Lover of Loser: your choice door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 7455 woorden
  • 27 november 2006
  • 750 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 750 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
255
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2007 Genomineerd)

Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit b…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vrien…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit boek volgt de verhaallijn die de lezer kiest. Grote problemen, een happy end? Het is helemaal YOUR CHOICE!

Lover of Loser: your choice door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Lover of Loser: your choice
Auteur: Carry Slee

Samenvatting:
Het boek is te lezen in drie verhalen waar je zelf voor kunt kiezen. Het eerste gedeelte van het boek is bij alle verhalen het begin.

Eva is heel goed in dingen ontwerpen voor op T-shirts. Die ze elke zaterdag af laat drukken in de printshop waar een leuke jongen werkt. Terwijl ze met een ontwerp bezig is komt haar stiefvader Willem de kamer binnen en streelt haar wang en masseert haar schouders dit vindt ze erg vervelend.
Gelukkig wordt er aangebeld de buurman komt een boormachine lenen. Als Willem weg is doet ze snel de deur van haar kamer op slot, en belt haar vriendin Julia om het haar te vertellen. Zij zegt dat het gewone vadergevoelens zijn die hij niet kan delen met zijn eigen dochter Roos. Daarna vertelt Julia haar dat ze het T-shirt dat Eva heeft ontworpen aan haar vriendje Jesse heeft gegeven en hem helemaal geweldig vond.


Mees kan heel goed gitaar spelen hij speelt graag mee met nummers die hij leuk vindt. Ook bedenkt hij zelf songs. Als hij net bezig is komt zijn vader binnen “Heb jij je wiskunde al geleerd? Anders mag je vanavond niet naar het park.” Hij antwoordt met, de repetitie is pas vrijdag. En denkt als Sem wat groter schrijft kan ik best een zeven halen. In de avond gaat hij naar het park om wat muziek te maken. Daar komt hij Sem tegen en die weet te vertellen dat het meisje dat elke zaterdag bij Mees in de printshop komt Julia heet. Hoe weet jij dat nou weer is zijn antwoord. Sem legt uit dat een vriend van zijn broer een heel gaaf T-shirt heeft en hij zei, dat hij hem van Julia had gekregen.

Julia is alleen thuis met haar moeder, en vertelt dat ze Willem zo klef vindt doen. Haar moeder wil het niet geloven en zegt dat hij zijn vadergevoelens kwijt moet omdat hij die niet met Roos zijn eigen dochter kan delen. Ook vertelt ze dat Roos niet van haar moeder bij Willem mag komen. Eva loopt kwaad naar boven omdat haar moeder haar niet wil geloven en denk aan die leuke boy van de printshop ze pakt snel haar ontwerpen in en gaat met de fiets er naar toe.

Mees rent maar heen en weer in de printshop het is zo druk. Julia komt binnen en gaat naar een apparaat waar ze de ontwerpen op de T-shirts kan laten afdrukken. Dan komt Sem binnen. “Hé Mees is je grote liefde Julia al geweest?” Mees zegt vlug wees stil ze staat daar. En denk, ik moet die dingen snel afprinten, betalen en naar huis. Hij heeft toch al een vriendin. Eva rijdt nog even snel langs de videotheek om een film te halen want Julia en Eva hebben iedere zaterdag middag een filmclub. Daarna rijdt Eva snel door naar de half pipe waar ze waarschijnlijk Julia zal aantreffen om alles te vertellen. Als ze daar aankomt ziet ze Julie met een ander meisje staan. Julia ziet Eva aankomen en rent naar haar toe samen met Sara, kijk Eva dit is de vriendin van Max die goede vriend van Jesse. Ze heet Sara. O hoi Sara. En vraagt of Julia even naar haar kan luisteren ze vertelt dat die boy uit de printshop Mees heet, dat hij al een vriendin heeft en over Willem dat hij zijn dochter Roos niet mag zien. Julia komt op het idee om contact op de nemen met Roos. Maar Eva weet niets van haar, maar alleen dat ze op het Keizer Karel college zit. Sara zegt daar zit Max ook op. En roept Max erbij “Max ken jij Roos?” Hij kent wel een Roos “Roos van de Pol?” Ja die is het zegt Eva. Heb je misschien haar 06-nummer? Nee die heeft hij niet maar wel haar emailadres. Als jij nou jou 06-nummer geeft, dan zal ik thuis even kijken en jou haar emailadres sms’en. Ze wisselen snel hun nummers uit en Eva gaat weer naar huis en roept nog snel naar Julia tot zo. Sara vraagt hoezo tot zo? Julia vertelt dat ze zo met Eva een film gaat kijken. Sara vraagt mag ik even je mobieltje. Natuurlijk. Sara sms’t naar Eva met Julia der mobiel -dat ze hoofdpijn heeft en niet kan komen naar hun filmclub-. Eva zit al thuis op de bank als ze het sms’je binnen krijgt en leest -Ik heb hoofdpijn en ga zo naar bed dus kan niet komen naar onze filmclub.-

Mees komt thuis, eerder dan normaal maar dat is dan ook terecht. Hij moet vanavond optreden voor Appie. Onder weg kwam hij Jeroen nog tegen die vroeg of hij mee ging naar zijn oom in Knokke om lekker te surfen. Maar dat heeft hij afgewezen.

Eva zit achter haar computer. Als ze en sms’je krijgt daar staat het emailadres van Roos in de mail had ze al geschreven. Nu zal ze het emailadres toevoegen en hem versturen. Ze zit helemaal klaar om hem te versturen maar opeens twijfelt ze, zal ze het wel doen? Dan komt haar moeder binnen en Eva drukt snel op verzenden. Want haar moeder mag het natuurlijk niet zien.

De volgende ochtend komt Eva samen met Julia het schoolplein op. Gelijk komen er een stuk of vijf jongens naar Eva toe en vragen of ze voor hun ook een T-shirt wil maken.

