Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Lisa's adem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 929 woorden
  • 16 maart 2002
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
103 keer beoordeeld

Boekcover Lisa's adem
Shadow

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Fra…

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar …

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thematiek
Het thema van dit boek is liefde. De romantische en erotische liefde van Talm voor Lisa, de moeder-kind liefde van Sophie voor Lisa, de tegenstrijdige liefde van Sebastiaan voor Lisa en de troostende liefde tussen Sophie en Talm. Ook komt misbruik voor in het boek, en seksualiteit. Voor elk van de personages betekent seks iets anders. Voor de een is seks bevrijdend, een manier om te ontsnappen, voor de ander is het juist een gevangenis.

Samenvatting
Lisa's Adem gaat over een meisje dat verdwenen is, Lisa dus, tijdens een vakantie in Bretagne, Frankrijk. De drie hoofdpersonen hebben één ding gemeen met elkaar, namelijk het gemis van Lisa. Talm zag haar als zijn eerste grote liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enig kind, en voor haar stiefvader Sebastiaan is zij het geheim, die hem uiteindelijk in de goot doet belanden.

Lisa is zeventien als ze spoorloos verdwijnt. Haar ouders denken eerst dat er niets is, pas nadat ze niet op komt dagen bij het avondeten worden ze ongerust. De politie doet onverschillig terwijl Sophie en Sebastiaan radeloos zijn.
Na een paar weken zoeken is het nog steeds niet duidelijk wat er aan de hand is: heeft ze zelfmoord gepleegd, is ze vermoord, is ze weggelopen?
Terug in Amsterdam wil haar vriendje Talm antwoorden hebben op zijn vragen. Hij besluit naar Bretagne te gaan, om te lopen waar zij gelopen heeft. Natuurlijk vindt hij haar niet..
Het echte verhaal begint zeven jaar later. Talm is inmiddels opzoek naar Sebastiaan, en nadat hij hem heeft gezien op een documentaire over zwervers besluit hij een tijdje dat leven in te duiken. Hij probeert in contact te komen met Sebastiaan. Uiteindelijk lukt dat, en ze voeren vele verhitte discussies over het goede en het kwade, over frustraties en woede. Hoewel ze van elkaar weten wie ze zijn, draaien ze allebei om het grote onderwerp heen: Lisa. Nadat Talm een paar weken voor zwerver heeft gespeeld, laat Sebastiaan merken dat hij weet wie Talm is.
In een grote, vaak boze confrontatie laat Talm Sebastiaan merken dat hij weet dat Sebastiaan Lisa acht jaar lang seksueel heeft misbruikt. Talm stelt Sebastiaan er voor verantwoordelijk dat Lisa is verdwenen, omdat een oudere vriendin van Lisa een brief kreeg waaruit duidelijk te merken was, dat Lisa ergens mee zat.
Uiteindelijk zegt Sebastiaan dat hij de schuld heeft aan Lisa's verdwijning. Hij bedoelt niet dat hij haar heeft vermoord, maar zo vat Talm het wel op. Hij smoort Sebastiaan met een kussen en probeert hem daarna vol wodka te gieten, wat hem echter niet lukt. Dit alles speelt af op een woonboot, die Talm voor een dag heeft mogen lenen.
Bij de begrafenis van Sebastiaan komen Talm en Sophie elkaar tegen. Sophie trouwde met Sebastiaan toen Lisa acht jaar was. Sophie was toen een paar jaar weg van haar overspelige echtegenoot Albert, die dus Lisa's vader was. Ze weet niets van Sebastiaan's smerige praktijken met haar dochter, het gebeurde vaak toen zij langdurig in het ziekenhuis lag. Ze merkte wel dat Lisa teruggetrokken werd, maar ja, ze was een puber, welk puber doet dat nou niet? Tussen Talm en Sophie ontstaat een liefdesrelatie, beiden eigenlijk om antwoorden te vinden over Lisa. Daardoor ontdekt Talm, dat Sebastiaan die hele dag bij Sophie was, en dus Lisa niet heeft vermoord.
Sophie en Talm leren leven zonder antwoorden.

Auteur
Karel Glastra van Loon werd in 1962 geboren, in Amsterdam. Hij komt uit een groot gezien en wilde altijd bioloog worden. Later deed hij gymnasium en raakt onder de invloed van de dichter Paul van Ostijen. Vanaf die moment wilde hij niet meer bioloog worden, maar journalist. Hij deed een jaar High School in Minnesota, en werkte daarna bij de Sociale Dienst Amsterdam, bij Elsevier Science Publishers, hij was leerling journalist bij Libelle en algemeen verslaggever voor Nieuwe Revu. Hij is overal ter wereld geweest als verslaggever en heeft vrijwilligers werk gedaan in Nicuragua.
Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma: Lopende Zaken.

Eerder verscheen van hem het verhalenbundel "Vannacht is de wereld gek geworden" en het boek "De Passievrucht". Voor zijn verhalenbundel werd hij genomineerd voor de ECI-prijs voor schrijvers van nu, voor "De Passievrucht" won hij de Generale Bank-literatuurprijs.
"Lisa's Adem" is goed ontvangen bij de pers.
Verder heeft hij een aantal non-fictie boeken geschreven, zoals "De laatste oorlog" en "Atlas van de macht".

Commentaar en eigen mening
Ik vond dit een leuk en vooral mooi boek, hoewel ik "De Passievrucht" beter vond. De opbouw was goed, en hoewel de auteur veel gebruik maakte van flashbacks en dergelijke, was het nooit verwarrend. Hij gebruikte ook veel dialogen, waardoor er spanning ontstond. Ik had wel wat meer over Sophie willen weten, nu werd zij, net als Lisa, een beetje in het midden gelaten. Het was alleen jammer dat je er niet achterkwam wat er nou eigenlijk met Lisa was gebeurd. De rode draad in het verhaal veranderde tussen het midden en het eind, het ging niet meer over Lisa's verdwijning, maar over Talm's zoektocht.
De titel vond ik goed gekozen, hij is op een paar manieren op te vatten. Je kan het zien als Lisa's laatste adem, omdat de achterblijvers niet weten of ze nou leeft of dood is, maar ook als een ademtocht, een lange zoektocht zonder einde. Maar omdat Talm ook vaak aan Lisa's ademhaling denkt als hij haar voor zich ziet, weet je niet wat de schrijver bedoelt.
Ik kan dit boek aan iedereen aanraden, hoewel je af en toe een klein beetje op moet letten. Fans van "De Passievrucht" moeten deze zeker ook gaan lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lisa's adem door Karel Glastra van Loon"