Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Boekverslag ‘Laatste zomernacht’
Algemene gegevens
Schrijver: Maarten `t Hart
Titel: Laatste zomernacht
Jaar eerste uitgave: 1977
Uitgever: De Arbeiderspers
Druk: 7e
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal bladzijden: 90
Samenvatting
Het verhaal begint als Anton en George richting het moeras lopen. Anton merkt op dat Ingeborg en Pieter iets hebben. Dan wordt meteen duidelijk dat George het een tijd terug heeft uitgemaakt met Ingeborg. Anton is op zoek naar vuurbuiken. George kijkt met Jakob naar een paring van twee vlinders. Jakob merkt op dat George en Ingeborg absoluut bij elkaar horen. Jakob vraagt waarom George het heeft uitgemaakt, maar George wil hier geen antwoord op geven. Hij komt nu Marijke tegen en al snel blijkt dat hij een zwak voor haar heeft. Ook zij vraagt waarom hij het heeft uitgemaakt met Ingeborg. George wil er niets over zeggen. George begint met haar te flirten, maar Marijke stelt het niet op prijs. Marijke vertelt dat ze Anton misleid heeft om zo te voorkomen dat hij vuurbuiken vindt. Als George en Marijke op de pont terug staan, zien ze een bloeiend waterdrieblad. Marijke vindt het erg mooi. George begint weer te flirten met Marijke. Hij is er zelf verbaasd over. Op de boerderij gaat hij naar Anton. Deze heeft geen vuurbuikjes, maar gewone padjes gevangen. Hij vraagt of George even op de padjes wil letten tot Ingeborg komt. Dan kan zij ze zien, want zelf gaat hij nog even zoeken naar vuurbuikjes. Als Ingeborg komt, doen ze een wedstrijdje. Wie een padje het verst kan laten springen. Ingeborg wint. Dan komt Pieter binnen, en begint zomaar George te slaan. George doet niets terug. Later bedenkt hij dat hij Ingeborg toch nog wel terug wil. Hij gaat weer naar het moeras. Daar komt hij Marijke tegen met wie hij over Nijhoff’s poëzie begint te praten. Daar komen ze Anton tegen. Anton gaat weer vuurbuikjes zoeken. Marijke en George gaan een wedstrijdje doen. George moet vanaf de pont Anton in de richting van de vuurbuiken leiden, maar Marijke moet Anton van de vuurbuiken afleiden. Het lukt George niet om Anton bij de vuurbuikjes te krijgen. Hij ligt te denken aan zichzelf en Ingeborg. Uiteindelijk valt hij in slaap. 's Ochtends vroeg wordt hij door Marijke wakker geschreeuwd. Ze gaan samen naar de boerderij en gaan op een hek achter de boerderij naar de zonsopgang kijken. George vertelt Marijke waarom hij het heeft uitgemaakt met Ingeborg. Zijn vader was namelijk vermoord door de Duitsers, en de vader van Ingeborg was een Duitse officier. Toen ze dat aan hem vertelde, heeft hij het uitgemaakt. Ingeborg komt aanlopen. Marijke loopt erop af. Als ze bij elkaar gekomen zijn, lopen de meiden samen weg. Dit betekent voor George, dat hij nu allebei de meisjes kwijt is. George gaat terug naar het moeras. Daar ziet hij Anton. Anton heeft nog steeds geen vuurbuikjes gevonden. Samen gaan ze terug naar de boerderij. Ze hebben allebei gefaald, omdat ze allebei niks hebben.
Over de schrijver:
Maarten `t Hart werd op 25-11-1944 geboren in Maassluis. Hij groeide op in een sterk gereformeerde omgeving en had als kind al een grote belangstelling voor boeken. Na de HBS-B ging hij in Leiden biologie studeren. Intussen begon hij veel van muziek te houden: vooral Bach en Mozart vond hij erg mooi. Zijn eerste keus was Nederlandse taal- en letterkunde, maar in verband met het ontbreken van een gymnasiumdiploma werd hij tot deze studie niet toegelaten. Hij specialiseerde zich in de wetenschap die het gedrag van dieren bestudeert en schreef een proefschrift over het gedrag van stekelbaarsjes. Maarten `t Hart haalde zijn examen voor de titel doctor in 1968. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht als onderzoeker bij de Rijksverdedigingsorganisatie TNO in Rijswijk. Vanaf 1970 is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit te Leiden als wetenschappelijk hoofd medewerker. In 1978 promoveerde hij. In juli 1967 trouwde hij met Anneke van den Muyzenberg. Hij woont bij Warmond buiten het `Teylingerhof'.


Recensie
Het boek is nogal saai, omdat het boek niet in de chronologische tijdsvolgorde is geschreven. Dat maakt het boek lastig te volgen, maar het is te volgen en dat maakt het boek de moeite waard om te lezen.
Ik kan me niet erg in de hoofdpersoon inleven, omdat hij terwijl hij toch nog wel van Ingeborg houdt, toch met Marijke gaat flirten en dat hij de meiden op het eind allebei laat gaan.
Ik vind het ook irritant dat ze steeds stukken van gedichten gaan citeren, want ik houd er niet van als mensen, in wat dan ook, de slimmerik gaan uithangen.
Ik heb een stuk uit het boek gehaald waar een stuk van een gedicht van Nijhoff wordt aangehaald:

Verwijt me niet dat ik lichtzinnig was
omdat ik liefgehad heb zonder trouw
en zonder tranen heenging. Want een vrouw
komt nooit, als zij bij voorbaat niet genas,
de wond te boven ener tederheid
die op toekomstig leven is gericht.

Ik vind het boek dus een nogal saai en als iemand zou vragen of het leuk is om te lezen, dan zeg ik nee, maar het is wel handig voor een boekverslag.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.