Inhoudsopgave

De zakelijke gegevens
Het uittreksel
De titel
Het soort boek
De personen
Zaken met extra betekenis
Het thema
Citaten
Mijn mening

 

De zakelijke gegevens

  • De titel van het boek is Lisa’s adem.
  • De auteur van het boek is Karel Glastra van Loon.
  • De uitgever van het boek is Uitgeverij L.J. Veen Amsterdam/ Antwerpen.
  • De druk is de eerste druk uit 2001.
  • Het boek heeft 236 bladzijden.
  • Het boek is niet vertaald.

Op de achterkant van het boek staat:
 De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.

Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
  Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
  De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.
En er staat een naakte vrouw op de kaft met de schaduwen van een luxaflex op zich

Het uittreksel

Lisa verdwijnt in een vakantie in Frankrijk en haar vriendje Talm gaat op zoek  naar antwoorden. Haar ouders denken eerst dat ze wel terug komt, maar dat doet ze niet en ze schakelen de politie in. Na weken zoeken weet nog niemand wat er met Lisa is gebeurd. Talm zoekt naar antwoorden in Frankrijk, maar hij kan ze niet vinden en hij vindt ook haar niet. 7 jaar later besluit Talm de stiefvader van Lisa op te zoeken, Sebastiaan ook wel Sir Sebastiaan genoemd. Hij had hem op een documentaire over zwevers gezien en besloot voor een tijdje dat leven in te gaan. In het begin is dat zwaar en hij  krijgt geen contact met Sebastiaan. Na een week lukt het wel. Ze voeren heftige discussies over het goede, het kwade en de woede. Sebastiaan doet net alsof hij Talm niet kent, maar hij weet heel goed waarvoor hij komt, Lisa. Ze draaien beide om het onderwerp heen. Na een paar weken laat Sebastiaan merken dat hij Talm kent. Talm besluit op de woonboot van een vriend Sebastiaan uit te nodigen voor een heftig gesprek. Talm stelt vurige vragen over Lisa en hij weet dat Sebastiaan Lisa 8 jaar lang seksueel heeft misbruikt. Na de boze confrontatie geeft Sebastiaan toe dat hij iets te maken heeft met de verdwijning. Talm vermoord Sebastiaan met een kussen en wil hem vol wodka gieten, maar dat lukt hem niet. Op de begrafenis van Sebastiaan ontmoet Talm de moeder van Lisa, Sophie. Sophie trouwde met Sebastiaan toen Lisa 8 jaar oud was. Ze was net weg van haar overspelige echtgenote Albert, Lisa’s echte vader. Sophie weet niks van de dingen die Sebastiaan doet met haar dochter. Dit deed hij vaak wanneer Sophie in het ziekenhuis lag vanwege een tumor. Ze voelde wel dat Lisa steeds verder terugtrok, maar Sophie dacht dat het kwam door het gepuber. Talm en Sophie worden verliefd op elkaar, omdat Talm Lisa zoekt in Sophie en Sophie Sebastiaan zoekt in Talm. Talm komt erachter dat Sebastiaan de hele dag bij Sophie was gebleven op de dag van de verdwijning. Hij kon het dus niet gedaan hebben. Sophie en Talm leren leven zonder de antwoorden.

De titel

De Titel van het boek is Lisa’s adem. Dit kan de laatste adem van Lisa betekenen voor dat ze verdween en niemand haar ooit weer terug zag. Het kan ook betekenen hoe Talm, Sebastiaan en Sophie elkaar leerden kennen.

Het soort boek

De genre is Roman, want het gaat over de liefde die Talm heeft voor zijn verdwenen vriendin en dus de antwoorden wil. Het gaat ook over Sophie die liefde heeft voor Sebastiaan, Albert en Lisa. En ook Sebastiaan doet dingen uit liefde voor zichzelf en hij heeft liefde voor Sophie en Lisa. Uiteindelijk hebben ook Sophie en Talm liefde voor elkaar.
Het boek behoort tot de probleemboeken en de detectiveboeken omdat ze allemaal op zoek gaan naar antwoorden over Lisa, de politie, Talm, Sebastiaan, Sophie. En omdat de personages moeten leven met het probleem dat Lisa verdwenen is. Dit probleem staat centraal in het boek.