Als Eva thuis komt begint ze gelijk aan de ontwerpen voor de T-shirts. Julia heeft belooft dat ze vanavond zou komen helpen. Als Eva beneden komt vraagt Willem of ze een kopje thee wil en ja ze moet wel. Maar dat wordt het niet, Willem zit aan haar borsten en ze rent gelijk naar boven, deur op slot en ze ploft huilend neer op bed.


De volgende dag zet Eva de computer aan en ziet dat ze een email heeft van Roos. Daar staat in dat ze haar graag zou ontmoeten, morgen om drie uur in het café van de bioscoop. Eva belt Julia gelijk op om het te vertellen. Maar Julia zegt snel ik denk dat we de filmclub maar af moeten schaffen het is zo onhandig ik kan nooit eens wat afspreken en ze drukt daarna snel op het rode knopje. Eva is ontzettend boos en gaat gelijk naar de Singel waar ze Julia zal aantreffen. Daar loopt het uit de hand en ze hebben ruzie. Ze gaat gelijk door naar het café van de bioscoop, ze is heel zenuwachtig, en ja hoor daar is Roos ze ziet het meteen aan het gezicht. Ze komt bij Eva zitten en vertelt wat Willem allemaal bij haar heeft gedaan. Eva vindt het afschuwelijk. Als Eva terug komt van de wc is Roos er niet meer. Eva betaalt en gaat ook naar huis.

Als Eva weer thuis is vraagt Willem of ze spaghetti wil, ja dat lust ze wel. Maar ze krijgt geen spaghetti, maar ze moet aan Willem z`n piemel zitten ze vindt het walgelijk en rent gelijk het huis uit. Ze zwerft een beetje op straat en heeft al drie keer haar handen gewassen. Dan gaat ze naar haar moeder in het kapsalon. Ze vertelt het verhaal maar ze wil het niet geloven en zegt dat ze haar en Willem uit elkaar wil hebben.

Als Mees in die avond in het park komt ziet hij een nieuw meisje zitten, hij heeft haar nog nooit gezien. Ze zingt een stukje en mag gelijk bij de band Good Vibes. Ze oefenen nog wat, als Mees een jongen aan ziet komen met een leren jasje. Hij gaat naar elk meisje dat in het park staat. Maar dan valt zijn oog op Eva die op de muziek is afgekomen. Mees stopt gelijk met spelen. En Sem begint hem te pesten met o daar is je prinsesje. Eva staat ergens bij een boom als Ricardo (de jongen met het leren jasje oftewel loverboy) aankomt lopen.

Keuze 1: Eva gaat niet op Ricardo in.
In dit soort types heeft ze helemaal geen zin, en gaat ergens anders staan. Ze is blij als hij weg is. En hoort ergens in verte roepen “Dat was een loverboy hij heeft alle meisjes geprobeerd!” Ze is ontzettend blij dat ze niet op hem in is gegaan. Mees loopt naar Eva toe en zegt “hey Julia” ze draait zich om en denkt, hij vind mij (ex)beste vriendin leuk, ze heeft hem weer eens afgepakt.
Dit is Mees z`n afgang hij pakt z`n gitaar in, en gaat naar huis.

Eva ziet er tegen op om naar huis te gaan. Haar mobiel gaat het is Julia. “Waar was je nou, ik ben bij je geweest om sorry te zeggen maar je was er niet en je moeder wist ook niet waar je was. Hey Eva je bent toch niet kwaad op mijn hé?” “Dat ben ik wel! Je hebt Jesse, maar dat is zeker niet genoeg, nu moet je Mees ook nog hebben.” “Waar heb jij het over ik heb helemaal niks met Mees.” Maar Eva heeft de verbinding al verbroken.

Eva komt thuis de auto van Willem staat er niet. Nu is ze tenminste alleen met haar moeder en kan ze alles vertellen. Als Eva binnen komt zegt ze “hoi” en even later “ik ben er” maar haar moeder negeert haar gewoon. “Je moet naar me luisteren” en dan verteldt ze wat Willem allemaal met haar heeft gedaan. Maar in plaats van medelijden te hebben zegt haar moeder dat ze heel slecht is, en dat Willem alleen maar aardig tegen haar probeert te doen. Eva draait zich om en rent naar boven. Huilend valt ze op bed neer. Ze vindt haar moeder zo gemeen. Eva denkt aan de opdracht vijf T-shirts voor maandag afhebben.

Als Mees thuis komt zegt hij gedag en gaat hij meteen naar boven. Hij is boos op zich zelf en heeft zin om tegen iets om te trappen. Maar Mees krijgt een sms’je binnen hij is van Sem en er staat in -Droom maar lekker van haar- hij stuurt een sms’je terug met –Ik droom wel van jou- Hij gaat maar een song schrijven wat moet hij anders doen hij noemt het ‘Julia.’

Eva is het gelukt om een ontwerp te maken. Je kan wel zien dat ze boos is zulke velle kleuren. Ze kijkt op de klok twaalf uur, en gaat naar bed. Maar slapen lukt niet, naar een tijdje gaat ze achter de computer zitten en stuurt een email naar Roos met daarin, Dat ze niet kan slapen om wat Willem bij haar heeft gedaan. Het is kwart over acht s`ochtends en ze loopt naar beneden. Ineens ziet ze in de deuropening Willem staan. Ze versteent. Hij geeft haar een knipoog. Gatver en ze wil het liefst hem uitschelden maar dat moet ze niet doen want dan krijgt ze gezeik.

Als Eva op het schoolplein komt ziet ze een paar jongens en meiden staan die haar een bestelling willen door geven. Als de bel gaat is ze net klaar met alles op te schrijven. Eva gaat de klas in, en ziet Julia ze loopt haar straal voorbij. Ze hebben seksuele voorlichting over misbruiken. Ze krijgen een film te zien. Eva krijgt het benauwd en alles gaat draaien. Ze staat op en valt bijna flauw. Als de les afgelopen is moet ze even blijven zitten, zodat ze met de docente kan praten. Ze zegt dat er niks aan de hand is en loop naar de gang.

