Leven op de rand door Gerda van Erkel

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2438 woorden
  • 8 december 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
209
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Leven op de rand
Shadow
Leven op de rand door Gerda van Erkel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Leven op de rand
Auteur: Gerda van Erkel
Uitgeverij: Davidsfonds / Infodok
Jaar van uitgave: 1996

Geef informatie over de schrijver of schrijfster, vermeld eerst de gegevens over het leven van deze persoon en geef daarna een overzicht van alle door hem / haar geschreven boeken:
De schrijfster is Gerda van Erkel. Ze is een doorgewinterd auteur. Ze werd geboren te Wilrijk op 13 april 1954, als oudste van twee meisjes, en groeit op in Borgerhout. Vader is kleermaker, moeder hoedenmaakster. Als kind heeft ze een rijke fantasie, die ze uitleeft in poppenkast en toneel spelen, familiekrantjes, de eerste verhalen. Anderzijds maken pesterijen op school dat ze haar emoties van zich af gaat schrijven in dagboeken. Ondertussen staan een heel aantal kinder- en jeugdboeken en volwassenenromans op haar naam.

Over welk onderwerp gaat het boek? Wat heeft het onderwerp met de titel te maken:
Het boek gaat over de onderwerpen verliefdheid, gezin, seksualiteit en mishandeling. Een jongen en een meisje ontmoeten elkaar in een dagcentrum dat zij bezoeken, omdat er thuis problemen zijn. Ze worden verliefd op elkaar en als het meisje wegens incest door haar vader wegloopt, reist de jongen haar na. Door al die gebeurtenissen en alle problemen leven zij op de rand. Zelfs op de rand van hun hart.


Geef het verhaal in de zes hoofdlijnen (zie boek) weer:
Maya is de persoonlijk begeleider van Jasper en houdt wekelijks een gesprek met hem. Maya is ook de persoonlijk begeleider van Margreet. Margreet en Jasper trekken veel steeds meer met elkaar op en raken op den duur bevriend. De rest van het Plansjee proberen het zo goed mogelijk met elkaar te vinden, maar maken toch verdurend ruzie. De vader van Margreet misbruikt haar. De vader van Jasper is ingestort en werkloos en de moeder van Jasper moet alles alleen doen.

Welke hoofdpersonen kom je in het verhaal tegen? Noem van elke hoofdpersoon de karaktereigenschappen. Kennen de hoofdpersonen elkaar, leg de onderlinge relatie uit. De hoofdpersonen zijn:
Jasper
Hij is een jongen die in het Plansjee zit vanwege problemen thuis. Hij is behulpzaam, vredelievend en kan goed nieuwe contacten maken. Hij geeft alles voor zijn vrienden.

Margreet
Zij is een apart meisje die door haar vader mishandeld wordt. Zij is gesloten, weet wat ze wil en ook slim. Ze doet wat ze denkt dat goed voor haar is. De hoofdpersonen kennen elkaar in het begin niet goed, maar gaan elkaar steeds beter leren kennen. Ze geven heel veel om elkaar en de een kan de ander niet goed missen. Ze weten van elkaar hun geheimen en hebben allebei problemen, wat ook al een band schept.

Welke personen spelen een bijrol in dit boek:
De volgende personen spelen een bijrol in het boek; Maya, Lukas, Evelien, Chuck, Kari, Dominik, Ciel, Stijn, Katrien, Dries, Dave, Tinne, de vader en moeder van Jasper, de vader en moeder van Margreet, Tim, de vader van Tim, de moeder van Tim, Kari, oma van Jasper, opa van Jasper, buren, leraar Beckers, tante van Tim, de vriend van Tinne (de New Ager), moeder van Margreet, buren van Margreet, vader van Margreet, klanten in de frituur, de kustwachter, le philosophe, le fou, een oude vrouw, een kruidenier, een bakker (de mensen die Margreet gezien hadden), Teresa.


Wanneer speelt het verhaal zich af:
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. In het begin speelt het zich in Nederland af, later ook in Frankrijk. Het verhaal speelt zich wel steeds in de winter af.

Speelt het verhaal gedurende lange tijd of korte tijd af:
Gedurende korte tijd.

