Loverboy door René Appel

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2146 woorden
  • 15 maart 2007
  • 86 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 86 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
297
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2005 Genomineerd)

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Complete titelbeschrijving

Het boek dat ik gekozen heb heet loverboy. Het boek heet zo voor twee redenen. In het boek dat Yoka aan het schrijven is komt een meisje voor dat vermist is, die blijkt uiteindelijk bij een loverboy te wonen. De tweede reden is dat Yoka’s man, Hans met meerdere vrouwen vreemdgaat. Een van die vrouwen waarmee hij ging noemde hem “haar Loverboy”. Het boek is geschreven door René Appel. Het is uitgegeven door Malmberg in 2006 en heeft 288 pagina’s. Op de voorkant zie je de achterkant van een weglopende vrouw. De achtergrond is heel wazig met een gele gloed, het lijkt alsof ze in een gang loopt.

Korte motivering voor je boek keuze

Ik heb het boek loverboy gekozen omdat ik het in mijn kast had staan. Dus het boek was goed gekeurd en ik hoefde niet naar de bibliotheek. Ook leek het verhaal mij wel interessant.


Korte samenvatting

Het boek gaat over yoka, een schrijver. Ze woont samen met haar man Hans in hun eigen huis. Hans is journalist en is vaak weg. Als hij terug komt van zijn werk is hij vaak een beetje afwezig en ze hebben bijna helemaal geen sex meer. Het viel Yoka aan het begin niet erg op maar het werd steeds duidelijker. Ze krijgt een vermoeden dat Hans vreemdgaat. Als ze naar de school gaat waar Hans werkt voor een verhaal van de krant ziet ze Hans met een andere vrouw zoenen, nu weet ze het zeker.

Eerste persoonlijke reactie

De eerste reactie die ik had terwijl ik aan het lezen was was dat het verhaal soms een beetje verwarrend was. Het ging over bijvoorbeeld Yoka die iets aan het doen was en dan opeens ging het over een heel ander persoon waar ik nog nooit over gehoord had. Dit ging het hele boek zo door. In het begin was het boek een beetje saai maar daarna werd het wel spannend, vooral op het einde.

Belangrijkste openplekken

Het hele boek is een openplek. Als er een stuk wordt geschreven word het ergens midden in dat stuk opeens afgekapt en komt er een ander stuk van het verhaal. Pas na een tijdje wordt het stuk waar het is afgekapt weer opgepikt en vervolgt. Alleen op het einde is er een grote openplek. Ze staat bij het raam en de politie komt eraan. Hans roept in haar gedachten: Nee Yoka, niet doen! Toen was het verhaal afgelopen. Je weet dus niet of ze is gesprongen of dat ze is opgepakt.

Hoofdpersonen

Yoka: Yoka is de hoofdpersoon van het boek. Het is voor het grootste gedeelte vanuit haar perspectief geschreven. Ze heeft een normaal postuur en blond haar. Ze is getrouwd met Hans en schrijft boeken voor haar inkomen. Ze is bezig met een hele serie Anouk boekenmaar haar ze verkopen niet zo heel goed. Ze wil net zo zijn als Anouk, stoer, moedig en niet bang. Yoka’s normen en waarden zijn een beetje raar. Als ze er achter is gekomen dat Hans vreemdging en zij kwam een leuke jongen tegen ( Omar ) bleef ze trouw aan Hans maar ze wou wel Eefje vermoorden. Haar doel in het boek is om Hans voor haar terug te winnen en Eefje uit de weg te ruimen. Ook probeert ze een goed boek te schrijven dat niet altijd wil lukken.


Hans: Hans is de man van Yoka. Ze zijn samen gelukkig getrouwd en wonen in een eigen huis. Hij heeft bruin haar en heeft een gespierd lichaam, ook is hij heel romantisch. Yoka wil graag kinderen van hem maar Hans wil er niet veel van weten. Hij houdt van zijn vrijheid en maakt er ook veel gebruik van. In het boek gaat hij met twee vrouwen vreemd, met Tamar, die al vijftien jaar zijn collega is en met Eefje, De maatschappelijk werkster van de school waar hij heen ging om een verslag voor de krant te schrijven. Zijn normen en waarden zijn normaal, hij is smoorverliefd op Eefje maar wil Yoka niet kwetsen. Hij speelt een neutrale rol in het spel waar de rest omheen draait.

