Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Loverboy door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2916 woorden
  • 26 januari 2010
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
36 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Zakelijke gegevens 3
Eerste persoonlijke reactie 3
Samenvatting van de inhoud 3
Bespreking van een verhaalaspect 5
Lees- en kijkervaringen beschrijven 7
Verwerkings/verdiepingsopdracht 8
Informatie over de auteur 11

A. Zakelijke gegevens
1.
2. Loverboy
3.Theo Hoogstraaten
4.Lijsters

B. Eerste persoonlijke reactie
We hebben dit boek uitgekozen omdat de tekst op de achterkant van het boek al erg spannend was en we hem vorig jaar op school hadden gekregen. En het leek ons een interessant en spannend boek. Het boek is vanaf de eerste tot de laatste bladzijde erg spannend en je wilt steeds doorlezen. We vond het een heel leuk boek. We konden ons goed in het boek verplaatsen omdat het boek voor onze leeftijd is geschreven. Het was niet een heel moeilijk boek. Het boek was erg echt en het zou zo in onze omgeving kunnen gebeuren. We zouden het boek echt aanraden aan mensen (vooral meisjes) van onze leeftijd.

C. Samenvatting van de inhoud
Op een dag wordt er in Hotel Breevoort een vermoord meisje gevonden. Mart Fredriks, de vader van Joke, word op de zaak gezet.

De volgende dag stopt er een auto bij de school van Joke met 2 jongens erin. Een van die jongens stelt zich voor als Anwar, de meiden vinden het maar niks maar Marlène besluit om een stukje mee te gaan want ze vind dat haar vriendinnen het alleen wantrouwen omdat hij Marokkaans is. Anwar neemt haar mee naar De Staten (een luxe appartementencomplex). Marlène voelt zich op gemak bij Anwar, ze neemt een bad bij hem thuis terwijl hij pizza gaat halen. Opeens komt zijn zus Ebru binnen vallen en wil bij haar in bad komen zitten, en daarna haalt ze een drankje voor hun. Na het drankje valt Marlène flauw. Na die gebeurtenis wil Marlène daar gelijk weg.
Een paar dagen later wordt er in de lift van ‘de Staten’ een bewusteloos meisje gevonden. Het is weer aan Mart Frederiks om de zaak te onderzoeken. De twee meisjes blijken iets gemeen te hebben: ze hadden allebei een kaartje bij zich van de niet bestaande firma Leisure Holding.
Marlène zit nog te twijfelen over Anwar en krijgt dan van Samir, een jongen van haar school, te horen dat Anwar niet te vertrouwen is en in vrouwen handelt. Samir zei dat hij eigenlijk Achmed heet en helemaal niet in ‘De Staten’ woont maar in een flatgebouw. Marlène weet niet meer wat ze moet geloven en besluit zelf naar dat flatgebouw toe te gaan en kijken wat ze daar zal aantreffen. Na veel moed te hebben verzameld belt ze aan bij het adres dat ze heeft gekregen en Fouad, de broer van Achmed, doet open. Fouad zegt dat hij haar naar Achmed gaat brengen, maar in plaats van dat te doen sluit hij haar op in een kale, geluidsdichte kamer. Mart Fredirks krijgt via Samir te horen waar Achmed, Fouad en hun vader eigenlijk woont en haalt hem op voor verhoor. Uit eindelijk laten ze Fouad vrij op de voorwaarde dat Marlène binnen 2 uur kon bellen dat ze veilig was. Gelukkig was marlène niet bang voor Fouad en Achmed en vertelt ze alles aan de politie. Achmed, Fuad, Ebru en haar vriend worden opgepakt.

1. De belangrijkste gebeurtenissen:
- Er was een moord in een hotel.
- Marlène wordt verliefd op een loverboy.
- Marlène wordt opgesloten.

2. De hoofdpersoon en haar probleem:
De hoofdpersoon is Marlène. Haar probleem is dat ze verliefd wordt op een loverboy, maar dat heeft ze zelf niet door.

