Lieveling door Kim van Kooten

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Lieveling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3692 woorden
  • 7 maart 2016
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
144 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2015
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Lieveling
Shadow

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks…

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder …

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.

Het is hun geheim.

Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

In 'Lieveling'- gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorspelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.

Na het lezen van 'Lieveling' wil je Puck nooit meer alleen laten.

Lieveling door Kim van Kooten
Shadow

Samenvatting

1975

Op Puck haar 5de verjaardag worden zij en haar moeder opgehaalt door de nieuwe liefde van haar moeder. Ze vertrekken uit de achterbuurt van Rotterdam naar een groot en mooi huis in Zwijndrecht. Puck wordt verwend, door een man die zij ‘ome meneer’ noemt, voor haar verjaardag. Niet veel later wordt ze door hem in bad gestopt, maar wel nogal onhandig en er zouden geen handdoeken zijn. Vanaf die dag wast ome meneer drie keer per week haar haar, en elke keer is hij even onhandig. Ome meneer wilt eigenlijk dat Puck hem papa noemt, maar Puck wilt hem helemaal niet zo noemen, ze wacht tot haar eigen vader haar komt ophalen. Wat volgens iedereen niet gaat gebeuren. Later toen Puck met hem in de auto zat, liet hij merken dat als zij lief zou zijn, hij met haar moeder zou trouwen. Hij deed wel de veiligheidsgordel met moeite van haar af, tot dat Puck vertelde dat iemand keek. Puck verlangt naar een vader figuur die ze nu ook denkt gevonden te hebben. Puck moet elke zondagmorgen op de foto, om eventueel te kijken wat er veranderd is met haar lichaam. Ook Ludovicus is dan naakt. Ze leert kennis maken met de dochter van Ludovicus, en zijn kleindochter die samen met Puck in dezelfde klas zou komen. Even later gaan haar moeder en nu dan vader ook trouwen, deze bruiloft loopt niet zoals het moet lopen. En achteraf knipt de moeder van Puck haar haar zonder reden af, en loopt ze alleen maar te zeggen dat hij pest wel oud is.

1977

Puck verstopt zich steeds vaker in de kast op haar kamer, nadat ze haar eten heeft uitgespuugd. Ze heeft in de geheime kast verschillende kamertjes gemaakt. Puck ontloopt haar vader. Ze wilt vragen of het normaal is wat haar vader doet aan haar meester maar het lukt niet. Ze trekt heel erg naar haar moeder op. Ze staat tegen haar vader op dat hij haar niet meer hoeft te wassen een keer, en dat valt niet goed. Dan krijgen ze een hondje, Fifi. De Familie van Puck is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ze denken heel erg veel aan elkaar, en maken altijd de spullen kapot. Na die dag zit Puck weer in bad. Als hij haar afdroogt begint hij gek te ademen. Hij doet zijn vinger in haar stoppen, en als die daarmee klaar is haalt hij zijn piemel uit zijn broek, ze moet hem vastpakken en bewegen. Even later wordt haar hoofd naar beneden geduwd en kan ze niks er tegen doen. Even later wordt ze op bed gelegd en probeer aan alles behalve wat er gebeurd te denken, haar eigen rustig plekje waar alleen meester Hofslot mag komen, omdat hij heel aardig is. Ze probeert de moet te vinden om aan meester Hofslot te vragen of het normaal is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Maar ze heeft de moed niet. Het is nu kerst en ze zit in een restaurant. Puck komt tot de conclusie dat papa niet verliefd is op haar moeder, maar op haar. Haar moeder wilt heel graag dansen en sleurt Puck uiteindelijk maar mee. Eigenlijk is haar moeder best wel verwend en wilt heel graag opvallen.

