Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lopen voor je leven door Els Beerten

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Lopen voor je leven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1233 woorden
  • 28 september 2011
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
35 keer beoordeeld

Boekcover Lopen voor je leven
Shadow
Lopen voor je leven door Els Beerten
Shadow
inhoudsopgave
• Biografie
• Samenvatting
• Verdieping


biografie

Beerten studeerde Germaanse filologie (Nederlands en Engels) aan de Katholieke Universiteit Leuven en vatte tevens de Toneelacademie in Maastricht aan. Het was daar dat een docent haar stimuleerde boeken te schrijven en les te geven en de opleiding niet te voltooien.
In 1987 verscheen Scènes, haar debuut over een meisje die les volgt aan een toneelschool maar daar niet voldoende vooruitgang kan maken. Er volgden nog veertien kinder- en jongerenboeken. In het donker is het veilig uit 1998 verhaalt over twee jongens die een fantasiewereld opbouwen, verscholen in een kast, waar ze niet geconfronteerd worden met hun steeds ruziënde ouders. Het meermaals bekroonde Allemaal willen we de hemel uit 2008 verhaalt het leven en de keuzes van twee jongeren in en na de Tweede Wereldoorlog. De ene, Jef, kiest voor het verzet maar sleept een geheim met zich mee, de andere, Ward, voor het Vlaams Legioen.
Els Beerten is naast schrijfster ook lerares Engels, Nederlands en Expressie in het secundair onderwijs in Vlaanderen en doceert aan de schrijversacademie van Antwerpen creatief schrijven. Aanvullend gaf ze workshops creatief schrijven in Suriname en Zuid-Afrika.

Ze is gehuwd en heeft drie kinderen.


verdieping


1. Titel verklaring :
het boek heet lopen voor je leven omdat noor heel vaak gaat hardlopen om der hoofd leeg te maken

2. Welke thema’s behandelt het boek ?
Afschuw (pagina’s 170-174) hier wordt de dood van Linda beschreven.
Respect (pagina’s 22, 23, 34, 35, 57, 67,78, 92, 104, 114, 115, 131, 132, 154, 155, 163, 164, 178, 179, 182, 183) Hier loopt Noor de marathon. Ik heb er veel respect voor dat zij de marathon helemaal uitloopt.

3. Geef een karakter beschrijving van de hoofdpersonen :
Noor:
Noor is een in zichzelf gekeerd en stil meisje dat aan het begin van het verhaal 18 jaar is. Het is echter niet de leeftijd die ze het hele verhaal heeft. Omdat het verhaal niet chronologisch verteld is, heeft ze iedere keer weer een andere leeftijd. Noor woont met haar broertje Theo in een dorpje in België. Haar beste vriendin is haar buurmeisje Rosie. Noor is een heel groot hardlooptalent. Als ze 18 jaar is, doet ze mee aan de marathon. Ze heeft al een heleboel meegemaakt in haar leven. Ze loopt rond met een nog niet verwerkt trauma uit haar jeugd, namelijk de dood van Linda. Als ze hardloopt verwerkt ze dit trauma stukje bij beetje.

Rosie:

Rosie is het Italiaanse buurmeisje en de beste vriendin van Noor. Na de dood van Linda verandert ze opeens heel erg en heeft ze bijvoorbeeld elke week een nieuw vriendje.

Linda:
Linda woonde vroeger ook bij Rosie en Noor in de straat. Ze is nogal zwaarlijvig. Ze speelde altijd met Rosie en Noor. Als Rosie, Noor en Linda op een dag een spel spelen gaat het vreselijk mis en overlijdt Linda.

Mattia:
Mattia is de oudere broer van Rosie. Mattia is ook Italiaans. Hij gelooft dat Noor de marathon zal halen en traint vaak met haar. Mattia rijdt dan op z’n fiets naast Noor. Noor loopt dan hard. Hij is verliefd op Noor. Noor wordt later ook verliefd op hen en ze krijgen verkering.

Zoë
Noor ontmoet Zoë bij de hardloopclub. Noor en Zoë worden vriendinnen. Zoë kan ook hard rennen en doet ook aan wedstrijden mee. Noor eindigt echter bijna altijd voor haar.

Tonie
Tonie is Noors’ trainer bij de club. Hij weet Noor over haar angst om de beste te zijn heen te helpen. Tonie traint echter niet voor de marathon met Noor omdat dat niet mag van het clubbestuur.