3. Hoe probeert de hoofdpersoon dit op te lossen en of het haar lukt:
Het lukt haar om het probleem op te lossen, door erachter te komen wie de loverboy werkelijk is en het door te geven aan de politie.

4. De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt:
Uiteindelijk weet ze dat ze niet iedereen kan vertrouwen en dat ze goed naar de mening van anderen moet luisteren.


5. De belangrijkste andere personen:
- Anwar (Achmed), de loverboy.
- Mart Frederiks, een van de rechercheurs en de vader van Joke.
- Samir, verteld waar Achmed woont en voorkomt dat er erge dingen gebeuren.
- Fouad, sluit Marlène op in een geluidsdichte ruimte.

6. De relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personen en de veranderingen daarin:
- Marlène / Anwar (Achmed) --> het 'verliefde' stel, ze gaan uit elkaar.
- Marlène / Mart --> vader van een vriendin van haar en bevrijd haar.
- Marlène / Samir --> helpt haar naar de waarheid van Achmed te vinden.
- Marlène / Fouad --> Fouad sluit haar op in een geluidsdichte ruimte.

7. Waar spelen de gebeurtenissen af:
- op school
- in de Staten
- op het politiebureau
- bij Marlène thuis
- bij Joke en Mart thuis
- in de achterbuurt
- in hotel Breevoort

8. Wanneer spelen de gebeurtenissen af:
Rond dit tijdperk en vooral overdag.


9. Hoe is het verhaalt opgebouwd:
Chronologisch volgorde.

D. Bespreking van een verhaalaspect

1. Spanning:
Er zijn veel open plekken in het verhaal. Het verhaal gaat eerst over Marlène en dan houd het na een tijdje op. Daar kan je dan een heel stuk zelf verzinnen. Het verhaal gaat dan verder met bijvoorbeeld het onderzoek van Mart Frederiks en Tom Speelman. Het boek blijft je steeds bezighouden met de vraag wie het meisje vermoord heeft. De spanning wordt over het hele boek verdeelt. Het is niet zo dat één stuk erg spannend is en dat het daarna saai wordt. Informatie wordt ook uitgesteld doordat het eerst over Marlène en dan bijvoorbeeld over het onderzoek gaat. Ze wisselen dus steeds van verhaallijn. Het is egt een heel spannend boek en echt het lezen waard.

2. Personages
Marlène: Een meisje dat niets van discriminatie hebben moet. Ze wil niet geloven wat voor gevaren het heeft als je zomaar met onbekende jongens meegaat. Ze heeft altijd ruzie met Frits, de nieuwe vriend van haar moeder. Ze zit bij Joke, Ellen, Floor, Astrid en Meryem in vijf havo.
Joke: Ze is verliefd op Samir. Ze geeft haar vader Mart belangrijke informatie voor zijn onderzoek naar het verband tussen het meisje in de badkuip en het meisje in de lift. Ze houdt niet van vooroordelen en vindt dat niet alle Marokkanen slecht zijn. Ze zit net als Marlène in vijf havo.
Ellen: Een meisje dat veel verstand van jongens heeft en moet dan ook niets van de foute Achmed en Fouad hebben. Ze zit net als Marlène in vijf havo.
Floor, Astrid en Meryem: Zitten ook bij Marlène in de klas en maken zich zorgen om haar. Meryem is een Turks meisje dat vaak uitgescholden wordt om haar afkomst. Ze kent veel mensen in de buurt. Ze is bevriend met Samir en stelt hem voor aan Joke.

