Lisa's adem door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 2.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3051 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.3
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
237
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Lisa's adem
Shadow

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Fra…

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar …

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Lisa’s Adem
Auteur: Karel Glastra van Loon
Druk: 1e
Uitgever: Uitgeverij L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen

Story:
Lisa is met haar ouders op vakantie als ze spoorloos verdwijnt. Haar vader, moeder en Talm (haar vriendje) hebben 1 ding gemeen: het gemis van Lisa. In het boek proberen ze alle drie hun gemis te verwerken.

Betrokkenheid:
- Rationeel: Ik had de kaft van het boek gelezen en het leek me wel een mooi boek. Ik vond het alleen niet zo heel spannend. Het 1e deel van het boek vond ik nog wel leuk en spannend omdat het over Talm en Lisa gaat, maar het 2e en de 3e deel vond ik minder. De gesprekken die Talm soms had met Lisa’s stiefvader Sebastiaan waren vond ik erg saai.
- Emotioneel: Ik leefde op een of andere manier toch wel mee met de 3 hoofdpersonen van het boek. Ik vond het zielig dat Sebastiaan zo een verdriet had dat hij begon met zwerven en ik vond het zielig dat Sophie er ook elke dag mee bezig was, wat er met haar dochter zou zijn gebeurt. Aan de ene kant kan ik ook wel begrijpen dat Talm zich ook constant met haar bezig houdt maar op een gegeven moment zou je toch verder moeten gaan met je leven. Hij staat niet echt open voor een nieuw leven en een nieuwe liefde.

- Moreel: Als ik de hoofdpersonen in “goed of slecht” moet indelen, dan zou ik Sebastiaan in slecht indelen, hij zou wel eens een van de redenen zijn dat Lisa weg is, hij heeft vroeger van haar seksueel misbruik gemaakt en ik vind dat hij daar mee omgaat alsof het niet iets ergs is maar ik vind het niet goed te praten. Ik vind Sophie en Talm moeilijk in een ‘hokje’ te plaatsen qua goed of slecht zijn.
- Esthetisch: Ik vond de schrijfstijl van Karel Glastra van Loon niet zo mooi, ik kon het verhaal heel vaak niet begrijpen omdat er zoveel flashbacks en tijdwisselingen waren. Het was vaak moeilijk te begrijpen wie er nu aan het praten was en of het in het heden of in het verleden was.

Spanningsopbouw:
- Je wordt door het hele boek heen terug in de tijd gesleept. In het begin gaat het over Talm en Lisa die verliefd zijn en gelukkig zijn met elkaar. Later kom je er een beetje achter dat Lisa spoorloos verdwenen is. Het boek bestaat uit 3 delen, en in de verschillende delen komen de 3 hoofdpersonen aan het woord. Hoe hun met de verdwijning van Lisa omgaan en hun gedachtes. Pas op het eind van het boek kom je er achter dat Lisa nog niet is terug gevonden en dat Sebastiaan is vermoord door Talm, dit vond ik totaal verrast maar wel begrijpelijk, Talm is namelijk boos op Sebastiaan dat hij haar seksueel misbruik heeft.

Verhaalfiguren:
- Talm: Over zijn uiterlijk kom je eigenlijk niets te weten. (ik kon me ook eigenlijk geen verbeelding bij hem maken) Hij heeft het vaak over Lisa, een beetje te veel eigenlijk. Hij denkt ook alleen maar aan haar. Als hij toch een beetje probeert verder te gaan met zijn leven en gaat studeren gaat het fout en beland hij in de goot. Hij wordt zwerver. Hij is een rustige karikatuur en wil er graag achter komen hoe het zit met de verdwijning van Lisa. Hij denkt vaak na over dingen (zoals Lisa en haar verdwijning) Op het eind blijkt dat hij Sebastiaan heeft vermoord, dit is zeer schokkend en zo blijkt dus dat je niet zo heel goed in de gaten krijgt hoe Talm nou precies in elkaar zit.
- Lisa: Over Lisa kom je niet zo heel veel te weten omdat zij degene is die verdwenen is. Lisa groeide op zonder vader en met een moeder die veel liefdesverdriet had. Doordat ze vaak in de gedachten is van Talm, Sebastiaan en Sophie kan je wel een beetje een beeld van haar creëren maar je krijgt alleen de dingen een beetje te weten die hun denken over haar. Lisa is een type.

