Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE


Bibliografische steekkaart
Titel: Lopen voor je leven
Auteur: Els Beerten
Druk: 1ste druk
Jaar van uitgave: 2003
Plaats: Amsterdam
Uitgever: uitgeverij Querido
Verwachtingen en eerste reacties
Dit boek koos ik omdat het als prijs de “Gouden Zoen” 2004 in ontvangst heeft genomen. Het juryrapport had ik ook gelezen en dit had enkel lovende commentaar, dus een slecht boek kon het niet zijn. Een goed verhaal vind ik nodig bij een boek.
Het is een verhaal dat leest als een trein, maar echte spanning zit er niet in. Door de vele flashbacks kom je meer over het hoofdpersonage Noor en haar gevoelens en gedachten te weten. Het verhaal is ook realistisch geschreven wat ik zeer goed vind. Het einde van het verhaal is wel wat voorspelbaar.
Korte samenvatting
Noor is een meisje van 18, dat enorm getalenteerd is in lopen en gaat de marathon lopen. Iedereen vindt 18 veel te jong om de marathon te lopen, maar ze is zo snel als de wind. Ze zal 42,195 kilometer moeten lopen en dat doe ze ook op het einde van het verhaal.
Wanneer Noor begint te rennen, schieten er flashbacks uit haar leven door haar hoofd. De verschillende flashbacks lijden wel allemaal naar één punt. Het tragische ongeluk met haar vriendin Linda. Toen ze een spelletje aan het spelen waren liet Noor per ongeluk Linda vallen. Die val is Linda haar dood geworden. Sindsdien zit Noor vol schuldgevoelens en daarom loopt ze zo vaak. Omdat ze denkt dat zo haar probleem zal ontlopen.
Ervaringsverslag
Lopen voor je leven is een boek dat goed geschreven is. Er is twijfel tussen vriendschappen en relaties, er wordt geworsteld met gevoelens in allerlei omstandigheden. Het boek leest enorm vlot. Voor mij was het geen ontroerend of meeslepend verhaal.
Het boek gaat over een jong meisje van 18 jaar (Noor) dat verzot is op hardlopen en droomt ervan een marathon te kunnen uitlopen. Ze doet dit om weg te lopen van haar problemen, hardlopen maakt haar hoofd leeg. Alleen haar ademhaling en benen tellen op dat moment dat is het enige.
Het onderwerp sprak me aan omdat ik verwachtte dat het een afwisseling zou zijn van gevoelens en actie en dat was ook zo.
Het onderwerp wordt enorm goed uitgewerkt en erg gedetailleerd beschreven en het onderwerp wordt ook veel gebruikt. Het hardlopen komt in elk hoofdstuk voor, dat vaak als intro gebruikt wordt.

De belangrijkste gebeurtenis van het boek is dat Noor ooit haar vriendin (Linda) per ongeluk heeft laten vallen tijdens een spelletje. Linda is daarbij heel slecht geland. De val is haar dood geworden en dit allemaal door Noor, waardoor zij met een enorm schuldgevoel zit. Dat is de reden waarom ze gaat hardlopen, om dit schuldgevoel even uit haar hoofd te zetten. Dit is de belangrijkste gebeurtenis omdat dit tot het slot van het boek wordt geheim gehouden.
De nadruk ligt meer op de gedachten en de gevoelens van de personages wat heel goed is anders zou het een veel te zakelijk boek worden omdat er al zoveel gebeurt in het boek.
De gebeurtenissen zijn heel realistisch en hangen heel goed samen, alles wordt stap voor stap langzaam opgebouwd en uitgelegd wat het makkelijk maakt om te lezen. Als er een flashback is, kun je dit heel snel al merken. De flashback begint dan ofwel op een andere bladzijde of er wordt een nieuwe alinea genomen.
De gebeurtenis die het meeste indruk op me maakte was toen Noor in het laatste hoofdstuk bewees wat ze waard was en de marathon won
Tijdens het verhaal moet je bijna niks invullen of aanvullen, je moest niet tussen de lijntjes doorlezen, alles werd heel duidelijk beschreven, wat het misschien iets té gemakkelijk maakte.
De hoofdpersonages zijn: Noor, Rosie, Linda en Mattia
Noor, Rosie en Linda waren vroeger elkaars beste vrienden en Mattia vormt nu een koppel met Noor.
De hoofdpersonages worden heel realistisch weergegeven, gedragen zich niet buitensporig.
Het is een niet zo boeiend verhaal, er zit niet veel spanning in en is heel helder opgebouwd, je bent steeds meteen mee en er worden geen moeilijke woorden gebruikt.
Er lopen duidelijk 2 verhaallijnen door elkaar wat ik wel goed vind, zo is er eens wat afwisseling. Er wordt gespeeld met de tijd, er worden regelmatig flashbacks weergegeven deze flashbacks zijn in chronologische volgorde geschreven, deze flashbacks maken het boek wat interessant.
Het is een heel goed einde. Alles wordt duidelijk en dat vind ik zeer goed want anders moet je zelf gissen hoe het verhaal zou kunnen aflopen en weet je niks met zekerheid.
Het verhaal speelt zich af in 1977. De tijd is zeer belangrijk in het verhaal door de vele flashbacks die erin voorkomen.
Het was helemaal geen lastig boek om te lezen, alles is heel duidelijk omschreven, geen moeilijke woorden en je hoeft niet tussen de regels te lezen.
De manier van vertellen is soms wel wat langdradig er worden veel details weergegeven.
Het is verhaal dat goed ineen zit met een goede clou. Het mist alleen een beetje humor. Vergis je niet, het is zeker geen saai boek, maar het heeft met totaal niet geraakt en is niet echt meeslepend. Het leest enorm snel en vlot door de goede zinsbouw en het ontbreken van moeilijkere woorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.