Lena lijstje door Francine Oomen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1733 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 160 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 160 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
110
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Lena lijstje
Shadow
Lena lijstje door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De schrijver

De titel van het boek is Lena lijstje en de schrijfster is Francine Oomen.
Francine heeft heel wat meer boeken geschreven zoals de hoe overleef ik serie die bestaat uit:

o hoe overleef ik mijn vakantie?
• Hoe overleef ik het jaar 2000?
o Hoe overleef ik de brugklas?
• Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
o Hoe overleef ik mezelf?
• Hoe overleef ik een gebroken hart?
o Hoe overleef ik met/zonder jou?

En er zijn nog meer delen van Lena Lijstje zoals:


• Het geheim van Lena Lijstje
o Lena Lijstje gaat op reis

En verder heeft Francine nog kleuterboekjes geschreven en nog de boeken

• Ezzie’s dagboek en
o Het zwanenmeer (maar dan anders)

Francine’s interview

Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.
Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven.Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen mijn kinderen klein waren, maakte ik veel prenten- en kartonboekjes. Ik tekende ze altijd zelf. Nu mijn kinderen alledrie pubers zijn, maak ik alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heb ik wel geillustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf. Ook ben ik bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide produkten, zoals bv stationary (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etui's, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? als voor Lena Lijstje.

Mijn carriere in het boekenvak is ooit begonnen omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!

Werktijden: Ik werk het liefste 's ochtends, dan doen mijn hersens het het beste. Na twee uur 's middags produceer ik alleen maar spelfouten en wartaal, die ik de volgende dag weer over moet schrijven. Ik ben een soort kip, zodra het licht wordt begin ik rond te scharrelen, en als het gaat schemeren wil ik op stok. Net zoals een kip ben ik ook een beetje nachtblind. En mijn eieren zijn mijn ideeen.
Nu bezig aan: Ik ben net begonnen aan het herschrijven van het kinderboekenweekgeschenk dat ik in 2003 mocht maken: Het Zwanenmeer (maar dan anders) Het wordt een mooi dik boek, en ik ga de tekeningen er zelf voor maken. Tegelijkertijd begin ik aan het tweede deel van deze serie en dat heet voorlopig: Het boek van Beer. Daarna ga ik een nieuwe Hoe overleef ik schrijven! Ook zijn we bezig met filmplannen!
Kleur ogen: blauw met een donkerblauw randje.
Kleur haar: Blond
Lengte: 1.72
Gewicht: 60 kilo
Hobby's: Lezen, tekenen, schrijven, wandelen, film, theater, reizen lekker koken, appeltaart en koffie drinken in leuke cafeetjes).
Huisgenoten: Joris (17) Lotte (15) Daan (13) Poezie, José (part-time)
Lievelingseten: Italiaans, zelfgebakken appeltaart, versgebakken brood, indiase curry, soep, vlaamse frietjes, chocola.
Lievelingskleur: Blauw
Favoriete muziek: Dat is afhankelijk van mijn stemming. Ik hou van jaren zestig muziek, maar ook van klassieke muziek. Als het maar geen boenk-boek-herrie is.
Favoriete kinderboek als kind en nu: Sjakie en de chocoladefabriek
Favoriete dier: kip (niet om op te eten, maar de eitjes wel)
Wens: Dat mensen elkaar meer gaan respecteren.
Hekel aan: De zakelijke dingen die er om mijn werk heen zitten. Rekeningen, belastingdingen etc. En ik heb een hekel aan koud somber nat weer. En aan oneerlijkheid.
Toekomstplannen: Boeken voor volwassenen schrijven. Films maken. En nog meer mooie en goede kinderboeken schrijven.

Het boek.