1980

Puck ligt nu al voor twee dagen op bed. Papa is speciaal voor haar thuis gebleven, dan hoeft haar moeder niet iets anders te doen. Hij kwam om het half uur met de thermometer. Ze gaat de volgende dag weer naar school, ondanks de bezwaren van haar vader, hij keek als eerste weg. Ze legt haar hand wel op haar buik, van de griep maar ook omdat zij de enigste is die die plek iets voelt. Puck haar oma is nogal een persoon die graag geld ziet en niet eens is met de keuzes van haar dochter. Oma keek in een kluis en vond een foto van Puck naakt, maar deed niks. Toen Puck niet kon slapen wilde ze bij haar moeder liggen maar uiteindelijk werd ze door haar vader over het dekbed getrokken zodat ze tussen hun in lag, en legt haar hand op zijn piemel. Ze moest bewegen maar mama mocht niks merken. Haar vader wilde haar later uitleggen hoe het in elkaar zat als je ongesteld werd. Hij duwde een tampon naar binnen bij haar. En wanneer ze echt ongesteld werd deed vader het nog vaker voor. Hij zat er met zijn neus bovenop. De tampon is eruit en de piemel van papa moet haar mond in. Papa zijn haren worden geverfd door mama. 

1983

Puck valt de laatste tijd heel vaak flauw. Dus moet ze naar de dokter. Er wordt gevraagd hoe goed ze slaapt, dat gaat wel behalve als haar vader haar wakker maakt. Wat nu elke nacht gebeurd. Maar dat vertelt ze niemand. De dokter ziet niks raars aan hoe Puck is. Ze moet alleen rust hebben. Als ze op vakantie gaan komt papa vaak in haar slaapzakje liggen. En voelt over haar lichaam. Maar wanneer haar moeder komt stopt hij niet. Dan heeft Puck de moed om haar moeder te roepen, wat haar vervolgens een knal op haar hoofd oplevert. Haar moeder hoorde haar wel, maar deed niks. Puck gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze gaat ook nog vaak op bezoek bij haar meester van de basisschool, die een baby heeft gekregen. Hij heeft het idee dat ze het niet makkelijk heeft gehad thuis, en dat zorgt ervoor dat ze moet huilen en heel snel weer vertrekt. Nog steeds is ze te dun en eet ze veel te weinig. Haar moeder is vier dagen in de week uit naar cursussen en dan nog drie dagen om haren te wassen maakt dat zeven dagen in de week alleen met papa.

1984

Puck heeft nu anorexia en ligt in het ziekenhuis. Ze krijgt een privé kamer op verzoek van haar vader. Haar moeder is vaak weg van de kamer wanneer er visite mag komen, dan is het haar vader die zijn vingers tussen haar benen steekt. Maar hoe hard ze ook hints aan haar moeder probeert te geven, ze zegt er niks van. Nog steeds gaat het niet goed met Puck, ze weigert te eten. Haar vader ziet er niet goed uit en probeert van alles om Puck zo snel mogelijk naar huis mee te nemen. Maar ze weigert, ze eet niks en tot de tijd dat ze veel eet mag ze geen bezoek. Tot meester Hofslot langskomt eet ze ook geen hap. Ze vertelt hem alles over haar vader. Even later weet de dokter het ook, en gaat meester Hofslot met haar moeder praten, wanneer papa niet thuis is. Ze vertrekken uit het huis, maar niet voordat ze de kluis geleegd hebben, al het geld meegenomen hebben. Ze doen aangifte tegen Ludovicus en proberen verder te leven zonder hem. Maar dat gaat niet makkelijk. Haar moeder is hysterisch en kan zich niet aanpassen aan het leven zonder geld. Ze wordt uiteindelijk opgenomen. Met puck gaat het ook niet goed. Ze hebben op den duur geen geld meer, alles is meegenomen door de familie. Uiteindelijk is Puck genootzaakt om de aanklacht tegen haar vader in te trekken, die ondertussen de ziekte van Parkinson heeft. Ze worden uiteindelijk weer opgehaald door haar vader in de zwarte auto, net als bijna 10 jaar geleden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Thema

De hoofdgedachte van dit verhaal is dat er misbruik kan worden gemaakt van jonge meisjes of jongetjes. Dit boek gaat over het misbruik wat wordt gemaakt door de stiefvader en moeder van Puck. Het is daarnaast ook nog een een verhaal wat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Er komen verschillende motieven in dit verhaal voor:

Misbruik, er wordt van Puck op verschillende manieren misbruik gemaakt. Door haar stiefvader wordt ze seksueel misbruikt. In het begin is het alleen aanraken, daarna wordt het ook verkrachting. Haar moeder misbruikt haar voor het rijkelui leventje, wat ze heeft samen met de stiefvader van Puck.

