Lief - Liefde - Geliefd door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3343 woorden
  • 1 december 2006
  • 134 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 134 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
100
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Lief - Liefde - Geliefd
Shadow
Lief - Liefde - Geliefd door Mirjam Oldenhave
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Lief - Liefde - Geliefd
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2006

Informatie over de auteur:
Naam: Mirjam oldenhave
Geboortedatum: 1960

Mirjam oldenhave is geboren in 1960. Na de middelbare school volgde ze de opleiding voor dramatherapeute. Ze leerde om toneellessen te geven aan mensen die ergens mee zitten, met de bedoeling dat ze er een beetje beter van worde. Daarna gaf ze tien jaar drama- en muzieklessen aan pubers op eens school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Daarnaast speelde ze mee in een theatergroep: magnolia. Die groep speelde vooral prettig gestoorde vrouwenrollen. Erg leuk vond ze het, maar ook zwaar. Daarom besloot e in 1994 te stoppen. Ze verhuisde naar Amsterdam en ging meespelen in een kindertheatervoorstelling: Bravo!. En om mensen uit Amsterdam te leren kennen ging ze3 een cursus volgen. Eigenlijk toevallig koos ze voor een cursus schrijven voor kinderen bij script+.
Voor die tijd had ze nauwelijks iets geschreven, maar ze vond het meteen ontzettend leuk. Die cursus duurde vier jaar, in het vierde jaar kwam haar eerste boek uit: het prentenboek Mama!

Mirjam oldenhave schrijft nu vijf dagen per week op haar laptop in de keuken. Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Meestal door problemen van de ouders. De bedoeling is dat die kinderen na ongeveer een half jaar weer terug naar huis gaan. Ze heeft een hond, ollie , een lieve, sullige labrador. Als ze met hem wandelt, een uur per dag, neemt ze altijd een vraag over een boek in haar hoofd. Bijvoorbeeld: maar waarom zijn donna en lisa dan vriendinnen? Als ze dan thuiskomt weet ze meestal het antwoord. Haar boek Donna lisa is bekroond met een vlag en wimpel

1998 Een vriendin met vuisten (Van Holkema & Warendorf)
1998 Mama! (Van Holkema & Warendorf)
1999 Donna Lisa (Van Holkema & Warendorf) vlag en wimpel griffeljury
2000 Pizza Pikante (Van Holkema & Warendorf
2000 Erin geluisd (Van Holkema & Warendorf)
2001 Wedden van wel! (Van Holkema & Warendorf)
2001 De mooiste staart van de wereld (Van Holkema & Warendorf)
2002 Ik, ik! (Van Holkema & Warendorf) getipt door de Nederlandse Kinderjury
2002 De Rolling Bones en de truc van de trainer (Van Holkema & Warendorf)
2003 De Rolling Bones en de foute foto (Van Holkema & Warendorf)
2003 De Rolling Bones en de strijd om de Postzegel (Van Holkema & Warendorf)

2004 De schat van Ratep (Maretak)
2004 Geheim agent (Zwijsen) Getipt door de Nederlandse Kinderjury
2004 Belly B (Ploegsma) Getipt door de Jonge Jury
2004 P.S. Ik ben uw dochter (samen met Jacques Vriens) (Van Holkema & Warendorf)
2005 Niet verder vertellen (Ploegsma)
2005 Jan de zakenman (Zwijsen)
2005 Klem! (Ploegsma)
2005 De briefjespiet (Zwijsen)
2005 Sleutelgeheim (Zwijsen)
2005 Weg met de Glossy´s! (Thieme/Meulenhof)
2005 Joris en de Beesten Veiligheids Dienst (Van Holkema & Warendorf)
2005 De briefjespiet (keerdruk met: Kerst met de Kibbels van Lieneke Dijkzeul) (Zwijsen)
2006 Neprap (ThiemeMeulenhoff)
2006 Lief, liefde, geliefd (Ploegsma)

Samenvatting per hoofdstuk:
Hoofdstuk 1
Jessy zit in de klas en ze doen een spelletje waarbij je iets uit moet beelden. Samira, het meisje dat Jessy zo haat is aan de beurt. Ze beeld een zwerver uit en zegt dan dat ze Jessy na doet. Jessy wordt van binnen heel erg kwaad maar ze durft niks te zeggen tegen Samira. Emma een vriendin van Jessy zegt dat Jessy er zich niks van aan moet trekken. Maar Jessy kan er zo kwaad om worden dat Samira gewoon mensen kan pesten en vernederen zonder dat er iets van wordt gezegd. Als ze thuis is knipt ze haar haren af en verft ze roze, ze noemt het oorlogshaar. Emma komt langs en vraagt waarom Jessy haar ,haar zo heeft Jessy zegt dat ze zich van nu af aan niet meer laat pesten en vernederen door Samira dat ze in de tegen aanval gaat en ze vraagt of Emma mee doet. Emma wil wel maar ze heeft niet veel vertrouwen in het plan van Jessy. Ze proberen iets te bedenken waar dat ze Samira mee kunnen raken. Dan bellen ze een oude vriendin van Samira, die elkaar nu als vijanden beschouwen. Die komt langs en samen verzinnen ze een wraak plan

