Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Latino king door Bibi Dumon Tak

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Latino king
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1566 woorden
  • 15 oktober 2015
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
51 keer beoordeeld

Boekcover Latino king
Shadow

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt g…

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij …

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Latino king door Bibi Dumon Tak
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Zakelijke gegevens

Titel: LATINO KING

Auteur: Bibi Dumon Tak

Uitgever: Querido’s Uitgeverij BV

Druk: 1e

Aantal bladzijdes: 200

  1. Meer over het boek.

A.

Castel komt al op jonge leeftijd in de drugswereld terecht. Het handelen begon heel klein, maar als hij ouder wordt verdiend hij soms wel 1000 euro op één avond! Als hij voor het eerst naar het buitenland gaat om drugs te halen gaat het mis. Met geluk wordt hij niet opgepakt bij het vliegveld. Hij heeft veel spijt, en besluit uit de drugswereld te stappen. Als hij bij een autobedrijf komt hij in aanraking met Faatje. Via hem beland Castel weer in de drugswereld en gaat hij toch voor drugs naar het Dominicaanse Republiek. Als hij terug wil wordt hij nu wel opgepakt op het vliegveld. Hij wordt overgebracht naar het La Victoria de gevaarlijkste gevangenis van het land. Hij maakt er vrienden. Onder andere met Jack. Castel wordt veroordeeld tot 8 jaar cel! Als Jack de gevangenis mag verlaten belooft hij Castel helpen te ontsnappen, en geeft hem zijn nummer. De moeder van Castel komt overvliegen, maar ze krijgen Jack niet te pakken. Na een tijdje gaat een andere vriend van Castel (Cola) dood. Castel komt erachter dat de bewakers dit hebben gedaan, en haalt de ambassade erbij. Die zorgden ervoor dat Castel naar een veiligere gevangenis (San Felipe) aan de andere kant van het land mag. Daar zit dan opeens Faatje in de gevangenis. Schijnbaar is hij ook opgepakt met het smokkelen van drugs. Faatje en een vriend (Dixon) mogen al wel 1 week daarna de gevangenis verlaten. Via Dixon komt Castel toch weer in contact met Jack. Jack zegt dat Castel ervoor moet zorgen dat hij naar het ziekenhuis mag. Dat komt mooi uit want Castel heeft al heel lang een liesbreuk, maar nu komt zijn darm daar naar toe groeien, dus hij moet geopereerd worden. De ontsnapping kan beginnen!

B.

In het begin is hij dus een slecht persoon die allemaal handelt in drugs. Als hij eenmaal in de gevangenis zit bedenkt hij zich opnieuw dat hij weer goed moet worden, maar daarna vertelt hij weer dat hij er maar schijt aan heeft en dat hij wil ontsnappen. Dus hij verandert steeds van gedachte.

C.

Het is een jongen die denk ik redelijk onschuldig in de drugswereld terecht is gekomen. Uiteindelijk is hij natuurlijk wel fout geweest. En dat beseft hij wel, maar hij vind 8 jaar cel veel te veel. Dus ik denk dat hij op zich wel een slimme jongen is (hij kon wel goed handelen) en sociaal ook wel goed, alleen hij is gewoon helemaal de verkeerde kant opgegaan.

D.

Door het plan van Jack kan Castel ontsnappen uit de gevangenis via het ziekenhuis. Als hij eenmaal ontsnapt is (na 2,5 jaar gevangenis) kan hij niet over de grens, want hij heeft een nep paspoort (anders zou hij opgepakt worden) zonder stempel. Via een vriend van Jack komt Castel in Jamaica waar het makkelijker is om naar Nederland te vliegen. Maar als blijkt dat die stempel bijna niet te krijgen is, heeft Castel er geen hoop meer in. Totdat opeens zijn zus belt. Hij heeft er al 4 jaar niks meer van gehoord, maar nu belt ze opeens, en vertelt dat Castel via de Britse ambassade toch een stempel kan krijgen (na 3 maanden). De Britste Ambassade weet alles, maar helpt hem toch. Uiteindelijk komt hij weer thuis, en begint een nieuw leven.

E.

Dat hij wordt opgepakt in de Dominicaanse Republiek. Daar draait toch heel het verhaal omheen. Dat hij wil ontsnappen en in de gevangenis speelt ook het meeste van het verhaal af.

F.

Ja, want het is echt gebeurd!

H. 

Je maakt duidelijk het verhaal van de ogen van Castel mee! Er is geen stuk tekst waarin hij niet voor komt. Fragment: De chauffeur zette het zaakje stil en de bewakers begonnen van buitenaf met hun knuppels tegen de tralies te rammen. Ze schreeuwden dat we moesten stoppen, maar ze kwamen niet boen ons lawaai uit. Geen van die bewakers durfde naar binnen te komen, ze waren met veel te weinig dus alarmeerden ze de politie. Ik dacht even dat de bus zou omvallen, zo’n gekkenhuis was het geworden. We werden even later omsingeld door tien politiewagens die ons onder loeiende sirenes terugbrachten naar La Victoria. Als ik niet zo wanhopig was geweest, was het een triomftocht geworden.

I.

Ik denk dat het boek misschien wel een klassieker kan worden, want het verhaal is echt gebeurd, en het is wel een aansprekend verhaal. Wat er allemaal met die jongen gebeurt  niet bij iedere jongen.