De uitgever van het boek is Van Holkema &Warendorf en het is de 4 druk van 2003. het boek heeft 110 bladzijdes met best wel kleine lettertjes en de lettertypen is Verdana. Dit boek is voor kinderen van 10 jaar en ouder.
De plaatjes die in het boek zitten zijn meestal plaatjes die Lena in het verhaal tekent en meestal staat er dan ook door haar geschreven tekst bij. Deze illustraties zijn gemaakt door Francine Oomen zelf. Ik heb dit boek voor me verjaardag gekregen dus ik kon hem niet uitkiezen maar ik vond het wel een leuk cadeau omdat ik de rest van de serie ook had. De illustraties zij zwart wit en kloppen goed bij het verhaal. Ik vind het ook prettig dat ze erin staan want anders word ik ongeduldig en heb ik minder zin het boek te lezen. De omslag van het boek is heel kleurig en heeft de zelfde soort tekeningetjes al die in het boek staan. Als je dit boek ziet staan lijkt hij al gelijk leuk door de kaft zie je al heel gauw dat het een avontuurlijk meisjesboek is.

Het verhaal.

Lena is een meisje dat veel lijstjes maak omdat ze vaak ergens niet uit kan komen ze vindt dat als je een lijstje maakt dat je sneller weet wat je moet kiezen. Iedereen weet dat Lena dat doet en daarom wordt ze vaak Lena Lijstje genoemd maar eigenlijk heet ze Marleen.
Ik vind het verhaal van het begin tot het eind leuk omdat het makkelijk te begrijpen is en omdat er geen moeilijke worden in staan. Het verhaal speelt zich af in deze tijd, dat zie je aan de plaatjes waar onder anderen spijkerbroeken en allemaal anderen hippe dingen op afgebeeld. Het verhaal kan echt gebeurt zijn omdat het een gewoon meisje is die gewoon de dingen doet die we normaal ook doen.

Hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn: Peet, Lena, Betsie, Bert, en Theo.

Naam: Peet

Leeftijd: 14
Bijnaam: Pé
Hobby's: skaten, computeren, voetbal kijken, lezen, films kijken, muziek luisteren

Naam: Marleen

Leeftijd: 12
Bijnaam: Lena Lijstje
Hobby's: lijstjes maken, afkortingen maken, goede daden doen, geheimen oplossen, tekenen, lezen, skaten, snoepen

Naam: Betsie

Leeftijd: 66
Bijnaam:
Hobby's: Taarten bakken, lekker eten koken, vlinder schilderen, breien, tv kijken, kruiswoordpuzzels doen

Naam: Theo

Leeftijd: 53
Bijnaam:
Hobby's: Buiten zijn, lekker eten (soms uit vuilnisbak) bier drinken, Bert kunstjes leren, voor doelpaal spelen, beestjes verzamelen

Naam: Bert

Leeftijd: 0
Bijnaam:
Hobby's: stokken halen, eten, rennen, eenden bangmaken, konijnen vangen, met kinderen spelen, vrouwtjeshonden besnuffelen

Het liefst zou ik Lena willen zijn omdat zij een leuk en grappig maar ook zelfverzekerd karakter heeft. Ik zou Theo niet willen zijn want hij is vies en drinkt in het begin veel alcohol en daardoor gemeen doet.

KINDERBOEKWINKELPRIJS 2002

De Kinderboekwinkelprijs is:
• een landelijke prijs
• voor een kinderboek,
• dat in het voorgaande jaar is verschenen,
• buiten alle kinderboekenprijzen is gevallen
• en volgens ons wel voor een prijs in aanmerking komt.
2002 - De lijstjes van de jury
Het begint allemaal met het indienen van een lijstje door iedere Kinderboekwinkel. Uit alle lijstjes wordt weer een nieuw lijstje samengesteld. En dan is het wederom wikken en wegen hoe het volgende lijstje eruit komt te zien. Na het tellen van de stemmen wordt het definitieve lijstje samengesteld. Het kan dan ook geen toeval zijn dat het winnende boek iets met het samenstellen van lijstjes te maken heeft.
In 2002 gaat de Kinderboekwinkelprijs naar de schrijfster en illustratrice van het boek Lena Lijstje van Francine Oomen.
2002 - De Uitreiking
Op 15 november vond in het sinterklaashuis in Dordrecht de uitreiking plaats van de kinderboekwinkelprijs. Francine Oomen ontving uit handen van de Dordtse Lena Lijstje een Gouden Lijst met (symbolisch?) een spiegel.