Hoofdstuk 2
Samira zit zoals gewoonlijk bij het koffieautomaat samen met Pat. Opeens hoort ze jongens iets over YOUNG zeggen haar favoriete blad. Dan vraagt ze aan de jongens wat ze zeiden. De ene jonge zegt dat Jessy op de voorkant van YOUNG komt. Samira gelooft het niet en zegt dat als het zo is dat ze dan modellen te weinig hadden. Ze wil graag met Jessy mee naar YOUNG zodat ze zelf ook kans maakt om op de voorpagina te komen. Dan gaan ze Jessy opzoeken, ze zien het haar dan van Jessy en vinden het verschrikkelijk. Pat vind dat ze achter haar oogharen wel iets mooi heeft. Samira vindt het onzin maar komt wel met het idee om vrienden met Jessy te worden. Met gym is Samira aan het flirten met de gymleraar en zegt Pat hoe gek ze is op Boris de stagiere. In het kleedlokaal hebben ze het op het begin over de navelpiercing van Pat. Dan zegt Samira dat ze Jessy's navel wel mooi vind. En op de gang vraagt ze aan Jessy die wel een keer een merk shirt aanheeft of ze eindelijk wel een echt shirt aanhad.

Hoofdstuk 3
Met de les Engels zit Samira weer te flirten met een jongen uit haar klas. Na de les komt Max een populaire jonge naar Emma en Jessy toe en vraagt of hij ook mee mag doen om Samira een lesje te leren en hij zegt dat zijn vriend Rachid ook wel mee wil doen. Dan komt Anouk en ze bedenken hoe ze de volgende roddel gaan verspreiden. Anouk gaat de roddel over Emma verspreiden.

Hoofdstuk 4
Anouk vertelt het aan Samira. Dan vind Samira dat ze vriendin moet worden met Emma omdat Emma volgens haar zo'n makkelijk slachtoffer is. De eerste pauze zoekt ze meteen Emma op. Jessy heeft bijles dus die kan hun niet storen en Samira heeft Pat weggestuurd. Emma loopt schichtig met Samira mee. Samira vind dat Emma stinkt. Samira bied haar excuses aan voor wat ze allemaal al tegen Emma heeft gezegd. En Emma zegt wat over haar kleren en begint dat te vragen hoe Samira en Pat altijd weten welke kleren bij hun passen en hoe ze dat dan combineren. Ze vraagt ook aan Samira of ze haar een keertje kleding advies wil geven. Als ze naar de volgende les lopen zegt Samira snel dat ze langs Emma wil zitten. Dan bedenkt ze opeens dat het best kan zijn dat Emma alles aan Jessy heeft verteld . Volgens Samira is Jessy wel zo slim om het plannetje van Samira te doorzien.

Hoofdstuk 5
Emma vind het heel grappig dat Samira er zomaar intrapte. Ze zijn te laat voor de les maar mogen toch nog gewoon naar binnen. Dan krijgt Jessy een briefje van Rachid of ze nog hulp nodig hebben. Dan krijgt ze ook nog een briefje van Emma daar staat op of het misschien niet kan zijn dat Samira en pat het allang weten en een spelletje met hun spelen, maar Jessy denkt van niet omdat Samira zo gek is op het blad YOUNG. Dan wordt ze betrapt door de lerares en om ervoor te zorgen dat de lerares de briefjes niet in haar handen krijgt en voorleest eet Jessy ze op. Na school vraagt Samira of ze met pat en haar mee gaan wat drinken. Samira vraagt wat Rachid haar had geschreven. Jessy zegt dat het een checklist was van de 10 leukste meisjes. Samira vraagt Jessy wie er allemaal mee doet.

