Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Langs lijnen van geleidelijkheid door Louis Couperus

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas tto vwo | 377 woorden
  • 15 augustus 2011
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1900
Pagina's
308
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover Langs lijnen van geleidelijkheid
Shadow
Langs lijnen van geleidelijkheid door Louis Couperus
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Samenvatting:


Het boek begint en speelt zich af in Rome, waar de hoofdpersoon Cornelie de Retz naartoe is gevlucht na haar mislukte huwelijk omdat haar man haar mishandelde. Zij heeft genoeg van het Haagse leventje dat zij leidde en heeft het vertrouwen in het huwelijk verloren. De eerste paar weken in Rome verblijft zij in het pension van mevrouw Belloni en ontmoet daar onder andere Miss Urania Hope, een Amerikaans meisje dat in haar eentje door Europa reist op kosten van haar rijke vader. Urania kijkt erg op tegen Cornelie en zij worden een soort van vriendinnen. De marchesa van het pension, mevrouw Belloni, krijgt met kerst haar neef Virgilio, principe di Forte-Braccio , duca di San Stefano, oftewel prins Gilio op bezoek, mevrouw Belloni koppelt hem aan Urania en hij stemt toe om haar in te palmen vanwege haar geld en schoonheid. Cornelie hoort dit gesprek en waarschuwt Urania Hope, maar kan uiteindelijk niet voorkomen dat zij toch trouwen. Ook ontmoet Cornelie Duco van der Staal. Eerst zijn er meningsverschillen, want Cornelie is modern en Duco niet, maar uiteindelijk worden zij toch verliefd en gaan zij samenwonen in zijn atelier. Daar zijn zij volkomen gelukkig en tevreden. Maar na een poosje voelen zij de dreiging van het noodlot en al snel raakt hun geld op. Prins Gilio die een oogje heeft op de mooie en excentrieke Cornelie biedt aan hen te helpen en ook Urania is erg met hen begaan. Toch weigeren zij het geld en uiteindelijk gaat Cornelie met pijn in het hart weg van Duco om geld te verdienen als gezelschapsdame van de negentig jarige mevrouw Uxeley in Nice op aanraden van Urania. Daar ontmoet ze op een van mevrouw Uxeley’s feesten haar oude man Rudolf Brox. Hij vind Cornelie nog mooier geworden en is jaloers als zij met andere mannen flirt. Hij vind dat hij recht op haar heeft als haar man en dat zij zijn bezit is. Cornelie is doodsbang voor hem en vlucht terug naar Duco. Maar Rudolf dreigt met brieven dat hij Duco zal vermoorden als Cornelie niet snel naar hem teruggaat en uiteindelijk keert Cornelie toch terug naar hem, omdat zij voelt dat zij zijn vrouw en zijn bezit is en dat zij daarom niet met Duco kan trouwen.REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Langs lijnen van geleidelijkheid door Louis Couperus"