Lijmen / Het been door Willem Elsschot

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Lijmen / Het been
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 352 woorden
  • 21 november 1998
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
58 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1924
Pagina's
239
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Lijmen / Het been
Shadow
Lijmen / Het been door Willem Elsschot
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Lijmen | Het Been door Willem Elsschot (1882-1960). Willem Elsschot is een pseudoniem van Alfons de Ridder.

2e druk 1990, Wolters-Noordhof (1929, Amsterdam, Querido), 219 pagina’s. Opdracht 2e deel: “Aan Menno ter Braak”.

Omslagillustratie: een foto van aan aantal balen papier. Dit slaat op het verhaal, waarin een zakenman via list en bedrog mensen duizenden of honderdduizenden exemplaren van een nep-tijdschrift aansmeert.

Dit boek is door mij gekozen, omdat het mij is aangeraden en ik het boek “Kaas”, dat ook door Willem Elsschot is geschreven, gelezen had, en dat vond ik een goed boek.

Het boek is ingedeeld in twee met Romeinse cijfers genummerde delen met een titel nl. “Deel I Lijmen”, en “Deel II Het Been”. Deel 1 is ingedeeld in 12 van een titel voorziene, ongenummerde hoofdstukken. Het eerste heet “ De ontmoeting” en het laatste heet “Het afscheid”. Deel 2 is ingedeeld in 15 hoofdstukken, die ook ongenummerd zijn en ook een titel hebben. Het eerste hoofdstuk van dit deel heet “Het wederzien”, en sluit dus aan op het laatste hoofdstuk van deel 1.

De vertelwijze is steeds in de ik-vertelsituatie, maar in het eerste en laatste hoofdstuk van beide delen is de ik-persoon een onbekende vriend van Laarmans, de hoofdpersoon. De rest van het verhaal wordt verteld door Laarmans. De inleidende ik is een belevend ik, terwijl Laarmans terugkijkt op zijn leven. Het verhaal wordt chronologisch verteld zonder flashbacks of andere verwijzingen. De vertelde tijd is 15 jaar. Tussen deel 1 en deel 2 wordt een tijdssprong gemaakt van 5 jaar. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen tussen 1920 en 1935.

Deel I
Het verhaal gaat over Laarmans die op een zekere dag een baan aangeboden krijgt van Boorman, een oplichter/zakenman. Het is een baan als secretaris bij het Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Het bedrijf bestond uit Boorman en Laarmans. Laarmans was voorlopig het hulpje van Boorman, maar hij zou na ongeveer een jaar de zaak overnemen, als Boorman hem geschikt zou vinden. Boorman bepraatte mensen zó, dat de mensen ervoor tekenden om duizenden exemplaren te ontvangen van het Wereldtijdschrift te ontvangen. Als ze dan getekend hadden, dan kregen ze de bladen ook echt thuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lijmen / Het been door Willem Elsschot"