Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Los geld door René Appel

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Los geld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1659 woorden
  • 22 juni 2010
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
33 keer beoordeeld

Boekcover Los geld
Shadow
Los geld door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Reactie na aantal hoofdstukken.
Toen ik de eerste hoofdstukken las dacht ik: waar ben ik aan begonnen. Er zat geen spanning in en het kwam totaal niet op gang. Je kreeg wel een eerste indruk van de hoofdpersonen.

Samenvatting:
Mirjam van der Hoek en haar vriend Ivo van der Hoek wonen samen in een huis in Amstelveen. Ivo is makelaar in Amstelveen bij Karel Huttinga.

Als Ivo een paar krakers uit het pand moet zien te krijgen, krijgt Ivo 35 duizend Euro om de kraker uit het pand te kopen. Als Ivo dit niet lukt zijn de financiële gevolgen voor hem. Als de vader van Mirjam van een keukentrapje afvalt breekt hij zijn heup. Hij moet naar het ziekenhuis en knapt weer op. Ivo en Mirjam hebben een bevriend stel met wie ze veel optrekken (Michiel en Iris). Michiel werkt bij een laboratorium en is bezig met onderzoek naar speeksel maar daar heeft hij niet genoeg geld voor. Zijn vrouw Iris heeft MS, dat is al heel erg waardoor ze in een rolstoel zit.

De krakers willen een bedrag van 44 duizend Euro, daarom moet Ivo de rest zelf bijleggen. Als Ivo de deal maakt met Taco de hoofdkraker, blijkt een tijdje later dat ze helemaal niet het pand uitzijn. Taco doet net alsof hij van niets weet. Er komt nog een fout naar boven van Ivo. Enige tijd geleden, bij de verkoop van een pand heeft Ivo vergeten een onderzoek naar de toestand te laten doen. Waarna de koper komt aanzetten met een boel gebreken en hij eist daarom een schadeclaim. Ivo moet hiervoor opdraaien. Hierdoor raakt Ivo in steeds grotere financiële problemen.

Maar als Ivo en Mirjam bij hun beste vrienden aan het eten zijn krijgt Mirjam een verschrikkelijk telefoontje dat haar vader plotseling is overleden. Dit is een voordeel voor Ivo want de vader van Mirjam heeft een groot huis en veel geld. Zo hoopt Ivo wat geld te kunnen gebruiken voor het aflossen van de schuld bij Karel. Karel hoort het bericht ook en stuurt zijn broer Leo langs bij Ivo. Leo komt Ivo bedreigen en knakt onder andere zijn vinger om. Ondertussen krijgt Mirjam een geheime relatie met Michiel. Mirjam weet dat Michiel geld nodig heeft voor zijn speeksel onderzoek en stopt daarom de erfenis daarin zonder dat Ivo daar iets vanaf weet.

Ivo moet die schuld binnen twee weken terugbetalen, zo niet dan gebeurt er iets vreselijks met Mirjam. Ivo wil Mirjam niks vertellen want hij wil haar niet ongerust maken. Als Ivo op een morgen naar zijn werk is wordt er aangebeld, Mirjam doet open. Er staat een gebivakkeerde man voor de deur en hij slaat Mirjam bewusteloos. Als Mirjam weer wakker wordt, ziet ze dat ze in een auto ligt en ergens heen wordt gebracht. De achterbak van de auto gaat open en ze wordt weer meegevoerd door die ene gebivakkeerde man die zichzelf Kolos noemt. Als ze bij een huis aankomt wordt ze vastgebonden op een bed. Ze wordt alleen los gelaten als ze moet eten of naar de wc moet. Ze vraagt aan Kolos waarom ze hier is. Hij zegt niks maar duwt alleen een papiertje onder haar neus en zegt dat ze daar moet tekenen om van hun schuld af te komen.

Als Ivo thuis komt vindt hij een papiertje op de keukentafel waarop staat: dat Mirjam is ontvoerd. Hij gaat niet naar de politie want als hij dat doet gebeurt er nog iets met Mirjam. Als Ivo diep gaat nadenken komt hij tot de conclusie dat Karel Huttinga en zijn broer Karel samen hebben gewerkt om Mirjam te ontvoeren om zo het geld van die erfenis te krijgen. Mirjam weigert mee te werken en weet nog steeds niet waarom ze ontvoerd is en Kolos zegt ook niks. Als ze die avond probeert los te komen krijgt ze haar touw kapot en loopt zachtjes door het vreemde huis heen en probeert te ontsnappen. Als ze een deur open doet ziet ze Kolos liggen op een bed. Ze sluipt zachtjes lang hem maar een plank kraakt en Kolos wordt wakker. Ze ziet achter haar een pistool liggen, pakt het en richt het op Kolos. Toen Kolos nog één stap dichterbij zet haalt ze de trekker over en schiet Kolos dood.

Als ze thuis is gekomen vliegt ze Ivo om de nek. Mirjam vertelt het hele verhaal en zegt dat ze Leo Huttinga (Kolos) heeft neergeschoten. Als ze er later achter komt dat ze haar horloge hebben afgenomen en haar mobieltje wilt Ivo die terug gaan halen. Eenmaal aangekomen zien ze dat het huis gesloopt is en draaien ze weer om. Als ze samen een paar dagen later uit een restaurant komen doet Ivo de kofferbak omhoog en ziet een lijk in zijn kofferbak. Mirjam zegt meteen dat het Kolos is en Ivo zegt meteen dat het Leo is. ’s Nachts dumpt Ivo het lijk ergens in een Zijkanaal bij IJmuiden. Hij weet nu dat Karel helemaal woedend is, en is dan ook erg op zijn hoede.

