Loverboy door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2458 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 126 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 126 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Zakelijke Gegevens

Auteur van het boek: Theo Hoogstraaten
Titel van het boek: Loverboy
Titelverklaring: De titel Loverboy, is gekozen omdat het boek over Anwar (Achmed) gaat die probeert Marlene te versieren. Hij probeert lief tegen Marlene te doen en cadeautjes geven, waardoor Marlene verliefd wordt op de loverboy (Anwar). Hierdoor gaat Marlene Anwar vertrouwen. Zo lokt Anwar Marlene.
Uitgever: Sjaloom
Jaar van uitgave: 2003

Plaats van uitgave: Amsterdam
Genre: misdaad, verliefdheid/andere culturen
Aantalbladzijden: 156 bladzijden
Aantal hoofdstukken: 12 hoofdstukken en een proloog een epiloog.

B. Inhoud

SAMENVATTING

Op de straat naast het schoolplein stopt een mooie BMW. De volume knop staat ver opengedraaid en de vriendinnen Floor, Joke, Marlene en Ellen staan nog wat te kletsen voordat ze naar huis gaan. Wie zijn die jongens? En hoe komen ze aan zo’n dure auto. Het zijn allochtonen zeiden Joke, Floor en Ellen tegen elkaar. Maar Marlene zegt niks, ze doet niet mee aan al die discriminatie. Er stapt een jongen uit aan de bestuurders kant en zegt hij dat hij Anwar heet.Hij vraagt hun om een vuurtje. Floor, Ellen en Joke hebben de truc meteen door, Marlene heeft de truc niet door en maakt een ritje met de mooie auto.
Rechercheur Tom Speelman was in hotel Breevoort en bestudeerde het koord waarmee de plastic tas om de hals van het dode meisje was gebonden. Mart Frederiks de vader van Joke heeft het moeilijk met de situatie omdat het overleden meisje dezelfde leeftijd heeft al zijn dochter.

Zou de Hotelbaas hier meer van weten? Hotel Breevoort is een familie bedrijf en verhuurt kamers aan bedrijven zoals lesure Holding. Ze betalen vooruit, de namen van de gasten komen niet in het gastenboek.
Marlene wordt weer opgehaald door Anwar. Ze moeten naar Amsterdam iets ophalen ze rijden gewoon te asociaal dat doen ze door middel van de vluchtstrook en de rode stoplichten. Mart Frederiks kan niet begrijpen dat er geen ouders zijn die het meisje als vermist hebben opgegeven. Er moet die avond iets gebeurt zijn, zou er misschien een ruzie uit de hand gelopen zijn?Ze vinden dat ze snel de dader moeten vinden voordat er meer slachtoffers vallen.
Marlene is bij Anwar ze voelt zich helemaal bij hem op haar gemak en hij geeft haar allemaal leuke cadeautjes. Als ze bij zijn appartement komen ontdekt Marlene de luxe van de badkamer.
Als Anwar pizza’s aan het halen is neemt Marlene even snel een bad. Als ze in bad zit komt er in eens een vreemd meisje binnen. Ze stapt bij haar in bad en vertelt dat ze Ebru heet en de zus van Anwar is. Dan vraagt Ebru haar of ze zin heeft in een mixje of een wijntje. Ze stapt uit bad, na het drinken van de mix wordt ze duizelig en valt ze flauw. Nadat ze is bijgekomen stelt ze tot haar verbijstering vast dat Ebru haar bewust heeft laten flauwvallen. Overstuur verlaat zij het appartement. Wat Marlene niet weet is dat Anwar (zijn echte naam is Achmed), Fouad en Ebru handelen in opdracht van een crimineel. En dat is de werkelijke eigenaar van het appartement. Die heeft onder de denkbeeldige naam van Lesure Holding in een hotel een dubbele kamer ingericht waar in het geheim, via doorkijkspiegels opnames worden gemaakt van seksuele contacten. De eigenaar van het hotel, de heer Breevoort zit ook in het complot. Fouad en Achmed proberen vertrouwen te winnen bij hun meisjes, die zij vervolgens door sturen naar het pornocircuit van hun opdrachtgever. Het modellenbureau van hun zus dient daarbij als dekmantel. Als Anwar haar rozen stuurt, ‘‘ontdooit’’ Marlene en ze besluit hem te bedanken. Aangekomen bij zijn appartement, treft ze een vreemd meisje aan. Dat meisje kent Anwar niet. Diezelfde nacht treffen ambulancemedewerkers, na een anonieme melding, in de lift van het appartementencomplex het lichaam van dat meisje aan. In coma wordt ze overgebracht naar het ziekenhuis. De combinatie van alcohol en pillen is de vijftienjarige Natascha, het vriendinnetje van Fouad teveel geworden. De politie stelt een onderzoek in ook deze wordt ook geleid door Mart Frederiks en zijn collega Tom Speelmaan. Mart Frederiks raadt Marlene telefonisch aan op haar hoede te zijn voor Fouad en Anwar. Marlene besluit eigenwijs zelf op onderzoek uit te gaan. Ze achterhaalt het adres van Anwar en zoekt hem op in een flatgebouw. Fouad doet open. Met een smoes lokt hij haar mee naar de kelderverdieping en sluit haar op in een geluidsdichte ruimte. Ze probeert met haar mobieltje Frederiks te bereiken, maar voordat ze haar verblijfplaats kan vertellen tegen Frederiks, is de batterij van haar mobieltje leeg. Fouad toont Marlene haar naaktfoto die gemaakt was op het moment dat zij in het appartement bewusteloos was. Hij dreigt de foto openbaar te maken, tenzij Marlene hem helpt de politie op een dwaalspoor te zetten. Via Samir, een vriend van Joke, komen Frederiks en Speelman aan het adres van de familie van Anwar. Daar aangekomen doet Fouad de deur open en probeert dan te gaan vluchten maar wordt daarna in de boeien geslagen. Op het bureau bekent hij dat hij in opdracht samen met zijn broer jonge meisje af te leveren bij het hotel van Breevoort. Op verzoek van de politie bevrijd Fouad Marlene.

