Lopen voor je leven door Els Beerten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 980 woorden
  • 25 juli 2007
  • 195 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 195 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
183
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Zoen (2004 Winnaar)

Boekcover Lopen voor je leven
Shadow
Lopen voor je leven door Els Beerten
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titelbeschrijving
Auteur : Els Beerten
Titel : Lopen voor je Leven
Druk : 3e druk
Jaar van eerste uitgave : 2003

Genre : dood, het verwerken van de dood, vriendschap
Onderverdeling van de tekst : 183 bladzijdes
42 hoofdstukken

Samenvatting
Noor is een heel fanatiek hardloopster en besluit dan ook op haar 18e haar eerste marathon te lopen. Iedereen raadt het haar af maar ze is zo vastbesloten en koppig. Niemand kan ontkennen dat Noor een oertalent is, ze zal de 42 195 km halen. Tijdens het lopen denkt Noor aan vroeger. Aan de tijden dat ze nog samen met Rosie speelde, en hoe ze vroeger altijd met Mattia wilde trouwen. Aan de tijd dat ze ontdekt werd, alle trainingen die daar op volgden. Hoe dichter ze bij de finish komt hoe duidelijker het wordt waarom ze deze marathon zo graag wou lopen. Noor en Rosie speelden altijd samen totdat er een nieuw gezin in de buurt kwam wonen met 4 dochters, een van die dochters was van hun leeftijd, Linda. Linda was erg zwaarlijvig en had in vergelijking met Noor en Rosie weinig conditie, maar dat gaf niets. Noor en Rosie speelden graag met Linda. Rosie en Noor zoenden altijd in de boomhut als Linda weg was. Als Linda daar dan achterkomt zegt ze dat als zij niet doen wat ze wil, ze het aan Mattia gaat vertellen. Vanaf toen deden ze alle spelletjes die Linda voorstelde. Op een dag wou Linda flauwvallen spelen ( bij ‘flauwvallen’ moet het ene kind het andere kind heel hard en lang zijn/haar middel vastpakken, totdat diegene flauwvalt). Als het bij Noor en Rosie niet lukt is Linda aan de beurt. Bij Linda lukt het wel, ze valt echt flauw. Doordat Linda zo groot en dik is, kan Noor haar niet opvangen en valt Linda met haar nek tegen een boomstronk. Er klinkt een harde knak. Linda komt te overlijden. Noor wil het trauma wat zij en Rosie hier aan hebben overgehouden vergeten. Dat is ook de reden waarom ze de marathon loopt. Ze loopt hem voor Rosie, haar ouders, Mattia, haar vrienden van de club, Toni haar oude trainer maar vooral voor Linda. Ze loopt voor haar leven!
Het boek eindigt dat Noor het einde van de marathon haalt en daar al haar vrienden staan.


Verhaalkenmerken
Vertelsituatie :

Het boek is verteld in een ik-perspectief. De schrijver wil hiermee spanning opwekken. Doordat je niet weet waarom Linda plots is verdwenen krijg je de drang om verder te lezen. Je wilt er achterkomen waarom Rosie en Noor zo’n schuldgevoel hebben.

Tijd :
Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd. Ze denkt terug aan haar jeugd. De flashbacks in het verhaal zijn ook niet chronologisch opgesteld. Op het moment dat ze een flashback aan het vertellen is vertelt ze deze achteraf, maar wanneer
ze over de marathon vertelt is het wat er op dat moment gebeurt. In het boek zijn wel steeds drie hoofdstukken.
- Een hoofdstuk waar je in leest hoe ze op dat moment de marathon loopt.
- In het volgende hoofdstuk lees je hoe ze terug denk aan vroeger, toen ze nog samen speelde met Rosie.
- Bij het 3e hoofdstuk vertelt ze de opbouw van haar carrière als hardloopster. Hierin wordt haar dagelijkse levenswijze beschreven. Het effect van de flashbacks en de relatie vertelde tijd/vertel tijd is om spanning op te wekken.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in een plaatsje ergens in België. De ruimte heeft eigenlijk geen functie in het verhaal, soms komen de eigenschappen van de personages iets beter naar voren maar dat gebeurt weinig.


Personages:
Noor : De hoofdpersonage in het boek. Noor is 18, koppig maar een ontzettende doorzetter. Een geweldige hardloopster.
Rosie : Rosie was de beste vriendin van Noor. Ze wordt als erg mooi beschreven met haar Italiaanse altijd bruine huid en haar donkere krullen. Rosie heeft bijna elke week een nieuwe vriend.
Mattia : Mattia is de broer van Rosie. Vroeger wilden Mattia en Noor altijd met elkaar trouwen. Later wordt het Noors vriend. Hij gelooft Noor, steunt haar in het lopen van haar marathon.
Noors ouders : Zij vinden dat Noor nog veel te jong is om een marathon te lopen maar zijn wel altijd ontzettend trots op hun meisje.
Linda : Noors oude, dikke vriendin. Linda overlijdt door een val op jonge leeftijd.
Toni : Toni is Noors trainer/coach. Hij wil van Noor een ster maken.

Thematiek :
Het thema van het boek is het verwerken van Linda’s dood. De manier waarop Noor het verwerkt. De titel slaat op waarom Noor zo graag hardloopt. Als ze hardloopt wordt ze helemaal een met haar lichaam en vergeet ze voor een moment wat er allemaal is gebeurt in haar leven. Door het lopen van de marathon weet ze alles een plekje te geven en kan ze rennen voor haar leven.

Stijl:
Ik hou eigenlijk niet echt van de boeken met een ik-perspectief maar dat vergeet je in dit boek. Het is zo mooi geschreven vooral door de continue gedachten van Noor. Verder zijn de zinsopbouw en de woordkeuze niet echt bijzonder.

Literatuurgeschiedenis:
Els Beerten persoonlijk.

Geboren: 27 maart 1959 in Hasselt (België)
Opleiding: studeerde Germaanse taal- en letterkunde (Leuven) en volgde daarna nog twee jaar de Toneelschool in Maastricht.
Werk: Werkt als lerares Nederlands en Engels aan een middelbare school in Aarschot.
Het boek hoort bij fictie stromingen.
Door jongeren lezers werd het boek erg goed gerecenseerd. Met als argumenten dat het een erg mooi en aangrijpend boek is.

Eigen Mening
Ik vond het een erg mooi boek. Dit komt doordat de schrijver je meesleept in het verhaal van Noor. Ze beschrijft haar schuldgevoel zo mooi. Ik vind het belangrijk bij een boek dat je door wil lezen, het in een ruk uitlezen. Daar was zeker sprake van in dit boek. Doordat je niet weet waarom Linda plotseling verdwenen is maar je wel steeds het vermoeden hebt dat er iets vreselijks moet zijn gebeurd, krijg je de drang om door te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

morgen heb ik een boek SO en ik bereid me voor door verschillende boekverslagen te lezen

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Lopen voor je leven door Els Beerten"