Een paar dagen later wordt Ivo op zijn scooter klem gereden door een auto. Maar hij overleeft het. Als Ivo thuis komt biecht hij aan Mirjam het hele verhaal op. Dat hij heeft meegewerkt aan die ontvoering om zo zijn schuld af te lossen bij Karel. Ivo merkt dat Karel nu achter hem aan zit. Een paar dagen later gooit een man een envelop in de brievenbus. Als Ivo de envelop open maakt ziet hij een foto van zichzelf; afgebeeld dat hij dood op de straat ligt. Mirjam vertelt die avond ook dat ze het geld in het speeksel onderzoek van Michiel heeft gestoken.

Ivo wordt in de val gelokt door Karel bij een "nep verkoop". Jos Speelman blijkt helemaal geen verkoper maar een handlanger van Karel te zijn. In de kelder wacht Karel op Ivo. Ivo vertelt van de investering van Mirjam en Karel is woedend. Maar Karel stelt voor om Mirjam te vermoorden want dan erft Ivo het huis van de vader van Mirjam. Als ze een paar dagen later terug komen van een bezoek aan Michiel en Iris zien ze dat hun huis in brand is gestoken. Ze vluchten daarom naar de Ardennen. Michiel heeft daar nog een vakantiehuisje waar ze zolang mogen verblijven.

Als Michiel ineens voor de deur staat schrikken ze erg. Hij kan zijn geliefde Mirjam niet missen. Als Iris en Michiel die middag boodschappen gaan doen staat Karel ineens voor de deur, hij is Michiel achterna gereden. Karel vertelt over de relatie tussen Michiel en Mirjam. Ivo wilt het niet geloven. Karel zegt dat hij de volgende dag terug komt om het geld te innen. Als Mirjam terug komt vertelt Ivo over het bezoek van Karel. Mirjam komt tot de conclusie dat Karel Huttinga ook dood moet en dat Ivo dat moet doen met het pistool dat ze heeft meegenomen, nadat ze Leo had vermoord. Zo gebeurt het ook. Mirjam houdt Karel aan de praat en Ivo schiet hem van achter neer. Nu hebben ze weer een lijk waar ze zich van moeten ontdoen. Ivo komt op het idee om het lijk op de vuilstortplaats te dumpen. Als hij het lijk dumpt komen er twee politiemannen aan, ze komen op het advies van een "femme". Mirjam heeft hem verraden. Ze heeft dus toch iets met Michiel. Ivo weet nog te ontvluchten naar Nederland. Ivo gaat naar Abcoude waar het huis van de vader van Mirjam staat en ziet daar de auto van Michiel staan. Hij betrapt Michiel en Mirjam op een sekspartij. Het is dus toch waar. Als Michiel en Mirjam terugrijden na een verhoor op het politiebureau worden ze achtervolgd door een auto. Het is Jos Speelman (de handlanger van Karel Huttinga). Hij gaat hun van de weg rijden waar veel bomen staan. Hij begint aan zijn inhaalmanoeuvre…

Genre:
Het boek is een psychologische triller.

Titelverklaring:
Ivo moet losgeld betalen om Mirjam terug te krijgen.

Hier staat losgeld aan elkaar, maar in de titel staat het los.

De enige reden die ik kan bedenken is dat het los geschreven is omdat het de relatie tussen Ivo en Mirjam moet aangeven.

Motieven:
Enkele motieven zijn verraad, overspel en onderdrukking

Hoofdgedachte:
Ivo en Mirjam moeten hun schuld aflossen bij Karel.

Leidmotief:
Ze gaan naar bed toe een hebben een hevige vrijpartij.

Thema:
- overspel

- moord

- wraak

- werkproblemen

- afpersing

Personen:
Het verhaal heeft 3 hoofdpersonen:
- Ivo Verstegen

- Mirjam Verstegen

- Karel Huttinga

Ivo is een jongeman van ongeveer 30 jaar en is makelaar in Amsterdam. Hij is in het begin heel slim maar wordt naarmate het verhaal vordert steeds dommer. Hij is dus een karakter.

Een ander karakter is Mirjam. Mirjam is ook ongeveer 30 jaar oud en werkt voor advertentiecampagnes. In het verhaal is Mirjam een beetje op de achtergrond maar later in het verhaal wordt ze steeds belangrijker.

Karel Huttinga is een vastbesloten type van ongeveer 50 jaar. Hij is de baas van Ivo. Hij overlijdt aan het eind van het verhaal.

Tijd:
Historische tijd:
Aantal maanden in 2005

Vertelde tijd:

Ongeveer 8 maanden

Verteltijd:
268 bladzijdes

Ruimte:
- Amstelveen want daar leven de twee hoofdpersonen en gebeuren verschillende gebeurtenissen.

- Het landhuis want daar wordt Mirjam naartoe ontvoerd en schiet ze ‘Kolos’ dood.

- De Ardennen want daar wordt Karel dood geschoten.

Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door twee vertellers: Ivo en Mirjam. Het heeft dus twee personaal perspectieven. Ze weten van elkaar niet wat er gebeurt, zo wordt de spanning opgebouwd.

Spanning:
De spanning is langzaam aan opgebouwd. Het boek begint zonder spanning, maar zonder dat er iets gebeurt, merk je tijdens het lezen dat er toch spanning ontstaat dat is wel raar want dat heb ik nog nooit eerder gemerkt bij een boek.

Stijl:
Hij gebruikt "gewoon" modern Nederlandse woorden met veel Engelse uitdrukkingen erin. De tekst bestaat vaak eerst uit een korte zin dan een lange zin. Een voorbeeld: Twee dagen eerder thuis dan afgesproken, en ze konden in hun huis meteen getuige zijn van live fucky fucky, net als in de Casa Rosso.


 


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Los geld door René Appel"