Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lanseloet van Denemarken door Onbekend

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Lanseloet van Denemarken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 833 woorden
  • 24 maart 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
5 keer beoordeeld

Boekcover Lanseloet van Denemarken
Shadow
Lanseloet van Denemarken door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag 1

 

Lanseloet van Denemarken

3e druk, 1994

Leeuwarden

Middeleeuwen

Vertaalt door: H. Adema

Vertaald Middelnederlands

 

 

  2. We hebben dit boek aangewezen gekregen van mevrouw De Wildt, dus we hadden geen speciale voorkeur voor dit boek. We wisten niet wat we moesten verwachten omdat we nog nooit middeleeuwse boeken hadden gelezen.

 

 

3. De Deense prins Lanseloet is verliefd op Sanderijn, een jonkvrouw aan het hof. Lanseloet probeert Sanderijn te verleiden, maar die is daarvan niet gediend: ze houdt weliswaar van hem, maar ze weet ook dat ze van te lage komaf is en dat een huwelijk daardoor uitgesloten is. Ze wenst geen seksueel contact met Lanseloet omdat ze met het oog op een toekomstige verbintenis haar eer (maagdelijkheid) wil bewaren. Lanseloets moeder is er echter niet gerust op en verzint een list om Sanderijn kwijt te raken. Ze zorgt ervoor dat haar zoon één nacht met zijn geliefde kan doorbrengen, waarna hij haar moet verstoten door haar onhoofs toe te spreken. Lanseloet doet wat zijn moeder hem voorstelt. Dit heeft tot gevolg dat Sanderijn ontredderd het hof verlaat. Ze komt terecht in een ver land, waar een ridder op jacht haar aantreft. Nadat Sanderijn de ridder door middel van subtiele beeldspraak heeft duidelijk gemaakt dat haar eer geschonden is, neemt de ridder haar desondanks mee naar zijn kasteel, waar ze in het huwelijk treden. De achtergebleven Lanseloet is intussen ziek van liefdesverdriet en beseft dat hij verkeerd heeft gehandeld. Hij stuurt zijn dienaar Reinout eropuit om zijn geliefde te zoeken. Als Reinout haar vindt, geeft Sanderijn te kennen dat ze niet van plan is voor wie dan ook haar echtgenoot te verlaten. Reinout doet het bij thuiskomst voorkomen alsof Sanderijn inmiddels gestorven is. Lanseloet begrijpt dat zijn kansen voor eeuwig verkeken zijn, en sterft van wroeging en liefdesverdriet.

4. Het zou een Brabantse of Vlaamse schrijver kunnen zijn.

5.         A:Structuur: Dialogend

Opbouw: chronologische volgorde, geen flashbacks. Het is een rollenspel tussen een paar personen

B: Middeleeuwen, dus rond de 14e eeuw na Christus. De exacte tijd zou ongeveer het jaar 1375 moeten zijn. Het verhaal gaat over drie dagen, maar er is een tijdsprong van een jaar.

C: Eerst in Denemarken, in de bossen en bij het kasteel, en later in Rawast. Rawast is de middeleeuwse benaming voor Rabat. Het toneel wisselt voortdurend van twee plaatsen; Afrika en Denemarken.

D: De schrijver is niet bekend, dus is de aanleiding tot het schrijven van het boek ook niet bekend.

E: Het thema is liefde. Liefde tussen mensen in verschillende standen. Sanderijn en Lanseloet hielden van elkaar, maar door hun verschil in stand kon hun liefde niets worden.

F: Poëzie, drama- abel spel. Een edel toneelspel met hoofse ridders.

G: Handschrift: Hulthemse handschrift

H: Dit boek is bestemd voor studenten en volwassenen. Voor een kind is dit geen geschikt boek. Een kind tot een jaar of veertien vindt dit boek veel te moeilijk. Vanaf de bovenbouw zouden studenten het wel kunnen begrijpen.

6. Het boek is geschreven als een soort rollenspel, het is ook oorspronkelijk bedoeld voor een toneelstuk. Elke paar regels bekijk je het verhaal uit het perspectief van iemand anders. Dat vonden we wel leuk aan het boek.

Ook vonden we het opmerkelijk dat Lanseloet uiteindelijk niet het meisje krijgt. Meestal eindigen dit soort boeken met een happy-end. Je merkte aan het taalgebruik wel dat het een oud boek was. Het verhaal was niet erg spannend, maar wel leuk om een keer te lezen.

7. Als keuzeopdracht hebben we gekozen voor nr. 2: Leg uit in hoeverre dit boek past bij de literaire stroming waarin men het boek plaatst. Welke elementen horen in het bijzonder bij de stroming en wat ontbreekt of past juist niet?

Dit verhaal past in de hoofse stroming ten tijde van de middeleeuwen. In deze verhalen gaat het meestal over mannen die vrouwen het hof maken. In dit verhaal gebeurt dit ook. Lanseloet is erg verliefd op Sanderijn en probeert alles om haar gunst te winnen. Een ander kenmerk van deze stroming is dat het verhaal niet ruw of grof is. In Lanseloet van Denemarken wordt nergens bloed vergoten, aan dit kenmerk voldoet het verhaal dus ook. De moraal van dit verhaal is dan ook:

“Heren en dames, vrouwen en mannen, neem hier een voorbeeld aan. Wie oprecht liefheeft, dient op gepaste wijze te spreken als hij zijn geliefde voor zich weet te winnen.” Je vrouw juist (hoofs) behandelen dus. Geen element van het hoofse genre ontbreekt dus, ook al is het niet erg hoofs van Lanseloet om Sanderijn na een nacht weg te sturen. Dit wordt in het boek verworpen en tegen gewaarschuwd.

8. Bronnen

http://www.scholieren.com/boekverslag/70186

http://www.scholieren.com/boekverslag/59858

http://www.scholieren.com/boekverslag/62684

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lanseloet_van_Denemerken

http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/middeleeuwen/tekst/lgme006.html

http://www.dbnl.org/titels/titel.php?id=_lan001lans01

http://plazilla.com/lanseloet-van-denemarken

http://www.boekenwerff.nl/literatuurgeschiedenis/lanseloet.ht

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanseloet van Denemarken door Onbekend"