- Sebastiaan: Hij is de stiefvader van Lisa (en voelt zich ook als de vader van Lisa) en hij heeft seksueel misbruik van haar gemaakt. (vroeger voordat hij Sophie had ontmoet ging hij vaak naar de hoeren toe) Hij gaat toch op zoek naar Lisa na haar verdwijning, dat is wat hij tenminste zegt maar of het ook waar is weet ik niet want hij scheen wel vaker dingen te verzinnen. Hij belandt net als Talm ook in de goot en wordt zwerver. Ze vinden hem een slimme zwerver want hij gebruikt vaak stukjes zin van Shakespeare als hij praat. Hij is helemaal gek van Shakespeare. Sebastiaan wordt vermoord door Talm. Sebastiaan is een karikatuur
- Sophie: Sophie is de moeder van Lisa en zij heeft niet veel geluk gehad in de liefde en dat merk je ook door het boek heen. Ze komt onzeker over en jaloers omdat ze weet dat Sebastiaan een sterkere band had met Lisa dan met haar. Je komt niet veel van Sophie te weten. Ze is ook een type en geen karikatuur.

- Ik had wel een beetje (emotionele) spanning met Talm, Sophie en Sebastiaan. Vooral met Talm, ik vond dat hij het meest in het boek voorkwam en van hem kwam je z’n gedachten het meest te weten. Hij was er nog steeds mee bezig. Sebastiaan was er ook vaak mee bezig maar bij hem had ik minder emotionele spanning, mede denk ik doordat hij Lisa seksueel misbruik had en door de irritante (vind ik) engelse zinnetjes tussendoor. Van Sophie heb ik niet veel meegemaakt in het boek, vind het alleen zielig voor haar dat haar liefdesleven mislukt is en dat ze ook nog eens haar dochter heeft verloren.

Decor:
- Ik kon me eigenlijk weinig inleven in het boekje. Misschien was het wel omdat ik het niet zo een heel leuk boek vond. Ik had wel een paar keer zoals de keer dat Talm en Lisa op de boot waren, dat ik me wel goed kon inleven hoe het bootje er uitzag van buiten en binnen, knus en ouderwets. Ook had ik dat wel toen Talm en Sebastiaan met z’n tweeën in een auto schuilen zijn als het regent. En de keer dat je terug in de tijd gaat en Lisa met haar ouders op vakantie is (vlak voor haar verdwijning). Ik zie een mooi klein dorpje en veel zon! Ik vond het jammer dat ik me weinig kon inleven in dit boek en dat maakte het er natuurlijk ook niet mooier op.

Situaties:
- Begin situatie: Midden in de handeling (in medias res). In het begin zitten Talm en Sophie (de moeder van Lisa) bij elkaar en vertellen elkaar herinneren over hun zelf maar ook over Lisa, vooral over Lisa.
- Daarna zijn er vreemde situaties zoals Talm en Sebastiaan die beide zwerven door de stad, en dat ze dan later met elkaar praten over Lisa.
- Het slot is een open einde want je weet nog steeds niet wat er met Lisa is gebeurd en dat vind ik toch best wel vervelend, ik vond het slot niet zo geweldig en jammer dat het zo is gelopen, want ik had gehoopt dat we er achter zouden komen wat er met Lisa was gebeurd, dan was het boek nog iets leuker geweest.

Vertelsituatie:
- Er zijn 3 hoofdpersonen en daardoor zijn er meerdere vertelperspectieven, maar toch wordt het hele verhaal verteld door de alwetende verteller. Dit weet je doordat Lisa “het meisje” wordt genoemd en Talm “de jongen” en “de man” is Sebastiaan. Ik denk dat de schrijver dit heeft gedaan omdat je anders dan helemaal in de war zou raken.