Anwar Kalhan: Hij heet eigenlijk Achmed. Hij is één van de Marokkanen die de anderen een slechte naam bezorgt. Hij is een echte loverboy en geeft helemaal niets om meisjes. Hij is echt een foute jongen.
Fouad Kalhan: Het broertje van Achmed. Hij helpt zijn broer, ze versieren meisjes en zetten ze daarna af bij hotel Breevoort. Daar maakt hun baas films van wat er zich daarna afspeelt.
Ebru Kalhan: Ze zus van Achmed en Fouad. Ze is de slimste van de drie en bedenkt alle smoesjes en red haar broertjes altijd uit de problemen. Ze geeft veel om haar broers. Ze werkt net als haar broers voor Leisure Holding, een pornobedrijf.
Martin Versteeg: Hij is de baas Leisure Holding. Hij regelt alle zaakjes zodat hij nergens van beschuldigd kan worden. Daardoor draaien Achmed en Fouad overal voor op. Hij is de vriend van Ebru.
Meneer Breevoort: De eigenaar van Hotel Breevoort dat hij van zijn ouders geërfd heeft. Hij helpt Martin met alles. Hij zit ook bij Leisure Holding. Hij verzwijgt allemaal dingen voor de politie om de goede naam van zijn hotel te behouden.
Tom Speelman: Hij is rechercheur. Hij leid samen met Mart het onderzoek naar de moord op Ivana Yanez. Ook onderzoeken ze of er een verband is tussen Ivana en het meisje in de lift.
Mart Frederiks: Een rechercheur met veel fantasie. Hij is de vader van Joke en hij krijgt van haar belangrijke informatie over Marlène. Hij is erg streng voor Joke omdat hij bang is dat ze rare dingen gaat doen.
Jan Witsen: De technische recherche. Hij helpt Mart en Tom met hun onderzoek. Hij onderzoekt de kamer waar het meisje is gevonden helemaal en ontdekt een paar opvallende dingen.

Meneer Rozebos: De mentor van vijf havo. Hij is erg bezorgd omdat Marlène met vreemde jongens is meegegaan.
Meneer Hermans: Afdelingsleider van de havo klassen. Hij is snel kwaad en reageert fel.
Samir: Een aardige Marokkaanse jongen die bij Joke op school zit. Hij vindt het vreselijk dat mensen een verkeerd oordeel over sommige Marokkanen hebben. Hij is dan ook erg kwaad op Marokkanen als Achmed en Fouad, die maken het voor Samir moeilijk om een baan te vinden. Hij vraagt Joke mee uit.
Natascha Stelling: De vriendin van Fouad. Ze wordt in coma gevonden in een lift en wordt naar een ziekenhuis gebracht. Daar komen ze erachter dat ze teveel drugs geslikt heeft. Ze ligt een paar dagen in het ziekenhuis.

Ivana Yanez: Een meisje dat samen met haar ouders uit Joegoslavië is gevlucht. Ze heeft via Achmed een baantje gekregen als hoer. Ze wordt dood gevonden in een badkuip in hotel Breevoort.

5. Tijd
Het verhaal speelt zich in een korte periode af. Een maand waarin het zich afspeelt kan ik niet noemen omdat in het verhaal niets verteld wordt over dat het koud is of juist erg warm. Het verhaal is verdeelt over ongeveer één maand. In die maand gebeurt wel erg veel wat het verhaal nog leuker maakt en het makkelijk te lezen is.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Een aantal plaatsen zijn: het schoolplein, de school, het appartement van Anwar, in de BMW- cabrio van Anwar, in de mediatheek, in de huizen van de personages, en het politie bureau. Dit zijn zo’n beetje de belangrijkste plaatsen.

E. Lees-/kijkervaringen beschrijven

Onderwerp:
Het is een indrukwekkend verhaal. Het verhaal heeft ons niet veel nieuwe kanten van het onderwerp laten zien, maar dat loverboy’s zo slim waren wisten we ook niet. We zijn wel aan het denken gezet door het verhaal omdat het best diepgaand is. We passen wel meer op met jongens. We verwachtten wel dat het verhaal minder spannend was, dus het was leuker om te lezen. Het onderwerp word wel goed en verrassend uitgewerkt, ze gaan heel ver in het boek en je verwacht dingen niet van te voren. We hebben verder nog geen ander boek over het onderwerp gelezen, maar er wel eens over gehoord op tv.