Als ze de hoek om fietst ziet ze Willem z`n auto staan. Wat moet ze nou doen? Ze sluipt de tuin in, in de boom en zo door het raam, ze is binnen. En doet snel de deur op slot van haar kamer. Ze ziet dat ze een email heeft, er staat in dat Roos het afschuwelijk vindt en dat ze morgen wel op drie uur wil afspreken in het café van de bioscoop. Natuurlijk wil Eva dat, en mailt Roos terug.

Eva zit de volgende dag al een half uur van te voren in het café. Het duurt wel erg lang voor Roos komt, maar naar drie kwartier is ze er eindelijk. Haar band was lek geprikt dus ze was wat later. Roos vertelt haar dat ze aangifte wil gaan doen, en dat Eva haar erbij moet helpen.

Mees ligt nog te slapen als zijn mobiel gaat. Wie zou dat kunnen zijn? Het is Simon hij zegt dat er twee ziek zijn, en dat Mees moet komen helpen. Dit keer wel in een andere printshop helemaal aan de andere kant van de stad. Maar hij moet wel, anders verliest hij zijn baantje. Hij kleedt zich snel aan en ziet op z`n mobiel dat hij nog een sms’je heeft, hij is van Sem en er staat in dat ze een drummer hebben voor de band. Te gek! Hij belt snel naar Sem. Die zegt dat hij Sharon maar moet bellen. Nee dat doet hij niet. Als hij op zijn fiets stapt gaat zijn mobiel. Het is Sharon. Zij vertelt dat ze de song van Mees aan een vriend heeft laten zien, die drummer is en toen zei hij dat hij graag bij hen in de band zou willen horen. Mees vindt het echt tof. Maar hij moet ophangen anders komt hij te laat.

Eva pakt haar prints in en gaat naar de printshop, maar dan wel naar de andere, anders is ze bang dat ze Mees tegen komt. Maar daar is Mees nu aan het werk. Als ze binnen komt gaat ze naar de kassa en vraagt waar ze het best de prints af kan laten drukken. Mees vertelt haar dat, dat het best kan op de grote machine. Ze pint snel en gaat weg. Ze vergeet haar portemonnee. Mees roept snel “Julia!” Eva kijkt om, ze ziet dat hij het tegen haar heeft. Eva loopt terug en vertelt hem dat ze Eva heet. Ze zijn allebei helemaal in de wolken en Mees vraagt haar of ze misschien vanmiddag iets met hem zou willen drinken. Natuurlijk wilt Eva dat. En zegt gauw “ja.”

Als ze naar huis fiets beseft ze dat ze onzettende ruzie heeft met haar beste vriendin. Ze fietst snel naar de singel en vertelt dat het haar zo spijt, en natuurlijk dat ze een date met Mees heeft. Julia staat met grote ogen te kijken. En vertelt dat het haar ook zo spijt. Ze laat Sara staan en gaat samen met Eva mee ergens wat drinken. Daarna gaat Julia naar huis.

Eva staat al een half uur voor de spiegel en ze weet nog steeds niet wat ze aan moet trekken. Als ze eindelijk klaar is rijdt ze naar het café, Mees is er al. Ze vertellen elkaar dat ze elkaar al lang leuk vonden, en hoe Mees er bij kwam dat ze Julia heette. Mees vraagt ook waarom ze pas geleden zo verdrietig was. En Eva vertelt hem het verhaal, zijn eerst reactie is dat ze hem moeten aan geven. Eva vertelt dat ze dat ook samen met Roos gaat doen. Ze blijven nog lang kletsen en gaan dan naar huis.

Als Mees thuis komt ziet zijn moeder zijn gezicht, en zegt zeker die Julia? Nee zegt Mees ze heet Eva en hij gaat naar boven. Hij kan alleen nog maar aan Eva denken.

Eva gaat de volgende dag samen met Roos en Mees naar het politie bureau om aangifte te doen. De politie vertelt hun dat hij deze avond al in de gevangenis zal zitten. Dat stelt Eva gerust. Als ze uit het politiebureau komen belt ze meteen Julia en vertelt wat er allemaal is gebeurt. Ze zijn gelijk door naar het park gefietst. Iedereen was er al en ook Brett de nieuwe drummer. Ze waren wat aan het spelen toen er een man kwam die zei dat hij hen vaker had horen spelen en dat ze bij hem wel een cd’tje op zouden mogen nemen. Ze waren helemaal door het dollen heen. Toen Eva `s avonds thuis kwam was Willem er al niet meer en zegt haar moeder dat ze er heel veel spijt van heeft.

Keuze 2: Eva gaat wel op Ricardo in.
Ik zal me even voorstellen zegt hij, ik ben Ricardo. Maar wat is er met jou aan de hand? Je ziet er zo verdrietig uit. Eva vertelt over Willem en over haar moeder. Hij vraagt wat ze wil worden en Eva antwoordt met “modeontwerpster.” Ricardo vertelt haar dat hij een vriend in Parijs heeft die graag een jonge modeontwerpster als stageloper zou willen hebben. En hij vertelt ook dat hij samen met haar naar Parijs zou kunnen gaan om modeontwerpster te worden. Ricardo zegt tegen haar dat ze er maar over na moet denken, geeft haar een kaartje met z`n 06-nummer en loopt dan weg. Mees staat nog steeds te kijken naar Eva. En vraagt zich af wat die Ricardo nou allemaal zei. Eva gaat ergens zitten en denk er goed over na. Dan op eens komt er een meisje aan ze zegt dat ze Sophie heet en dat ze Eva nog nooit eerder in het park heeft gezien. Eva vertelt dat ze ruzie met haar ouders heeft en uit het huis is gegaan. Sophie zegt dat Eva wel bij haar mag komen slapen maar Eva besluit toch om naar huis te gaan. Daar pakt ze alvast der spullen in, zet de wekker op half zeven en gaat nog even slapen.

Als de volgende dag de wekker gaat pakt ze snel haar spullen. Ze ziet de T-shirts liggen en zegt sorry jongens ik kan jullie bestelling niet afmaken. Daarna klimt ze naar buiten. Ze gaat ergens op een bankje zitten en probeert Ricardo te bellen. Maar hij neemt niet op. Dan komt er ineens een meisje uit haar klas aan fietsen en vraagt waarom Eva hier zit. Ze zegt dat ze een afspraak met de dokter heeft en buiten even wacht omdat het daar binnen veel te druk is. Ze wenst haar beterschap en fietst weer verder. Eva probeert nog een keer Ricardo te bellen. Weer de voicemail, ze word nog zenuwachtiger.

