Als je ze kent door Fieke Gosselaar

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Als je ze kent
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2439 woorden
  • 24 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Als je ze kent
Shadow
Als je ze kent door Fieke Gosselaar
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel: Als je ze kent

Auteur: Fieke Gosselaar

Aantal pagina's: 216 pagina's

Uitgiftedatum: Maart 2022

Flaptekst:

Nora kampt met schulden nadat haar relatie is beëindigd. Ze is erdoor vervreemd van haar familie en vrienden en voelt zich vaak onbegrepen. Dan overlijdt er een overbuurman, wiens dood in de buurt vele vragen oproept. De politie zet de woning af en de straat is in rep en roer. Vanaf dat moment raakt Nora in gesprek met haar buren en leert ze mensen kennen die ze eerder niet zag staan. Haar kijk op haar omgeving begint langzaamaan te veranderen en zelfs zwerfafval blijkt haar meer te brengen dan dat ze eerder had vermoed.

In Als je ze kent ontmoet je gewone en toch bijzondere mensen uit zomaar een stad. Gosselaar schrijft over het belang van contact met anderen en de manier waarop jouw leven dat van je naasten beïnvloed.

Eerste zin:

Thuis heb ik een boodschappenlijstje gemaakt om zo doelgericht mogelijk door de gangpaden van de supermarkt te kunnen lopen.

Samenvatting:

Het verhaal gaat over Nora. Nora kampt met schulden al jaren lang nadat haar relatie was beëindigt. Ze is erg eenzaam en woont alleen in haar huis, het huis waar ze eigenlijk nooit uitkomt. Ze is erdoor vervreemd van haar familie en vrienden en voelt zich erg vaak onbegrepen. Haar band met haar zus ik ook niet meer wat het ooit was. Dan moet je al helemaal niet beginnen over de relatie met haar vader, die spreekt ze alleen een keer per maand via de telefoon, om een oppervlakkig ‘’verplicht’’ belletje te plegen.

Plotseling gebeurd er iets ergs in de straat waar Nora woont, haar overbuurman overlijdt. Zijn dood roept vele vragen op bij alle buren in de straat, de politie zet de woning af en de straat is in rep en roer. Vanaf dat moment raakt Nora in gesprek met haar buren. Ze helpt Biga (haar onderbuurman) met de papieren rompslomp van het UWV en de verzekering. Nora gaat langs deuren van haar buren om erachter te komen wat er met de buurman is gebeurd en of waar de kat heen moet. De kat die opeens voor haar deur stond, de kat van de overbuurman. Zo komt ze aan de praat met Hester die verderop in de straat woont. Hester heet een zoon die verslaafd is en soms wel alles op zijn kop kan zetten. Daardoor heeft Nora al snel vooroordelen, mar die laat ze langzamerhand gaan.

Ze besluiten samen naar de begrafenis te gaan van de buurman, Bernd. Maar zodra ze daar aankomen zien ze dat er niemand is gekomen behalve hun twee. Hester en Nora blijven met vraagtekens zitten, en gaan verder informatie zoeken over de buurman.

Terwijl alles in het leven schijnt fout te gaan in het leven van Nora. Het contact met haar vader wordt steeds slechter, ruzie met haar moeder en haar zus die ze al jaren niet heeft gezien. Maar dan ontmoet ze in de voedselbank een man. Waar ze wel interesse in heeft.

De volgende dag komt Nora op de koffie bij Hester. Hester verteld dat ze een filmpje heeft gevonden wat over de buurman gaat, en die zeker moet gaan kijken. Zodra Nora thuiskomt, zet ze haar laptop aan en bekijkt het filmpje. Dan komt ze achter een vreemde maar ook schokkende ontdekking.

Ondertussen gaat Nora ook op straat zwerfafval opruimen, omdat ze iets nuttigs wil doen. Dan komt ze op het goed idee om een zwerfafval dag te organiseren om met de hele buurt de straat schoon te houden. Haar Facebook groep wordt al gauw heel populair en als de dag aanbreekt. Staat de hele straat vol met mensen. Nora realiseert zich dat zo’n dag haar meer brengt dan ze had gedacht. Ze is contact gekomen met veel nieuwe mensen.