Gebeurtenissen:
Er zijn verschillende gebeurtenissen in het verhaal, dus als het ene je minder boeit blijf je doorlezen om erachter te komen wat dat met het andere te maken heeft. In het boek gaat het vooral om de gebeurtenissen, niet wat mensen denken. Want dan gebeuren er verassende dingen. Ze hebben indruk op ons gemaakt, maar we kunnen niet zeggen welke het meest. Het was allemaal boeiend. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig want zoiets kan gewoon gebeuren. Het komt alleen wel niet erg heel vaak voor, maar je kan wel in zoiets belanden. We hebben natuurlijk niets meegemaakt wat lijkt op dit verhaal en we zouden dit niet willen meemaken.

Personages:

De hoofdpersoon is niet iemand waar je voor gaat leven, omdat we niet hetzelfde hadden gedaan als haar. In de andere wel, die doen wat wij zouden doen. We kunnen ons ook niet verplaatsen in de gedachten, die zijn niet hetzelfde. De hoofdpersoon is geen held. Het gedrag van Marléne heeft ons wel aan het denken gezet, hoe het komt dat ze erin trapt. Dus we vinden het onbegrijpelijk dat Marlène zoiets doet.

Bouw:
We vinden dat het verhaal heel spannend is opgebouwd. De tijd veranderd steeds tijdens het verhaal. In het begin gaat het over een onderzoek over de moord op een meisje, daarna over Marlène en haar loverboy. Daardoor word de spanning in het verhaal gehouden.

Taalgebruik:
Het taalgebruik is wel voor onze leeftijd. Er staan sommige woorden in die volwassenen niet snappen en kinderen ook niet. Het heeft veel gesprekken, dat vinden we wel fijn want het is leuker dan dat je iemands gedachten hoort. Dan gebeurd er iets. We vonden het niet een heel moeilijk boek. Maar wel spannend.

F. Verwerkings/verdiepingsopdracht

Gedichten

Gedicht 1
Loverboy,
Telkens weer.
Loverboy,
Mijn hart gaat tekeer.
Liefde,
Waarom op hem.
Liefde,
Zo onbereikbaar met die stem.
Iedereen,
Is op jou.
Iedereen,
Kom op nou.
Verdriet,
Hij houdt van mij?
Verdriet,
Hij is niet wie hij zei.

Gedicht 2
Is het voor jullie een sport?
voor wie de meeste meiden scoort
die meiden door en door verliefd
want jullie hebben hun hart gediefd

Jullie zeggen dat je het moeilijk heb,geldnood
of soms zelfs bedreigd met de dood

dan vragen jullie hulp aan je meisje
ik hou van je, wil je me helpen alsjeblieft?
ze geloven je,ze zijn verliefd

en ze doen het
ze gaan met een ander naar bed
voor jou,heus niet omdat ze het leuk vind
puur omdat alleen dat jullie nog bindt
ik vind dat echt niet kunnen
en die meiden veel beter gunnen!

Gedicht 3
Loverboy loverboy

Je ontmoet deze jongen je beschouwt hem als een heer.
Hij geeft je de ultieme gevoel telkens weer.
Je ziet in hem perfectie , babyface , zacht karakter ,mooie lach.
Iemand die je opvrolijkt elke dag.

Maar alles heeft zijn prijs.
Dus wees nou eens wijs.
Hij geeft je alles waar je hart om vraagt.
En zegt dat hij voor jou alles waagt.

Besef je niet ; hij heeft je in zijn macht.

Zijn woorden lief teder en zacht.
Dan waarom laat hij misbruik van je maken?
als hij van je hield zou het hem toch raken?
Maar je hebt er zelf voor gekozen.
Hij verleid je met geld en rozen.

Je kreeg van geliefde mensen goede raad.
Maar liet ze vallen en merkte het te laat.
Nu heb je geen eigen leven meer om te leiden.
En valt er niets meer te bereiken.
Je wordt als vuil behandeld.
Terwijl je rustig uit het leven wandelt

Waar is de lieve heer gebleven?
de heer die je zogenaamde liefde wou geven?
Die is rijk en heeft een ander gevonden.
Die nu net als jij was geweest aan zijn plannetjes is gebonden.

Tijdje later op tv journalist aan het woord.
16 jarige meisje pleegt zelfmoord.