Victor
Victor zit ook bij dezelfde hardloopclub als Noor en Zoë. Hij is in het begin verliefd op Noor

4. Tot welke grene hoort het boek
drama

5. Wat voor vertelsituatie heeft het boek ?
alles wetende verteller

6. In welke tijd speelt het zich af
1977


7. waar speelt het verhaal zich voornamelijk af ?
in België

8. hoe begint het verhaal ?

Noor die schrijft zich in voor een marathon

9. hoe loopt het verhaal af ?

Noor heeft de marathon uitgelopen . het is een open einde omdat je niet weet wat ze veder gaat doen en of ze eerste is geworden

10. geef een beoordeling over het boek

ik vond het een leuk boek maar wel moeilijk om te lezen en een beetje onduidelijk


sammenvatting
Noor is een meisje van 18 die heel goed kan hardlopen en ze wil een marathon lopen . iedereen vind Noor te jong om een marathon te lopen en in die tijd (1977) vond iedereen het raar als een vrouw een marathon liep het was namelijk het eerste jaar dat vrouwen mee mochten lopen maar ze schrijft zich toch in. Tijden het lopen merkten Noor dat een aantal mannelijke lopers het haar ook heel moeilijk maakten . onder het lopen van de marathon ziet Noor allemaal herinneringen van de jeugd . ook ziet ze hoe ze begonnen is met hardlopen . Ook denkt ze aan Mattia, haar buurjongen met wie ze vroeger zou trouwen en die later haar vriendje werd. Ook ziet ze voor zich hoe ze vroeger altijd met Rosie, haar buurmeisje speelde. En dat Linda daar later bij kwam. Linda is behoorlijk zwaarlijvig, maar Rosie en Noor vinden haar wel aardig. Vanaf die dag spelen Linda, Rosie en Noor elke dag met elkaar ook ziet ze hoe ze bij de club ging en Tony haar trainer werd , ook ziet ze vaak terug hoe ze elke ochtend trainde . op een ochtend tijdens het trainen werd ze gebeten door een hond waardoor ze een paar weken niet kon trainen . toen Noor jarig was ( ze werd tien ) namen de ouders haar mee naar het bos daar zag ze een boom hut die haar vader en de buurman ( de vader van rosie ) voor haar hadden gemaakt . vanaf die dag speelde Noor en rosie elke dag in de boomhut later kwam linda ook in het dorp wonen en speelde die ook mee in de hut . voor de verjaardag kreeg ze van linda en rosie een ring. Een moodring is een ring die van kleur verandert bij de verschillende gevoelens die degene die hem draagt heeft.
Maar eigenlijk ging het boek maar over 1 ding de dood van linda . Rosie en Noor waren in de boomhut aan het zoenen om te oefenen . toen linda ze betrapten toen zij linda dat ze het tegen niemand zo zeggen als ze met haar een spel speelden .dat spel was flauwvallen door elkaar op een bepaalde manier beet te pakken . linda deed dat eerst bij Noor maar dat lukt niet maar Noor deed alsof ze echt flauwviel . toen zijn linda dat rosie het bij haar moest doen maar rosie durfden niet omdat linda best zwaar was dus deed pakte Noor linda beet en linda viel maar omdat linda zo zwaar was vielen ze allebei maar linda viel op een boomtak waardoor ze is overleden toen linda daar lag had Noor de moodring bij haar omgedaan en was Rosie hulp gaan halen . daarna is Noor begonnen met hardlopen om het te verwerken en rosie is gaan stelen en heeft ze met heel veel verschillende jongens gehad . omdat Noor is gaan hardlopen ging ze ook naar een hardloopclub en werd haar trainer Tony . de eerste keer dat ze ging trainen durfden ze niet de voorste in te halen maar Tony riep dat ze ze wel in moest halen en dat deed ze . maar na de dood van linda was rosie gaan stelen en daar kregen rosie en Noor ruzie over en groeide ze uit elkaar . maar doordat Noor opeen geven moment word Noor verliefd op mattia en dat is de broer van rosie en zo komt het toch goed tussen Noor en rosie

REACTIES

G.

G.

Er zitten heel veel spellingsfouten in? en dat is lastig om te begrijpen.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lopen voor je leven door Els Beerten"