Eefje: Eefje is een maatschappelijk werkster op het Horizon College. Tijdens haar werk heeft ze Hans ontmoet en ze vonden elkaar meteen leuk. Ze houdt heel erg veel van Hans en ze spreken ook elke paar dagen bij haar thuis af uit Hans zijn werk. In het begin vindt ze het niet erg dat ze hem verder bijna niet ziet, het geeft haar een heel vrij gevoel. Na een tijdje wil ze zich toch meer binden aan Hans maar Yoka zit in de weg. Hans wil haar niet kwetsen maar houd wel heel veel van Eefje. Haar normen en waarden zijn gewoon normaal maar ze gaat wel vreemd met Hans. Haar doel in het verhaal is om Hans voor zich te winnen. Eefje is de tegenspeelster van Yoka in dit verhaal.

Anouk: Anouk is de hoofdpersoon van het boek dat Yoka aan het schijven is. Anouk heeft blond haar en rijd rond op een scooter. Ze is een prive detective en moet het vermiste meisje Shana zoeken. Ze heeft een stoer karakter, is moedig en ze durft alles. Ze is een neutraal persoon in het boek, Kadir ( de loverboy van Shana ) speelt haar tegen, hij wil Shane terug zodat ze meer geld voor hem kan verdienen. De normen en waarden van Anouk liggen ver. Ze schiet zomaar iemand neer zonder goed te kijken wie het is en ze is brutaal. Haar doel is om Shana bij Kadir weg te halen en om veel geld te verdienen.

Tamar: Tamar is een collega van Hans bij de krant. Ze werkt al vijftien jaar samen met hem en heeft ook een relatie met hem gehad waar Yoka niets van wist. Ze heeft een bruike huiskleur en een “rattenkop”wat niet negatief bedoeld was stond erbij. In het begin speelt ze mee maar daarna speelt ze tegen. Het doel van haar in het boek is in het begin Yoka helpen met haar verhaal maar daarna begint ze te vermoeden dat Yoka Hans heeft vermoord en wil het allemaal uitgaan zoeken. Haar normen en waarden zijn niet heel duidelijk, ze gaat vreemd met Hans, dat is wel normaal maar een moord gaat wel te ver.

Omar: Omar werkt in de Schutter, een café in de buurt van het huis van Yoka. Hij is een Nederlandse jongen met een beetje Latino uiterlijk. Hij heeft een beetje zwart/bruin haar en een aardig en verleidelijk karakter. Hij praat een aantal keer met Yoka en regelt een pistool voor haar. Ze moet er geen gekke dingen mee gaan doen zei hij. Omar is een helper en ook tegenspeler van Yoka in het verhaal. Hij helpt haar door met haar te praten en door het pistool te geven maar speelt haar ook weer tegen als hij haar Tamar vertelt over het pistool die er meteen verder onderzoek naar gaat doen. Hij heeft geen doel in het verhaal, hij is er gewoon. Zijn normen en waarden zijn gewoon normaal, verder weet je niet veel van hem.

Met welk personage leefde je het meeste mee

Ik leefde met Yoka mee omdat zij steeds weer allemaal tegenslagen kreeg, het boek dat niet wou, Hans die vreemdging met Eefje en dan ook nog met haar vriendin Tamar die ze vertrouwde. Ook is ze een beetje zielig op het einde van het verhaal, ze denkt niet helemaal helder meer.

Ik leefde ook mee met Eefje omdat zij gewoon heel veel van Hans hield maar dat hij al bezet was, ook wou Yoka haar baby van haar afpakken op het einde.

Hoe groot was de rol die misdaad speelde

De misdaad in het boek was een van de belangrijkste dingen in het boek. Het hele boek was zeg maar een inleiding die leide naar de misdaad, de moord.

Welke manipulatie technieken worden gebruikt

Door het hele verhaal door word de manipulatie techniek “op een andere verhaallijk overschakelen” gebruikt. Elke keer, om de paar allinea’s word er overgeschakelt op een ander stuk van het verhaal. Dit zorgt voor openplekken die redelijk snel worden beantwoord.

Is er een open einde? Zo ja wat denk je dat er is gebeurt.

De misdaad roman heeft een open einde maar je kunt zelf heel goed indenken wat er uiteindelijk is gebeurt. De politie komt eraan en Yoka heeft net het raam opengekregen. Er wordt geroepen, nee Yoka, niet doen! Dan is het verhaal afgelopen. Hoogwaarschijnlijk is ze uit het raam gesprongen, anders is ze mee genomen door de politie.

