Lover of Loser: your choice door Carry Slee

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 3022 woorden
  • 7 april 2007
  • 306 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 306 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
255
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2007 Genomineerd)

Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit b…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vrien…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit boek volgt de verhaallijn die de lezer kiest. Grote problemen, een happy end? Het is helemaal YOUR CHOICE!

Lover of Loser: your choice door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekverslag

Titel: Lover of Loser… your choice
Schrijfster: Carry Slee
Jaar van uitgave: 2006
Uitgeverij: Pimento
Genre: spannende- roman. Het boek is zo spannend dat je steeds door wil lezen, en daarnaast ook best romantisch omdat ik vind dat er veel met liefde in voor komt.
Thema: Misbruik, want allereerst wordt Eva misbruikt door Willem, en daarna wordt ze ook nog eens misbruikt door Ricardo.
Trefwoorden: het boek wordt met de volgende trefwoorden omschreven: Loverboys, Seksueel geweld, Stiefgezinnen, Verliefdheid

Hoofdpersonen: Eva en Mees
Soort boek: Lover of Loser is een gloednieuwe serie van Carry slee, in dit boek kun je in de loop van het verhaal gaan kiezen hoe het boek verder zal gaan.

Biografie van de schrijfster, Carry Slee.

Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Nu woont ze in Tongeren. Ze is 1.69 meter lang en heeft blauwe ogen. Ze heeft 1 zus en houdt erg van schrijven. Carry slee heeft 2 dochters die haar heel veel inspiratie voor haar boeken geven.
Carry slee wordt beschreven als een van de succesvolste schrijvers van de kinder en jeugdboeken in Nederland. Van haar boeken zijn er bijna 4 miljoen exemplaren verkocht, en vele boeken zijn uitgekozen door de Nederlandse kinderjury.
Verder heeft Carry slee nog de volgende boeken geschreven:
Spijt!, Pijnstillers, Afblijven, Kappen!, Razend, Paniek, Radeloos,100% Timboektoe, See you in timboektoe, Timboektoe Rules.

Hoofdpersonen.

Eva

Dit is een van de hoofdpersonen, Eva is een meisje van bijna 15 jaar. Ze heeft korte blonde haren en wil heel erg graag modeontwerpster worden. Haar beste vriendin is Julia.
Eva is enigst kind, ze weet niet wie haar vader is, want haar moeder is tijdens een vakantie in Italië zwanger geraakt, maar weet niet van welke man. Ondertussen heeft de moeder van Eva al wel een vriend, hij heet Willem. Willem raakt Eva op plekken aan waar ze het niet fijn vind, en Eva heeft hier veel moeite mee.

Mees
Mees is een gitarist. Hij is samen met zijn vriend Sem bezig om een bijbaan te krijgen bij een cafe bij hun in de stad. Ze zijn bezig met een soort van audities waarbij hij samen met zijn band elke vrijdag kan komen optreden. Ook werkt Mees in de printshop, daar ziet hij Eva iedere dag. Mees weet niet dat ze Eva heet, hij denkt dat ze Julia heet. Ook is Mees degene die Eva samen met Julia ‘redt’ van Ricardo.

Bijpersonen.

Julia: Zij is de beste vriendin van Eva, ze is in het boek de vriendin van Jesse. Julia heeft best een grote rol in het verhaal.
Sem: Hij is de beste vriend van Mees, en heeft ook best een grote rol in het verhaal.
Sara: Zij is de vriendin van Max, Max is een goede vriend van Jesse en dat is het (ex)vriendje van Julia. Sara komt best vaak in het verhaal voor, maar speelt niet een van de belangrijkste rollen.
Willem: Hij is de stiefvader van Eva, hij speelt belangrijke rol, maar komt er in het einde van het verhaal niet meer in voor.
Moeder van Eva: Zij is de moeder van Eva, haar naam staat niet in het boek aangegeven. De moeder van Eva heeft een gewone normale rol, eigenlijk zoals iedere moeder.
Max: Hij is een goede vriend van Jesse, Max is de vriend van Sara. Max heeft een kleine rol in het verhaal, hij komt er niet vaak in voor.
Jesse: Hij is het vriendje van Julia. Jesse komt wel wat vaker in het verhaal voor, maar heeft niet een hele grote rol.
Ricardo: Hij is de loverboy in het verhaal die Eva gebruikt. Hij is belangrijk in het verhaal, en komt vooral in het einde vaak voor.
Maritza: Zij is een meisje dat ook door Ricardo word gebruikt. Bij Maritza gaan Mees en Julia op een gegeven moment ook hulp en informatie zoeken. Maritza heeft ook redelijk belangrijke rol, ze komt er redelijk veel in voor.
Roos: Zij is de echte dochter van Willem. Roos komt maar 1 keer in het verhaal voor, maar is voor de rest niet heel onbelangrijk.
Charles: De nepvriend van Ricardo in Parijs. Charles zijn naam wordt vaak door Ricardo genoemd, maar komt er verder niet in voor want hij bestaat niet.