BEGIN EN EIND

Het verhaal begint zo dat je in een keer zomaar in het verhaal valt, je moet eerst even een tijdje nadenken met wat er bedoeld wordt. Maar als je het verhaal steeds verder leest wordt het verhaal steeds duidelijker te worden. Het effect is dan ook op jou, dat je in het begin niks snapt maar als je steeds verder leest begin je het verhaal weer wat meer te snappen. Het verhaal loopt zo af dat Marlene weer vrij is en dat de loverboys worden opgepakt door de politie. Het verhaal loopt als vele verhalen gewoon op een goede manier af en de slechteriken zijn opgepakt. Het boek heeft een gesloten einde, want de daders waren gepakt en je weet vlak voor het einde al hoe het verhaal afloopt. Je hoeft niet netzo als een open einde het einde aan je zelf over te laten. Als lezer zijnde voelde je je wel nauw betrokken bij het verhaal. Je leefde je helemaal in in Marlene wat zij deed en wat haar overkwam. Het is sowieso zo’n effect op jou want jij zit bijna in dezelfde leeftijd en denkbeeld als haar.

PERSPECTIEF

Het is een alwetend perspectief, want de verteller speelt niet mee. De lezer weet vaak meer dan de hoofdpersonen. Dat wil zeggen: dat de verteller de dingen al ziet voordat er iets is gebeurt. Alwetende verteleren weet de gedachten en gevoelens van meerdere personen. De verteller kan vooruit in het verhaal kijken. Een alwetend perspectief is eigenlijk zo dat de schrijver als het ware boven het verhaal ‘’rondhangt’’.

1. Zuchtend ging ze achter haar bureautje zitten en sloeg haar boeken weer open. Eerst haar presentatie voorbereiden, daarna naar Anwar. Ze drukte haar handen tegen haar oren omdat het geluid van de tv weer hard stond. Om haar te pesten zeker. Nou, dat lukte mooi niet, deze keer. Ze ging niet naar beneden om te bekvechten. Dat leidde haar aandacht alleen maar af. Ze wilde haar presentatie zo snel mogelijk af hebben.
2. Onder de trap stonden een paar vuilniszakken, eentje halfopen. Het stonk er, niet alleen naar afval, maar ook naar pis.
3. Marlene leunde achterover in de leren kuipstoel. Als Anwar de wagen snel liet optrekken, werd ze met haar rug tegen de leuning geduwd, alsof ze in een vliegtuig zat dat opsteeg. Het dashboard van de auto, met een overmaat aan metertjes en schakelaartjes, leek ook uit de cockpit van en vliegtuig te komen.

