Lanseloet van Denemarken door Onbekend

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 915 woorden
  • 12 juni 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Lanceloet van Denemarken
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1400
Pagina's
41
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Lanseloet van Denemarken
Shadow
Lanseloet van Denemarken door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1a) Samenvatting.
Het boek Lanseloet van Denemerken gaat over een ridder (Lanseloet) die verliefd wordt op de beschaafde en kuise jonkvrouw, Sanderijn. Zijn moeder is het hier niet mee eens, omdat Sanderijn van beneden hun stand is en minder rijk.
Sanderijn is ook verliefd op Lanseloet, maar vond ook (net als Lanseloets moeder) dat ze niet konden trouwen. Dit vind ze omdat ze van een lagere stand is en minder rijk.
Lanseloet houdt vol. Dan bedenkt zijn moeder een plan: Ze zegt tegen Sanderijn dat Lanseloet ziek is en ze vraagt of ze naar zijn kamer gaat. Lanseloet mag dan alles doen met Sanderijn, maar als hij heeft gedaan wat hij wou doen moet hij zich van Sanderijn afkeren en niks meer tegen haar zeggen.

Dit plan gaat door. En nadat het plan is uitgevoerd, vertrekt Sanderijn naar het buitenland. Ze moet niks meer weten van Lanseloet. In het buitenland trouwt ze met een ridder.
Ondertussen mist Lanseloet, Sanderijn verschrikkelijk. Hij vraagt aan zijn kamerheer Reinout om Sanderijn overal te zoeken en als hij haar dan heeft gevonden, moet Reinout vragen of Sanderijn met Lanseloet wil trouwen.
Reinout vindt Sanderijn maar zij wil niks meer van Lanseloet weten. Als bewijs dat Reinout Sanderijn heeft gevonden krijgt Reinout een verhaal mee: Een valk plukt één bloem van een boom, toen vloog de valk weg. Als de valk terugkomt kan hij die ene bloem niet vinden en sterft van verdriet.
Reinout vertelt tegen Lanseloet (als Reinout weer terug is) dat hij Sanderijn heeft gezien. Hij geeft als bewijs het verhaal. Maar dat Sanderijn daarna dood is gegaan. Reinout verteld dit omdat hij bang is dat Lanseloet anders van verdriet sterft. Lanseloet gelooft Reinout. Maar Lanseloet sterft daarna toch van verdriet.

1b) Persoonlijke reactie.
Ik vond het best leuk om, voor een keertje, een middeleeuws boek te lezen, maar het verhaal boeide mij niet zo. Vooral omdat het verhaal niet echt spannend werd en alles nogal voorspelbaar was.
Het toneelstuk is heel leerzaam, er zit duidelijk een betekenis achter het verhaal. Dat vind ik goed, omdat je echt iets leert van het verhaal.
Ook denk ik dat het voor die tijd een heel mooi verhaal is. Want het is een romantisch verhaal, waarin hoofs met elkaar omgegaan wordt.
Het boek vond ik erg apart om te lezen, dit komt door de manier waarop het verhaal wordt overgebracht. Het is een toneelstuk, dus leest niet echt als een geheel maar steeds weer ‘Lanseloet: tekst’ en dan weer ‘Sanderijn: tekst’. Deze manier van lezen ben ik niet gewend.


2a) Personages.
Lanseloet: Lanseloet is de hoofdpersoon. Zijn doel is om met Sanderijn te trouwen. Reinout helpt hem daarbij. Zijn moeder juist niet, zij is Lanseloets tegenstander. Lanseloet is een echte ridder, een ridder houdt zich namelijk aan zijn woord en dat doet Lanseloet ook.
Sanderijn: Is een hoofse, gelovige en kuise jonkvrouw. Dat wil ze ook graag blijven. Daar hoort ook bij dat ze maagd blijft.
Reinout: Is de kamerheer van Lanseloet. Hij helpt Lanseloet met het vinden van Sanderijn. Hij gedraagt zich zoals een kamerheer zich hoort te gedragen. Hij volgt alle opdrachten van Lanseloet op.
De moeder: Zij is gemeen. Ze wil namelijk niet dat Lanseloet gelukkig wordt met Sanderijn. Zij verpest eigenlijk alles voor Lanseloet.
Een ridder: Dit is een neutraal personage. Hij trouwt met Sanderijn.
De boswachter: Dit is ook een neutraal personage. Hij helpt Reinout met het vinden van Sanderijn.

2b) Waaruit blijkt al op de eerste pagina dat dit stuk hoofs is?
Hoofsheid betekend dat je een ander respecteert, ook al is deze van een lagere stand. Dit wordt ook al aan het begin duidelijk, ze spreken met respect tegen elkaar.

2c) Licht toe of Sanderijn voldoet aan de eisen die men stelde aan een hoofse dame?
Ja ze voldoet aan de eisen van een hoofse dame, omdat:
• Ze wil geen vrouw van Lanseloet worden omdat hij van een hogere stand is. (regel 74 t/m 81).
• Ze wil maagd blijven, pas als ze getrouwd wil ze pas seks hebben (geen seks voor het huwelijk). (regel 95 t/m 106).
• Ze spreekt alle hooggeborenen ook met hooggeborene aan. (regel 55)
• Ze gaat goed met anderen om en doet wat de hooggeborenen haar zeggen (regel 310 t/m 312)

2d) Geef aan welke les geleerd kan worden uit deze tekst.
Dat je respect moet hebben voor anderen en je hoofs moet gedragen. Anders loopt het niet goed met je af (zie Lanseloets dood).

2e) Welke aanwijzingen vind je in de tekst voor de sterkte van de duivelse macht?
De moeder van Lanseloet had veel macht op hem. Omdat ze ervoor zorgde dat Lanseloet, na Sanderijn verkracht te hebben, haar vertelden dat hij genoeg van haar had, zoals hij dat moest van zijn moeder. Door die ‘duivelse macht’ ging hij later ook (indirect, maar toch) dood.

2f) Leg uit welke symboliek te vinden is in Lanseloet van Denemarken.
Het verhaal van de bloem en de valk:
Een valk (Lanseloet) plukt één bloem van een boom (Sanderijn), toen vloog de valk weg. Als de valk terugkomt kan hij die ene bloem niet vinden en sterft van verdriet.

2g) Zoek naar informatie over toneel in de middeleeuwen en geef aan welke rol Lanseloet van Denemerken speelt.
Lanseloet van Denemerken is één van de vier abele spelen. De abele spelen stammen uit de veertiende eeuw. In al die abele spelen draait het om hoofsheid.
De toneelstukken werden vooral opgevoerd om te vermaken, maar ook om iets van te leren. De toneelstukken zijn voorlopers van het hedendaagse toneel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanseloet van Denemarken door Onbekend"