk in de prostituee zit. Jeff denkt allang dat hij Fanny ook zover krijgt, maar hij krijgt geen vat op haar. Fanny is wel een beetje verliefd op Jeff ook wil ze steeds meer weten over de loverboys, daarom raakt ze verstrikt in een gevaarlijk dubbelspel, heeft ze haar zelf nog in de hand? Hoe ver kan ze gaan? Toch gaat ze mee met Jeff naar zijn fraai ingerichte zolderkamer om de reden dat ze nog meer wil weten over de loverboys. Fanny fotografeert een briefje van de loverboy-organisatie aan Jeff dat over haar gaat. Jeff ziet de flits en begrijpt dan dat Fanny in iets heel anders geïnteresseerd is. De ongeruste Martin komt gelukkig Fanny te hulp. Ook Jeff heeft hulp, Guntha en Mario. De baas en de afronselaar voor meiden die niet meewerken. Gelukkig kunnen ze hen afschudden en loopt het goed af. Martin krijgt een relatie met Fanny en ze zijn heel blij samen.

Personages:
Hoofdpersoon:

Fanny
Belangrijke bijpersonen:
Jeff
Martin

Fanny
Een klein meisje met rood kort haar en sproeten op haar gezicht.
Het is een heel lief geduldig meisje, maar ook ontdeugend en een beetje eigenwijs.
Ze staat altijd achter haar keus, en als ze iets wilt bereiken, gaat ze daar echt voor; ze is een doorzetter. Ze weet goed wat ze doet, maar soms gaat ze de verkeerde kant op.
Bijvoorbeeld:
Wacht even! Wat gebeurt hier? Ze ging weer zitten. Waarom wil ik mee met Jeff? Omdat hij lief is? Omdat hij er goed uitziet? Wat wil ik eignelijk? Wie is hier de baas? Mijn buik of mijn hoofd? Dit gaat niet goed, dit gaat helemaal niet goed, wakker worden! Controle.

Martin

Een jongen van 18 jaar oud, lang, mager en beetje donker. Hij heeft kort krullig zwart haar. Een heel zacht en bezorgd type. Meestal kijkt hij bezorgd/ schrikachtig en hij kan vaak zijn lach niet inhouden. Mensen in het boek noemen hem ook wel de koning van de frites, chef-kok, afgestudeerd in hamburgers met als bijvak gesmolten kaas. Fanny vind hem altijd vrolijk en ze vond hem optimistisch, zonnig en leuk geschift.
Bijvoorbeeld:
Hoe is het met je billies? Vroeg Fanny
`ik heb er net 20 geschapen, geknuffeld en gekneed. Kijk, mooi strak in vel. Ze sterven straks een mooie dood in de oven.’ Martin aaide met zijn vinger over het bladerdeeg. ‘dag kindje het is mooi geweest’. Maar nu moet je gaan, en hij deed de oven open.

Nou dat moet duidelijk zijn dat Martin gekke humor heeft. Maar hij is erg meelevend, en snel bezorgd.

Jeff
De slechterik in het verhaal. Een opvallende jongen met donker haar en donkere ogen. Het is een gemene jongen en gebruikt meiden om geld te verdienen.
Hij doet zich goed voor zodat meiden geïnteresseerd in hem raken en onder de indruk raken, maar eigenlijk bedriegt hij hen. Hij is goed in meisjes inpakken en kan alles heel goed bedriegen, en dus overtuigend dingen vertellen.
‘niks vader. Die was het huis al uit toen ik drie was. Ik weet alleen nog maar dat hij een snor had. Dat gekriebel vergeet ik nooit meer. Verder weet ik niets van hem’
‘dus het kwam allemaal op jullie schouders terecht, dat je geen vader meer had en je moeder dement was?’ vroeg Fanny.
Jullie schouders? Zei Jeff
‘Ja, je hebt toch nog een broer?’
‘o die, maar die woont hier 200 kilometer vandaan.’
‘je staat er dus helemaal alleen voor?’
‘ja’, zegt Jeff zachtjes
Hier kun je dus duidelijk zien wat Jeffs Methode is een meisje emotioneel te maken en met hem medelijden te krijgen. Hij doet of hij niemand meer heeft, dat ligt meestal er gevoelig bij meisjes en dan krijgen ze medelijden willen ze hem niet meer laten zakken.

Conflicten
1) Je merkt al gauw dat Fanny degene is die een conflict heeft met haar zelf, innerlijk conflict dus. Ze heeft ooit een vriendin verloren omdat zij beïnvloed was door een loverboy. Dat zit haar dwars, ze wil weten hoe het is om door een loverboy te worden gepakt.
Ze lost het op door zelf op onderzoek uit te gaan.
2) Op een gegeven moment heeft Jeff een uiterlijk conflict, het komt doordat Fanny niet mee wilt werken en hij dus in de problemen zit, want hij moet haar de prostituee in krijgen.
Hij lost het op, om meer druk op Fanny te zetten en Ghunta (de helper als het echt niet lukt) erbij te betrekken.

Perspectief
Personale vertelsituatie. Het verhaal is een hij/zij perspectief dus.
‘he goude vlam, wat is er? Vertel maar aan neef Mwamba! Ik zal het niet doorvertellen.’ Fanny ging rechtop zitten en ze kriebelde even in haar piekhaar en knikte langzaam. ‘heb je tijd? het is een heel verhaal’ ‘ik moet morgen om 2 uur beginnen, dus hou het kort.’ Martin grijnsde, maar dat deed hij altijd.
Je kunt de vormen van Fanny veranderen in ik. Omdat je weet dat het hele verhaal om Fanny draait weet je dat je alleen Fanny moet veranderen. Je weet dat het om Fanny gaat omdat je alles van haar weet, wat ze denkt, wat ze voelt etc.

Tijdstructuur
Het verhaal is rond deze tijd. Het zitten geen flashbacks in, het verhaal is dus chronologisch. Er zitten wel een paar terugblikken in. Dat ze verteld hoe iets ging en was.

Motieven
- Meerdere keren heeft ze een date met Jeff
- Jeff probeert haar steeds weer in te pakken
- ze wordt telkens lekker verwend door Jeff
- Veel aandacht krijgt ze van Jeff
- Martin is telkens weer een beetje bezorgd

Thema: leiding tot prostituee.
Genre: Loverboys; liefde

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy & girl door Joost Heyink"