Is het perspectief betrouwbaar? Ja, het perspectief is betrouwbaar, omdat het perspectief de hele tijd hetzelfde is in het verloop van het jaar. Het perspectief verandert geen een keer in het verhaal.

TIJD

Het boek is niet chronologisch, omdat er twee tijdlagen. Als er tijdlagen in een boek zitten is het boek niet chronologisch. Als het boek ook flashbacks heeft dan is het geen chronologisch boek. De twee tijdlagen zijn de levenswijze van Marlene en Anwar en de andere tijdlaag is dat met de rechercheurs.

1) flashback: Marlene licht bewusteloos op de grond, na het badderen met Ebru en heeft rare gevoelens daarover. Marlene gaat ook direct na dat moment naar huis en wil niet door Anwar naar huis gebracht worden. Onderweg gaat ze steeds meer denken dat Ebru haar misschien wel expres heeft bewusteloos gemaakt. Ze komt tot de conclusie dat Ebru dat echt niet zou doen. Daar was Ebru te aardig voor en ze was het zusje van haar grote liefde. Marlene heeft rare gevoelens over het moment en denkt er de hele tijd over. Verder in het verhaal komt ze steeds meer te weten en komt ze allemaal achter dingen aan. Nu komt ze ook erachter dat Ebru haar expres bewusteloos heeft gemaakt zodat Ebru naaktfoto’s kon maken van Marlene.
2) flashback: Marlene kreeg bloemen van Anwar, omdat Anwar het weer wou goed maken. Marlene dacht direct weer terug aan de goede tijden die ze samen met Anwar heeft meegemaakt. Ze zat eraan te denken om weer terug te gaan naar Anwar en alles weer goed praten. Ze wou net weer zoals het begin doen van hun ‘’liefde’’. Marlene was aan het huiswerk maken toen ze een bos bloemen kreeg van Anwar. Marlene kon zich al niet concentreren bij het huiswerk maken. Ze dacht terug aan die mooie tijd.

1) terugverwijzing: De rechercheurs zien een overeenkomst met Natascha en het overleden meisje. Natascha heeft een Lesure Holding pasje bij haar en het overleden meisje zat in een kamer van Lesure Holding. De rechercheurs gaan uitzoeken wat ze met elkaar te maken hebben.
2) terugverwijzing: De ouders van Joke denken dat Samir hetzelfde is als Fouad. Ze laten Joke dan ook niet zo snel met Samir uit gaan. Later in het verhaal blijkt dat Samir juist het tegenovergestelde was van Fouad. Ze denken steeds wat er kan gebeuren met Joke. Hetzelfde kan Joke overkomen als die 2 andere meisjes. De vader van Joke is rechercheur en behandeld die zaak. Die vader en moeder hebben het er vaak over wat er allemaal kan gebeuren met Joke.

De leestijd was 156 bladzijden er was wel op sommige plekken een tijdverdichtering. Bij de plekken waar het niet belangrijk was werd er een tijdverdichting gebruikt. Zoals bij Marlene thuis met haar vader en moeder integendeel tot hoe het verhaal liep tussen Anwar en Marlene. Over Joke en Samir werd ook vrij weinig verteld omdat het niet om hun ging.