Mees wordt wakker, het eerste waar die aan denkt ik Julia. Hij denkt ook aan die Ricardo en wordt boos bij de gedachte wat er allemaal met haar kan gebeuren. Hij denkt aan Kareltje en Dave, die kennen hem vast wel. Hij kleedt zich aan en rijdt snel naar het park waar Kareltje en Dave liggen te slapen. Hey kennen jullie die Ricardo die hier gisterenavond was? Ja die kennen wij wel. Maar als je iets van drugs of zo wilt hebben moet je niet bij hem zijn daar heeft hij personeel voor. Waar kan ik hem vinden? Hij zit meestal in de coffeeshop. Als jullie hem daar zien, wil je mij dan gelijk bellen? Is goed. En weg is Mees. Als hij op school aan komt zet hij zijn mobiel niet uit, maar op trilstand. Onder aardrijkskunde voelt hij hem trillen. En gaat snel naar de wc. Hey met mij, hij gaat nu de coffeeshop binnen. Ik kom zo snel mogelijk. Mees gaat weer terug de klas in pakt zijn spullen in en zegt dat hij zich niet helemaal lekker voelt. Nog even langs de portiersloge en dan gauw naar de coffeeshop. Als hij de coffeeshop binnen komt ziet hij Ricardo al zitten. Mees loopt naar de kassa en zegt een tientje wiet en een koffie. Hij gaat ergens zitten en als hij net een slok wil nemen komt er een meisje aan, ze gaat naar Ricardo en geeft hem wat geld. Ricardo kijkt op z`n mobiel “shit dat kloteding”staat uit, hoort Mees hem zeggen, en op dat moment loopt dat meisje uit de coffeeshop. Mees gaat achter haar aan. “Hoi”zegt Mees tegen haar. Mag ik je iets vragen? “Heb je geld bij je?”vraagt ze. “Ja” “hoeveel?” twintig euro. Mees snapt er helemaal niks van. Voor af betalen. Ik woon daar aan de overkant op zolder. Nu dringt het pas tot Mees door zij denkt dat Mees met haar naar bed wil. Hij zegt maar gauw dat hij dat niet bedoelde. En zegt dat Ricardo gisteren met een meisje stond te flirten. Het meisje wordt bleek. Hij zei tegen mij dat ik ze prinsesje was. Ik heb alles opgegeven mijn familie mijn school. En nu heeft hij een ander. Misschien doet hij het zelfde als bij mijn, eerst dure kleding,dan raakt hij in de problemen en moet je hem helpen. Ik dus zogenaamd als drinkmeisje naar Breda. Moest ik mannen dure drankjes aan smeren. Toen hebben ze volgens mij iets in mijn glas gedaan want ik heb het toen met iedereen gedaan. Hij heeft een ander…een ander. Ze rent naar haar huis en smijt de deur dicht.

Eva heeft Ricardo al een aantal keer proberen te bellen maar telkens krijgt ze zijn voicemail. Wat moet ze nou? Naar huis kan ze niet. En ze is bang dat ze iemand van school tegen komt. Ze gaat maar naar de kinderboerderij, veilig tussen al die kleuters en mama`s. Ze spreekt zijn voicemail maar in, maar dan op eens wordt er opgenomen “Hey met Ricardo. Ik kom je meteen halen waar ben je lief meisje?” “bij de kinderboerderij” “Ik kom er gelijk aan.”

Mees staat midden op de straat. Wat een klootzak zegt hij een paar keer hardop. Hij heeft al wel eens vaker iets over loverboys gelezen maar nu ziet hij met eigen ogen wat zo`n iemand aan kan richten. Hij moet Julia waarschuwen maar hoe? Als hij de richting van de coffeeshop op kijkt ziet hij Ricardo naar buiten komen. Hij ziet hem in een grote zwarte BMW stappen. En denk die pooierbak, die hebben al die meisje voor je verdiend. Klootzak!

Eva staat voor de kinderboerderij als ze Ricardo aan ziet komen. Hij doet het portier voor haar open. Eva gaat naast hem zitten en zegt dat ze het heel lief vindt. Ricardo vertelt haar dat hij zelf drie zusjes heeft, en niet zou willen dat zei op straat zouden zwerven. Eva vraagt waarneer ze naar Parijs zouden gaan. Ricardo vertelt haar dat ze eerst nog wat tot rust moet komen. Als Ricardo de grote weg oprijdt vraagt Eva waar ze heen gaan. Ricardo zegt dat ze in Amsterdam nieuwe kleren voor haar gaan kopen. Eva schrikt “zoveel geld heb ik niet.” Maak jij je maar geen zorgen, zusje. Eva voelt zich super trots. Ze heeft hartstikke mooie kleren gekregen. En ook bijpassende schoenen, lingerie en make-up.
Mees zit thuis wat te spelen op zijn gitaar. Hij is niet terug naar school gegaan. Hij moet nadenken. En dat kan het beste al hij wat speelt. Mees legt zijn gitaar neer, hoe kwam hij ook al weer aan haar naam? O ja de vriend van het broertje van Sem.