Geld, de moeder van Puck wilt heel graag een rijkelui leventje krijgen. 

Verwaarlozing, nadat Puck en haar moeder eindelijk weg zijn gegaan bij de stiefvader. Draait het nog steeds alleen maar om het geld en wordt Puck niet serieus genomen.

Depressie, door alles wat gebeurd is in de jeugd van Puck wordt ze als ze tiener is, depressief en krijgt ze anorexia.

Tijd

Het verhaal begint rond de tijd van 1975 wanneer Puck 5 jaar is. En eindigt rond de tijd van de jaren 80’ dat is niet helemaal bekend. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd. Dus eigenlijk volg je Puck door de jaren heen.

Perspectief

Het verhaal is geschreven uit de ogen van Puck, dus in het begin is het geschreven uit de ogen van een 5 jarig meisje die in de loop van de hoofdstukken steeds ouder wordt. Je merkt dat ze niet helemaal zeker is over wat er allemaal gebeurd. Verder is het boek in de ik-persoon geschreven.

Personage

Dit verhaal heeft één hoofdpersoon:

Puck

Puck is een meisje van 5 jaar wanneer het boek begint. Ze woont samen met haar moeder in de achterbuurt van Rotterdam, totdat op haar 5de verjaardag de nieuwe liefde van haar moeder hun komt ophalen om samen te lopen. Ze wordt al vanaf dag 1 misbruikt door deze man. Hoe ouder ze wordt hoe meer ze begint te twijfelen of dat andere ook zo worden behandeld. Ze vertelt uiteindelijk alles, maar raakt daarna depressief en krijgt anorexia. Uiteindelijk moet ze vertellen dat ze alles zou hebben gelogen, omdat het niet goed gaat met haar moeder en haar, en worden ze weer opgehaald door Ludovicus. 

In dit verhaal zijn er drie belangrijke bijpersonen:

Ome meneer (Ludovicus), Mama (Patricia) en meester Hofslot

Ludovicus is de stiefvader van Puck. Hij is een oude rijke man, die Puck en haar moeder ophaalt op de verjaardag van Puck. Hij is een pedofiel dat blijkt al uit de eerst paar pagina’s. Hij gaat altijd samen met Puck, 3 dagen in de week douchen en raakt haar dan altijd aan.Want er zouden geen handdoeken meer zijn. In de loop van de tijd wilt hij ook elke zondag naakt in de woonkamer zitten. Hij is eigenlijk alleen nog bij de moeder van Puck om Puck. Uiteindelijk verkracht hij haar ook. Wanneer Puck alles vertelt aan iedereen wordt hij gearresteerd. Wanneer alles voorbij is en Puck gedwongen is om te vertellen dat alles gelogen was. Haalt hij hun weer op net als in het begin van het boek.

Mama, ook wel Patricia genoemd, is niet gewend aan armoede. Zij en Puck vertrekken naar Zwijndrecht om bij haar nieuwe liefde te zijn. Alleen is het niet echt verliefdheid. Ze wilt heel graag rijk zijn en belangrijker dan dat ze in werkelijkheid ook is. Het is niet gek dat ze dan ook heel erg instort op het moment dat zij en Puck weggaan bij Ludovicus. Ze moet uiteindelijk worden opgenomen en op het einde gaan ze terug naar hem.

