Los geld door René Appel

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1672 woorden
  • 8 december 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 46 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
367
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Los geld
Shadow
Los geld door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Beschrijving en persoonlijke reactie:
A. Complete titelbeschrijving:
de titel is ‘Los geld’. Deze is zo gekozen, omdat Ivo in de schulden kwam bij zijn baas Karel, omdat Ivo krakers uit een kraakpand illegaal moest omkopen met 45.000 euro zodat ze weg zouden gaan (ze moesten weg zodat zijn baas Karel er een bewoonbaar appartement van kon maken, en zo flink geld kon verdienen). Toen de krakers niet het kraakpand wilden verlaten, en omdat ze het ontkende dat ze geld hadden ontvangen beschuldigde Karel Ivo ervan dat hij het geld zelf gehouden zou hebben. Daarom moest Ivo dat geld aan Karel terug betalen (wat hij dus aan de krakers had gegeven). Karel wilde dat hij het zeker terug betaalde, omdat Karel wist dat Ivo nu veel geld bezat, omdat net de rijke vader van Mirjam was gestorven, en hij een hele erfenis had achtergelaten. Echter wist Karel niet dat het geld er niet meer was, omdat Mirjam het geld in het project van Michiel had gestoken. Ivo moest dus een schuld van 45.000 betalen. Dit was pas zijn eerste schuld. Een tijdje later kwam er een beschuldiging binnen bij het bedrijf, dat Ivo een huis had verkocht aan de Tweede Weteringdwarsstraat, zonder dat het pand eerst gekeurd was. Toen de bewoners het hebben laten keuren bleek dat het pand onbewoonbaar was, omdat de fundering op instorten stond. Het huis moest dus een nieuwe fundering krijgen. Dit werd ten rekening van Ivo gebracht. Dit bedrag was zo’n 500.000 euro, en moest in briefgeld betaald worden. Daarom heet de titel ‘Los Geld’.

Naam schrijver: René Appel.

Titel boek: Los geld.
Plaats van uitgave: Amsterdam.
Jaar van uitgave: 2006
Druk: 1e druk.
Uitgever: Prometheus
Aantal bladzijden: 268.

Woorden: 284.

B. Motivering van je boekkeuze:
ik heb dit boek gekozen, omdat ten eerste het werd aangeraden door mijn tante. Ook houdt ik sowieso wel van een thriller. Dit komt omdat het meestal realistische verhalen zijn, dingen die echt kunnen gebeuren. Ook omdat het plaatje op de voorkant me wel aansprak. Hierop staat de schaduw van een vrouw. Eerst meende ik dat ik het nooit uit zou krijgen, omdat het zo dik leek. Maar achteraf viel dit reuze mee. De tekst die op de achterkant van het boek stond sprak me ook wel aan. Als je die gelezen hebt dan wil je eigenlijk meteen het hele boek lezen. Ik tenminste wel. Verder had ik nog nooit van René Appel gehoord. Ik ben er nu dus ook achter gekomen dat hij toch wel best goed een boek kan schrijven. Nog een populair boek van hem is ‘loverboy’, ook dat zou ik wel eens willen lezen. Woorden: 153.

C. Korte samenvatting:
het boek begint met dat de vader van Mirjam op sterven ligt. Mirjam is dus vaak bij haar vader te vinden. Van Ivo krijgt Mirjam niet veel troost, daarom zoekt ze troost bij Michiel, die eigenlijk een vriendin heeft; Iris. Mirjam en Michiel spreken in de loop van de tijd steeds vaker af. Bij Ivo krijgt ze niet meer zoveel troost, omdat het slecht gaat op zijn werk. Hij is daardoor veel afwezig. Ivo is makelaar, maar bij zijn baas, genaamd Karel, gaat niet alles er even legaal aan toe. Wanneer Ivo de opdracht krijgt om krakers in een kraakpand om te kopen met 45.000 euro gaat hij dit doen. Hij geeft ze 45.000 euro, en maakt een contract dat zij er over een week uit zullen zijn. Een week later kreeg Ivo van zijn baas te horen dat de krakers er nog altijd zaten. Ivo werd dus beschuldigd ervan dat hij de 45.000 euro zelf had gehouden, omdat de krakers zeiden dat zij nooit geld hadden ontvangen, wat wel zo was. Dus Ivo had nu een schuld van 45.000 euro. Toen er een paar weken later een beschuldiging bij de baas van Ivo binnenkwam, dat Ivo een pand had verkocht dat niet gekeurd was liep zijn schuld nog hoger op. De bewoners hadden het pand laten keuren, en er kwam uit dat het onbewoonbaar was; de fundering moest opnieuw gebouwd worden, en nog een paar andere kleine dingen. Dit alles werd in rekening gebracht bij Ivo. Dit bedrag liep op tot zo’n 500.000 euro.