Mees moest even een uurtje in springen voor Simon, maar dat was zo voorbij. Daarna is hij gelijk doorgereden naar de Singel. Mees roept naar een van de jongens of Jesse er misschien ook is en ja hoor daar komt Jesse aan. Mees vertelt dat hij weet dat hij een T-shirt heeft met een bijzondere print en dat hij hem van Julia heeft gekregen vertelt hij ook. Hij hoort ergens roepen “Dat is zijn lover” Mees schrikt en zegt snel, ik wil ook zo`n T-shirt. Dat is goed, ik zal het haar doorgeven. Mees vraag of hij misschien haar nummer heeft zodat hij het zelf kan vragen. Nee die krijg je niet zegt Jesse. Wat moet je met mijn vriendin. Mees vertelt dat er een loverboy achter haar aan zit. Jesse kijkt ineens een minder stuk bozer en vraagt aan Mees hoe hij dat weet. Mees vertelt hem wat er gisteren avond gebeurde. “Dat kan niet gisterenavond had Julia huisarrest en kon ze niet naar mij komen zit ze me gewoon een beetje voor te liegen voor zo`n een of andere Ricardo!” Jesse loop naar het hek en geeft er een trap tegen. Marchel vraagt hem wat er aan de hand is. Jesse verteld hem dat Julia hem belazert. We moeten haar wel waarschuwen vertelt Mees. Jesse antwoord met “Ik hoef helemaal niks meer, jij mag haar bellen als je wilt.” Snel zoekt Jesse het nummer van Julia en zegt dat hij maar moet bellen. Net als Mees hem wilt pakken gaat de ringtone af. Op het display staat dat Julia het is Jesse pakt hem zelf aan. “Ja je had toch gisteren huis arrest wat doe je dan in het park met een één of andere Ricardo. Het is uit! En hij verbreekt de verbinding. Ze komt hier heen. Jesse pakt zijn skateboard en maakt zo`n hoge sprong dat hij zijn skateboard mist. Met zijn hoofd komt hij tegen de rand van de skatebaan terecht. Er zit een gat in z`n wang en snel belt iemand de ambulance. Julia springt van haar fiets. Wat is er gebeurt? Ja dit is allemaal jouw schuld. Marchel wijst naar Mees hij heeft jouw gisterenavond in het park gezien. Als Julia der omdraait ziet Mees dat het helemaal Julia uit de printshop niet is. Hij ziet Julia achter Jesse aanrennen. En denkt wat heb ik aangericht?

Eva zit naast Ricardo in de auto ze voelt zich helemaal op der gemak. Het gaat goed he zegt Ricardo. En we zijn nog niet eens in Parijs. Ik ga Charles straks bellen dat we over een paar dagen komen. Eva en Ricardo komen aan bij het appartement het ziet er niet echt nieuwe uit. Ze moeten één trap op. Ricardo vertelt haar dat Jamy en Guy er ook zijn. Als ze binnen komt kijken de jongens allebei naar haar. Ze kan wel merken dat ze haar leuk vinden. Ze stellen zich allebei even voor. Als je genoeg krijgt van die boys kun jij je hier even terug trekken. Het is een grijze oude kamer. Eva schrikt als de bel gaat. Guy staat op en kijkt naar beneden “het is Maritza.” Ricardo doe open. Ik weet dat je thuis bent. Ricardo klootzak! Eva word er onrustig van. Ricardo vertelt haar dat het een meisje is die hij heeft helpen afkicken maar nu denk dat ze voor altijd bij hem mag wonen.

Zegt hij dat hij mijn gezien heeft? Vraagt Julia terwijl ze naar Mees wijst. Ik ken hem helemaal niet. Ik ben hartstikke verliefd op Jesse. Ze stapt op Mees af en zegt “Dus jij hebt mijn gisteren in het park gezien he?” Het is heel erg zegt Mees ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Je hebt gelijk jij was niet in het park, maar een ander zij heet ook Julia. Dat meisje die namelijk die T-shirts maakt heet namelijk ook Julia. Je kletst uit je nek zegt Julia ze heet Eva. Ik heb jullie dus door elkaar gehaald een jongen vertelde mijn dat Julia die T-shirts maakt. Nou lekker is dat. Door die gein ligt Jesse nu in het ziekenhuis. Kom laten we naar het ziekenhuis gaan en alles uit leggen. Mees vraagt nog snel mag ik misschien het 06-nummer van Eva? Julia vraagt waarom. Marchel vertelt dat het daar allemaal door is gekomen en dat daar al het gezeik mee begonnen is. Mees vertelt haar over het park en over Ricardo. Mag ik misschien jouw en Eva`s nummer? “Is goed, dan zet ik jouw ook gelijk in mijn mobiel. Hoe heet je?””Mees””Mees? van de printshop””Ja hoezo””Nee niks leg ik je later nog wel een keer uit.” Ze wisselen snel nummers uit en Julia is weg.

Mees zit thuis en leest een hoofdstuk uit z`n geschiedenis boek. Hij weet totaal niet waar het over gaat. Hij probeert Eva nog een keer te bellen maar ze neemt niet op. Hij Begint opnieuw met lezen dit keer hardop maar het lukt hem gewoon niet. Hij ziet het beeld van Ricardo en Eva. Waar zal hij haar toe dwingen? Dan gaat zijn mobiel het is Julia. Ze vertelt hem dat alles goed gaat en dat Jesse al weer thuis is. Mees is zo blij dat er niks met Jesse aan de hand is dat hij begint te springen.

Eva schrikt als ze `s morgens wakker wordt. Waar is ze? Ze weet het weer ze is bij Ricardo. Ze stapt uit bed. Gaat naar de badkamer en tien minuten later staat ze bij Ricardo in de huiskamer. Ricardo zit op een stoel. Hij kijkt zo zorgelijk. Ik heb slecht nieuws, heel slecht nieuws. Als ik iets kan doen moet je het zeggen hé zegt Eva. Ricardo vertelt haar dat hij in één keer blut is. Wat erg voor je zegt Eva. Nou niet alleen voor mij voor jou nog veel erger ik kan niet eens meer naar Parijs. Eva is helemaal van slag. Wanneer kunnen we dan naar Parijs? vraagt ze. Ricardo antwoordt met, dat ligt helemaal van jou af. We hebben duizend euro nodig, dat is al genoeg. Ik wil alles doen om dat geld bij elkaar te krijgen zegt Eva. Echt alles vraagt Ricardo. Uh… ja. Ik weet wel iets, maar je moet het zelf willen. Als je het zou willen, gaan we morgen naar Breda daar ben je dan drinkmeisje, en moet je mannen dure drankjes aan smeren. Eva bedenkt dat, dat volgens haar niet zoveel kwaad kan. En zegt ja.
Als Eva de volgende ochtend wakker wordt is ze zo zenuwachtig dat ze niet eens meer op haar mobiel kan kijken hoe laat het is. Ze gaat eerst douchen en trekt daarna haar mooiste kleren aan. Als ze in de huiskamer komt staat Ricardo al te wachten. Kom meid we gaan, we eten onder weg wel wat. Als ze een tijdje op de grote weg rijden moet Ricardo tanken. Als Ricardo net naar de tankstation loopt gaat zijn telefoon. Het is Maritza dat ene meisje, dat toen ook aan de deur stond. Zal ze hem opnemen?