Schrijf een ander einde voor je boek

Hans had er nou al heel lang over gedacht maar nu moest het er echt van komen. Hij moest kiezen tussen Eefje, zijn minnares en tussen Yoka, zijn gelukkig getrouwde vrouw voor de laatste 6jaar van zijn leven. Eefje zat op haar bed naast Yoka. Er hing een hele gespannen sfeer in de kamer. Het was heel moeilijk om dit te vertellen, hij kende Yoka al zo lang maar hij hield zoveel van Eefje. Het spijt me dat ik jullie in deze situatie heb gebracht maar ik hou zielsveel van julie allebei, maar toch meer van Eefje dus sorry Yoka but you are dismissed. Yoka rende huilend de kamer uit en Eefje vloog hem om de nek.

Ze was woedend en zinde op wraak. Ze zal die Hans een laten zien wat de gevolgen waren dat hij haar had gedumpt. Na 6jaar dumpt hij haar gewoon zomaar voor een ander wijf! Dat pikte ze niet. Ze liep de trap op van de flat en stak de sleutel in het slot. Ze liep naar de kast waar ze haar Walter-ppk had liggen. Ze stopte hem in haar zak en zette de tv aan. Als het nacht werd, dan zal ze toeslaan. Ze liep naar de koelkast en haalde een fles witte wijn uit de koelkast. Ze had hem op koeling gezet voor als ze weer terug kwam. Terug met Hans naar huis. Ze werd weer boos als ze er over na dacht, hoe kon hij nou zoiets doen? Ze barste in tranen uit, waarom moest dit nou haar gebeuren? Ze schonk voor zich zelf een glas witte wijn en en dronk hem in een paar teugen leeg. Ze liep weer terug naar de tv en plofte neer op de bank. Animal planet, een paar honden die aan het rond rennen waren op een grasveld. Ze wou vroeger ook altijd een hond maar haar ouders vonden het maar niets, koste veel te veel tijd zon beest hadden ze gezegd. Misschien zou ze later zelf nog wel een hond nemen, maar eerst wou ze wraak, wraak op Hans.

Hans lag met Eefje op het bed, ze waren net klaar en Hans stapte uit het bed en liep naar de badkamer. Ik ga even douchen zij hij. Eefje mompelde wat en probeerde wat slaap te krijgen wat maar niet lukte. Ze bleef maar denken aan Yoka die zo boos weg was gelopen. Ze had nog gedacht haar te horen zeggen dat ze wraak zou nemen maar dat had ze niet op gereageerd.
Ze dee haar ogen dicht maar kon het maar niet uit haar hoofd zetten. Ze had op Discovery Channel ook een keer zoiets als dit gezien. Een vrouw werd gedumpt door haar man. De dag erna werd de man vermoord gevonden door de politie. Na een groot onderzoek bleek dat zijn ex vrouw verantwoordelijk was, die alles glas hard had ontkent. Ze schrok even van die gedachte. Ze vroeg zich af of Yoka zoiets zou kunnen doen. Ze wist alleen maar dat het de vrouw van Hans was, meer wist ze niet van haar. Misschien was het wel een gevaarlijke gek! Ze kreeg rillingen over haar rug bij die gedachte. Ze stond meteen op en liep naar Hans. Ze twijfelde of ze hem zou vertellen waar ze net over had nagedacht maar besloot het toch niet te doen. Hij zou haar vast uitlachen en iets zeggen als, Yoka? Nee, die zou zoiets nooit doen, hoe kom je daarbij.

Yoka liep over straat, de kerkklok sloeg, het was twaalf uur. Ze liep richting het huis van Eefje en dee de deur open. Ze had een kopie gemaakt van de sleutel die aan Hans z’n sleutelbos zat. Kwam hij toch nog van pas dacht ze. Ze deed de deur open en liep de trap op naar boven. Het waren 8 etages. Toen ze eindelijk boven was bleef ze even staan, zou ze dit nou wel doen? Ze twijfelde niet verder meer. Ze deed de deur open en rende naar binnen. De huiskamer was leeg. Ze hoorde iemand roepen, wie is daar? Het was Eefje, die moest ze hebben. Ze stormde op de kamer af waar ze het geluid vandaan had horen komen, gooide de deur open. Daar was Eefje, ze keek doodsbang. Yoka richtte het geweer op haar en haalde de trekker over.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door René Appel"