PERSONEN

De hoofdpersonen waren Anwar en Marlene. Er zijn nog vele bijpersonen zoals, de rechercheurs, Samir, Joke, Fouad en Ebru.
Het uiterlijk van Marlene staat niet letterlijk in de tekst maar uit de tekst kan je uithalen dat het een aantrekkelijk meisje is met een mooi figuur. Met aantrekkelijk denk ik toch wel aan, heel hip haar, mooie ogen, strak lichaam en sexy uiterlijk. Het karakter van Marlene is dat ze heel snel met iemand mee loopt en als het stoer is dan doet zij het ook direct. Een meisje die niet zo zeker van haar zaken is en die met iedereen mee loopt.
Anwar heeft zorgvuldig opgeknipt haar, op zijn bovenlip een snorretje, een rechte neus en grote donkere ogen. Anwar heeft volgens mij niet goed zijn best gedaan op school en zo is hij in de criminele sector gekomen. Het begon al op school met geen huiswerk maken en niet leren en later ook veel roken zelf drugs. Hij heeft dus geen goede opleiding en heeft geen baan, komt bij zijn vrienden en die hebben wel een criminele baan. Hij doet deze baan omdat er anders niks voor hem op zit , want hij geeft niks meer dus is dit de enige optie.
Het uiterlijk van Fouad heeft een rechte neus, en grote donkere ogen, lang haar en een pluizig baardje op zijn kin. Hij is een grote meeloper en doet alles wat zijn grote vriend doet ; Anwar. Als Anwar en niet was zou Fouad helemaal niks zijn geweest. Fouad is ook geen hoofdpersoon maar Fouad is een bijpersoon hij helpt als het ware de hoofdpersoon Anwar.

C. Mijn oordeel over het boek Loverboy van Theo Hoogstraaten.

Ik vond het een erg spannend boek en het was ook niet moeilijk te lezen. Ik vind het sowieso een mooi boek omdat het over leeftijdsgenootjes gaat van jezelf. Je wordt helemaal meegesleept in het verhaal over Marlene hoe zij heeft kunnen geloven dat Anwar een goede jongen was. Je ziet nu ook hoe het in z’n werking gaat en hoe het vanaf ‘’dichtbij’’ eruit ziet. Verrassend was het boek heel erg want elke keer kreeg het verhaal weer een hele andere draai en dat maakte het juist ook erg spannend. Ik vond het wel een beetje gek dat Marlene niet door had dat ze misbruikt werd door Anwar, want Anwar gaf haar cadeau’s en andere leuke dingen. Er kwamen ook dingen in voor waarvan je dacht van dit had ik niet kunnen bedenken dat dit kwam.
Dit boek is vooral bedoeld voor de oudere lezers van ongeveer 13 jaar en ouder, want je moet wel weten wat een loverboy is en wat ze gaan doen met de meisje.

D. Verwerkingsopdracht

Ik heb er voor gekozen om een brief naar de hoofdpersoon te schrijven. Dus ik schrijf een brief naar Marlene over toen ze vast werd gehouden door Fouad in een geluidsdichtekamer.

Beste Marlene,

Je voelde je zeker helemaal niet lekker vandaag. Je zat vast in de kamer van Fouad/Anwar (Achmed). Je werd ook nog een beetje mishandeld. Marlene.. had je het niet eerder door dat er wel wat ging gebeuren. Samir had je nog gewaarschuwd de rechercheurs hadden je ook nog gewaarschuwd. Er waren genoeg mensen die jou hadden gewaarschuwd en toch doe je het nog. Het ligt ook wel een beetje aan de fase waar je nu in zit. Je wil uitdaging in je leven en heel veel plezier en feesten. Maar je moet er wel heel goed over nadenken de volgende keer of je het wel weer doet. Ik had wel even gedacht toen je vast zat daar kom jij nooit meer uit. Het was wel handig dat je het telefoonnummer van de rechercheur nog had. Het is goed dat je alles hebt verteld aan de politie, want van Fouad mocht je niks vertellen aan de politie. De politie heeft dankzij jou de zaak opgelost en daar moet je ook trots op zijn. Ik hoop dat het nu wel weer wat beter met jou gaat en dat school er niet onder gaat lijden van dit incident.

Groetjes Patrick.

E. Opdracht

Ik heb ook van Internet wat informatie gehaald:

www.sjaloom.com/auteurs/theo-hoogstraaten
www.theohoogstraaten.nl
www.scholieren.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Leuk ding!

11 jaar geleden

N.

N.

goed gedaan

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Loverboy door Theo Hoogstraaten"