Lange dagen door Pia de Jong

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Lange dagen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 908 woorden
  • 22 november 2010
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
30 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
253
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Uil (2009 Winnaar)

Boekcover Lange dagen
Shadow

De veertienjarige Eva wil het liefst met haar familie naar een mediterraan vakantieoord, maar haar vader heeft andere plannen. Hij bereidt zijn gezin voor op een wandelvakantie in Lapland, in het uiterste noorden van Europa, met niets anders dan tenten, rugzakken, eindeloze natuur en elkaar.

Naarmate de tocht dichterbij komt en Eva’s vader bevlogener wordt, z…

De veertienjarige Eva wil het liefst met haar familie naar een mediterraan vakantieoord, maar haar vader heeft andere plannen. Hij bereidt zijn gezin voor op een wandelvakantie in …

De veertienjarige Eva wil het liefst met haar familie naar een mediterraan vakantieoord, maar haar vader heeft andere plannen. Hij bereidt zijn gezin voor op een wandelvakantie in Lapland, in het uiterste noorden van Europa, met niets anders dan tenten, rugzakken, eindeloze natuur en elkaar.

Naarmate de tocht dichterbij komt en Eva’s vader bevlogener wordt, zien Eva en haar broer Steven er steeds meer tegen op. Eenmaal in de leegte van de Laplandse bossen aangekomen, merkt Eva dat ze verstrikt raakt in een cirkel van liefde voor en afhankelijkheid van haar vader, die door de meedogenloosheid van de omringende natuur alleen maar wordt versterkt.

De leegte, uitgestrektheid en hardheid van het Scandinavische landschap staan in schril contrast tot de dynamiek, kracht en intensiteit van de gebeurtenissen. Lange dagen, het aangrijpende debuut van Pia de Jong, schildert met een scherp oog voor detail de relaties tussen de gezinsleden, de liefde tussen broer en zus, de worstelingen van de vader en de weg naar volwassenheid van Eva.

Lange dagen is een aangrijpend verhaal over liefde, vertrouwen, loyaliteit en afhankelijkheid, geschreven in een superieure stijl. Met Pia de Jong doet een nieuwe, oorspronkelijke stem haar intrede in de Nederlandse letteren.

Lange dagen door Pia de Jong
Shadow


Eva is veertien jaar als haar vader ongeveer 40 is en gaat beseffen dat hij nog iets van zijn leven wil maken. Hij wordt een milieufreak en laat zijn vrouw en kinderen niets eten wat hij denkt dat niet goed voor hen is. Als hij een avond te laat thuis komt, heeft hij daar een goede reden voor. Balder, de hond die Eduard meegenomen had omdat hij een goede boodschap voor hem in petto zou hebben, heeft Eva’s vader Eduard naar een man gebracht die hem verteld had dat hij naar het Noorden moest trekken.

Vanaf dat moment staat alles in hen gezin in teken van de reis naar Lapland. Eduard bedenkt om in de zomervakantie met het gezin een grote tocht te gaan maken in Lapland. Hij wil met een kompas een gebied ontdekken wat nog nooit eerder in kaart is gebracht. Iedereen moet zich goed voorbereiden voor de reis, en ’s avonds wordt er dan ook alles geleerd over lapland en omgeving. De oude speelkamer wordt omgetoverd in een voorraadkamer waar alle spullen die nodig zijn voor de reis worden opgeslagen. Met al 4 grote rugzakken, speciale slaapzakken en allemaal eten ingepakt in zakjes.

Eva en haar broer Steven zien de reis helemaal niet zitten en proberen dan ook om niet mee te gaan. Eva’s vriendin Madeleine gaat met haar vader naar St. Tropez, dit lijkt Eva veel leuker en vraagt dan ook of ze met hen mee mag. Haar ouders willen hier niets van hebben, die vinden de reis juist een groot avontuur, waar je je uithoudingsvermogen kunt testen, en wat hoort bij een opvoeding. Wat leer je immers van een vakantie waar je de hele dag op het strand ligt?