Hoofdstuk 6
Het is voor Samira moeilijk om gespreksstof te vinden. Dan geeft ze Emma wat kleding advies en de volgende dag heeft Emma het al uitgevoerd. Samira vind het er maar dom uit zien. Emma vertelt dat ze samen met Jessy in de studio van de fotograaf van YOUNG foto's mag maken en dat Jessy dan foto's van Emma gaat maken en dat de fotograaf ze afdrukt en dat hij dan misschien nog wel iets heeft voor Emma. Samira is stik jaloers. Op weg naar de les zien ze Max en ze vraagt over de checklist, ze is ervan verzekerd dat ze op nummer een staat. In de klas gaat ze langs Jessy zitten die dat helemaal niet leuk vind omdat die plaats voor Emma had bijgehouden. Ze vraagt aan Jessy wat die eigenlijk van Danny vind. Jessy zegt dat ze vindt dat het wel gaat en Samira verklaart haar voor gek. Dan vraagt ze of ze na school ook mee gaat naar de kapper en een bh kopen omdat ze dat met Emma gaat doen. Jessy zegt dat ze dat wel doet. dan vraagt Samira of Jessy aan Danny wil vragen of hij al een vriendin heeft. En Samira maakt nog een grapje over het haar van Jessy.

Hoofdstuk 7
Jessy gaat Danny opzoeken. Hij zegt dat hij niet snap dat Jessy met Samira omgaat. Hij dacht dat Jessy anders was. Jessy vind dat Danny wel een lekkerding is. Als ze terug komt en naar de les gaat zegt Samira dat ze langs Jessy komt zitten alleen Jessy zegt dat ze langs Emma gaat zitten. Jessy zegt tegen Emma dat ze niet mee gaat die middag. Emma zegt dat ze dan Anouk wel mee vraagt. Na school zoekt ze Danny op en zegt dat ze niet bij Samira hoort en dat het anders ligt maar dat ze dat hem nog wel een keer uit gaat leggen. Hij vraagt of ze even samen ergens zullen gaan zitten

Hoofdstuk 8
Op school staan Rachid en Max bij het koffie apparaat. Samira vraagt meteen over de checklist wie er allemaal aan mee doet en wie er allemaal op staat. Dan hebben ze het over Emma. Max vind ook dat ze een rare mond heeft. Als Samira de les binnen komt ziet ze Rachid en Jessy samen praten en als ze Samira zien stoppen ze meteen . Samira gaat langs Jessy zitten. En ze vraagt wanneer ze naar die studio gaan om foto's te maken, of ze misschien niet mee moet om Emma's make-up te doen. Maar Jessy zegt dat , dat niet nodig is omdat ze misschien wel beter naturel is. En omdat de vader van Emma Samira niet echt mag. Samira vind het onzin alleen vanwege dat grapje om Emma's mond. Dan vraagt Samira of dat misschien niets voor haar zou zijn om op de voorpagina van de YOUNG te komen. Jessy zegt dat , dat zeker wel wat voor haar is omdat ze iets speciaals heeft. Jessy zegt ook dat ze Samira wel een keer mee wil nemen naar die studio maar dat ze dan wel €500,- borg moet betalen voor als er iets kapot gaat.

Hoofdstuk 9
Als ze de klas uitloopt gaat dat heel sloom want ze is steeds aan Danny aan het denken. Ze gaat even op de trap zitten. Dan komt Danny ze gaan samen zitten kletsen. Dan belt Emma waar Jessy blijft. Danny en Jessy hebben 3 uur zitten kletsen. Als ze bij Emma is vertelt ze dat ze verliefd is op Danny. En dat Max heeft gezegd dat hij Emma ook wel steeds leuker vind. Emma begint te blozen. Ze zegt dat ze het steeds leuker begint te vinden op de "haatclub". Dat ze wel blij is dat Jessy zo boos is geworden

Hoofdstuk 10
Jessy en Emma zitten al bij het koffieautomaat als Samira komt. Emma zegt dat het echt kei leuk geweest was in de fotostudio. En dat ze de foto's volgende week krijgt. Samira reageert heel jaloers. Emma zegt dat ze een afspraak voor haar heeft gemaakt voor de volgende dag dat ze alleen nog maar € 500,- hoeft te regelen. Jessy zegt dat ze nog wel iemand weet waar je geld kan lenen en ze gaan naar die persoon toen en dan krijgt Samira een nummer. Ze belt het en krijgt een voicemail bericht dat ze naar de blauwe haan kan gaan voor contact. De voicemail is ingesproken door de vader van Max. Dan vraagt Samira wie er mee naar de blauwe haan gaat

Hoofdstuk 11
Tijdens de les had Jessy alle D's rood zitten kleuren en Samira had daar een opmerking overgemaakt en ze voelde zich nu zo stom. De volgende les had ze een gedicht tussen haar boek met alle J's rood gekleurd. ze kreeg een knipoog van Danny. En toen nog een briefje , of ze na school even naar het gymlokaal wilde komen. Ze zou eigenlijk mee moeten gaan met Samira maar ze zag zo bleek dat Emma niet eens wilde dat ze mee zou gaan. Jessy gaat dan naar de gymzaal en daar zit Danny. Hij zegt dat hij verliefd is op Jessy en dan zoenen ze met elkaar. Alleen hij moet weer snel weg omdat hij privé les krijgt. Dan zegt Jessy dat ze hem ook wel privé les wil geven.