Meester Hofslot is de leraar van Puck op de basisschool, hij lijkt in eerste instantie niet heel belangrijk in dit verhaal. Maar voor Puck is hij wel belangrijk. Ze vertrouwd hem heel snel, en wanneer ze van de basisschool afgaat houd ze ook contact. En in het ziekenhuis eet ze voor het eerst weer zodat hij kan blijven. ze staat ook vaak op het punt om dingen te vragen over Ome meneer maar dan doet ze het toch niet. Op ten duur is hij uit het beeld verdwenen.

Ruimte

Het verhaal begint in de achterbuurt van Rotterdam, maar daar gaan ze al heel snel weg. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Zwijndrecht bij Ludovicus. Op ten duur gaan ze weer weg en vinden gewoon een huisje ergens. Het verhaal eindigde weer dat ze terug moeten naar Zwijndrecht.

Spanning

Je kan dit verhaal niet echt spannend noemen, zoals je een thriller noemt. Hij is op een andere manier spannend. Je hebt als lezer wel door dat ze zeg maar misbruikt wordt, daardoor wordt het uiteindelijk spannend wat er wel of niet kan gebeuren.

Stijl

Kim van Kooten is een goede schrijfster, die je meeneemt naar het leven van Puck. Het verhaal is geschreven uit de ogen van een meisje, die in de loop van het boek opgroeit (citaat 1). Daarnaast is er best wel een taalgebruik die niet goed is om aan een jong kindje te laten horen (citaat 2).

Citaat 1: “Mama had ook geen tijd om voor me te zingen vanochtend, wat ze moest én koffers pakken én zich opmaken én haar benen scheren én haar haar heel hoog opföhnen.” (Blz.9-10)

Citaat 2: “Af en toe stompte Brammetje met zijn elleboog in de zij van Margreet en dan fluistert Margreet ‘Kankerlijer’ tegen hem.” (Blz. 77)

Genre

Dit verhaal is een roman, hij is onroerend en echt een mooi boek. Daarnaast is het een realistisch boek.

Eigenwaardering

Dit verhaal gaat over het misbruik van Puck door haar stiefvader maar ook door haar eigen moeder op twee verschillende manieren. Haar moeder kan eigenlijk niet goed voor zichzelf zorgen, waardoor ze er eigenlijk wel van profiteer dat Ludovicus Puck zo erg mag. En Ludovicus is een pedo, die Puck gebruikt voor zijn eigen behoeftes. De familie van Puck denkt ook eigenlijk alleen maar aan zichzelf. Dus eigenlijk geeft niemand om het kleine meisje wat wordt misbruikt, zowel seksueel als gewoon.

Het verhaal is geschreven omdat het meteen gespeeld wordt. Je volgt Puck door haar jaren heen en ziet haar veranderen in een meisje die heel onzeker word, depressief en uiteindelijk niet meer eet. 

Het boek is geschreven vanuit Puck. Dus je begint in het hoofd van ene 5 jarig meisje, die geen idee heeft wat er allemaal gebeurd. Er zouden geen handdoeken zijn, het zou normaal zijn om altijd te worden gewassen en hij pakte me wel heel moeizaam op. Het is gewoon zo zielig. In de loop van het verhaal wordt puck ook ouder, met een paar tijdssprongen. Ze wordt steeds banger voor Ludovicus, ze verstopt zich bijvoorbeeld in de kast om niet te hoeven komen. Zelfs elke zondag moest ze samen met hem op de bank zitten, en dan denk je okay dat kan wel, maar naakt op een bank zitten is veel minder okay. Daarnaast telkens foto’s maken. Op ten duur wordt ze ook door hem verkracht. Ze heeft krijgt wonden voor het leven, en dat voel je heel goed mee.

Puck is een meisje die heel erg om haar moeder geeft. Ze doet zoveel dingen al op jonge leeftijd die eigenlijk helemaal niet nodig zijn voor een kind. Haar moeder wordt opgenomen en ze zit alleen thuis voor dagen. Ze heeft wonden voor de rest van haar leven opgelopen door haar verleden. Ze is opgenomen in het ziekenhuis, en zelfs daar wordt ze misbruikt. Uiteindelijk kapt ze dan met eten, waardoor ze niet meer mogen komen bij haar. Ze is slim maar beschadigd. Je leeft echt heel erg mee met haar.