Verder zijn er nog een heleboel bijpersonen, maar deze heb ik verder niet meer beschreven want dan zou het veel te ingewikkeld worden en zou het heel erg moeilijk te begrijpen zijn.

Tijd Jaar waarin het verhaal zich afspeelt.

De tijd staat niet zo precies aangegeven in het boek, maar ik denk dat het zo rond 2006 zich wel afspeelt. Dit kun je zien aan bijvoorbeeld dat ze al mobieltjes gebruiken, en de kaft van het boek is ook modern (rond 2000 – 2006).
Tijd.
Het verhaal duurt zo ongeveer een week, het is vrijdag in het eerste hoofdstuk en het eindigt ongeveer een week later.

Plek waarin het boek zich afspeelt.

Het boek speelt zich het meest af in de stad, waarin gedeeltelijk in Breda. Het gedeelte dat Julia en Mees Eva net op tijd kunnen redden, en waar Eva eigenlijk als drinkmeisje moest gaan werken speelt zich af in Breda. Ook wordt het verhaal heel even in Amsterdam afgespeeld, en dit is tijdens dat Eva met Ricardo gaat winkelen.

Mijn mening over het boek:

Ik vond het boek erg leuk om te lezen, voortal omdat ik zelf het verhaal kan beïnvloeden.
Ik vond het boek erg spannend, en sommige stukjes waren best leerzaam. Het moment dat Eva bijna als drinkmeisje moet gaan werken, en Mees en Julia haar net willen gaan redden is heel erg spannend. Ook denkt je in het begin dat Ricardo een hele aardige jongen is, maar later blijkt dat niet zo te zijn. Ook kun je van dit boek leren dat je dus echt nooit met iemand vreemds zomaar mee moet gaan, dit kan altijd verkeerd zijn. Door deze spanning gaf het me erg veel doorzettingsvermogen om door te lezen. Het boek wordt erg spannend doordat je zelf kan kiezen wat je verder wil lezen.

Samenvatting.

Het boek is onderverdeeld in eigenlijk drie delen, na elk deel moet je kiezen waar je verder over wilt lezen, in mijn samenvatting zal ik aangeven wanneer ik moest kiezen en wat ik had gekozen. Ik maak één samenvatting over de dingen die ik heb gekozen.

Eva zit op haar kamer, ze is ontwerpen aan het maken voor haar T-shirts. Als ze bezig is komt Willem haar kamer binnen lopen, Willem begint haar te masseren en streelt haar over haar wang. Ze vindt dit een heel erg onprettig gevoel. Als Willem haar kamer uit is begint ze te huilen. Ze doet meteen de deur op slot en belt Julia op. Julia troost haar en vrolijkt haar weer een beetje op. Ze zegt dat ze zich niet zo druk moet maken om Willem, ze zegt dat het gewoon zijn vaderlijke gevoelens zijn, die kan hij ook niet meer uiten sinds hij zijn dochter niet meer ziet. Hier neemt Eva dan maar weer genoegen mee en gaat verder met wat ze aan het doen was.

Mees is een gitarist. Na een uur oefenen op zijn gitaar gaat hij naar gitaarles. Daar is zijn vriend Sem ook. Sem verteld dat hij eindelijk de naam weet van het meisje dat mees zo leuk vind. Sem verteld dat het meisje die hij steeds in de printshop ziet Julia heet.

