Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Lisa's adem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 639 woorden
  • 17 januari 2002
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
55 keer beoordeeld

Boekcover Lisa's adem
Shadow

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Fra…

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar …

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens Auteur: Karel Glastra van Loon Titel: Lisa’s adem
Uitgever: L.J. Veen
Jaar van uitgave: 2001
Druk: 2e druk Aantal bladzijden: 237
Genre: Roman Samenvatting: Het boek gaat over een meisje dat verdwenen is tijdens een vakantie in Frankrijk. Ze laat een aantal mensen achter; haar moeder Sophie, haar stiefvader Sebastiaan en haar vriend Talm. Lisa is zeventien als zij verdwijnt. Talm wil weten waarom ze is verdwenen en gaat op onderzoek uit. Hij is op zoek naar Sebastiaan. Door middel van een documentaire op televisie over zwervers is Talm erachter gekomen dat Sebastiaan zwerft door Amsterdam. Talm besluit het studenten leven te verlaten en als zwerver te gaan leven om in contact te komen met Sebastiaan. Dit lukt. Samen met Sebastiaan gaat Talm naar de Moammer Khadafi (een woonboot). Talm heeft ooit een keer van Lisa gehoord dat ze werd misbruikt door Sebastiaan, dit gebeurde al vanaf haar elfde. Sebastiaan was toen 39 hij dacht dat hij niks strafbaars deed. Talm heeft Sebastiaan uitgehoord, Sebastiaan heeft niks ontkend. Dan vertelt Sebastiaan dat hij de dood van Lisa op zijn geweten heeft. Talm doodt Sebastiaan, eerst wil hij hem helemaal volgieten met wodka, dit lukt niet en Talm drukt een kussen op zijn hoofd. Bij de begrafenis ontmoet Talm Sophie. Sophie weet helemaal niks van wat Sebastiaan met Lisa deed. Sophie vertelt Talm dat tijdens de dag van de verdwijning van Lisa, Sebastiaan de hele dag bij haar is geweest. Sebastiaan heeft Lisa dus niet vermoord. Ruimte en plaats: Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: In Amsterdam, waar Sebastiaan en Talm zwerven. In Frankrijk waar ze op vakantie waren. In de Moammer Khadafi. In het huis van Sophie en in het huis van weduwe Koning. Het verhaal begint toen Lisa nog jong was en het eindigt zeven jaar na haar verdwijning. Lisa was 17 jaar toen ze verdween, dus het verhaal duurt ongeveer 24 jaar.
Verhaal figuren: Talm
Hij is de belangrijkste hoofdfiguur uit dit boek. Hij wil graag weten wat er met Lisa, de liefde van zijn leven, is gebeurd en heeft er alles voor over om daar achter te komen. Het boek wordt vaak beschreven vanuit zijn perspectief. Sebastiaan
Stiefvader van Lisa. Een professor aan de universiteit. Gaat graag met minderjarigen naar bed, zo ook met Lisa. Fan van Shakespeare. Gaat na de verdwijning van Lisa zwerven. Sophie
De moeder van Lisa. Heeft vele (korte) relaties gehad. Heeft veel mensen verloren. Ze is bij haar eerste man weggegaan omdat deze overspelig was. Uiteindelijk getrouwd met Sebastiaan. Ze heeft lang in het ziekenhuis moeten liggen, waardoor relatie met Sebastiaan en Lisa minder werd. Lisa
Een mooi meisje dat vrolijk overkomt maar dat niet zo vrolijk is. Ze verdwijnt in Frankrijk. Situaties: In het verhaal komen heel veel flashbacks voor. Het is dus niet chronologisch verteld. Het boek bestaat uit 3 delen. Het eerste deel speelt zich af in het heden waar naar de opvoeding van Lisa wordt gekeken (flashback). Het tweede deel gaat over het gemis van Lisa van de personen, hierin worden veel herinneringen opgehaald. In het derde deel kom je er een beetje achter wat er allemaal gebeurd is. Het boek heeft een informatieve opening en een open einde, je weet nooit wanneer Lisa terugkomt. Het heeft dus ook niet echt een happy-end Vertelwijze: In dit boek is er sprake van een wisselend perspectief. Het verhaal wordt door de ogen van Lisa, Talm en Sophie gezien.
Thema’s: jeugdliefdes, overspel (misbruik) en het gemis na de verdwijning van Lisa. Informatie over de schrijver: Karel Glastra van Loon werd in 1965 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma ‘Lopende Zaken’. Eerder verscheen van hem de verhalenbundel ‘Vannacht in de wereld gek geworden’ in 1997, die genomineerd werd voor de ‘ECI-prijs voor schrijvers van nu’. Voor zijn boek de passievrucht won hij de Generale Bank-literatuurprijs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lisa's adem door Karel Glastra van Loon"