Liefde in de Stille Zuidzee door Heinz Konsalik

Beoordeling 10
Foto van een scholier
Boekcover Liefde in de Stille Zuidzee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1446 woorden
  • 10 februari 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
(Wer stirbt schon gerne unter Palmen)
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
261
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Liefde in de Stille Zuidzee
Shadow
Liefde in de Stille Zuidzee door Heinz Konsalik
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1. Samenvatting van het boek

Op het Oostelijk strand van het Duitse Waddenzee-eiland Norderney spoelt een fles aan. In de fles bevindt zich een brief, al zes jaar geleden geschreven, die een noodkreet bevat van een man die zich op een onbewoond eiland bevindt. In het meest verlaten deel van de Stille Zuidzee.

De architect, Werner Backer ondergaat op "zijn" eenzame eiland een gruwelijk lot. Na een schipbreuk heeft de zee zijn vrouw en drie kinderen verzwolgen, maar hem zelf in leven gehouden. Ondanks de verschrikkingen en de eenzaamheid en een gebroken been slaagt hij erin in het leven te blijven geloven.

Maar op een dag merkt hij tot zijn verbijstering dat hij niet meer alleen is, een nieuwe storm heeft een man en een vrouw op het eiland geworpen. De op moord verdachte jonge vrouw met haar bewaker Paul Shirley. Werner gelooft in de onschuld van de vrouw Anne Perkins en wordt verliefd op haar.

Nadat ze met z'n drieën lastige discussies hebben gehad, moeilijke dagen doorgebracht hebben en uiteindelijk bevriend zijn geraakt. Ze besluiten op een boot te gaan bouwen en te proberen om van het eiland af te komen. In de tussentijd is Anne zwanger geraakt en is Shirley gestopt met het praten over de moordzaak van Anne.

Werner wordt op een dag wakker en merkt dat er iets mis is. De wapens zijn er niet meer en er zitten voetsporen in het zand... er zijn mensen op het eiland geweest met een schip en ze hebben de werktuigen, speren en bijlen gestolen. Werner verteld dit aan Anne en Shirley, samen gaan ze het eiland iets meer bestuderen en kijken naar de andere kusten. Daar vinden ze hun werktuigen een lichaam van een vrouw - die er waarschijnlijk die avond is neergelegd door de mensen van het schip. Werner, Shirley en Anne kwamen dichterbij het beeldschone lichaam van de vrouw en zagen tot hun verbazing een schokkend en misselijkmakend gezicht. De mond van de vrouw was een stukgevreten holte en van haar neus was alleen nog maar een verganen stomp. De vrouw had lepra.

De mensen van het schip hadden haar daar achtergelaten en haar veroordeeld tot de dood. De bewoner van een eiland dichtbij die van waar Wener leefde hadden dit eiland uitgeroepen tot een dodeneiland en hebben daarom de vrouw hier neergelegd.

Ze keerden terug naar hun hut en gingen verder me de boot, na heel lang werk kregen ze de boot af en vaarden weg van het eiland met een voorraad eten en regendrinkwater.

Na een paar weken rondvaren begon Shirley gek te worden en verbeeld hij zich dat hij een eiland ziet. Hij springt in het water en word opgegeten door de haaien. Werner en Anne gaan samen verder en komen op een eiland terecht met in de verte een hut en een rubberboot... ze hebben een rondje gevaren en zijn weer terug gekomen op het eiland.

Ze accepteren dit en beginnen hier verder te leven. Voor hun is dit een paradijs. Rust, geen wetten, geen politiek, geen oorlog, genoeg eten.

Zes jaar is voorbij en Werner en Anne hebben een kind die ze (uit eerbetoon aan Paul Shirley) Paul noemen. In die tussentijd heeft Werner een nieuwe grotere hut gemaakt en een glijbaan. In al deze jaren weet Frits Hellersen een verslaggever van Globus hiervan en heeft alles geprobeerd om Werner te vinden, en dat is heb ook gelukt.

Maar Anne is nog steeds veroordeeld tot moord, dus besluit Werner Anne de naam Victoria te noemen. De naam van zijn overleden vrouw. Na veel aarzelen en denken besluiten Werner en Anne samen met Paul weer terug te gaan naar de bewoonde wereld. Paul is geboren op het eiland en weet dus niks van de bewoonde wereld en is dus ook erg verbaasd als hij sneeuw ziet. Na veel interviews en een persconferentie besluit Frits Hellersen Werner alleen te laten.