Keuze 1. Eva Neemt de telefoon wel op.
Ze neemt hem op. Hallo met Eva, Ricardo’s mobiel. Is Ricardo er? hoort ze zeggen. Nee zegt Eva die is benzine aan het afrekenen we moeten vandaag erg ver. Ga je soms naar Parijs? Ja, Eva snapt er niks van. Wil je soms ook danseres worden? en kent Ricardo iemand die jou wel zou kunnen helpen? En heb je ook allemaal nieuwe kleren gekregen? Eva snapt er niks meer van. En moet je misschien ook naar Breda? Ja hoe weet jij dat? zegt Eva. Luister, stap de auto uit en zorg dat je zo snel mogelijk weg komt. Eva gilt van angst. Hij komt er aan! De verbinding word verbroken. Het dringt eindelijk tot haar door, ze wordt gebruikt door een loverboy. Ricardo komt de auto weer in en wil net de motor starten als Eva zegt dat ze naar de wc moet. Ze pakt snel haar tas en rent de auto uit. Eva is helemaal in paniek, waar moet ze nou heen? Ze ziet een man aankomen en vraagt snel of ze alsjeblieft mee mag rijden. De man gaat naar Eindhoven en Eva wil maar al te graag mee.

Mees zit gapend op de fiets. Dat komt omdat hij al een paar nachten niet goed heeft geslapen. Z`n telefoon gaat, het is Julia. Ze vertelt dat ze Eva echt niet kan bereiken en dat haar moeder dacht dat ze bij haar was. Mees vertelt ook dat hij het wel tien keer heeft geprobeerd maar telkens werd er niet opgenomen. Ze willen samen Eva`s moeder waarschuwen Julia vertelt dat ze in het kapsalon werkt, maar ook dat ze niet lastiggevallen wil worden onder haar werk. En de verbinding wordt verbroken.

Als Sem en Mees op Mees zijn kamer zitten, laat Mees zijn nieuwe song zien. Sem vindt hem vet gaaf! Gelukkig denkt Mees, hij vindt het mooi. Ze moeten een bandje opnemen voor Sharon. Maar Mees bakt er helemaal niets van. Om tien voor vier nemen ze het toch maar op.

Eva is al de hele dag onderweg, eerst met de vrachtwagen en nu met de trein. Gelukkig heeft ze haar tas meegenomen. Ze moet de hele tijd aan Ricardo denken en krijgt het dan weer spaans benauwt. Alleen al het idee dat hij straks op het station op haar staat te wachten. Als ze het station in rijdt kijkt ze even door de ramen of hij er niet staat. Maar nee hoor. Ze stapt uit en kijkt angstig om haar heen. Ze voelt iets tegen haar schouder aan botsen. Een meneer zegt heel vriendelijk, sorry. Als ze buiten het station komt. Schrikt ze zich kapot er staat een zwarte BMW. Snel rent ze naar het centrum. Ze is Maritza zo dankbaar, en dat ze het telefoontje heeft opgenomen. In de verte hoort ze de muziek van Good Vibes. Gelukkig ze zijn in het park.

Mees en Sem zijn al in het park als Sharon aan komt lopen. Sorry zegt ze, Brett was bij ons hij is een goede drummer, ik heb hem onze song laten horen en hij vond het wel wat. Ik hoor het al, hij wil bij onze band. Nee, Mees vindt het geen goed plan. Sem vindt het helemaal geweldig. Maar ze doen het niet. De groep komt om hun heen staan als de muziek begint maar Mees vertelt hun dat ze nog even willen oefenen. De groep gaat weer ergens anders staan. Sharon zingt prachtig, maar Mees bakt er helemaal niks van. Ze oefenen verder, maar halverwege de song stopt Mees. Eva! Hey Eva gelukkig ben je niet met die schoft mee gegaan. Julia en ik waren zo ongerust, ik ga haar meteen bellen. Eva snapt er niks van en zegt, ze staat daar toch. Mees belt vlug Julia op en vertelt haar dat Eva in het park is. Sem komt er aan, mee komen jij we gaan nu eerst spelen, je kan zo meteen nog net zolang als je wilt bij je chick zijn. Eva snapt er niets meer van. Terwijl Mees speelt kijkt hij naar Eva. Wat is ze mooi! Dan komt er een man aan, hij verteld hun dat hij het prachtig vindt en dat ze bij hem een cd op mogen nemen. Als Mees omkijkt ziet hij Julia en Eva, hij hoort Julia zeggen ik was zo ongerust! Ze denken helemaal niet meer aan de ruzie. Mees komt naar Eva toe “Hoi” zegt hij verlegen. Hij vertelt haar dat hij dacht dat ze Julia heette en op eens snapt Eva ook alles weer. Eva zegt tegen hem dat ze het heel lief vond dat hij haar wou waarschuwen. Dan opeens geeft ze een gil. Daar ziet ze Ricardo staan. Mees vraagt of Eva het 06-nummer van Ricardo heeft. Ze geeft Mees het 06-nummer en hij stuurt een sms’je met daar in -Je blijft van mijn vriendin af anders geef ik je aan!- Hun gezichten komen steeds dichter bij elkaar en ze kussen…

2. Ze neemt het telefoontje niet op.
Nee ze neemt hem niet op. Als Ricardo het tankstation uit komt vertelt ze dat Maritza heeft gebeld. Hij vertelt dat ze op moet houden met hem lastig te vallen. Als ze de grote weg oprijden staat er file. Ze gaan de volgende afslag af om even wat eten.

