Belangrijkste Personages:
Castel Hoofdpersoon
Mama Moeder Van Castel
Faatje Vriend van Castel
De kleine man Advocaat
Samenvatting:
Castel 18 jaar woont nog in een flat bij zijn moeder in Rotterdam. Hij merkt dat er veel geld valt te verdienen met het dealen van drugs dus besluit hij dat te doen.
Hij doet er alles aan om meer winst te maken.
Op een dag kwam iemand naar Castel en vroeg of hij ook naar het buitenland wou reizen om daar cocaïne vandaan te halen . Later liet hij een paspoort aanvragen en vloog naar Venezuela. Daar stonden mensen hem op te wachten.
De dag daarna kreeg hij een tas van een vreemde en vloog naar Nederland. Hij vond het zo eng dat hij het nooit meer wou doen, toen hij thuis kwam was zijn moeder er ook nog eens achtergekomen.
Het geld wat hij kreeg was al snel weer op. Dus hij zocht een baan bij een Auto garage.
Hier ontmoette hij Faatje die smokkelde ook drugs en die haalde hem over om weer te gaan smokkelen.
Dit keer ging hij naar de Dominicaanse Republiek maar hij werd daar opgepakt toen hij de drugs kreeg. Hij werd veroordeeld voor 9 jaar gevangenis straf.
Castel zat in de gevangenis tussen de ratten kakkerlakken en vieze mensen. De bewakers werden omgekocht en ziekenzorg was er bijna niet.
De moeder van Castel huurde een advocaat in: De kleine man, hij liet Castel ontsnappen
Castel werd eerst overgeplaatst naar een andere gevangenis.
Daarna moet hij voor een liesbreuk naar het ziekenhuis. En daar ontsnapt hij.
Samen met de kleine man gaat Castel naar een boot en vlucht naar Jamaica. En vanuit daar gaat hij naar Nederland.
- Het perspectief in het boek ligt bij Castel. In het boek is het ik-perspectief gebruikt. Fragment: Ik had al vier dagen bijna niets gegeten. Iemand schepte die blubber voor me in een plastic bakje, zo eentje dat je bij de Chinees krijgt. Bestek zat er niet bij.
- De hoofdpersoon is Castel. Castel is 18 jaar en woont nog thuis bij zijn moeder in een flat in Rotterdam. Hij heeft ontdekt dat drugs dealen veel geld oplevert. Hij doet er alles aan om geld te verdienen. Het probleem in het verhaal is dat hij gaat drugs smokkelen naar Venezuela. Dit loopt niet goed af. Hij wordt opgepakt en moet naar de gevangenis. Hij heeft een straf van negen jaar. Hij probeert te ontsnappen uit de gevangenis. Maar hij heeft het geluk dat hij wordt overgeplaatst naar een gevangenis aan de andere kant van het land. Ook daar probeert hij te ontsnappen. Hij vind het moeilijk om daar gevangen te zitten. Hij mist zijn moeder en zus. Vrienden maken daar is ook niet makkelijk. Om het makkelijker te maken wordt hij lid van een bende. Die bende heet de Kings. Het gaat zo goed met de bende dat hij de leider wordt. Castel verandert door het verhaal heen. In het begin van het verhaal is het heel zelfverzekerd. Maar veder in het verhaal wordt hij steeds onzekerder. Hij vind het moeilijk om mensen te vertrouwen in de gevangenis maar ook daar buiten als hij vrij is. Hier een fragment over dat hij een lid wordt van de Kings: Ik wist niet dat de kroon ook het symbool was voor de Latin Kings. ‘Iedereen die een kroon draagt’ zei Daddy, ‘is vanzelf een King. Die jongens wisten zich geen raad toen ze een gringo (westerling (gebruikt door Kings)) zagen met een kroon. Je bent hun broer begrijp je wel? Ze mogen je niks doen.’
- In een verhaal zitten altijd medespelers en figuranten. De belangrijkste medespelers zijn: Mama moeder van Castel ( bijnaam van haar is Mama-Tigre), Faatje vriend van Castel (zit ook in de gevangenis waar Castel later in komt) en als laatst de Kleineman hij is de advocaat van Castel. Dit zijn de belangrijkste medespelers omdat de moeder van Castel hem bleef stimuleren om niet op te geven. Zij regelt ook de ontsnapping samen met Faatje en de Kleineman. Faatje is degene die Castel helpt met het smokkelen. Hij smokkelt zelf ook. De Kleineman probeert Castel vrij te spreken. Alleen hij liegt tegen de rechter. Hij zegt dat hij niet bewust was van de drugs. Maar de rechter kwam er achter dat hij loog en kreeg extra straf. Alle drie samen helpen ze hem ontsnappen. Nu een fragment over de voorbereiding van de ontsnapping: Mamma had de Kleineman niet kunnen vinden dus ze zei dat ik van het geld dat ze voor mijn ontsnapping had weggezet en een andere advocaat moest zoeken. Eentje die deugde. Eentje zonder gladde praatjes. Een celgenoot zei dat hij wel een goeie wist en gaf me het telefoonnummer.