Het is zaterdag, Mees en Eva gaan op zaterdag altijd naar de printshop toe. Ze kennen elkaar eigenlijk niet, alleen van de printshop. Vandaag hebben ze zich er allebei erg op verheugd, want dan zouden ze elkaar weer zien. Mees is erg blij, want hij weet eindelijk de naam van het meisje, Julia. Mees is erg zenuwachtig om ‘Julia’ (Eva) aan te spreken. Maar tegelijkertijd als hij haar wil gaan aanspreken hoort hij: ‘Hé jonge!, is je liefje er al? Je Juliatje?’ Eva hoort wat de jongen zegt, en schrikt enorm. Waarom nou? ‘ Shit, shit, shit! Hij heeft al een vriendin denkt Eva! Ze rekent maar snel af en fietst gauw weg.
Mees is erg boos op Sem, waarom verpest je het nou? Mees is ook erg teleurgesteld dat ‘Julia’ opeens zo snel weg is. Hij denkt nou ook dat ‘Julia’ al een vriendin heeft.
Allebei proberen ze elkaar uit het hoofd te zetten, maar dat lukt niet echt.

Eva is onderweg naar de halfpipe, dat is een café vlak bij hun in de buurt. Als ze binnen komt lopen ziet ze bij haar vriendin Julia een nieuw meisje staan. Het meisje heet Sara. Het is de vriendin van Max. Julia probeert heel de tijd gezellig bij te praten met Julia, maar telkens springt Sara er weer tussen, en doet Sara net alsof Eva niet bestaat. Die middag zouden Eva en Julia filmmiddag hebben, zoals ze elke zaterdag doen. Maar Julia krijgt een aanbod van Sara, Jesse en Max om met z’n vieren naar de film te gaan. Sara haalt Julia toch over om mee te gaan, en Sara is zelfs zo gemeen dat ze met de telefoon van Julia naar Eva sms‘t dat ze hoofdpijn heeft en dat ze niet mee kan naar hun filmmiddag.

Mees zou deze middag samen met Sem een afspraak hebben in een Cafe bij hun in de buurt, ze hadden een afspraak met Appie om hun gitaar kunsten te laten zien. Hiervoor heeft Mees zelf een heel gaaf surfweekend voor moeten afzeggen, want dit vond Sem belangrijker. Als ze bij het Cafe aankomen is Appie er helemaal niet, de barman zegt dat hij het veel te druk heeft en geen tijd had voor afspraken. Sem en Mees balen enorm.

Julia is alleen thuis met haar moeder, en vertelt dat ze Willem zo klef vindt doen. Haar moeder wil het niet geloven en zegt dat hij zijn vadergevoelens kwijt moet omdat hij die niet met Roos zijn eigen dochter kan delen. Ook vertelt ze dat Roos niet van haar moeder bij Willem mag komen. Eva loopt kwaad naar boven omdat haar moeder haar niet wil geloven. Als Eva op haar kamer komt krijgt zo opeens een smsje binnen, een jongen uit haar klas heeft het e-mail adres van Roos gevonden!
Eva wil haar gaan mailen, maar net van tevoren stopt ze even. Zal ze het toch wel doen? Uiteindelijk besluit ze het toch te doen. Eva wil heel graag contact met roos, want Roos is de dochter van Willem en wil graag een keer met haar praten.

Als Eva weer terug van school komt wordt ze weer aangeraakt door Willem, ze loopt boos naar boven toe en gaat huiswerk maken. Ondertussen start ze ook haar computer op en ziet ze dan ze een nieuwe mail van Roos heeft gekregen. Roos vond het ook erg leuk om haar een keer te ontmoeten en hebben samen wat afgesproken.

Het is zover, vandaag is de afspraak met Roos. Als ze samen aan tafel zitten begint Roos te huilen, en verteld alles wat Willem bij haar heeft gedaan. Ze vertelt dat Willem haar heeft misbruikt. Hierdoor raakt Eva helemaal in trans en weet nu dus ook dat hij het bij haar van plan is. Na het gesprek met haar gaat ze weer naar de halfpipe, want daar is Julia. Sara is er ook weer, en zij verraad Julia per ongeluk. Eva komt erachter dat Julia dus echt gelogen heeft tegen haar, en dat ze zaterdag helemaal geen hoofdpijn had, maar dat ze gewoon naar de film is gegaan. Eva is heel verdrietig en gaat toch maar naar huis.