Het verhaal speelt telkens af waar Puck op dat moment is. In het ziekenhuis, bij hun thuis, in het nieuwe huis en op school. Dit zijn plekken die eigenlijk wel normaal zijn in een boek.

Het is boek is niet spannend maar dat heeft het verhaal ook helemaal niet nodig om boeiend te zijn, je leest het boek toch wel uit. Omdat je wilt weten hoe het afloopt met het arme meisje die misbruikt wordt door haar vader.

Daarnaast krijgt het wel een gevoelsfactor 10. Je leeft heel erg met haar mee en krijgt zelfs een klein plekje onder het lezen in je hart. Het verhaal is best wel een schokkend en zet je aan het denken. Ik heb heel het boek niet kunnen snappen waarom iemand dit zou doen. Het is gewoon een positief rot boek, wat het wel meteen realistisch maakt. Het kan zo vaak voorkomen, zelfs wanneer het niet wordt verwacht. Het zal ook niet uitkomen dat het gebeurd is.

Dit boek heb ik gelezen, omdat het me aansprak om te lezen. We hebben er in de les Nederlands over gehad en meteen heb ik hem gereserveerd in de bibliotheek. Dit was een goede keuze en tegelijk tijd een keuze die ik misschien niet had moeten maken. Het is namelijk een boek wat maar in je hersenen blijft zitten, netgoals je Puck een stukje in je hart hebt gegeven.

Het doel van het boek is om het verhaal van Pauline Berendregt te laten zien. Dit boek is gebaseerd op het verhaal wat zij vertelt heeft. Ze laat Puck een stem krijgen wordt er ook wel vertelt. Dit maakt het verhaal nog mooier dan dat het al was.

Dus, Lieveling van Kim van Kooten, is een rot, mooi, ontroerend boek waar je wel je neus in moet steken. Het is belangrijk om te weten dat deze dingen ook gebeuren in de wereld, misschien wel dichterbij dan je denkt. Ik zou het boek een 8/10 geven.

Recensies

1.

'Een van de sterkste en meest gedurfde debuten die ik ooit heb gelezen. Dit verhaal over misbruik en veerkracht is zowel hartverwarmend als ondraaglijk, zowel vitaal als buitengewoon angstwekkend, en krijgt vleugels door zijn vertederende heldin' Michel Faber, auteur van Lelieblank, scharlakenrood en Het boek van wonderlijke nieuwe dingenPuck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.Puck is zijn lieveling.Het is hun geheim.Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.In Lieveling - gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.

(https://www.libris.nl/boek/?authortitle=kim-van-kooten/lieveling-9789048830244)

2.

Een verhaal schrijven over seksueel misbruik van kinderen kan twee kanten op. Of het wordt een zwaarmoedig epistel waarbij de tranen regelmatig vloeien, of je pent een relaas op papier waar de luchtigheid van opspat en niet de traan overheerst maar de lach.

Kim van Kooten kreeg van haar vriendin Pauline Barendregt het verhaal op een zilveren schaal aangeboden. ‘Schrijf over mij! Wat mij als kind is overkomen.’ Zo ongeveer zou het aanbod hebben kunnen klinken. Gezegend met een groot talent op het gebied van acteren en scenarioschrijven schreef Kim een roman die de lezer nog lang zal bijblijven.

Het trieste verhaal van Puck begint op haar vijfde jaar als zij met haar alleenstaande moeder de achterbuurten van Crooswijk achter zich laat en intrekt bij haar nieuwe liefde in Zwijndrecht. Een niet onbemiddelde zakenman.

Al op de eerste dag zal blijken dat de man die Puck ome Meneer noemt meer aandacht voor het kleine meisje heeft dan voor haar moeder, Patricia. Uit de mond van Patries horen we het duidelijk. Die ene keer dat zij samen seks hadden, mag niet memorabel genoemd worden.