De personen

  Lisa is de hoofdpersoon van het boek want alles draait om haar. Lisa’s was niet verlegen, maar ze zei wat ze dacht. Af en toe was ze heel mysterieus over dingen. Hoe ouder ze werd, hoe meer afstand ze hield. Door het seksueel misbruik van Sebastiaan zonderde ze zich helemaal af. Lisa was dolverliefd op Talm. Ze deed geheimzinnig over haar vriendje tegenover haar ouders. Ze vertelde haar ouders bijna niks meer. Lisa had een puntige neus met een driehoekje, die iedereen bewonderde.
  Talm is het vriendje van Lisa. Hij is erg doorzettend, hij wil perse weten wat er is gebeurt met Lisa. Hij veranderd zijn levensstijl voor haar om een antwoord te krijgen. Talm blijft 7 jaar hangen in het verleden bij Lisa. Hij is 17 jaar oud.
  Sophie is de moeder van Lisa. Ze is erg onzeker over zichzelf en weet niet wat ze moet doen. Ze denkt de ware te hebben gevonden, maar ze vertrekt toch met de 1 jaar oude Lisa. Ze ontmoet vele mensen waarvan er twee dood gaan. Ze wordt verliefd op Sebastiaan die haar laat merken dat ze heel mooi is, hierdoor wordt ze weer wat zekerder. Ze wordt jaloers op de band die Lisa en Sebastiaan hebben. Ze is een vrouw waarvan een borst weg is gehaald.
  Sebastiaan is de stiefvader van Lisa. Hij was docent op de universiteit in letterkunde. Hij citeert alles van Shakespeare. Hij heeft altijd al een zwak gehad voor jonge vrouwen om daarmee naar bed te gaan. Toen hij Lisa en Sophie ontmoette besloot hij te stoppen met zijn seksuele gedrag. In het begin lukte dat, maar kleine meisjes worden groot, Dus ook Lisa. Hij misbruikte haar 8 jaar lang zonder enkel vermoeden van Sophie. Lisa verdween en hij werd gek en werd een zwerver. Nadat Talm hem heeft opgezocht wordt hij vermoord door Talm die denkt dat hij schuldig is
  Albert is de echte vader van Lisa en die wordt maar kort beschreven. Hij is een man die andere vrouwen mee naar huis neemt om met ze te vrijen. Hij is een grote baas van een groot bedrijf. Als Lisa van hem af wordt gepakt door Sophie, blijft hij hun een paar weken achtervolgen, maar stopt dan.

Zaken met extra betekenis

  • Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. In de parken van Amsterdam, op een woonboot, in cafés en restaurants, in het bos, in het huis van Weduwe Koning, in het huis van Sophie, in een tuinhuisje van Onno, in Bretagne in Frankrijk. 
  • Ja de tijd speelt een belangrijke rol, want het begin van het boek is zeg maar het einde van het boek. Het boek loopt teug in flashbacks wat voor de eerste bladzijde allemaal afspeelde. In sommige hoofstukken wordt het vertraagd. De vertelde tijd van het verhaal is 26 jaar. Dit komt doordat ze eerst praten over Sophie voordat ze Lisa krijgt, dan over Lisa’s jeugd, 17 jaar, en dan de 7 jaren nadat Lisa verdwenen is en als laatste de tijd die Talm heeft om Sebastiaan de vermoorden.
  • Het verhaal wordt in de hij-vorm verteld. Sommige stukjes worden wel letterlijk gezegd zoals; ‘Waar gaan we heen?’ maar voor de rest wordt alles beschreven in de hij-vorm. Door dit te doen blijft er ook afwisseling in het verhaal. Ik zelf vind dit heel fijn lezen.

Het thema

Het voornaamste probleem in dit boek is dat niemand weet wat er met Lisa is gebeurt. Ze weten niet waar ze is en of ze nog leeft. Ook weten ze niet op welke manier. De reden ervan weten ze ook niet.
Het onderwerp in een woord is vermist.

Citaten

‘Een vliegtuig vloog laag over, en voor een moment verdronk alle geluid om hen heen in een oorverdovend geraas. Toen het bulderen van de straalmotoren bijna was weggestorven, klonk er een gesis, dat zich razendsnel door de boomtoppen leek te verplaatsen, alsof kwade geesten het vliegtuig op de hielen zaten. Ze hielden beiden stil en luisteren met opgeheven gezichten. ‘Wat was dat?’
‘Ik weet het niet.’ Bij een volgend vliegtuig hoorden ze het weer. En nogmaals, en nogmaals.
‘Vreemd.’
‘Mooi.’
‘Mysterieus.’’
Dit kies ik omdat ik dit een mooi stukje vindt. Ik heb dat geluid zelf ook gehoord in het bos en het klinkt heel raar. Ik vind het ook vooral een leuk stukje, want ik zou daar zelf ook wel.


 ‘Ja hoor eens Talm…’ Hij lacht weer, en de jongen denkt: zoveel heb ik hem nog nooit zien lachen.
‘Laten we zeggen volgende week dinsdag. Of eventueel woensdag. Of misschien allebei.’
‘Toe maar, toe maar! Je ben nogal wat van plan. Maar het is goed, jongen. Als jij ermee geholpen bent, zal ik zorgen dat ik weg ben. Ik leg de sleutel voor je klaar.’ Hij kijkt om zich heen. Er staat geen oliedrum op het dek, zoals destijds. Maar er zijn wel potten met planten. ‘Ik leg hem onder deze pot,’ zegt Budiman.
‘Dank je wel. Echt. Bedankt. Het is belangrijk voor me.’
‘Ga nou maar. Zwerver!’
Deze kies ik om te laten zien dat een oude vriend van vroeger nog steeds je vriend kan zijn na een lange tijd. Budiman was vroeger een zwerver en nu is Talm de zwerver. De meeste mensen in Nederland helpen niet echt de zwervers, dus ik vind dit een erg aardig gebaar van Budiman.

Mijn mening

Ik vind dit het slechtste boek tot nu toe gelezen. Ik vond het een veel te moeilijk boek want alles stond door elkaar heen en in sommige stukken stond niet duidelijk in over wie ze het hadden en ook wel te moeilijk woorden. Ik vond het ook saai, want het was langdradig en de achterkant stond dat één van die vragen wordt beantwoord, maar dat was niet zo. Ik vind het wel een geloofwaardig boek, want het kan daadwerkelijk echt gebeurt zijn. Het was een zeer verwarrend boek, want er waren 3 delen, die allemaal door elkaar heen stonden en in die delen zaten soms hele grote tijdssprongen of ging het opeens over iemand anders.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.