Hoofdstuk 12
Samira, Pat, Anouk en Emma gaan naar de Blauwe Haan. Samira en Pat gaan samen naar binnen. Als ze daar zijn bestellen ze wat en zien ze dan de man die hun geld kan lenen. Hij vraagt of ze wel 16 is en Samira zegt snel van wel. Hij wil haar schoolpasje zien en haar vingerafdrukken. Samira's vingers worden er helemaal zwart van. Dan krijgt ze €500,-. Dan gaan ze weer naar buiten en zegt Anouk dat ze dat ook wel zou willen. Samira zegt dat Anouk dan ook maar meteen geld moet gaan lenen. Maar die zegt dat ze eerst wel wat foto's wil zien. Dan zegt Samira tegen Emma dat die even drinken moet gaat bestellen.

Hoofdstuk 13
Jessy gaat naar Emma's huis daar is de Samira haatclub. Ze gaan vergaderen over de volgende plannen. Opeens vind Jessy het niet zo'n goed idee meer, Samira kan toch ook aardig zijn. Dan gaat ze weer naar huis en is de hele tijd aan het wachten tot Danny belt. Maar hij belt niet, Samira belt wel en vraagt of Jessy mee gaat naar de studio. Jessy zegt dat, dat goed is. Als Jessy op school komt is ze bijna te laat. Danny staat bij de deur van het lokaal . Jessy sleept hem mee naar de meisjes wc en daar gaan ze in een hokjes staat te zoenen. Danny zegt dat hij haar gemist heeft. Jessy word daar heel vrolijk van. Dan gaat Jessy naar de klas, ze hoef niet naar de conciërge te gaat. Emma zegt dat Jessy niet mee mag gaan naar de studio met Samira omdat Samira er maar om moet smeken.

Hoofdstuk 14
Samira's moeder zegt tegen Samira dat ze er leuk uitziet. Samira moet te voet naar school want haar 2 banden zijn lek. Onderweg wordt ze nagekeken en na geroepen. Zelfs op school zijn mensen extra stil als ze langs komt. Dan gaat ze naar de klas en gaat langs Jessy zitten, die heeft helemaal een rode kin. Samira vraagt met wie Jessy zoent. Jessy zeg dat, dat haar geheim is.Als Danny binnen komt maakt Samira opmerkingen waarvan ze hoopt dat Danny ze leuk vind. Ze wil ook naar Danny gaan nadat ze bij de studio is geweest. Als ze naar de studio gaan vind ze dat Jessy maar stil is. Jessy fiets alvast aan naar de studio en Anouk , Emma , Pat en Samira lopen. Dan voelt ze opeens een ruk En dat ziet ze dat ze haar tasje kwijt is.

Hoofdstuk 15
Jessy had net gehoord van Emma dat Samira's tasje gepikt was dat hoorde natuurlijk bij het plan. Dan zit Jessy bij haar thuis in de tuin en wil graag Danny bellen of opzoeken. Dan bedenkt ze opeens dat ze wel weet in welke straat hij woont. ze pakt haar spullen en wil naar die straat toe fietsen. Alleen Danny staat al voor haar huis. Danny vraagt wat ze wilde gaan doen. Jessy zegt dat ze naar hem toe wilde gaan. Als ze binnen zijn en al een tijdje liggen te zoenen vraagt Danny waarom Jessy eigenlijk naar het voetbalveld kwam. Jessy zegt dat het voor Samira was. Danny begrijpt het niet en Jessy besluit het hem ook te vertellen van de club. Maar daarvoor moet hij wel eerst beloven dat het daardoor niet uit zal gaan. Dat belooft Danny