Mees staat met vrienden in de aula. Hij kan alleen maar aan Eva denken. Hij probeert haar nog een keer te bellen, maar net op dat moment gaat zijn mobiel, het is Julia. Zij vertelt dat ze wel honderd keer heeft geprobeerd te bellen maar dat ze telkens niet op nam. Toen had ze even later naar haar huis gebeld maar toen kreeg ze haar moeder aan de telefoon. Haar moeder denkt dat ze bij mijn aan het logeren is. Mees vertelt aan Julia dat hij in de coffeeshop was geweest en dat daar een meisje was dat Ricardo wat geld gaf en op kon rotten. We moeten die Ricardo vinden. Weet dat meisje niet waar hij woont. Waarschijnlijk wel. En weet jij waar zij woont? Ja dat heeft ze me aangewezen oké over een kwartier bij de coffeeshop, zal dat lukken? Natuurlijk. De verbinding werd verbroken. Ze is dus toch met die Ricardo mee, denkt Mees.

Mees staat er al, als Julia er aan komt fietsen. Daar is het zegt hij, en wijst naar het appartement, op de zolder. Kom dan gaan we er meteen naar toe. Ik hoop dat ze er is. Samen lopen ze de trap op helemaal tot boven aan. Ze horen muziek dus ze is er. Mees klopt op de deur. Het meisje doet de deur open. Ze kijkt hen vragend aan “als jullie een triootje willen moeten jullie flink dokken.” Ze vertellen dat ze graag Eva op zouden willen zoeken. Sinds wanneer is zij bij hem? vraagt ze. Dinsdag avond kwam Ricardo naar haar toe. En woensdag ochtend is ze weg gelopen. Dan heeft hij eergisteren kleren met haar gekocht. Dan is ze vandaag in Breda in een bordeel. Daar moet ze drinkmeisje spelen. Mannen dus dure drankjes aan smeren. Op de trap klinken voetstappen. Jullie moeten weg er komt een klant aan. Snel geeft ze Mees en Julia nog een kaartje met de foto en het adres van het bordeel in Breda. Als Mees en Julia buiten staan kunnen ze maar aan één ding denken, ze moeten naar Breda. Ze willen met de trein gaan. Ze kopen snel een kaartje en stappen de trein in. Hoe dichter ze bij Breda komen hoe zenuwachtiger ze worden.

Als Ricardo en Eva de snelweg oprijden komt het al aardig op gang. Eva is heel zenuwachtig wat zal ze zo meteen allemaal moeten doen?

Julia en Mees staan voor het station in Breda. Daar vragen ze aan iemand of dat hij weet waar de Riemstraat is, hij vertelt dat het rechtdoor is en dan de eerste rechts. Het klopt ze, komen in de Riemstraat uit, op het kaartje staat dat het nummer elf moet zijn. Tegenover nummer elf is een steegje ze wachten daar. Opeens zien ze een zwarte BMW aan komen en ja hoor Mees ziet het gelijk Ricardo stapt uit. Eva blijft nog zitten. Ricardo belt aan en hij loopt naar binnen. Snel rennen Mees en Julia naar de auto. Ze zien Eva verbaast zitten. Ze doen het portier open en roepen dat Eva er snel uit moet komen. Eva pakt snel haar tas en rent samen met Julia en Mees mee naar het station. Ze kopen snel een kaartje en stappen in de trein. Julia begint met vertellen over alles wat er is gebeurd, als ze naar een uur en kwartier in hun stad aankomen ziet Mees dat Eva het dood eng vindt. Kom maar Eva zegt hij je bent bij ons, wees maar rustig. Eva,Mees en Julia lopen met z`n drieën het station af. Ze lopen even mee naar Eva haar huis. Eva ziet dat gelukkig de auto van Willem er niet staat. Als ze voor het huis staan bedankt ze Julia en Mees en geeft ze allebei een kus. Gaan jullie maar naar huis ik bel jullie vanavond hoe het is gegaan. Als Eva binnen komt ziet ze niks meer van Willem geen foto geen schaakbord. Ze vraagt aan haar moeder waar Willem is, als haar moeder omdraait valt ze Eva in de armen en vertelt dat het haar zo spijt, en dat ze hem het huis uit gezet heeft.

Hoofdpersoon:
Er zijn eigenlijk twee hoofdpersonen, want het verhaal word vanuit twee persoonlijkheden vertelt: Mees en Eva

Mees:
Mees werkt in een printshop in de stad. Verder houd hij van gitaar spelen. Kraag zou hij naar het Conservatorium gaan. En in de avond gaat hij meestal naar het park om wat muziek te maken. Hij krijgt daar ook een band die ze Good Vibes noemen.

Eva:
Eva heeft het moeilijk in huis ze heeft problemen met haar stiefvader Willem. Verder kan ze heel goed dingen ontwerpen voor op T-shirts. En wil later mode ontwerpster worden. In haar vrije tijd kijkt ze kraag naar films of gaat iets leuks met haar vriend(inn)en doen.

Beide:
Beide zijn ze ongeveer een jaar of 16 en hebben blond haar.

Problemen van de hoofdpersonen:
Eva: Dat ze lastiggevallen word door haar stiefvader. Ja, want in elk verhaal gaat in elk verhaal de gevangenis in.

Beide:
Dat ze op elkaar verliefd zijn maar allebei geen verkering durven te vragen. Ja, want in elk verhaal krijgen ze verkering.

Veranderen de hoofdpersonen:
Nee ze blijven allebei hetzelfde.