Staan er foto’s of tekeningen in het boek? Passen ze bij het verhaal? Wie maakte deze tekeningen of foto’s:
Ja, er staan een paar tekeningen in het boek. Ze passen bij het verhaal. De tekeningen werden gemaakt door Leen Custers.

Welke gedeelte in het boek vind je het mooiste / belangrijkste:
Ik vind het mooiste stukje als Margreet en Jasper elkaar weer zien nadat Margreet is weggelopen. Dan merk je pas hoeveel ze voor elkaar betekenen en dat ze elkaar vertrouwen.

Tot welke genre behoort dit boek:
Proza, verliefdheid, gezin, seksualiteit, mishandeling.

De samenvatting. Vat per hoofdstuk samen en laat tussen elk hoofdstuk een regel wit:
Inleiding:
Jasper moet overdag naar “Plansjee”, een opvangcentrum voor kinderen en jongeren die thuis problemen hebben. En de situatie bij hem thuis is inderdaad niet erg rooskleurig.
Zijn vader is werkeloos, zijn broertje Dries heeft de ziekte van Down. Jaspers moeder kan het echt niet meer aan. In het centrum kan Jasper terecht bij Lukas en Maya, die luisteren en proberen te helpen. Hij komt er wat tot rust.

Hoofdstuk 1:
Margreet komt voor het eerst “Plansjee” binnen. Ze wordt al meteen op de proef gesteld door Chuck. Op een begeven moment is het helemaal stil en zegt niemand iets, totdat Jasper zijn naam tegen Margreet zegt. Hij krijgt meteen commentaar van iedereen. Jasper denkt aan de tijd dat alles begon. De drieling vierde hun verjaardag en de vader van Jasper zou een foto maken. Dan stort zijn vader in en geeft de moeder van Jasper de schuld van alles. Dan hoort Jasper in een keer een bonk en ziet hij hoe zijn vader zijn moeder bijna vermoordt. Jasper slaat de stoel kapot op zijn hoofd. Zijn vader moet naar het zieken huis. Hij gaat naar zijn opa en oma toe. En die bellen de dokter en daarna het ziekenhuis.

Hoofdstuk 2:
Jasper fiets achter Margreet aan om samen met haar naar huis toe te fietsen. Ze ontmoetten elkaar als Jasper het zoeken net wil opgeven. Margreet zegt is eerst kwaad dat Jasper contact met haar zoekt. Maar dan lopen ze allebei te ver door voor elkaar. Dan mag Margreet bij Jasper achterop en brengt Jasper haar naar huis. Jaspoer moet haar aan het begin van de straat afzetten en mag haar niet thuis afzetten. Als Jasper veelte laat thuis komt moet hij sneeuw gaan scheppen. Hij kijkt vanbuiten nar zijn vader die inde stoel zit in een de sigarettenrook en de tweeling die een gezelschapsspel spelen. Dan heb je nog Dries die als een gekapseisde schildpad op het tapijt ligt en moeder die staat te strijken.

Hoofdstuk 3:
Jasper verteld tegen Lukas over thuis. Hij uit een beetje zijn woede. Ook zijn opstel is cynisch volgens Lukas. Margreet heeft gehoord dat Lukas dat zei. Lukas vind dat Jasper zijn moeder méér moeder moet laten zijn. Na het eten mist Jasper opeens Margreet. Hij vindhaar in de tuin. Ze is huilt en gooit sneeuwballen in de tuin neer. Jasper gaat op zijn hurken zitten en geeft haar sneeuwballen aan die hij voor haar al vast maakt. Daarna gaat Margreet naar binnen en laat Jasper verdwaasd achter. Als Jasper binnenkomt gaat hij samen met haar origamisterren vouwen. Jasper en Margreet lopen voortaan samen naar huis. Als ze een paar zinnen hebben gesproken over die middag, gaat Jasper liggen bellen met zijn fietsbel. Margreets ogen schitteren. Als ze weg is telt hij tot honderd en belt dan drie keer.