Ondertussen was de vader van Mirjam ook gestorven en begraven.
Toen Ivo het geld niet snel genoeg terugbetaalde werd Mirjam op een dag vermist, of ja gekidnapt. Zij was meegenomen door de broer van Ivo’s baas, genaamd Leo. Toen zij eindelijk de kans kreeg om te ontsnappen heeft zij een geweer gepakt, en Leo dood geschoten. Toen Ivo en Mirjam thuis weer bij elkaar waren zijn zij weer een hoop keren bedreigd door Karel. Karel heeft Ivo ook nog een keer de bocht afgesneden, waardoor Ivo een tijdje in het ziekenhuis heeft gelegen. Toen ze op een avond samen naar huis reden, zagen ze dat hun huis helemaal was opgegaan in vlammen. Ze zijn gevlucht naar Oostenrijk, naar een vakantie huisje van de familie van Michiel. Michiel is hier later ook naartoe gekomen, maar wist niet dat hij werd gevolgd door Karel. Wanneer Michiel weer naar huis was waren Ivo en Mirjam weer alleen, Karel is toen even langs gekomen. Mirjam heeft Karel toen dood geschoten, en Ivo heeft hem begraven op de vuilnisbelt, midden in de nacht. Hij is daar ontdekt door de politie en op de vlucht geslagen. Lopend is hij helemaal terug gegaan naar het vakantiehuisje. Toen daar weer terugkwam was daar ook politie. Hij heeft geprobeerd naar Nederland te reizen d.m.v. liften, en heeft toen een tijdje bij zijn zus Annet en een vriendin gewoond. Op een avond is hij naar het ouderlijk huis van Mirjam gegaan, omdat hij dacht dat zij daar wel zou zijn, en hij haar moest spreken. Michiel was ook daar kwam hij achter, want zijn auto stond, open, op de oprit. Hij is toen in de auto gekropen en gewacht totdat Michiel terugkwam, en is met hem meegegaan naar Michiel’s huis. Hij heeft daar een tijdje met hem gepraat over alles, maar vooral over dat Michiel het soms deed met Mirjam.
Toen werd er ineens aangebeld en is Ivo gevlucht door de achtertuin. Hij is even later gesnapt door de politie. In het laatste fragment zit Ivo in de rechtszaal, terwijl Mirjam en Michiel in de auto zitten en achtervolgd worden!
Dit hele verhaal speelt zich grotendeels af in Nederland, en een klein stukje in Oostenrijk. Het verhaal is in deze tijd geschreven, en speelt zich daar ook in af. Dit is te merken aan het taalgebruik. Soms zitten er zelfs een paar engelse woorden tussen.

Woorden: 653.

D. Eerste persoonlijke reactie:
een heel leuk boek!!! Ik vind de tekst zeer spannend, omdat je niet weet hoe het af zal lopen. Je komt het ook nooit te weten want dit boek heeft een open einde. Het boek is makkelijk om te lezen, want er staan eigenlijk geen moeilijke woorden in, want er waren nog geen 5 woorden waarvan ik de betekenis niet wist. Het boek lijkt wel dik, maar als je aan het lezen bent valt dit reuze mee. Het is een zielig verhaal, omdat: de vader van Mirjam dood gaat, Mirjam een keer wordt vermist, Ivo en Mirjam worden bedreigd, Ivo wordt bedrogen door Mirjam, Leo en Karel gaan dood. Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn, daarom is het ook leerzaam want deze dingen kunnen in het echt ook voor komen. Verder weet ik dat René Appel nog een boek heeft geschreven, genaamd ‘Loverboy’. Ook dit boek zou ik graag eens willen lezen, omdat het zeer wordt aangeraden door bepaalde mensen.

Woorden: 164.

2. Verwerkingsopdracht:
D. Had je dit einde verwacht:
nee, helemaal niet. Eigenlijk weet je niet veel van wat er verder gaat gebeuren, want het verhaal heeft een open einde. Je weet alleen dat Ivo in het laatste fragment in de rechtbank zit, maar je weet niet welke straf er tegen hem geëist wordt. Je weet ook niet of Ivo Mirjam gaat verraden van de moord, dus je weet ook niet hoe het verder zal gaan met Mirjam. Of zij wordt berecht op moord, of ze met Ivo verder gaat in het leven, of met Michiel verdergaat in het leven, of als vrijgezel, of ze het ouderlijk huis van haar gaat verkopen. En als ze verdergaat met Michiel hoe ze het dan gaan oplossen, want de vriendin (Iris) van Michiel heeft de spierziekte MS, en Michiel moet haar dus eigenlijk verzorgen, want ze kan per dag steeds minder. En of ze het Iris ooit wel gaan vertellen, want ze weten niet hoelang Iris nog zal leven. Misschien gaan Michiel en Mirjam pas met elkaar door als Iris dood is, want Iris heeft niet meer zo heel lang te leven. Ook had ik dit open einde niet verwacht, omdat eigenlijk alles in het boek wel goed werd uitgelegd, zeer helder, was. Op iedere vraag kreeg je in de loop van het boek toch wel een antwoord. Daarom vond ik het zo gek dat, toen ik het boek uithad, nog met de vragen bleef zitten. Zoals die hierboven beschreven zijn.

Woorden: 247.

F. Geef een eindoordeel over het boek:
ik zou het boek zeker aanraden, ten eerste omdat het een leerzaam boek is. Hierin dit boek zit eigenlijk de boodschap dat je alles eigenlijk zorgvuldig moet doen en maken, omdat een foutje in een klein hoekje zit. En zeker moet oppassen met veel geld. Nog een boodschap die erin zit is dat alles ooit zal uitkomen, zoals de geldproblemen van Ivo, dat Mirjam vreemd gaat met Michiel, dat Leo Ivo bedreigd heeft. Het komt er dus op neer dat je alles het beste meteen kan vertellen, omdat het toch ooit wel eens uitkomt. Ook zou ik het boek aanraden omdat het zeer spannend is om te lezen. Er zijn 24 hoofdstukken, maar ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, zodat je wel verder wilt lezen om te weten hoe de situatie zal aflopen. Ook zou ik het boek aanraden, omdat je zo wat meer te weten komt over hoe huizen verkocht worden en zo. Je bouwt er ook nog een stukje kennis mee op.

Woorden: 171.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

er staat dat ze vluchten naar Oostenrijk maar eigenlijk vluchten ze naar Frankrijk naar de Ardennen

13 jaar geleden

Andere verslagen van "Los geld door René Appel"