4. De schrijver heeft het verhaal op verschillende manieren spannend gemaakt. Hij heeft daarvoor meerdere trucs gebruikt. Hij heeft de trucs: Gevaarlijke omgeving en onverwachte wending gebruikt. Bij alle bij heb ik een uitleg en een fragment.
Gevaarlijke omgeving: ik vind de gevangenis een gevaarlijke situatie, vooral in de gevangenis La Victoria. Dat komt omdat daar bewakers met knuppels mensen gewoon neer slaan zonder reden. Bewakers vragen onnodig geld aan gevangenen, als ze dat niet doen worden ze neer geslapen. Hier een fragment over het geld dat de politie meeneemt: De familie van Cola was te arm om hem over te laten brengen naar Nederland en de ambassade wilde niet bijdrage aan de kosten, dus werd hij begraven in Dominicaanse grond. Zonder dat er iemand bij was die van hem hielt. Het geld van onze cel was verdwenen in de zakken van de bewakers en wie weet die van doktoren. Ook wij konden niets doen.
Onverwachte wending: Castel ligt op een gegeven moment in het ziekenhuis. Dat komt door zijn liesbreuk. Hij moest daar aan geopereerd worden. Hij lag op een zaal waar nog veel meer andere mensen lagen. Één nacht voor de operatie werd hij ineens wakker gemaakt en het was de bedoeling om te ontsnappen. Dus er stond iemand naast het bed. Een heel bekend persoon bij de ‘criminelen’ Hermano Muerte. Hij stond aan zijn bed te trekken om hem wakker te maken en te ontsnappen. Hij maakte handboeien los met het sleuteltje en hij trok de naald hij zijn arm, die vast zat aan een infuus. Ze rende zo hard ze konden.
Ik vind dit een onverwachte wending omdat je helemaal niet verwacht dat er iemand naast zijn bed staat om te ontsnappen. Je weet wel dat hij gaat ontsnappen maar niet wanneer en daarom vindt ik het een onverwachte wending.
Hier een fragment op het moment van de ontsnapping: Ik lag er onhandig bij, met mijn ene arm vast aan het infuus. Daar was het meisje weer. ‘Klaar?’ zei ze. Ik schudde van nee. Ik raakte in paniek. Ineens stond Broeder Dood (Hermano Muerte) himself naast mijn bed. ‘Vamos’(We gaan) zei hij. Hij pakte het sleuteltje en klikte de boei in een keer open.
5. Het verhaal speelt zich volgens mij rond deze tijd. Ik denk dat door de drugs smokkel. Ook denk ik dat door de overvolle cellen en door de Kleineman want hij liegt tegen de rechter. Ik denk dat dat vroeger niet zo veel gebeurde en nu wel meer. Door de bewakers die geld afpakken denk ik ook dat het rond deze tijd speelt. Alleen ik vins het wel moeilijk om te zeggen welke tijd.
6. In mijn boek is de tijd verloop erg groot omdat hij eerst drie maanden vast zit en moet wachten op uitspraak van de rechter. Dan daar na zit hij bijna een jaar vast in La Victoria. Dan wordt hij overgeplaatst naar San Felipe. Daar zit hij ook een paar maanden. Dan gaat hij proberen te ontsnappen en dat lukt. Vervolgens gaat hij met de boot over zee naar Jamaica dat duurt een maand. Als laatste gaat hij met een vlucht naar Nederland. De schrijver gebruikt daarom tijdsprongen van een paar maanden hooguit.
7. Hier onder is het opbouwschema van het verhaal.
Woont thuis en hebben het niet breed -> Drugssmokkel voor geld -> Wordt betrapt -> Slechte en vieze gevangenis (La Victoria) -> Overplaatsing naar betere en schonere gevangenis (San Felipe) -> Ontsnapping en weg naar huis
8. Het boek heeft een gesloten einde een happy einde. Dat komt doordat hij weer thuis is bij zijn moeder. Eerst denk je dat hij wordt opgepakt bij de onderzoeking van de boot maar dat was niet zo. Wel een spannend moment. Hier een fragment over dat moment op de boot: Jolice trok me mee naar het ruim. Hij schoof het paneel opzij en zij: ‘Klim er maar bovenop.’ Ik dacht: ‘zelfs als ik me dubbelvouw past het niet.’ Ik ston daar maar te draaien tot het marineschip tegen ons bootje aan bonkte. Ik werd helemaal gek en stortte me boven op de lading revolvers. Ik wilde nog vragen of ze geladen waren maar Jolice zei: ‘Als de honden komen moet je heel stil blijven liggen.’
De titel van het boek heeft te maken met de bende Latin King. Latino omdat ze hem ze noemen als leider en King omdat de kroon ‘koning (king)’ hun logo is. Ik vond het boek echt super. Dat komt omdat deze style van schrijven mij wel aanspreekt. Ik vind alleen dat er soms net wat meer spanning kan worden gebruikt, en sommige stukjes wat minder gedetailleerd vertellen. Want dan vind ik het boek saai worden
REACTIES
1 seconde geleden