Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Lisa's adem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1004 woorden
  • 15 juli 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
5 keer beoordeeld

Boekcover Lisa's adem
Shadow

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Fra…

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar …

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Schrijver: Karel Glastra van Loon
a) Geboortedatum: 24 dec 1962 † 1 juli 2005
b) Geboorteplaats: Amsterdam
c) Geboorteland: Nederland

2. Titel: Lisa’s adem

3. Titelverklaring: Talm heeft het in het boek meerdere keren over Lisa’s adem, die hij in zijn nek voelt.

4. Genre: Probleemboek

5. Hoe lang heb je er over gedaan om het boek te lezen: 3 weken.

6. Hoeveel tijd loopt er in het verhaal: ±26 jaar.

7. Is het verhaal wel of niet chronologisch: Niet chronologisch. Er zijn flashbacks.


8. Thema van het boek in één woord: Verdwijning

9. Is er gebruik gemaakt van de ik-vorm, de hij-vorm of de vertellersvorm: Het verhaal wordt verteld in de hij-vorm.

10. In welke omgeving speelt het verhaal zich af?: In Amsterdam, waar Sebastiaan en Talm zwerven. In Frankrijk waar ze op vakantie waren. In de Moammar Khadafi. En in het huis van Sophie.

11. Kan het verhaal echt zijn gebeurd?:
Ja

12. Geef 2 voorbeelden uit het boek waarin je kunt zien in welke tijd het verhaal zich afspeelt: verleden tijd.
a. ‘Je zat aan de bar te praten met een man in een zwart leren jack. Hij droeg een corduroy broek en bruine cowboylaarzen.’
b. Hij keek naar de dansvloer. Ze danste met open ogen, bracht een hand naar haar mond, drukte een kus op haar vingertoppen en blies die zijn kant op.

De personen

1. Wie is de hoofdpersoon?
: Talm


2. Beschrijf je hoofdpersoon, innerlijk en uiterlijk:
Innerlijk: Talm is/was het vriendje van Lisa als ze verdwijnt. Hij is helemaal gek op Lisa en stond voor de verkering al vanaf een afstandje naar Lisa’s huis te kijken. Talm is in het boek midden in de twintig. Wanneer iemand hem iets moeilijks vertelt wil hij het niet aanhoren.
Uiterlijk: Ik ben niet veel van zijn uiterlijk te weten gekomen. Hij heeft groene ogen en ik stel me hem voor als een lange slungelige jongen met donker warrig haar en grote ogen.

3. Beschrijf ook nog bijpersonen:
Lisa over haar kom je in dit verhaal het minste te weten. Lisa verdwijnt plotseling op 17 jarige leeftijd. Dit blijft een groot, onopgelost mysterie.
Sophie is jong als ze samen met Albert Lisa krijgt. Wanneer Lisa 3 jaar is, verlaat ze Albert. Ze gaat een moeilijke tijd tegemoet en krijgt daarna een relatie met Sebastiaan.
Sebastiaan is de stiefvader van Lisa. Hij heeft een bijzonder relatie met haar.

Samenvatting
Sophie is nog erg jong als zij met Albert trouwt en een kind van hem krijgt.. Lisa. Sophie heeft zelf niet zo’n gemakkelijke jeugd gehad, ze had een liefdevolle vader maar met haar moeder had ze een slechte relatie. Albert heeft steeds andere vriendinnen en daar heeft Sophie op een gegeven moment genoeg van. Als Lisa 3 jaar is vertrekken ze. Sophie heeft het in die volgende jaren niet zo gemakkelijk en vindt zichzelf ook geen goede moeder.

Na verschillende relaties treft Sophie, wanneer Lisa 8 jaar oud is, Sebastian. Sophie is dol op hem en hij ook wel op haar. Hij is die eerste jaren een goede vader voor Lisa. Ze vormen dan ook wel een gelukkig gezin. Maar Sebastian ging voordat hij met Sophie ging vaak naar de hoeren en had dan ook speciale interesse voor jonge meisjes.
Op een gegeven moment krijgen Sebastian en Lisa een incestueuze verhouding. Als een Lisa een jaar of zestien is krijgt ze een vriendje, Talm.
Hij is helemaal gek van haar maar merkt zo nu en dan wel dat hij moeilijk contact met haar kan krijgen, dat ze dan, als het ware, in haar eigen schulp kruipt. Wanneer Lisa 17 jaar is gaat ze met haar moeder en stiefvader op vakantie.
Op een dag gaat Lisa naar een klein strandje en komt niet meer terug.
Het blijft een groot mysterie waar ze gebleven is. Sebastian en ook Talm vallen in een diep gat en kiezen voor een bestaan als zwerver.
Er zijn inmiddels zo’n 7 jaar verstreken. Wanneer Talm met Sebastian in contact komt en van hem hoort dat Lisa werd misbruikt dan laat Talm Sebastian stikken door middel van een kussen. Op de crematie van Sebastian ontmoet Talm Sophie. Ze bekijken de oude fotoboeken van Lisa en voelen zich tot elkaar veroordeeld.

Eindebeoordeling

1. Heeft het boek een open of een gesloten einde: Een gesloten einde, er is geen vervolg.

2. Vind je dit een goed einde: Nee, ik weet helemaal niet hoe het verder liep met Lisa en het boek ging aan het einde eigenlijk helemaal niet meer over Lisa, maar over Talm en Sophie.

3. Wat vond je goed aan het boek?
a) Telkens in het boek ben je benieuwd wat er met Lisa is gebeurd, en of ze nog leeft en waar ze is. Er is een soort spanning opgebouwd.
b) Er zit een leuk, spannend verhaal in het boek. Het wordt niet saai.


4. Wat vond je niet goed aan het boek?
a) Door de vele flashbacks moest je steeds heel erg opletten dat je wel in het verhaal bleef zitten. Het is geen boek waar je snel een stukje in kunt lezen want dan ben je de draad heel snel kwijt.
b) Er zijn moeilijke woorden gebruikt. Maar dat komt denk ik omdat het een volwassene boek is.

5. Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer. Leg aan de hand van voorbeelden uit waarom je dat cijfer geeft:
Ik geef het boek een 7!
Ik vind dit boek een 7 waard omdat ik het een saai boek vond. Ik begreep het niet goed en moest informatie op internet zoeken om het beter te begrijpen. Er waren veel flashbacks en dat was erg verwarrend.

Aansluitende opdrachten
Nummer 2


Beste Talm,

Ik weet dat het heel erg moeilijk voor je is dat je geliefde Lisa is verdwenen. Het is nu al weer 6 jaar geleden. En als je weer een normaal zorgeloos leven wilt, zou je toch echt niet zoveel meer aan Lisa moeten denken! Het is moeilijk, maar je zou je leven toch weer op moeten pakken. Ga is wat vaker iets leuks doen buiten de deur, spreek vaker met vrienden af. Ga op zoek naar een nieuwe vlam! Als je leuke dingen gaat doen vergeet je haar vanzelf wel!

Vriendelijke groetjes,


Cathy

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lisa's adem door Karel Glastra van Loon"