Liefdes schijnbewegingen door Remco Campert

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1355 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 12 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1963
Pagina's
127
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Liefdes schijnbewegingen
Shadow
Liefdes schijnbewegingen door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titelbeschrijving.

Liefdes schijnbewegingen
Remco Campert
De bezige bij
1e druk in 1963
Gebruikte druk uit 1999

Samenvatting van de inhoud.

De 25-jarige Trix Trumbauer heeft een verhouding met de 37-jarige Bronzo Kamerheer; daarvoor heeft ze diverse andere relaties gehad, o.a. met Gerard Beka die verdwenen is vlak voordat Trix abortus liet plegen. Gerard lijdt aan een geheugenstoornis nadat hij een heel weekend (met Pasen) in een koelkast van een slager gezeten heeft. Hij woont nu op een zolderkamertje in een achterbuurt en doet inpakwerk in de jamfabriek van Willem Vrugt.
Sander Kolm wordt na jaren ontslagen uit de gevangenis (overval op pompbediende) en gaat bij zijn tante wonen. Een zekere Beiderbekke neemt hem in dienst als pompbediende. Op een avond neemt Trix' broer, Lex (Alexander) Trumbauer (ex-gevangene : meisje verkracht ) Sander mee naar een Miss Maagd-verkiezing in de cafe-dancing "New York" Lex en Bronzo zitten in de jury; de zestienjarige Ria Wegebree wint de verkiezing.

Trix wil weer met Gerard in contact komen; ze denkt terug aan de avond waarop ze hem het laatst gezien heeft. Ze treft hem aan in cafe "New York", maar het lukt haar niet tot zijn gestoorde geest door te dringen. Lex probeert (tevergeefs) de nieuwe Miss Maagd in een hotelkamer te ontmaagden. Bronzo papt aan met een zangeres, Stella Vollender, en verbreekt zijn relatie met Trix. Lex ontdekt Gerards adres en gaat samen met Trix naar hem toe. Gerard slaat wartaal uit ( over de jamfabriek e.d.) Opeens probeert hij Trix te wurgen; Lex slaat een fles op zijn hoofd stuk en vlucht met Trix weg. Uren later komt Gerard bij: door de klap is de geheugenstoornis verdwenen! Hij besluit snel naar Trix te gaan, omdat die wel woedend zal zijn.

Recensie.

Onwijs veel liefde in één verhaal.

Toen was het een normaal boek, nu is het een beetje ouderwets, maar het is nog steeds de moeite waard om te lezen. Liefdes schijnbewegingen van Remco Campert is een boek met het thema liefde, maar dan wel verschillende soorten liefdes, broer- en zusliefde, relaties, homoliefde en schijnliefde. De motieven van dit boek zijn driehoeksverhoudingen, abortus, geheugenverlies en criminaliteit. Doordat er zoveel motieven zijn is het verhaal best ingewikkeld.
Het boek draait om Trix, Trix had een tijdje een relatie met Gerard, maar Gerard verdween en daarom is de relatie uitgegaan. Lex is de broer van Trix, hij heeft gevangen gezeten en heeft Gerard weer gezien, maar intussen heeft Trix alweer een nieuwe vriend, Bronzo. Bronzo vindt het niet leuk dat Trix samen met Lex naar Gerard op zoek gaat en maakt het uit. Hij wordt verliefd op Stella. Lex wordt verliefd op Stella, maar Sander (een vriend van Lex uit de gevangenis) en Ria zijn verliefd op elkaar.
Trix is 25 jaar en woont samen met de 37-jarige Bronzo Kamerheer. Ze is erg lui en ligt de hele dag in bed. Lex is een ex-gevangene, veroordeeld voor de verkrachting van een meisje. Hij werkt bij het im- en exportbedrijf van zijn vader. Zijn enige interesse ligt in het versieren van Miss Maagd, Ria, maar zij gaat niet in op zijn avances. Bronzo is een 37-jarige man en eigenaar van drie zaken in verlichtingsartikelen. Hij woont samen met Trix, maar wil eigenlijk hun relatie beëindigen. Gerard is de vroegere geliefde van Trix. Hij heeft enkele dagen in een koelkast opgesloten gezeten. Sindsdien lijdt hij aan geheugenverlies. Nadat hij met een fles op zijn hoofd wordt geslagen, keert zijn geheugen weer terug en besluit hij weer terug te gaan naar Trix. Sander heeft juist zijn straf uitgezeten voor het plegen van een overval op een benzinestation. In de gevangenis heeft hij Lex leren kennen. Bij de Miss Maagd-verkiezing wordt hij verliefd op winnares Ria.