ABC


A Achmed, de echte naam van Anwar.
B Breevoort, naam van het hotel met het vermoorde meisje.
C Chantage, Fouad chanteert Marlène met naakt foto’s.
D De Staten, een appartementencomplex van Fouad en Achmed.
E Ebru, de zus van Fouad en Achmed.
F Fouad, sloot Marlène op in de garage en is de broer van Achmed.
G Gevangen, Marlène wordt gevangen genomen in de garage.
H Hoer, Achmed en Fouad laten meisjes voor hoer spelen.
I Ivana, het meisje wat vermoord werd in hotel Breevoort.
J Joke, een vriendin van Marlène en de dochter van Mart.
K Klasgenoten, Marlène wil niet naar haar klasgenootjes luisteren.
L Lover Boy, de titel van het boek en daar gaat het over.
M Marlène, de hoofdpersoon van het boek.
N Natascha, het meisje wat bewusteloos in de lift wordt gevonden.
O Opgesloten, Marlène wordt in de garage opgesloten.

P Pornofilms, die maken Achmed en Fouad in hotel Breevoort.
R Recherche, moet de zaak proberen op te lossen.
S Samir, hij verteld de waarheid over Achmed
T Tippelzone, daar had iemand Ivana voor het laatst gezien.
U Uitgaan, Joke mag eerst niet uitgaan van haar ouders met Samir.
V Verbergen, de eigenaar van hotel Breevoort verbergt veel info.
W Waar gebeurd, dit verhaal kan waar gebeurt zijn.
Z Zelfmoord, het leek er eerst op dat Ivana zelfmoord had gepleegd.

G. Informatie over de auteur

Geboortedatum: 9-7-1948
Woonplaats: West-Knollendam (Zaanstad)
Opleiding: Nederlandse taal en letteren, MO Geschiedenis, Opleiding voor vakdiploma illustrator. De laatste opleiding heb ik gevolgd omdat tekenen en schilderen altijd een hobby zijn geweest en ik het nuttig vind met een 'vakkundig' oog de omslagillustraties van mijn boeken te kunnen bekijken/beoordelen.
Beroep: Schrijver, tot voor kort decaan havo/vwo op een middelbare school.

Kleur ogen: grijsblauw
Haarkleur: blond
Lengte: 1.75 m.
Gewicht: Ik weeg me nooit.
Hobby's: Hierboven staat al iets over tekenen en schilderen. Al heel lang speel ik klassieke en Spaanse gitaarmuziek. Meespelen in een klein orkest dat een musical begeleidde was een fantastische belevenis. Fotograferen is een andere passie. Tijdens, vaak verre, reizen gaan meerdere camera's mee. Altijd bezoek ik landen of gebieden die veel te bieden hebben op historisch en archeologisch gebied, want daar ligt mijn belangstelling. Het maken van foto's van prehistorische rotstekeningen ergens in de Negev-woestijn in Israël is een aparte ervaring, die ik met soortgelijke ervaringen weer in mijn boeken verwerk. Tja, en dan ben ik ook nog liefhebber van varen. Helaas heb ik voor mijn boot veel te weinig tijd over. Als ik eerlijk ben, heb ik voor alles wat ik graag wil te weinig tijd.
Huisgenoten: vrouw Marianne en hond Bonito
Lievelingseten: paling en snoekbaars
Lievelingskleur: pastelkleuren
Favoriete muziek: Gitaarmuziek van Albeniz Tarrega en Rodrigo (concierto de Aranjuez)
Favoriete kinderboek
(als kind): Reis door de nacht van Anne de Vries
Favoriete kinderboek
(nu): Ik heb geen voorkeur
Favoriete dieren: Olifant en hond
Wens: De Galapagos-eilanden bezoeken voor de 'vooruitgang' en milieuvervuiling ook daar flora en fauna hebben aangetast.
Hekel aan: Mensen met vooroordelen
Toekomstplannen: Nog heel veel boeken, ook meer historische, schrijven

REACTIES

D.

D.

ik vind het leuk boek en ik raad het iedereen aan (;

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door Theo Hoogstraaten"