Personages:

Nora:

Nora is de hoofdpersonage. Het verhaal word vanuit haar verteld, dus je komt aardig veel over haar te weten. Bijvoorbeeld dat ze een slechte relatie heeft met haar zus. Wat volgens haar komt omdat ze in de schulden zit en denkt dat ze haar te veel moeite vindt. Hierdoor kom je er wel achter dat Nora een slecht zelfbeeld heeft. ook zit ze altijd in het negatieve. Haar vriendin Hester haalt haar daar een beetje uit en verteld dat het leven soms gewoon loopt zoals het loopt. Nora is een klein beetje egoïstisch is wel. Dat merk je aan dat ze altijd over haar eigen problemen praat, en nooit echt begrip of een luisterend oor toont aan haar vrienden of familie. Nora maakt zeker een ontwikkeling mee. Ze zat eerst constant in haar huis en wist niet wat ze met haar dagen aan moest. Nu staat ze in contact met haar buren en meer mensen door wat zij georganiseerd heeft.

Hester:

Hester is de overbuurvrouw van Nora, en zijn langzamerhand is het boek geode vriendinnen geworden. Ondanks dat je niet veel over haar te weten komt kan je er toch nog wel wat over zeggen. Hester heeft een geheel eigen leven, wat nogal veel problemen met zich mee brengt. Zoals haar verslaafde zoon die zo nu en dan voor haar deur verschijnt. Hester heeft het daar erg moeilijk mee, verteld niemand erover. Hester wordt soms helemaal gek van Nora die constant negatief praat. Hester daarentegen is heel positief ingesteld, en praat Nora dan ook wel goede moed in. Hester is erg behulpzaam en geeft echt om de mensen om haar heen. Ze is erg blij dat Nora soms gezellig koffie komt drinken, dan voelt ze zich minder eenzaam.

Jolien:

Jolien de zus van Nora, is echt een bij persoon. Er word veel over haar gesproken in het boek, maar toch kom je niet veel te weten over haar. Jolien is het zat dat haar zusje constant in haar problemen blijft hangen en er niks mee doet, daardoor ontstaan veel ruzies en discussies. De band tussen hun is simpel gezegd gewoon verwaterd. Jolien heeft het goed voor elkaar in tegenstelling tot Nora. Ze heeft twee kinderen een echtgenoot, waar ze erg gelukkig mee is. Jolien probeert het contact met haar zusje weer te herstellen maar Nora werkt niet mee. Wat ze erg jammer vind.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Quotes:

‘’De liefde die je had gevonden en waarvan niemand had gedacht dat die zou stranden, eindigt met een knal.’’- pagina 7

‘’Agenten stappen uit, overleggen kort met elkaar en ik ga met mijn hoofd tegen het raam staan om te zien naar welke voordeur ze gaan. Iedereen die thuis is, staat voor het raam te koekeloeren.’’- pagina 9/10

‘’Niemand wist dat mijn weken door elkaar liepen met dagen die voorbijgingen als een grote dag. Soms ervoer ik troost uit het leven dat op straat plaatsvond, mijn buren die daar niks vermoedend liepen, heen en terug van de supermarkt, hun poezen die zich af en toe op de stoep lieten vallen om te rollebollen, een aaitje kregen. Hun regelmaat gaf mij enige structuur voor de dagen.’’- pagina 26-27

‘’De afgelopen jaren overheerste een continu gevoel van falen; het hebben van schulden is een proces dat me hol maakte. De overige kosten en boetes die  worden berekend over premies zijn gekmakend: een herinnering met daarbij een verhoging van het oorspronkelijke bedrag dat ik ook al niet kon voldoen.’’- pagina 31

‘’Voor deze keer beloof ik mezelf om niet op de prijzen te letten.’’- pagina 183

‘’Ik sprak zoveel mensen. Ik weet niet wie ze allemaal waren.’’- pagina 203

Thematiek:

Het thema van dit boek is het hebben van schulden en het verschil tussen arm en rijk. De hoofdpersonage zit diep in de schulden, en je leeft mee in haar dagelijks leven. Hoe zij daar mee omgaat op haar eigen manier. Het verschil tussen arm en rijk zie je goed bij de zus (Jolien) van Nora, zij is rijk en gaat in een villa wonen ze heeft eigenlijk het geld om alles te kopen. Wat bij Nora natuurlijk niet zo is, Nora moet met alles wat ze koopt opletten dat het onder haar budget valt. Allebei de onderwerpen zijn fel realistisch geschetst, wat voor sommige confronterend kan zijn.