Beoordeling

Lena Lijstje verdient, volgens het juryrapport, een gouden lijstje. Francine Oomen heeft, volgens de jury, een origineel en ontroerend boek geschreven.
Door de combinatie van tekst en de leuke illustraties valt het boek op tussen de andere boeken voor de leeftijdsklasse 10+. Het volledige juryrapport komt op deze pagina te staan na de uitreiking van de prijs. Deze vindt plaats op 15 november 2002 in het sinterklaashuis te Dordrecht.

Lena Lijstje is een meisje dat verslaafd is aan het maken van lijstjes. Dat doet ze omdat ze zo moeilijk kan kiezen. Maar ze merkt dat grote mensen ook moeilijk kunen kiezen. Verder gaat het boek over:
• verliefdheid
• zielige huisdieren
• echtscheiding
• vriendschap
• voetbal
• lekker eten
• ruzie
• vies eten

Samenvatting

Lena heeft een moeilijk leven dat komt omdat haar ouders vaak ruzie hebben en ze pas is verhuist wat ze helemaal niet leuk vind. Ze heeft gelukkig een goede vriendin weten te maken die haar veel helpt. Na een tijdje komt haar vader steeds laat thuis en op een dag betrapt ze hem met zijn kooklerares. De ruzie tussen haar ouders word nog groter en ze besluiten uit elkaar gaan. Ze vindt het erg moeilijk en daarom maakt ze overal lijstjes voor. Dat helpt haar om de warboel in haar hoofd op te ruimen. Lena’s buurvrouw is erg oud en overlijd. Haar hondje Bert staat er alleen voor gelukkig wil Lena voor hem zorgen en hem uitlaten het word alleen voor haar te veel en besluit hem in het park achter te laten bij Theo de zwerver. Theo zet een advertentie in de krant dat hij een vouw zoekt het blijkt dat hij veel aanbidders heeft want er worden veel reacties op gegeven maar er is 1 mysterieuze aanbidders Betsie ze heeft al een hele tijd een oogje op Theo is een groot raadsel wie de aanbidder is maar uiteindelijk komt Lena erachter wie de aanbidder is. Het is een oma die in het bejaarden tehuis woont, aan de overkant van het zwervers bankje van Theo. Het ging net goed naar die zoektocht naar de aanbidder maar dan ziet ze haar moeder en een andere vrouw op de bank zoenen. Er gaat van alles om in haar en maakt verschillende lijstjes. Ze denkt veel na over dat haar moeder nou lesbisch is. Maar het alle ergste is dat ze verliefd is op de zoon van haar moeders nieuwe vriendin. Lena is helemaal overstuur en daarom gaat ze met haar moeder een weekje tussen uit. Ze gaan naar Parijs daar ontmoet ze Ed ze houden met brieven contact met elkaar en leren elkaar hun talen.

Bij de laatste briefwisseling van Ed en Lena eindigt dit verhaal de rest moet je lezen in het volgende deel.

Mijn mening

Ik vind het een heel leuk boek omdat er een leuke kaft omheen zit en er mooie plaatjes in zitten. Ik zou dit boek ook daarom aan heel veel meisjes aanraden.

Bibliografie

Ik heb www.google.nl gebruikt www.unieboeken.nl, en www.scholieren.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het is zo'n korte samenvatting

11 jaar geleden

J.

J.

Hmmmm.... ik vond het heel makkelijk boek. Mijn mening but i <3 francin's boeken

11 jaar geleden

B.

B.

De tekenaares is Annet Schaap

11 jaar geleden

B.

B.

eerlijk gezegt vind ik hoe overleef ik leuker maar het ik een goed boek veel info en ik en waarschijnlijk nog veel meer kinderen kunnen het goed gebruiken voor hun eigen boekbesreking

10 jaar geleden

S.

S.

ik vind hoe over leef ik serie heel erg leuk en ik ga mijn boekbespreking houden over lena lijstje en ik doe dat op 25 maart 2013

9 jaar geleden

D.

D.

ik heb er heel veel van gekopieert hihi thnx

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Lena lijstje door Francine Oomen"