  1. Dit vind ik!

Ik vind het een cool boek. Er komt heel veel actie voor, er wordt drugs gehandeld, gevechten etc. De stukjes dat hij gaat nadenken over het leven vind ik wat minder leuk, maar die horen natuurlijk wel in het boek. Het boek is ook wel aangrijpend doordat het verhaal echt is gebeurd. Dat bijna alles wat Castel heeft meegemaakt ook in het echt is gebeurd, vind ik wel speciaal. Zeker dat hij is ontsnapt uit de gevangenis in de Dominicaanse Republiek, en nu gewoon in Nederland aan een nieuw leven is begonnen. Het stuk dat Castel in de gevangenis La Victoria zit vind ik wat langdradig.

  1. Zoekopdracht internet

Bibi Dumon tak is fulltime schrijfster. Bibi is geboren in Rotterdam op 21 december 1964, dus ze is nu op 6 oktober 2011 46 jaar. Toen Bibi nog jong was had ze 2 schildpadden, een pot vol guppies, een teckel, een poes, een paard en een pony. Ze was altijd bezig met zielige dieren redden, daarom wilde ze graag dierenarts worden. Op haar 11e schreef ze een boek over vogels. Na haar middelbare school ging Bibi taal- en letterkunde studeren aan de universiteit van Utrecht. In 2001 kwam haar eerste boek uit: Het koeienboek. In 2002 werd dat boek met de Zilveren Griffel uitverkozen tot het meest informatieve boek van dat jaar. In de jaren daarop schreef ze vooral boeken over dieren. In 2003 schreef Bibi in opdracht van uitgeverij Querido het boek: Camera loopt….actie! Dat boek gaat over opnames van de film Polleke. Met dat boek won ze in 2004 weer een Zilveren Griffel. Ook in 2007 en 2010 won ze de Zilveren Griffel met de boeken: Bibi’s bijzondere dierenboek en Fiet wil rennen (dit boek was ook prentenboek van het jaar in 2011). Met het boek Rotjongens in 2007 schreef Bibi voor het eerst een boek dat niet voor kinderen is. In het boek gaat Bibi praten met kinderen die opgesloten zitten in jeugdgevangenissen. Ook schreef ze: Wat een Circus! (2002), Bezem (2005), Rundreis om de wereld (2005), Laika tussen de sterren (2006), Soldaat Wojtek (2009), Oorlogsdieren (2009) en dus Latino King in 2010. Bijna alle boeken zijn non-fictie boeken. Daarover zei ze: “Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven.” 

De informatie heb ik van wikipedia en leesplein.nl.

 

     

     Bibi Dumon Tak

 

  1. Ik schrijf ook!

Castel aan z’n moeder:

Lieve mama,

Het spijt me dat ik slechte dingen hebben gedaan. Ik wilde nooit in de gevangenis raken. Ik heb stomme dingen begaan. Ik heb er zulke spijt van dat ik het nooit meer zal doen. Het is hier zo akelig en vies. Als je maar één ding verkeerd zegt kun je de volgende dag dood zijn! Ik moet hier weg! Ik snap dat je boos bent, maar alsjeblieft help mij!

Groeten,

Je liefste zoon Castel,

 

Moeder aan Castel:

Kind,

Wat ik zo lees kan ik niet geloven! Ik kom nu meteen overvliegen naar jou toe. Ik ga je helpen jonge! Je bent en blijft mijn kind wat er ook gebeurd. Nog een paar dagen en je bent daar weg! Geloof me!

Sterkte,

Mama,

 

Castel aan Jack,

 

Eey mate,

Wanneer kom je me nou eens vrijmaken? Ik hoor niks meer van je!? Vuile nicht dat je bent. Trieste boy! Ik dacht dat ik je kon vertrouwen. Als jij het niet doet, doet mijn familie het wel. Als je nog van plan bent om mij te laten ontsnappen: SNEL ALSTUBLIEFT!          

Castel

 

Jack aan Castel,

Castel jonge,

Wat denk jij nou? Dat ik jou vergeet natuurlijk niet! Ik heb al een heel plan bedacht. En let op: deze mislukt 100% niet! Zo’n goed plan heb ik nog nooit verzonnen. Lees goed: jij zorgt ervoor dat je in het ziekenhuis komt. Als je daar ligt, laat je dat ons meteen weten. Rond middennacht komt er iemand naar jou toe, en maakt jou los, en je ontsnapt en loop je naar buiten daar staat een gele BMW klaar. Daar ga je in, en de rest gaat vanzelf. Succes maat!

Jack

 

Castel aan Jack,

Jackie,

Gelukkig, je bent me niet vergeten. Het plan vind ik maar vaag, maar er zit niets anders op! Gek ben jij wel een beetje hè? Ik laat je weten wanneer ik in het dodenhuis lig!

Groeten,

Castel

 

  1. Leef je uit!

Deze foto heb ik gekozen omdat dit in La Victoria is. In het begin van het boek komt Castel ook binnen in de gevangenis en dat beschrijft hij ook dat iedereen bij het hek staat en staat te roepen, en te smeken om eten of iets.

Dit is het boek zelf. Lijkt me logisch dat dit bij het boek past!

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Latino king door Bibi Dumon Tak"