Motieven:

het motief is herhaaldelijk terug komen van het verleden van Nora. Specifiek het verleden met haar zus. Hoe ze vroeger wel een goed band hadden en het goed met elkaar konden opschieten, wat nu natuurlijk heel anders is. Ze bespreekt om de paar hoofdstukken over wat voor dingen ze deed vroeger, bijvoorbeeld met relaties met jongens of activiteiten met haar zus Jolien.

Ook komt er steeds weer terug dat Nora zich eenzaam voelt. Dat komt terug ik verschillende dingen. Bijvoorbeeld dat ze constant het erover heeft dat haar vrienden haar verlaten hebben. Ook dat ze haar vriendin Hester appjes stuurt om bevestiging te krijgen dat Hester nog steeds met haar om wil gaan. Dat wijst natuurlijk naar eenzaamheid.

Trivia- auteur:

Fieke Gosselaar is een dichteres. Ze komt oorspronkelijk uit Finnerwol, wat in Groningen ligt. Ze is ook strafrechtjuriste in Noord-Nederland. Ze heeft al meerdere boeken uitgebracht sommige in het Gronings maar de meeste in het Nederlands. Ze debuteerde met het Gronings talige boek Nova Zembla in 2013. Niet lang daarna verscheen er een ander boek van haar tussen de anderen waarin korte misdaadverhalen werden verteld. In 2018 schreef ze ook nog een Roman het land houdt van stilte uit. Ze kreeg hierdoor een schrijfbeurs voor het schrijven van een nieuw roman die uitkwam begin 2022 ,als je ze kent. Haar thema’s waarover ze schrijft gaat vooral over: Familie, vriendschap, misdaad en humor.

Titelverklaring:

Het verhaal gaat natuurlijk over Nora die langzamerhand door het boek heen steeds meer van haar buren komt te weten. Ook ontstaan er onverwachte vriendschappen. Wat dus duidt op de titel ‘’als je ze kent.’’ Wat het eigenlijk dus betekend is dat als je ze kent (de mensen) dat je je vooroordeel kan laten gaan en onverwachts iets kan ontstaan.

Structuur en perspectief:

Perspectief:

Het verhaal heeft een ik-perspectief. Dat betekend dat je in het leven duikt van de hoofdpersonage. Je krijgt haar gedachtes te weten en je komt te weten hoe ze over dingen denkt , en waarom. Dat bekend ook dat je amper er achter komt wie de andere personages zijn, en hun gedachtes. Dat kan jammer zijn. Ook omdat je dan alleen de ontwikkeling van de hoofdpersonage meekrijgt, ook al kan dat ook duidelijk zijn. En niet voor verwarring zorgen.

Structuur:

Het perspectief is in het hele hoofdstuk hetzelfde wat misschien wel voor duidelijk zorgt in het boek. Het verhaal wordt deels verteld van dingen uit het verleden en uit het heden, wat het niet-chronologisch maakt. Desondanks is dat niet verwarrend want het word duidelijk aangegeven waar het over gaat. Het boek  heeft daarom ook niet een opbouw, het dagelijks leven van een persoon word verteld en daar zit geen opbouw in. Het boek heeft 28 hoofdstukken.

Decor:

Het verhaal speelt zich af in het heden, het word verteld in dagen/weken ook al kom je dat niet echt te weten. In het boek komen er steeds als het ware terugblikken van gebeurtenissen van het verleden, van het hoofdpersonage. Dus het is niet chronologisch verteld.

In het algemeen speelt het verhaal zich grotendeels in de straat waar de hoofdpersonage (Nora) woont en in haar huis, ergens in Nederland. Er staat nergens waar in Nederland. Af en toe gaat ze wel wat dingen doen dus bijvoorbeeld naar een supermarkt of naar een begrafenis. Maar voor de rest speelt alles zich af in de buurt waar het natuurlijk allemaal om draait.