Tijdsopbouw:
- Verteltijd is 236 bladzijdes.
- De vertelde tijd is ongeveer 25 jaar. Het boek wordt niet in chronologische volgorde verteld, je hebt constant terugblikken naar het verleden en er wordt zomaar op een ander verhaal over gegaan dat bijvoorbeeld al een aantal jaren terug heeft afgespeeld. Je leest een stuk van het leven van Sophie voor de geboorte van Lisa, over de jeugd van Lisa en haar verdwijning. Dan zijn we opeens weer 7 jaar verder en iedereen is zijn of haar eigen leven weer verder gegaan (dat probeerde ze een beetje tenminste) en dan wil Talm meer weten van de verdwijning van Lisa en dit duurt ook ongeveer een jaartje.

Thematiek:
- Incest: Sebastiaan maakt seksueel misbruik van de inmiddels verdwenen Lisa. Sebastiaan denkt dat het daar misschien wel iets mee te maken zou kunnen hebben.
- Verdwijning: Lisa is verdwenen en daar draait het hele boek zo een beetje om. En hoe ze dat allemaal proberen te verwerken.
- Seksualiteit: Seks komt wel veel voor in het boek. Voor iedereen is het weer wat anders. Zo krijg je te lezen over Talm en Lisa en over de seks die ze hebben en over Sophie met haar liefdesproblemen.

Bewerkte secundaire informatie:

Karel Glastra van Loon is geboren op 24 december 1962 in Amsterdam en komt uit een groot gezin. Als jongetje van negen wilde hij bioloog worden en begon hij een nooit voltooid boek over de edele kunst van het vissen. Op het Gymnasium (Bèta) raakte hij onder invloed van de dichter Paul van Ostijen en schreef hij radicaal-geëngageerde gedichten die nooit zijn gepubliceerd. Vanaf dat moment wilde hij niet langer bioloog worden, maar journalist. Na een jaar in de Verenigde Staten, waar hij op de Hastings Senior High School in Minnesota zat, werkte Karel Glastra van Loon achtereenvolgens bij de Sociale Dienst Amsterdam, als bureauredacteur bij Elsevier Science Publishers, was hij leerling-journalist bij Libelle, en algemeen verslaggever voor Nieuwe Revu. Als verslaggever maakte hij reizen naar onder meer China, Cuba, Tsjecho-Slowakije, Rusland, Armenië, Estland en Koeweit. In dezelfde periode werkte hij als vrijwilliger in Nicaragua bij een herbebossingproject. Sinds 1991 is Glastra van Loon freelance journalist voor diverse media. Hij was redacteur van de programma's Karel, Lolapaloeza, Hagens, Het Laatste Woord en Haenen voor de Nacht. Daarnaast was hij regisseur voor de zendtijd politieke partijen van de Socialistische Partij en maker/regisseur van VPRO's Lopende Zaken. Karel Glastra van Loon is een sterk geëngageerd auteur. De eerste non-fictieboeken die hij schreef hadden een grote maatschappelijke lading. Hij debuteerde in 1994 met De Poppe-methode over milieu-activist Remi Poppe, in 1995 gevolgd door Herman, een 'biografie' van de beroemdste, want eerste genetische gemanipuleerde stier van Nederland, dat hij samen met Karin Kuiper schreef. In 2000 schreef Karel Glastra van Loon samen met Jan Marijnissen, SP-voorzitter van de Tweede-Kamerfractie, het boek De laatste oorlog, over de rol van Nederland in internationale conflicten. De auteurs spraken daarvoor onder anderen met Hans van den Broek, Noam Chomsky en Lord Carrington. Karel Glastra van Loon debuteerde in 1997 als literair auteur met de verhalenbundel Vannacht is de wereld gek geworden, waarmee hij werd genomineerd voor de ECI-prijs Schrijvers van Nu. In deze verhalenbundel maakt Karel Glastra van Loon naadloos de stap van (onderzoeks)journalist naar literair auteur. In het eerste verhaal, 'De taal van zwaluwen' schrijft hij bijvoorbeeld over Het Plein van de Hemelse Vrede in China, waar de schrijver als journalist aanwezig was toen daar in 1989 de Studentenopstand uitbrak. In een interview zei hij naar aanleiding daarvan later: 'Ik hoef mijn engagement niet te wantrouwen: als het er op aankomt, handel ik ernaar.'In 1999 verscheen de roman De passievrucht, waarin de ontroerende zoektocht wordt beschreven van een vader die ontdekt dat zijn zoon niet zíjn kind kan zijn. De passievrucht kreeg juichende kritieken en werd bekroond met de Generale Bank Literatuurprijs 1999. Inmiddels zijn de vertaalrechten wereldwijd verkocht en momenteel is ook de verfilming van de roman, waarvan bijna 200.000 exemplaren werden verkocht, in voorbereiding. Onlangs verscheen Lisa's adem, de prachtige nieuwe roman van Karel Glastra van Loon. Klik hier voor een fragment uit Lisa's adem.
© www.karelglastravanloon.nl