Thuis belt ze haar moeder op, maar haar moeder heeft het eigenlijk heel erg druk met haar werk en heeft eigenlijk geen tijd voor Eva. Maar Eva blijft doorzeuren en uiteindelijk heeft ze tijd. Eva verteld alles over Roos, dat zij misbruikt is en het nu ook bij haar wil gaan doen. Maar haar moeder geloofde haar echt niet, en zei dat het Willem echt een schat was, en zoiets nooit zou doen.

Toen Eva weer naar huis ging had Willem voor haar spaghetti gemaakt, dit is haar lievelingseten. Ze staat in de keuken, en opeens legt hij zijn armen om de heupen van Eva heen, hij maakt zijn broek open en stopt de hand van eva in zijn broek. Eva kan zich gelukkig nog maar net losrukken, en rent naar haar kamer en doe heel snel de deur op slot. Ze besluit maar van huis weg te lopen en ontsnapt via het raam.

Het is dinsdagavond. Hij gaat naar het park en ziet er een nieuwe jongen in een leren jas en armani schoenen. Hij weet niet zo goed wat hij van de jongen moet vinden. Ook ontdekt hij dat er een nieuw meisje is, ze kan heel erg mooi zingen en ze besluiten dat ze bij de band hoort en in de band gaat zingen.

Eva is nog steeds in de stad, ze kan nergens heen, niet naar huis, niet naar Julia en ze voelt zich heel eenzaam. Ze besluit dat ze maar alleen naar de film toe gaat en daarna gaat ze naar het park. In het park ziet ze dat de band er is, en Mees ook. Eva denkt dat zijn vriendin daarbij is, en telkens als ze hem ziet bloost ze. Het liefst zou ze nu wegrennen, maar dat vind ze ook zo stom. Dan komt de jongen met het leren jasje naast haar staan en vraagt: ‘ Je vind het toch niet erg dat ik naast je kom staan? ’

Hier moest ik gaan kiezen: Eva gaat op de vraag van de jongen in het leren jasje in, of Eva gaat niet in op de vraag van de jongen met het leren jasje.

Ik koos: Eva gaat in op de vraag.

Natuurlijk vind ik dat niet erg zegt Eva. Ze stelt zich voor aan de jongen, hij heet Ricardo, hij verteld over zijn mode business en vraagt of Eva morgen met hem mee wil naar Parijs, want daar heeft hij een neef en dat is een bekende modeontwerper. Daarna verteld Eva tegen Ricardo dat ze wat problemen thuis heeft, en Ricardo geeft haar honderd euro, hij zegt dat ze daarvan dan maar in een hotel kan gaan overnachten. Ricardo geeft haar zijn telefoonnummer, hij zegt dat als ze morgen toch mee naar Parijs wil dat ze hem dan kan bellen.

Als ze thuis komt verteld ze aan haar moeder wat Willem deze middag bij haar heeft gedaan, maar haar moeder gelooft het niet en word heel erg boos op haar. Ze zegt dat ze maar een paar dagen van huis moet gaan.
De volgende dag probeert Eva Ricardo heel de dag te bereiken, maar hij neemt telkens niet op.

Mees zit ook heel de tijd met een slecht gevoel over die Ricardo, en hij vindt het al helemaal niets dat hij steeds bij Eva zit. Hij besluit erachter aan te gaan, hij gaat kijken bij de coffeeshop, daar was hij. Ondertussen ziet hij een meisje huilend bij Ricardo vandaan komen, en Mees gaat snel achter haar aan. Het meisje heet Maritza, en verteld dat ze voor geld met mannen naar bed toe moet en dat ze al het geld aan Ricardo moet geven.

Dan komt Mees erachter dat Ricardo een Loverboy is, hij wil weer contact opnemen met die Jesse, die volgens hem het shirt van Julia had gehad, dit loop[t helemaal in de soep. Hij komt erachter dat het meisje van het shirt helemaal niet Julia heet, maar Eva.
Ondertussen verwend Ricardo Eva heel erg. Ze gaan winkelen in Amsterdam, en Eva krijgt heel erg veel kleren van hem. Daarna neemt Ricardo Eva mee, en laat z’n huis zien.