Hoofdstuk 4:
Margreet is er al drie dagen niet. Maya zegt dat ze wel ziek zal zijn. Jasper weet dat ze liegt. Jasper moet het eten maken en daar nog boodschappen voor halen. Hij gaat meteen even bij Margreet langs. Hij weet niet waar ze woont en gaat het overal in openbare winkels vragen. Bij de apotheek zegt er iemand dat hij het bij de frietkraam moet vragen. Als hij het daar vraagt dan vraagt de vrouw die achter de toonbank staat wat hij met haar dochtermoet. Jasper vlucht naar buiten en wordt nagekeken door honderdveertig kilo in een groezelige roze nylonschort. Jasper is onder het koken er niet helemaal bij. Hij verpest het avondeten. Onder het koken belt Margreet hem op om iets af te spreken, maar ze zei niet waarom. Er ontstaat nog een hele ruzie over het avondeten.

Hoofdstuk 5:
Jasper heeft zaterdag om tien uur bij het station afgesproken met Margreet. In het begin zegt geen van beide iets, maar later komt er een kleine ruzie en verteld Jasper alles over die vorige dag. Daarna laat Margreet haar muis Fido zien. Ze gaan daarna samen naar de markt. Eerst doet Jasper de boodschappen die hij moest doen en daarna geeft hij Margreet een zakje lavendel. Ze zegt hem dat ze wel weer naar Plansjee zal komen, maar soms weer wegloopt.

Hoofdstuk 6:
Jasper is huiswerk aan het maken, maar kan zich niet concentreren. Dan vraagt hij een pauze aan Lukas, want hij heeft een verrassing voor de anderen. Hij is aan engelenhaar kunnen komen en heeft dat in de boom gehangen. Bij het vieruurtje zijn er dure rozijnencakejes in witte, geribbelde papiertjes. Opeens is Margreet daar. Ze loopt naar de voorkamer om de kerstboom te bekijken. Jasper heeft daarna een individueel gesprek met Maya. Hij zegt zijn gevoelens en heeft morgen een gesprek met Maya en zijn moeder meteen na zijn examens.

Hoofdstuk 7:
Met het GGS (GroepsGeSprek) gaan ze het telefoonspel doen. Ze moeten van klei een beeld maken. Margreet heeft een geweldig mooie romp gemaakt. Ze doen nog het telefoongesprek en hebben in die tussen tijd al flink wat onenigheden gehad. Jasper en Margreet lopen niet samen naar huis toen.

Hoofdstuk 8:
Jasper heeft huisarrest tot zondag, met uitzondering van school en Plansjee. Hij heeft het gesprek met Maya en zijn moeder gehad. Jasper en zijn moeder moeten allebei een lijstje maken. Daarop staat dan afspraken op die ze samen maken. Jasper moet samen met Margreet de muziekkamer schoonmaken. Als ze daar mee klaar zijn gaan ze nog even samen biljarten. Margreet kan dat nog niet en Jasper wil het haar gaan leren. Dan doet hij haar pijn en kijkt hij wat ze daar heeft. Ze ziet dat haar arm in het verband zit. Dan kust Margreet hem en begint ze te vertellen. Jasper troost haar en is er voor haar. Ze gaan samen nog naar Margreets’ huis.

Hoofdstuk 9:
De opa van Jasper is overleden. De ouders van Tim en Tim zijn al op het Plansjee. Margreet vecht met de vader van Tim, meneer Vranckx. Al haar woede komt er uit en het eindigt dat Margreet in de armen van Tims’ vader.

Hoofdstuk 10:
Jasper gaat die avond mee naar Margreet toe. Ze luisteren eerst muziek en hebben wierook aangestoken, maar na een tijdje vallenze allebei inslaap. Totdat Jasper wakker wordt van ruziënde stemmen. Dan hoort hij in een keer een deur dichtslaan en voetstappen op de trap. De vader van Margreet komt na een tijdje binnen en geeft Jasper 5 minuten om weg te gaan. Jasper gaat en valt thuis meteen uit tegen zijn moeder. Zijn oma komt ertussen en praat met hem.