Recensies

'Vooral dankzij de diepborende peilingen van de ziel is 'Lisa's adem' een indringende roman. Hoewel Glastra van Loon rakelings langs allerlei grote gevoelens scheert, wordt zijn manier van vertellen nergens sentimenteel. Hij beheerst de kunst van de suggestie en roept de emoties eerder op door er omheen te schrijven dan dat hij ze met zoveel woorden noemt.'
Jaap Goedegebuure, Eindhovens Dagblad.

'Deze tweede roman is rijk aan poëzie. (...) Zelfs Willem Brakman had het niet zo grillig-sierlijk kunnen opschrijven.'
Hans Warren, Provinciale Zeeuwse Courant

'Het monster van de Tweede Roman heeft Glastra van Loon dus bedwongen. Op naar de derde.'
Thomas van den Bergh, Elsevier

'Overdonderend, een ander woord komt niet bij me op om Lisa's adem te typeren. Net als De passievrucht is ook deze roman een spannende, ontroerende en knap geconstrueerde vertelling waarin de auteur gewone mensen confronteert met grote thema's en motieven.'
Wim Vogel, Haarlems Dagblad

'Het is dat Glastra van Loon af en toe verrast, met een mooie zin of een goedgekozen metafoor, want anders zou je Lisa's adem zonder pardon afdoen als een doktersroman.'
Pieter Steinz, NRC Handelsblad

'Een heuse poldermodel-roman.'
Arjan Peters, de Volkskrant

'Om dit te kunnen schrijven, zo beknopt, maar met zoveel overtuiging en zonder enikge vorm van gekunsteldheid, moet je echt heel veel gevoel voor de ware artistieke maat hebben. Karel Glastra van Loon heeft het.'
Jan-Hendrik Bakker, Haagsche Courant

'Een geslaagde roman waarin een klassiek thema op verrassende wijze wordt uitgedrukt.'
Vrij Nederland © www.karelglastravanloon.nl

Eindoordeel:

- Ik had eerst een stukje van de Passievrucht gelezen maar ik snapte er eigenlijk niet zo heel veel van dus was daar al gauw mee gestopt. Ik dacht dat Lisa’s adem wel leuker zou zijn en door dat ik de achterkant had gelezen leek het me wel w at. In het begin vond ik het nog wel spannend maar dat viel me later wel tegen. Ik vond het moeilijk om mijn hoofd bij het boek te houden en zat er elke keer wel een beetje tegenop om het boek te lezen, en op een gegeven moment werd het een verplichting, was dus blij dat ik het boek eindelijk uit had! Ik vond het moeilijk omdat er zoveel flashbacks en tijdswisselingen waren en je vaak niet wist wie er nu aan het praten was. Dit boek viel me dus tegen.

Samenvatting:

De hoofdpersonen van deze roman zijn Lisa, Talm, Sebastiaan en Sophie. Sophie werd op 17-jarige leeftijd moeder van Lisa. Ze leefde toen nog samen met Albert. Albert hield er meerdere vriendinnen op na. Met één van hen, Susan, kan Sophie het heel goed vinden. Toen Albert’s schoonvader bij hen in huis kwam en hij steeds vervelender wordt vlucht Sophie weg van huis. Ze laat nog een abortus doen omdat ze vindt dat ze geen goede moeder is. Na haar relatie met Albert heeft Sophie nog een paar mislukte relaties. Ze is een tijdje samen met Onno in het tuinhuisje van Albert. Ze heeft een relatie met een Duitser die na hun nacht samen sterft aan de heroïne. Op een vakantie met Susan zoekt deze intiem contact met Sophie maar Sophie wil daar niets van weten. Verder laat ze zich nog een keer gaan met de Amerikaanse vakantievriend Danny. In koffiehuis ‘Samos’ waar Sophie werkt leert ze uiteindelijk Sebastiaan kennen. Lisa is dan inmiddels 8 jaar. Lisa is voor het grootste gedeelte zonder vader opgegroeid. Het klikt tussen Sebastiaan en Sophie en ook Lisa kan het goed met Sebastiaan vinden. Sebastiaan komt uit een klein dorp, uit een normaal, gelovig gezin. Sebastiaan is op dat moment hoogleraar Engels op een universiteit (in Amsterdam). Door de relatie met Sophie komt hij eindelijk van zijn seksverslaving af (hij ging lange tijd met jonge meisjes naar bed). Sophie, Sebastiaan en Lisa vormen samen een gelukkig gezin. Wanneer Sophie jaren later in het ziekenhuis komt te liggen door een medische fout bij de verwijdering van haar baarmoeder en eierstokken, veranderd hun relatie. Sebastiaan gaat met Lisa naar bed en Lisa wordt steeds afstandelijker tegenover Sophie. Dan leert Lisa op zeventienjarige leeftijd Talm kennen. Zij worden verliefd op elkaar en zijn veel samen. Maar Talm merkt dat Lisa een bijzonder meisje is. Ze kan zich heel erg opsluiten in zichzelf. Dan klapt ze dicht en is ze stil. Ze gaan samen naar het huis van de weduwe Doris Koning, waar Lisa de kat verzorgd, en naar de woonboot ‘Moammar Khadafi’ (Waar Talm ook met de zwerver Budiman naartoe gaat die hij ontmoet heeft). Ze praten veel samen en gaan met elkaar naar bed. Lisa laat blijken dat ze een relatie heeft gehad met haar stiefvader. Als Sophie opgeknapt is, gaat ze samen met Sebastiaan en Lisa op vakantie naar Bretagne. Daar verdwijnt Lisa spoorloos. Iedereen gaat haar zoeken, ook Talm, maar tevergeefs. Sebastiaan wordt zwerver na een schandaal met een student (wat niet echt bewezen is) en Talm probeert een studie te volgen in Nijmegen. Hij springt daar van een brug maar is uiteindelijk blij als zijn zelfmoordpoging mislukt. Hij kan echter niet studeren omdat hij Lisa niet kan vergeten. Dan pakt hij zijn spullen in een tas en gaat terug naar Amsterdam. Daar gaat hij als zwerver op zoek naar Sebastiaan, omdat hij hem op tv had gezien. Ze hebben elkaar nog niet echt eerder ontmoet, maar Talm heeft hem ooit eerder gezien. Hij vindt hem en ze trekken een tijd met elkaar op. Ze voeren veel gesprekken waarbij Sebastiaan vaak Shakespeare en Yeats citeert. Op de ‘Moammar Khadafi’ hebben ze een gesprek over Lisa. Hij vertelt dat hij het weet wat Sebastiaan gedaan heeft. Talm beschuldigt Sebastiaan van moord op Lisa en hij doodt hem uiteindelijk in zijn slaap met een kussen. Na de begrafenis van Sebastiaan gaat Talm op bezoek bij Sophie. Ze kijken foto’s en praten over Lisa. Sophie heeft nog een anonieme brief uit Hongarije ontvangen die vertelde dat Lisa het goed maakte. Er ontstaat een innige relatie tussen hen en Sophie wil dat Talm bij haar blijft. De inhoud van het boek is een mengeling van fragmenten in het heden en van fragmenten in het verleden. Er zitten heel wat flashbacks in. In deze samenvatting heb ik het op chronologische volgorde gezet. Op het eind van het boek weet je nog niet precies wat er met Lisa is gebeurd en of ze nog leeft. Het blijft allemaal vrij vaag. Je hebt geen duidelijk antwoord op je vragen gekregen.
©www.scholieren.com

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lisa's adem door Karel Glastra van Loon"