Mees en Julia komen na een tijdje praten samen overal achter. Het is een groot misverstand, en Mees blijft zich heel veel zorgen maken om Eva.

Eva en Ricardo zijn onderweg naar Breda. Ricardo kwam geld tekort voor het tanken naar Parijs. Hij zei dat ze zo snel mogelijk duizend euro bij elkaar moesten krijgen, omdat hij al duizend euro aan Eva’s kleren had uitgegeven, en nu had hij te weinig voor de tank naar Parijs. Eva moest dus voor hem een bijbaan gaan doen om geld bij te verdienen. Ze zou dan drankmeisje moeten worden, en ze zou het geld voor Parijs dan al in een dag terug hebben verdiend. Hij zei dat ze dan gewoon heel de dag achter de bar moest zitten aan mannen zo’n duur mogelijke drankjes moest gaan verkopen, Eva wilde dit wel graag doen om hem te bedanken en omdat ze dan morgennacht dan al naar parijs zou kunnen.

Als ze onderweg zijn gaat Ricardo even tanken. Eva zit nog in de auto, en zijn telefoon gaat.
Zou ze nou opnemen?

Hier moest ik weer gaan kiezen tussen: Eva neemt de telefoon op, of Eva laat de telefoon gaan.
Ik koos: Eva laat de telefoon gaan.

Eva en Ricardo rijden verder naar Breda.

Ondertussen zijn Mees en Julia in de trein naar Breda, ze gaan het meisje opzoeken die ook door Ricardo misbruikt was. Als ze bij haar aankomen verteld ze hun alles. Ze vertelde over dat hij haar eerst dure kleren zou geven, en dat hij dan vervolgens te weinig geld zou hebben etc. Ze zei dat als ze zeker wisten dat het hun vriendin was dat ze haar dan zo snel mogelijk moesten gaan redden. En dat deden ze.

Mees en Julia zien Ricardo en Eva na lang wachten aankomen. Als eerst stapt Ricardo uit de auto en belt bij het huis waar Eva eigenlijk zou moeten gaan werken aan. Ricardo gaat naar binnen en Eva blijft in de auto zitten. Mees en Julia trekken Eva heel snel uit de auto en sleuren haar mee naar het station. Daar vertellen Mees en Julia haar alles, en iedereen is heel erg opgelucht. Als Eva thuis komt ziet ze dat alle spullen van Willem weg zijn, haar moeder verteld dat ze hem het huis heeft uitgezet, omdat hij ook al een andere vrouw had! Eva is heel erg blij!

Uiteindelijk komt alles goed, Mees en zijn band krijgen een contract in het café van Appie, en Eva en Mees blijven smoorverliefd op elkaar, en leren elkaar beter kennen...

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

zijn er geen korte samenvatiinggen zze zijn allemaal lang

11 jaar geleden

J.

J.

ja ik moet echt een korte inhoud !!!!!!!!

laterss my

11 jaar geleden

H.

H.

goed samenvatting je haalt alleen af en toe julia en eva door elkaar maar verder echt goeddd!!!!!!!!

10 jaar geleden

H.

H.

enne kijk voor een korte samenvatting ff op: http://www.scholieren.com/boekverslagen/23822

10 jaar geleden

S.

S.

de samenvatting mach voor taan wat korter

9 jaar geleden

A.

A.

jeeeeetjee, wat een lange samenvattig! wel een goede samenvatting (;

9 jaar geleden

D.

D.

ik vind het een goed samenvatting, ik heb het boek zelf alleen niet gelezen, wel de film. daar gaat het iets anders... maar voor de rest super goed!

9 jaar geleden

K.

K.

wauww leukk ! ahahha

8 jaar geleden

..

..

wat is het genre van het boek? is het een liefdesroman of een thriller of...?

4 jaar geleden

Jordy

Jordy

Goeie samenvatting, maar het genre vind ik nog best onduidelijk, heb op dinsdag 21-5-2019 een boekbespreking over dit boek, als ik meer weet zal ik het wel posten ;)

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Lover of Loser: your choice door Carry Slee"