Steven wordt door zijn vader meegestuurd met een survivalcursus in de Ardennen. Steven heeft hier helemaal geen zin in, en dan merkt hij ook nog is dat buurtgenoot Axel ook meegaat. Steven en Eva vinden hem maar een engerd en een macho. Steven komt na een dag weer tuis, op teleurstelling van zijn vader, omdat hij een oorontsteking heeft opgelopen. Axel heeft het wel helemaal volgehouden, en Eva’s vader bedenkt dan dat het wel een goed idee is om nog een man meer mee te nemen, Axel wordt dus meegevraagd, en zegt meteen ja (een reden hiervoor is dat hij Eva leuk vind sinds het moment dat hij haar zag).

Op de dag van vertrek was het erg onrustig, vader was erg zenuwachtig en dan kwam de buurvrouw die hen weg zou brengen ook nog is 12 minuten te laat. Per openbaar vervoer zouden ze naar Lapland gaan, met de trein, de bus en lopend. Eva krijgt al snel een grote blaar, maar een lift met de auto wordt door haar vader resoluut geweigerd. Als ze aankomen bij de camping, loopt Eva alleen maar in de weg, en gaat ze maar de omgeving verkennen. Ze wordt nu lastiggevallen door de dikke Duitser Dennis hij wil haar verkrachten maar dat wordt tegengehouden door Axel, die Dennis neerslaat. Eva en Axel besluiten hier niks over te zeggen tegen de anderen. Als ze de volgende dag willen vertrekken, komt Eva een stel met een camper tegen. Eva moet huilen als ze bij hen is, omdat ze weet dat deze tocht te zwaar is. Het echtpaar probeert Eduard nog over te halen niet te gaan, en desnoods Eva bij hen te laten. Maar de tocht gaat verder, nu komen ze bij het verlaten gebied, maar het kompas zal hen de goede kant op wijzen.

Als ze al dagen lopen, en nog steeds geen meer tegenkomen, het eten opraakt en de muggen steeds vervelender worden, wordt Balder onrustig en worden ze bijna bedolven door een kudde rendieren. Als Axel het even niet meer vertrouwt en het kompas gaat bekijken merkt hij dat dit helemaal niet werkt, waardoor ze waarschijnlijk al dagen de verkeerde kant uit lopen. Axel en Eduard gaan op verkenning uit, en de rest blijft achter. Eva krijgt koorts, waardoor het voor haar nog moeilijker wordt, maar ze moeten verder en dus wordt Eva’s rugtas verlicht onder de mannen.

Om de tocht nog wat te moeilijker te maken gaat het heel hard regenen, en krijgt Balder een grote splinter in zijn voet en loopt hierdoor mank. Axel en Eva raken aan de praat, en Eva vraagt wat Axel eigenlijk met Dennis heeft gedaan, Axel zegt dat hij hem waarschijnlijk heeft vermoord, en ze misschien nu wel gezocht worden, omdat ze beiden medeplichtig zijn.

Opeens staat er een man voor hen, die hen een slaapplaats aanbiedt. An, Eva’s moeder, vertrouwt hem niet. Maar toch gaan ze bij hem slapen en de man en 2 vrienden helpen zelfs Balder, door de splinter uit zijn poot te halen.

Als ze weer verder gaan komen ze bij een wild stromende rivier, waar achter een bewoonde wereld lijkt te zijn. Eduard besluit deze rivier over te steken, Axel wil hier niets van hebben en gaat in zijn eentje een andere koers uit. Aan de overkant komen ze een man, Heiki, tegen die hen een slaapplaats biedt en eten, waardoor de familie kan aansterken. Na een halve week trekken ze terug naar huis, ze vinden de weg door uitleg van Heiki.

Bij thuiskomst hebben ze nog niks gehoord van Axel. Alle spullen worden opgeruimd, en Eva besluit ook haar kamer is helemaal op te ruimen, ze verscheurt zelfs de foto’s van Madeleine. Over een paar dagen zal de school weer beginnen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lange dagen door Pia de Jong"