Al op de eerste dag zal blijken dat de man die Puck ome Meneer noemt meer aandacht voor het kleine meisje heeft dan voor haar moeder, Patricia. Uit de mond van Patries horen we het duidelijk. Die ene keer dat zij samen seks hadden, mag niet memorabel genoemd worden.

Vanuit de relatieve armoede van Crooswijk naar de luxe in een kapitale villa in Zwijndrecht waar geld geen rol speelt, groeit moeder Patricia uit tot een verwende diva. Onder haar ogen dringt haar nieuwe man zich bijna elke dag aan Puck op. Drie keer per week wil hij haar haren wassen en als hij haar na het baden afdroogt, doet hij dit met zijn blote handen. Pucks geheim groeit met de dag en zal duren tot haar dertiende jaar. Dan vertoont Puck al symptomen van anorexia en uiteindelijk wordt deze eetstoornis haar redding.

Groot zijn de schrijvers die vervelende of traumatische ervaringen luchtig kunnen uitbeelden. Edgar Hilsenrath deed dit met zijn Holocaustroman De Nazi en de kapper of haal de film La vita et bella van Roberto Benigni in gedachten terug. Kim van Kooten vindt haar bron vol humor vooral uit het volkse Rotterdamse jargon van de jaren ’70. De moeder van Patricia die zich alleen kan uiten in clichématige opmerkingen zoals smeer maar in je haar, daar krijg je krullen van.

En waar haalt een mooie Gooise dame de kennis van het Rotterdamse dialect vandaan? En al die ‘prachtige’ vloeken?

Even kwalijk als de rol van de nieuwe vader in het verhaal die consequent Pikkedoos wordt genoemd, is die van moeder Patricia. Is zij werkelijk onwetend van hetgeen achter de gesloten deur van de slaap- of badkamer of tijdens een autoritje allemaal gebeurt? Als Puck smadelijk haar naam roept tijdens een aanranding, geeft zij geen sjoege. En als later alles aan het licht komt, speelt zij het slachtoffer.

Na een volksgericht vertrekken moeder en dochter naar een flatje in Rotterdam. Verlost van misbruik wordt het leven van het duo er niet beter op. Maar dan zijn we al redelijk bij het einde van het verhaal. Het eindigt met een ontmoeting tussen Pikkedoos, oma, Patries en Puck. En een advocaat die verklaart dat zijn cliënt het niet makkelijk heeft gehad. Hij is urenlang verhoord, kan geen stress verdragen, heeft een reputatie die besmeurd is en voelt dat zijn vertrouwen in de mensheid tot nul is gereduceerd.

Kan het triester!

Dat ik dit boek in één lange sessie van vijf uur heb uitgelezen, verklaart de kwaliteit van het geschrevene. Kim van Kooten neemt geen blad voor de mond en schrijft zoals het was. Hard, liefdevol, confronterend, grappig, maar respectvol voor het slachtoffer.

(http://www.postscriptum.nl/boekbesprekingen/ruud/kim-van-kooten-lieveling.html)

REACTIES

M.

M.

boek gelezen. er staan wel leugens in. Of gefantaseerd door Kim van Kooten om er toch een smakelijk boek van te maken.
Ik weet iets meer over deze familie. Geen achterbuurt. Geen vader die zich heeft laten omkopen maar tot de dag van vandaag verdriet heeft van de hele toestand.
Dochters zijn zo gemanipuleerd dat ze bang waren om echte vader te treffen. Is naderhand wel gebeurt. Jammer dat ook Kim geen naslagwerk heeft gedaan. De waarheid is totaal anders, t.a.v vooraL de vader. Hij was in een 2e huwelijk gebonden , en kon de kinderen uit it huwelijk niet alleen laten, ondanks dat hij ook Pauline had willen opvangen in eigen huis.Een mens kan in een vreselijke spagaat terecht komen en wat is dan wijsheid.
Jammer, dat er niet met meer compassie geschreven is . Maar hoe dan ook een zeer grote impact voor de beide zusjes. Prachtig dat zij nu eigen gezin hebben met wel liefde en zorg.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieveling door Kim van Kooten"