Hoofdstuk 16
Emma rende voor Samira achter de dief aan. Toen ze Emma hadden ingehaald stond ze daar met het tasje van Samira. Ze zei dat het geld eruit was gehaald. Samira kreeg Emma's schoenen om mee naar huis te lopen want haar hak was afgebroken. Ze belde black Jack om te zeggen dat ze bestolen was. Het kom hem niets schelen en hij wilde dat ze hem gewoon ging betalen met de €50 per dag rente. Als Samira thuis is, is er een brief voor haar. Daar staat het tekentje wat ze op haar nagel had toen ze geld had geleend alleen dat anders het steeltje geknakt en daar komt bloed uit. Dan Wil ze Pat bellen en Jessy maar die nemen allebei niet op. Dan verzint ze een smoesje dat ze nieuwe schoenen wil en dat die 500euro kosten en vraagt aan haar vader of ze geld mag lenen . Ze krijgt wat geld maar lang niet genoeg. Dan stalt ze haar duurste spullen uit op bed. Dan bedenkt ze dat ze bij Jessy moet gaan lenen die heeft toch genoeg geld want die krijgt een plaatsje op de voorkant van YOUNG.

Hoofdstuk 17
Jessy had het hele verhaal aan Danny zitten vertellen en hem niet aan durven kijken. Toen zei ze dat ze naar Emma toe ging en ging zeggen dat ze niet meer mee deed. Toen zei Danny dat ze echt erg waren. Maar Jessy ging naar Emma die begon meteen te praten toen Jessy kwam, de hele "groep" was er. Dan zeg Jessy dat ze niet meer mee wil doen tegen Emma, Emma zegt dat het onzin is alleen omdat Jessy nu verliefd is. maar Jessy zegt dat ze het echt niet meer wil. Emma zegt dat Jessy het dan maar zelf moet gaan vertellen. De anderen proberen haar nog over te halen maar dat lukt niet. Als Jessy weg gaat merkt ze op dat Emma zich veel zelfverzekerder voelt in de "groep". Maar dat als ze met n komt Anouk naar voren en zegt dat het een plannetje is. Een plannetje tegen haar. Samira roept naar Emma dat als ze hier achter zit dat... Emma zegt dat , : wat dan?. Dan gaat Samira weg zodat ze haar niet kunnen zien huilen.

Hoofdstuk 18
Jessy staat voor de deur van het huis van Samira. Ze wil net weer weggaan als de moeder van Samira opendoet. Jessy vraagt of Samira thuis is , de moeder van Samira stuurt haar naar boven. Dan vraagt Samira of Jessy ook in het complot zat. Samira dacht namelijk dat ze geld van Samira wilden stelen. Dan legt Jessy alles uit, maar het blijkt dat Samira die opmerkingen niet gemeen bedoelde. Ze was zich er niet van bewust dat ze iedereen pijn deed als ze dat soort dingen zei. Dan vertelt Jessy ook dat ze het met Danny heeft. En dan gaan Samira en Jessy samen wat drinken.

Personen die in het boek voorkomen:
Jessy:
Heeft er genoeg van dat Samira haar steeds pest, ze is een beetje strijdlustig en moedig. en ook wat onzeker.

Samira:
Heeft er geen idee van wat anderen vinden van haar grapjes. Wil heel graag op de voorkant van YOUNG komen. Heeft daar alles voor over.

Bijrollen:
Emma:
Een goede vriendin van Jessy en word ook steeds gepest door Samira en word steeds zelfverzekerder in het verhaal.

Pat:
Vriendin van Samira, ze is heel sloom. En vind bijna alles hetzelfde als Samira loopt maar een beetje met haar mee.

Anouk:
Oude vriendin van Samira, doet mee aan het haatclubje, maar vind daarna Samira toch wel wat aardiger.

Max:
Jongen die het met Samira heeft gehad, en die gewoon aan de kant is gezet. doet ook mee aan het “haatclubje”

Rachid:
Een vriend van Max die het ook met Samira heft gehad, En vind tijdens het verhaal Emma steeds leuker, doet ook mee aan het “haatclubje”

Danny:
Een jongen uit de klas van Samira en Jessy. Wordt heel leuk gevonden door Samira. Hij heeft dyslexie en in het verhaal krijgt hij iets met Jessy.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Goed boekverslag Mirjam.
Ik hou ook mijn boekpromotie over Lief-Liefde- Geliefd.
ik heb hier veel van afgehaald THANKS!
Veel plezier nog met schrijven.

Groeten van Noa.

11 jaar geleden

I.

I.

hoi, deze is echt heel goed! ik heb hem 5 sterren gegeven hoor! Dankje <3
ik hoop dat ik een 8 haal!

11 jaar geleden

C.

C.

Illustrator is er niet, wat moet ik dan zoeken?

9 jaar geleden

I.

I.

welk titel zou je aan het boek geven????????

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Lief - Liefde - Geliefd door Mirjam Oldenhave"