Stijl:

Fieke schrijft heel erg gedetailleerd, wat erg prettig is om te lezen. Er zijn ook geen lange zinnen, Waardoor je niet in je zin blijft hangen. De schrijver schrijft constant in de ik-vorm waardoor het bijna voelt alsof je in het leven van het hoofdpersonage stapt. Wat echt wel kenmerkend is. Net als dat al haar hoofdpersonages uit haar boeken gewoon ‘’normale’’ mensen zijn, en niks mee gebeurd eigenlijk.

Fieke schrijft heel erg gedetailleerd, wat erg prettig is om te lezen. Er zijn ook geen lange zinnen, Waardoor je niet in je zin blijft hangen. De schrijver schrijft constant in de ik-vorm waardoor het bijna voelt alsof je in het leven van het hoofdpersonage stapt. Wat echt wel kenmerkend is. Net als dat al haar hoofdpersonages uit haar boeken gewoon ‘’normale’’ mensen zijn, en niks mee gebeurd eigenlijk.

Slotzin:

Ik begin zomaar iets te zingen en als ik harder zing, wordt iedereen voorzichtig wakker.

Beoordeling:

Ik vind het boek erg indrukwekkend. Dat komt mede omdat hete best moeilijke onderwerpen zijn  namelijk, schulden en eenzaamheid Het word erg realistisch omschreven in het boek wat erg indruk op mij gemaakt heeft. ik herken sommige onderdelen in het boek heel erg, waar ik steeds maar aan terug blijven denken.

Het is ook wel ontroerend om zo te lezen, wat voor problemen schulden met zich mee brengt en wat dat met een persoon doet. Het is zo realistisch ook dat het zo waargebeurd zou kunnen zijn.

De saamhorigheid vind ik erg mooi ook in het boek. Hoe mensen die elkaar eerst totaal niet kennen en dan later samenwerken om iets voor hun buurt te doen, met zijn allen.

Ik vind het zeker een aanrader om te gaan lezen. Alleen moet je wel van het genre houden.

Recensie: 

‘’Fieke Gosselaar schreef een boek over een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd: de kloof tussen arm en rijk. De manier waarop ze het doet is felrealistisch, maar tegelijkertijd ontzettend liefdevol.’’

Als je ze kent | Fieke Gosselaar - Boeken.cafe

‘’Een belangrijk boek, dat je aan het denken zet over leven met schulden. De ontroerende verteller neemt ons mee in haar dagelijkse gereken in de supermarkt, haar teleurstellingen maar ook haar verwachtingen en dromen.’’

Athenaeum Boekhandel | Als je ze kent, Fieke Gosselaar

Vragen, overhoor jezelf:

1.Wat is de boodschap van het boek?

De boodschap van het boek is, dat ondanks dat het leven soms tegenslagen heeft.je altijd positief moet blijven en er een altijd een uitweg is naar een beter leven.

2.Welk motief komt er terug in het boek?

Het motief is het steeds terugkomen van de relatie tussen de twee zussen Nora en Jolien, en over hun verleden samen. Ook hoe hun band is verwaterd langzamerhand.

3.Wat is de betekenis van het boek?

de betekenis van het boek komt wel erg overheen met de boodschap van het boek. De betekenis is het verschil tussen arm en rijk. en hoe dat in de ‘’echte’’ wereld gaande is. Hoe de ‘’normale’’ mensen in gewoon een straat hun leve leiden.

4.Wat voor ontwikkeling maakt het hoofdpersonage mee?

Het hoofdpersonage (Nora) maakt wel een ontwikkeling mee. Namelijk dat ze normaal gesproken alleen in haar huis zou zitten, en amper uit haar huis zou komen. Later in het boek gaat ze steeds vaker uit haar huis. En komt ze in contact met mensen die ze eerder nooit zag staan.  

5.Wat is het thema van het boek?

Het thema van het boek is, armoede en verschillende moeilijkheden. Zoals schulden en eenzaamheid. Dat komt in elk hoofdstuk wel aanbod en is zeker wel een belangrijk onderdeel van het boek. Is ook zeker leidend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als je ze kent door Fieke Gosselaar"