Het boek is geschreven in het hij-perspectief en speelt zich af in een grote stad. De gebeurtenissen vinden plaats in dancing New York, het huis van Bronzo en Trix, de zolderkamer van Gerard, het huis van Lex' ouders en de hotelkamer van Lex en Ria. Remco Campert maakt gebruik van makkelijk taalgebruik, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om te lezen. Remco Campert heeft het in bijna elk hoofdstuk over een ander persoon, dus je moet wel even merken over wie je aan het lezen bent.
Dit boek is zeker een aanrader, voor jong en oud. Het is een boek om van te genieten, maar je moet wel van dit thema houden. Anders is het misschien een beetje te veel liefde.

Wat heb ik van het boek opgestoken?

Van dit boek heb ik geleerd dat als je echt verliefd bent op iemand, maar diegene die zie je een tijdje niet of je hebt ruzie met diegene dat je dan niet meteen diegene moet verlaten. Echte liefde moet je koesteren.
Verder heb ik van dit boek geleerd dat mensen die ooit iets ergs hebben gedaan, niet altijd erg blijven, mensen kunnen veranderen.
Van dit boek heb ik ook geleerd dat als je iemands liefde niet kan krijgen, je niet moet blijven denken dat je hem/haar wel kan krijgen, want meestal wordt diegene toch niet meer verliefd op je.
Dit boek heeft mij ook aan het denken gezet, ik ben er achter gekomen dat het hebben, geven en krijgen van liefde het belangrijkste is in het leven en dat niemand zonder kan.

Mijn mening over het boek.

Het onderwerp.
Het onderwerp was erg interessant. Het ging vooral om het hebben, het krijgen, het geven, het missen en het kwijtraken van liefde. Maar ook het verlangen naar het onbereikbare is een onderwerp. Zoals Trix die Gerard maar niet kan bereiken en Bronzo die Trix niet kan bereiken. Sommige dingen, zoals het krijgen en het hebben van liefde is erg herkenbaar. Maar er zijn ook delen die niet herkenbaar zijn, zoals het in de bak hebben gezeten van Lex en Sander en dat Gerard in een vriezer zat.

De gebeurtenissen.
De belangrijkste gebeurtenis is het vinden en het bereiken van Gerard door Trix en Lex. Omdat Gerard plotseling van de aardbodem verdween, was hij nergens te vinden. Maar hierdoor is de verdwijning van Gerard weer de belangrijkste gebeurtenis.
Gerard is tijdens het kerstweekend opgesloten geweest in het vrieshok van de slager. Hierdoor is hij zijn geheugen kwijt geraakt en heeft hij lichamelijke problemen. Door zijn geheugenverlies is hij enkele maanden opgenomen geweest en weet hij niks meer van Trix. Er kwamen veel gebeurtenissen voor, die erg afwisselend waren. Spannend, saai. Toch kwam alles geloofwaardig over.

De personen.
De hoofdpersonen kwamen erg reëel over. En je kon je er goed in inleven. Ik had niet het idee dat ik wat van ze kon leren of dat ik ze herkende in mijn leefwereld.

De opbouw:
Het was een erg lastig boek om te lezen. Bijna elk hoofdstuk ging over een ander persoon met een andere gebeurtenis, waardoor je telkens weer moest overswitchen. Ook kwamen er flashbacks voor. Er werd bijvoorbeeld verteld waarom Lex en Sander in de bak hadden gezeten. En hoe Gerard in de Koelcel terecht was gekomen. Het boek bestaat uit 15 genummerde hoofdstukken.
Sommige stukken waren erg saai, waardoor je gedachte er niet bij kon houden. De afloop was wel verrassend.

Het taalgebruik.
De zinnen waren vaak te langdradig en er zaten wat woorden bij die je een paar keer over moest lezen voordat je begreep wat er nou precies stond. Ook waren de dialogen erg moeilijk te volgen je wist niet wie wat zei.

De opbouw.
Het was een erg lastig boek om te lezen. Bijna elk hoofdstuk ging over een ander persoon met een andere gebeurtenis, waardoor je telkens weer moest overswitchen. Ook kwamen er flashbacks voor. Er werd bijvoorbeeld verteld waarom Lex en Sander in de bak hadden gezeten. En hoe Gerard in de Koelcel terecht was gekomen. Het boek bestaat uit 15 genummerde hoofdstukken.
Sommige stukken waren erg saai, waardoor je gedachte er niet bij kon houden. De afloop was wel verrassend.

Het taalgebruik.
De zinnen waren vaak te langdradig en er zaten wat woorden bij die je een paar keer over moest lezen voordat je begreep wat er nou precies stond. Ook waren de dialogen erg moeilijk te volgen je wist niet wie wat zei.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Liefdes schijnbewegingen door Remco Campert"