Littekens door Anja Feliers

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 727 woorden
  • 31 juli 2007
  • 95 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 95 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
142
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Littekens
Shadow
Littekens door Anja Feliers
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting van het boek “Littekens” van Anja Feliers

Emma worstelt met de dood van haar tweelingbroer Thomas. Op een bloedhete dag in juni, op de dag af een jaar na de dood van haar broer Thomas, zoekt Emma steun bij haar buurjongen Xander. Xander was ook Thomas’ vriend en ook hij mist Thomas nog iedere dag. Emma neemt Thomas’ medaille mee naar Xander. Deze medaille is heel belangrijk voor Emma en haar ouders omdat Thomas hem na zijn dood gekregen voor zijn heldendaad. Hij heeft immers een vriend Rik uit het water gered. Bij deze reddingsactie is Thomas verdronken.

Xander worstelt zelf ook met een groot probleem. Hij wordt mishandeld door zijn vader.


Als Emma op die dag in juni bij Xander aankomt, is ze getuige van de mishandeling van Xander zijn vader. Ze kijken samen naar de medaille. Xander wordt opstandig en kwaad. Ze komen een vriend van Xander tegen, Lobbe. Lobbe pakt de medaille van Xander af. Emma krijgt de medaille alleen terug als ze doet wat Lobbe vraagt. Xander doet met Lobbe mee en helpt Emma niet.

Xander en Lobbe zijn heel hardhandig. Emma moet van Xander en Lobbe in een barak inbreken om benzine te stelen. De jongens steken dan een bosje in brand, terwijl Emma de weg achter hen in de gaten houdt. Als een boer met een tractor komt, kan Emma vluchten. Ze pakt Lobbes fiets mee. Ze wordt een tijdje achtervolgd door de twee jongens. Dan kan ze de fiets van Lobbe verstoppen in het meer en zwemt ze naar de overkant van het meer. De jongens zoeken in het water, maar vinden niets. Na een tijdje gaan de jongens weg. Emma besluit naar het kerkhof te gaan, naar Thomas. Ze weet dat de jongens naar haar op zoek zijn omdat ze de fiets van Lobbe heeft. Ze besluit naar haar vriendin Nan te gaan. Nan en Emma gaan samen de fiets van Lobbe zoeken. Na een tijdje vinden ze de fiets in het water. Emma wil de fiets van Lobbe ruilen tegen de medaille van Thomas. Emma voelt dat Nan iets weet over de mishandelingen van Xander door zijn vader. Maar Nan kan hierover niets zeggen tegen Emma. Nan wil hierover eerst praten met haar moeder, die huisarts is. Emma wordt hier kwaad over en voelt zich in de steek gelaten door Nan. Kwaad gaat Emma weg van Nan.

Emma plaatst de fiets van Lobbe in het tuinhuisje bij haar thuis. Emma wil kost wat kost vandaag de medaille van haar broer terug. Ze gaat naar de straat waar Xander woont. Dan ontmoet ze de jongens. Ze komt erachter dat de jongens de fiets al uit het tuinhuisje hebben gehaald. De jongens lachen haar smalend uit. Dit betekent dat ze niet kan ruilen. Lobbe dwingt haar bij hem achter op de fiets te gaan zitten. Ze moet een vuurtje gaan stoken. Terwijl ze daarmee bezig zijn, ziet ze strepen met druppels bloed op de rug van Xander. Ze wil Xander helpen, maar hij wil geen hulp. Het vuurtje stoken lukt niet direct. Plots horen ze Nan roepen, die op zoek is naar Emma. Dan lukt het vuurtje stoken wel en het vuur breidt zich snel uit naar meerdere tuinen. Emma en Nan zetten het op het lopen. Ze komen Xander tegen die hen vertelt over zijn vreselijke geheim. De brand is gelukkig snel geblust en Xander besluit zich te melden bij de politie. Lobbe is natuurlijk gevlucht.

Twee agenten brengen Xander later op die dag naar huis. Daar wordt hij opnieuw mishandeld door zijn vader. Als zijn vader ‘s nachts in bed ligt, besluit Xander om de medaille aan Emma terug te geven. Hij sluipt uit zijn slaapkamer en ziet rook in de gang. Te veel rook om van een sigaret te komen! Xander rent naar het huis van Emma en smeekt haar om mee te komen naar zijn huis. Daar aangekomen zien ze dat er brand is op de bovenverdieping. Eerst aarzelt Xander om zijn vader te redden, maar dan rent hij, nadat hij Emma de medaille heeft teruggegeven, samen met Emma’s vader het huis in. Emma heeft hem overgehaald zijn vader niet te laten vallen. Want niet alleen Xander heeft littekens, ook Emma heeft littekens. Samen halen ze de vader van Xander levend uit het huis. Dan legt Emma de medaille in de hand van Xander.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.