5. Medepersonen:

Julia: Zij is de beste vriendin van Eva.
Sem: Hij is de beste vriend van Mees.
Sara: Zij is de vriendin van Max, Max is een goede vriend van Jesse en dat is het (ex)vriendje van Julia.
Willem: Hij is de stiefvader van Eva.
de Moeder van Eva: Zij is de moeder van Eva.
Max: Hij is een goede vriend van Jesse en dat is het (ex)vriendje van Julia.
Jesse: Hij is het (ex)vriendje van Julia.
Ricardo: Hij is de loverboy in het verhaal die Eva gebruikt.
Maritza: Zij is een meisje dat ook door Ricardo word gebruikt.
Roos: Zij is de echte dochter van Willem.
Sharon: Zij komt later bij de band Good Vibes zingen.
Dave: Hij is altijd in het park, gebruikt drugs en is de beste vriend van Kareltje.
Kareltje: Hij is altijd in het park, gebruikt drugs en is de beste vriend van Dave.
Jeroen: Hij is een vriend van Mees.
Mohammed: Hij is een vriend van Mees.
Sophie: Zij hoort ook bij de groep die telkens in het park is later ook vriendin van Eva.
Anouk: Zij is een vriendin van Eva.
Nathalie: Zij is een vriendin van Eva.
Appie: Hij is de baas van een café bij hun in de stad.
Simon: Hij is de eigenaar van de printshop.
Brett: Hij is de drummer van Good Vibes.
Charles: De nepvriend van Ricardo in Parijs.
Jamy: Hij is een jongen die bij Ricardo in huis woont.
Guy: Hij is een jongen die bij Ricardo in huis woont.
Marchel: Hij is een goede vriend van Jesse.

De tijd waar het verhaal zich in afspeelt:
Het verhaal is geschreven in 2006 en speelt zich af in ongeveer 2000-2006.

Waar speelt het zich af:

Het verhaal speelt zich af in een stad. In deze stad komen ze bij de printshop, coffeeshop en het park. Ook spelen het tweede en derde verhaal zich af in Breda.

Past de titel bij het boek:
Ja, ik vind de titel Lover of Loser your choice er goed bij passen. Omdat het boek over liefde gaat (lover) en ook over iemand dom/stom vinden (loser.) Ook past your choice er goed bij want je kunt zelf kiezen hoe het verhaal eindigt.

Mijn mening:
Ik vind het boek speciaal, spannend en leerzaam. Ik vind het boek speciaal omdat je zelf kan kiezen hoe het verhaal afloopt, je kan voor een versie kiezen waar geen loverboy in voorkomt, een versie waar wel een loverboy in voor komt maar niet naar Breda als drinkmeisje gaat en zelf ontsnapt, en een versie waar een loverboy in voor komt, naar Breda gaat maar door vrienden wordt bevrijd. Ik vind het boek spannend omdat ze in elk verhaal aangifte gaan doen tegen Willem, ze in het tweede verhaal ontsnapt en het derde verhaal haar twee vrienden komen bevrijden. Ik vind het boek leerzaam omdat ik door dit boek ook meer weet over loverboys en kan ik ze als meisje waarschijnlijk wel kan herkennen en weten dat ik hem niet kan vertrouwen.

ABC-opdracht:
A = Angst die Eva voor Willem heeft.
B = Bang, Eva is bang voor Willem.
C = Conservatorium de school waar Mees graag naar school wilt.
D = Drinkmeisje dat Eva moet zijn in Breda.
E = Eng, ze vind Willem een engerd / Eva.
F = Flauwvallen wat Eva bijna doet onder de seksuele voorlichting.
G = Gitaar van Mees.
H = Hulp die ze krijgt van Mees en Julia.
I = Willem irriteert Eva.
J = Julia de beste vriendin van Eva.
K = Kussen wat Mees en Eva graag met elkaar doen.
L = Liefde/loverboy.
M = Moeder die Eva niet wilt geloven/Mees.
N = Naar, Eva voelt zich heel erg naar.
O = Opa en oma die ze heel erg mist.
P = Park waar ze vaak komen.
Q = Quotiënt wat Mees moest leren voor z`n wiskunde repetitie.
R = Ricardo de naam van de loverboy.
S = Sem, de beste vriend van Mees.
T = Trein waar ze mee reizen.
U = Uiterlijk dat Eva nieuwe kleren krijgt.
V = Verliefd.
W = Willem de stiefvader van Eva.
X = Xenofobie de vrees die Eva heeft voor drinkmeisje zijn.
Y = Your choice is de Titel.
Z = Zolder daar was de kamer van Eva.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

volgens mij klopt dit niet helemaal uit het boekverslag lover of loser van carry slee:

Problemen van de hoofdpersonen:
Eva: Dat ze lastiggevallen word door haar stiefvader. Ja, want in elk verhaal gaat in elk verhaal de gevangenis in.

Beide:
Dat ze op elkaar verliefd zijn maar allebei geen verkering durven te vragen. Ja, want in elk verhaal krijgen ze verkering.

14 jaar geleden

D.

D.Die stiefvader gaat 1 X niet naar het gevang

8 jaar geleden

A.

A.

er staan een paar spelfouten in het verslag

14 jaar geleden

E.

E.

Julia is alleen thuis met haar moeder is eigenlijk, Eva is alleen thuis met haar moeder.
( derde alinea)

14 jaar geleden

P.

P.

In het midden van het werkstuk noemt de schrijver van het boekverslag Eva steeds Julia. Dat klopt dus niet

15 jaar geleden

E.

E.

het is een mooi boek

11 jaar geleden

L.

L.

je hebt bij de vierde alinea per ongeluk Julia gezet, maar als ik me niet vergis hoort het Eva te zijn.
groeten,,

11 jaar geleden

A.

A.

hooi alles goed ?

ik vind het een leuk boek en ik heb er maandag een soort van spreekbeurt van :s en heb er geen zin in .

11 jaar geleden

J.

J.

hoi,
ik heb volgende week donderdag een boekbespreking over lover of loser (31 maart) ik ben super zenuwapperig!
wens me succes!
xx joyce

11 jaar geleden

H.

H.

supergoed je haalt alleen af en toe eva en julia door elkaar maar verder echt goed!!!!!

10 jaar geleden

H.

H.

Echt een leuk en goed boek!

10 jaar geleden

E.

E.

super nice boek moet er een deel uit voorlezen naar me klas toe. Regieaanwijzigingen is wel moeilijk bij dit boek aan te brengen maar moeilijk gaat ook

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Lover of Loser: your choice door Carry Slee"