Na een paar dagen komt Hellersen terug naar Werners villa en merkt dat er niets en niemand is. Werner heeft al zijn geld genomen, zijn bankstellen, bedden, elektrische apparatuur op batterij en zijn jacht en is terug gekeerd naar zijn eiland met Anne en Paul.

Dit wil je ook lezen:

Waar ze verder weer gelukkig leven en zich helemaal thuis voelen.

Bron: http://www.deboekensalon.nl/dbs/book/46414

2. Over de auteur

Heinz Günther Konsalik (Keulen, 28 mei 1921 - Salzburg, 2 oktober 1999) was een Duits (roman)schrijver. Hij werd geboren als Heinz Günther, maar voegde de familienaam van zijn moeder aan de zijne toe uit respect voor haar.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heinz_G._Konsalik

3. Leeservaringen

Onderwerp

vraag 4: Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?

Nee. Ik had verwacht dat het boek eigenlijk heel saai was, maar het bleek wel een mooi boek te zijn.

vraag 7: Wordt het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

Er zijn stukjes waarin dingen wel voorspelbaar zijn bijvoorbeeld dat Werner zijn vrouw en kinderen verliest, maar ik zou niet hebben verwacht dat het zo zou verder gaan.

Gebeurtenissen

vraag 5: Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?

Het is wel een wonder als er zo iets zou gebeuren maar het zou op zich wel een echt gebeurd verhaal kunnen zijn.

vraag 9: Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?

Op het eiland aanspoelen als architect zou ik best wel willen. Hoe hij daar blijft leven en dingen oplost is heel mooi.

Personages

vraag 9: Moet je zelf veel invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet? Waar ligt dat volgens jou aan?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

vraag 9: Moet je zelf veel invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet? Waar ligt dat volgens jou aan?

De personages worden goed beschreven en hun karakter ook. Je gaat eigenlijk heel makkelijk met ze mee en ze zijn ook wel te begrijpen.

vraag 10: Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?

Ja, Paul Shirley. In het begin van het verhaal is hij heel druk met Anne en de moord die ze gepleegd zou hebben volgens hem. Hij kan niet wachten tot hij Anne afgeleverd heeft.

Later begint hij dit achterwegen te laten en zich te focussen om van het eiland af te komen en zijn vrouw en kinderen te zien. Hij bouwt een goeie band op met Werner en Anne.

Bouw

vraag 1: Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

Ja. Alles is heel logisch te volgen. Het vinden van de fles, Hellersen die hiervan te weten komt, het leven op Werners eiland, de geboorte van het kind. Alles is logisch opgebouwd.

vraag6: Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Ja, want Werner vond het eiland na paar weken al een paradijs en hij begon later ook verliefd te worden op Anne. Op het einde krijgt hij een kind op het eiland met zijn geliefde. Ondanks dat ze een tijdje terug gingen naar de bewoonde wereld vonden ze hun paradijs toch fijner. Hun kind Paul had het op het eiland ook naar zijn zin.

Ik vind dit wel een mooi slot omdat ze hun droom werkelijkheid hebben kunnen maken. Op hun paradijs wonen met een kind van hun twee.

Taalgebruik

vraag 1: Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hiermee te maken?

Soms is het wel lastig, dat komt voor een groot deel ook omdat het een oud boek is dus het is ook soms geschreven in het oud Nederlands. Verder is het wel makkelijk te begrijpen.

vraag 4: Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?

Alles word heel goed beschreven, hierdoor kun je je het ook beter verbeelden wat voor mijn gevoel wel prettiger is.

4. Verwerkingsopdracht

opdracht 18: Stel dat iemand over 100 jaar dit boek leest. Krijgt die lezer een goed beeld over de tijd waarin het boek zich afspeelt?

Leg in minimaal 100 woorden uit waarom wel of niet.

Ik denk dat als mensen dit boek over 100 jaar zouden gaan lezen dat ze het niet helemaal zouden gaan begrijpen. Alles gaat moderner en mensen zouden niet precies snappen waarom je een onbewoond eiland zou zien als een paradijs. Ik denk dat ze überhaupt niet zouden kunnen leven in zo een situatie, het zou voor hun iets lijken uit de oertijd. Ik denk dat ze het niet snel zouden kunnen geloven als je bijvoorbeeld zegt dat het een echt gebeurd verhaal is, ze zouden het zien als sprookje.

Ze zouden het leven met elektronica en computers veel beter vinden dan leven op een eiland vol rust en op de ouderwetse natuurlijke manier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.