Hoofdstuk 11:
Margreet is weggelopen. Ciel is terug. Jasper mist haar. De vader van Jasper was weggelopen en een Franse man had Jasper opgebeld. Hij had daardoor zijn enkel verstuikt en was heel erg moe. Die middag daarna als hij in het Plansjee is, gaat hij samen met Evelien naar buiten. Ze praten samen over Margreet. Jasper vraagt aan Evelien of zij zin heeft om mee naar de groentemarkt gaan. Jasper heeft post van Margreet gekregen. Er zitten allemaal tekeningen in de envelop. Evelien belt hem even later op dat zij tekeningen heeft gekregen van Margreet. Ze spreken af om de volgende dag toch samen naar de markt te gaan en dan laten ze elkaar de tekeningen zien die ze hebben gekregen. De volgende morgen belt Evelien af. Haar stiefmoeder had haar betrapt toen ze haar eten uitbraakte. Ze moest naar de dokter. De dokter heeft haar gezegd dat als ze nog meer afvalt ze binnen moet.

Hoofdstuk 12:
Margreet is al bijna twee maandenweg. Evelien belt Jasper weer op als ze post heeft. Ze volgen haar via de stempels met de atlas erbij. Het is een gewoonte geworden dat Evelien en Jasper samen naar de markt gaan om daarna samen bij de oma van Jasper aan te gaan. Evelien belt Jasper nu elke avond, omdat hij alleen nog op woensdag naar het Plansjee gaat. Het is een van de laatste keren dat Jasper in het Plansjee is. Zijn plaatsvervanger is al aardig ingeburgerd. Hij heet Pieter Wuyts, afgekort PeeWee. In het Plansjee gaan ze samen het Denk-Doe-Voel-Spel doen. Lukas vraat aan Jasper of hij weet waar Margreet is. Uiteindelijk zegt Jasper tegen Lukas wat hij weet en Lukas verteld hem dan dat de vader van Tim een ongelukheeft gehad en nu naar het ziekenhuis daar komt. Jasper zegt dat hij moet nadenken. Als hij eerder naar huis gaat dan de rest gaat hij naar zijn oma. Daarna wacht hij op Evelien. Ze gaan samen naar de Vest. Daar zegt Jasper tegen Evelien dat hij samen met zijn omaheeft besloten dat hij Margreet gaat opzoeken. Ze nemen afscheid van elkaar.

Samenvatting van het hele boek:
In Frankrijk vraagt hij in elk dorp waar ze heen is. Hij heeft wel geleerd dat hij moet zoeken in de kleine straatjes en niet op de dijk of tussen de grote hotels. Bij “Le Philosophe” blijft hij een tijdje en die kan Jasper het meest vertellen over Margreet.
“Ze is op zoek naar zichzelf, net zoals jij,” vertelt hij Jasper. Jasper vindt Margreet in het volgende dorp. Ze logeert bij Teresa, een zwangere vrouw. Bij haar vindt Margreet wat ze bij haar eigen moeder miste. Door Teresa graag te zien vergeeft ze stilaan haar eigen moeder. Jasper vraagt haar mee terug te komen omdat iedereen haar mist. Hij vertelt ook dat haar moeder en vader besloten om te gaan scheiden. Dat klinkt haar als muziek in de oren. Maar ze kan nog niet terug mee. Ze moet nog heel eventjes in Frankrijk blijven. Zichzelf vinden. Dat vindt Jasper spijtig maar hij legt er zich toch bij neer en besluit volop te genieten van de paar dagen dat hij bij haar is. Ze zal gauw terugkomen maar ze wil wel bij de geboorte zijn van Teresa’ s kindje. Dan Bij het afscheid gaan ze nog eerst samen twee kaarsjes aansteken. Dan moet Jasper zijn ogen dicht doen en als hij ze weer open doet heeft Margreet zich omgekleed. Ze heeft wit aan. Ze heeft Jasper een zijde sjaal gegeven. Dan nemen ze afscheid en Jasper moet iedereen de groeten doen.

Geef jouw mening over het boek en vertel ook waarom je dit boek aan een ander zou willen aanbevelen:
Ik vond het een mooi boek, omdat dit boek je helemaal meetrekt in het verhaal en omdat de gevoelens mooi uit komen. Het is ook mooi omdat je ziet hoe gelukkig mensen kunnen worden als ze eenmaal weten wat ze willen. Je ziet ook mooi hoe ze eerst ongelukkig zijn door de problemen thuis zijn, maar het steeds beter gaat naarmate het verhaal verder gaat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Leven op de rand door Gerda van Erkel"