Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lieveling door Kim van Kooten

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Lieveling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 564 woorden
  • 9 januari 2017
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
14 keer beoordeeld

Boekcover Lieveling
Shadow

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks…

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder …

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.

Het is hun geheim.

Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

In 'Lieveling'- gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorspelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.

Na het lezen van 'Lieveling' wil je Puck nooit meer alleen laten.

Lieveling door Kim van Kooten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
VERDIEPINGSOPDRACHT
1. Lieveling, Kim van Kooten
2. Gebeurtenis 1: in de klas van Puck zit Guusje ook in haar klas, de kleindochter van Ludovicus. Elke keer als Puck iets zegt, gaat Guusje ertegenin om te zeggen dat ze alleen zoveel weet omdat Pucks stiefvader veel geld heeft en dus Guusje haar opa.
Gebeurtenis 2: Toen meneer Hofslot met de moeder van Puck had gepraat, moest Puck aangifte doen terwijl haar familie het hele huis leeghaalde. Er wordt niet in de samenvatting gezegd wat Puck moest doen bij het politiebureau want ze werd niet serieus genomen.
Personage 1: oma Crooswijks, ze is de moeder van Patricia en de oma van Puck. Ze is heel brutaal en heeft weinig interesse in haar familie, maar meer het geld wat ze gaan opleveren als Patricia met Ludovicus trouwt.

3. A.  1975-1977
1977-1980
1980-1983
B. Niet, ze gaan gewoon verder met het verhaal wanneer Puck weer wat ouder is. Je weet dus niet wat er allemaal in die tussentijd is gebeurd en of ze nog verder seksueel mishandeld is. En wat ze nog meemaakt op school.
4. A. Puck werd door Ludovicus ‘Lieveling’ genoemd, vandaar de titel.
B. Pikkedoos: Ludovicus werd altijd Pikkedoos genoemd en nooit bij zijn eigen voornaam, dit kwam telkens terug in het boek.
Villa in Zwijndrecht: Puck en Patricia verhuizen naar een kapitale villa in Zwijndrecht, hier worden (bijna) alle gebeurtenissen afgespeeld.
5. Ik stel mijn vragen aan Patricia, de moeder van Puck
1. Waarom heb je niet gezien wat er allemaal met je kind gebeurde?
Ik was bang dat wanneer ik er iets van zou zeggen, hij wilde scheiden van mij en ik niet meer tot al het geld beschikte waar ik op dat moment wel had. Ik merkte natuurlijk wel wat aan Puck en Ludovicus, omdat Puck veel stiller werd en slanker. Ludovicus wilde mij ’s avonds in bed niet aanraken. Dat vond ik wel goed zo omdat hij heel oud is en ik toch genoeg geld had dus ik zette mijn zin wel op andere spullen. Ik vond het fijn om alles te kopen wat ik maar kon want dat kon ik eerst niet dus ging ik daar meer op in dan in mijn kind, en daar heb ik veel spijt van.
2. Hoe ben je in contact gekomen met Ludovicus?

Ik ben naar een bar gegaan waar je als meisje/vrouw naartoe kunt om in aanmerking te komen met een rijke man. Daar ontmoette ik Ludovicus en ik vertelde hem alles over Puck. Ik vond het al raar dat hij alles wilde weten over Puck als ik er nu zo over nadenk. Maar toch ging ik verhuizen op Pucks verjaardag naar Zwijndrecht. Ik was blij dat ik alles zou kunnen kopen wat ik maar wilde en dacht niet goed na bij wat Puck echt zou willen.
3. Waarom werd geld ineens zo belangrijk?
Ik heb altijd moeten letten op de centen en kon nooit eens iets extra’s kopen. Ik was zo blij dat niemand op mij lette dat ik alles ging kopen wat ik maar wou. Ik was opeens veel gelukkiger toen ik zoveel geld had. Maar geluk is natuurlijk niet te koop, kijk maar naar mijn lieve Puck. Ik had op dat moment moeten luisteren naar haar want ze wilde helemaal niet en ze was nog zo jong dus ze wist niet wat haar allemaal overkwam.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieveling door Kim van Kooten"